İçeriğe atla

Corky Lee

Corky Lee
Lee 2019'da
DoğumLee Young Kwok[1] (李揚國)[2][3]
5 Eylül 1947(1947-09-05)
Queens, New York, ABD.
Ölüm27 Ocak 2021 (73 yaşında)
Queens, New York, ABD.
Meslek
Ödüllergayri resmi Asyalı Amerikalı Fotoğrafçı Ödülü

Young Kwok "Corky" Lee (d. 5 Eylül 1947 – ö. 27 Ocak 2021), Çin asıllı Amerikalı foto muhabiri, gazeteci, aktivist ve organizatör.

Yaşamı ve kariyeri

Lee, 5 Eylül 1947'de Queens, New York'ta doğdu. İnsanların ilgisini fazla çekmeyen Asya Amerikan Kültürü'nü içeren fotoğraf çalışmalarıyla tanınıyordu. Asya Amerikan tarihinin her zaman Amerikan tarihinin bir parçası olması gerektiğini savundu.[4]

Dönemin eski New York Belediye Başkanı David Dinkins 5 Mayıs 1988 tarihini anısına "Corky Lee Günü" yaptı.[5] Fotoğraflarından oluşan çalışmaları 1990'lı ve 2000'li yıllarda Downtown Express ve The Villager dergilerinde yayınlandı.

Ölümü

Lee, 27 Ocak 2021'de doğum yeri Queens, New York'ta COVID-19 tedavisi gördüğü bir hastanede 73 yaşında öldü.[6][7]

Ödülleri

  • 1993, Fotoğrafçı-Misafir Sanatçı Ödülü, Syracuse Üniversitesi
  • 1993, Özel Tanınma Ödülü, Asya Amerikan Gazeteciler Birliği (AAJA)
  • 2002, New York Basın Birliği Ödülü
  • 2002, Misafir Sanatçı, New York Üniversitesi Asya/Pasifik/Amerikan Çalışmaları Programı ve Enstitüsü
  • 2008, Pioneer Ödülü, Çinli Amerikalılar Örgütü
  • 2009, Susan Ahn Asyalı Amerikalılar ilw Pasifik Adalıları Medeni Haklar ve Sosyal Adalet Ödülü, Asya Amerikan Gazeteciler Birliği
  • 2014, UC Regents Öğretim Görevlisi, Kaliforniya Üniversitesi, Los Angeles Asya Amerikan Çalışmaları Merkezi 31 Ocak 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. ve Bölüm & Luskin Halkla İlişkiler Okulu Şehir Planlama Bölümü[8]

Kaynakça

  1. ^ Genzlinger, Neil (29 Ocak 2020). "Corky Lee, Who Photographed Asian-American Life, Dies at 73". The New York Times. 29 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2020. 
  2. ^ "88 Photos from Corky Lee : Chinese Daily News" (PDF). Camla.org. 18 Aralık 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2022. 
  3. ^ "Celebrating CAM's Fifth Anniversary : Sing Tao Daily" (PDF). Camla.org. 18 Aralık 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2022. 
  4. ^ Kaowthumrong, Patricia (1 Mart 2014). "Spotlight: Corky Lee, Asian American photographer". Asian Avenue Magazine. 13 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2014. 
  5. ^ Chang, Lia (7 Ağustos 1997). "Pictures at an Exhibition: Asian America's Premier Photographer Makes American History". Asianweek. 17 – ProQuest.com vasıtasıyla. 
  6. ^ "ART/PHOTOGRAPHY; legendary Chinatown photographer, dies from COVID". Village Sun. 27 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2021. 
  7. ^ Yeung, Jessie (28 Ocak 2021). "Corky Lee, legendary Asian American photographer, dies at 73". CNN. 28 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2021. 
  8. ^ "Corky Lee, 'unofficial Asian American photographer laureate'". UCLA (İngilizce). 20 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Amerikan Bağımsızlık Savaşı</span>

Amerikan Bağımsızlık Savaşı, 1775–1783 yılları arasında Büyük Britanya ve Kuzey Amerika'daki On Üç Koloni arasında geçen ve Amerika Birleşik Devletleri'nin kurulmasıyla sonuçlanan savaştır. Amerikan Devrimi olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Brooklyn</span> New York bölgesi

Brooklyn, New York'un beş bölgesinden biridir. 2020 itibarıyla tahminî 2.648.403 nüfusuyla şehrin en kalabalık bölgesidir. Adını Hollanda'daki Breukelen köyünden alan Brooklyn, batıda Long Island'ın en doğusunda yer alan Queens ilçesi ile komşudur. Brooklyn, Manhattan ilçesine East River'daki birçok köprü ve tünel ile, Staten Island'a ise Verrazzano-Narrows Köprüsü ile bağlanır. 1896'dan beri Brooklyn ile Kings County eş anlamlı olarak kullanılmaktadır. Brooklyn ABD'deki en kalabalık ilçe ve nüfus yoğunluğu en yüksek ikinci ilçedir.

<span class="mw-page-title-main">Meat Loaf</span> Amerikalı sinema oyuncusu ve şarkıcı (1947 – 2022)

Michael Lee Aday, Amerikalı şarkıcı, müzisyen ve aktör.

<span class="mw-page-title-main">Elia Kazan</span> Amerikalı film yönetmeni (1909 – 2003)

Elia Kazan doğum adıyla Elias Kazancıoğlu, Yunan asıllı Amerikalı yönetmen ve yazar. Özellikle Tennessee Williams ve Arthur Miller'ın oyunlarını sahneleyerek tiyatroda büyük başarı kazanmış, etkileyici filmleriyle sinema sanatının ustaları arasına girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">New York</span> ABDnin en kalabalık şehri

New York, Amerika Birleşik Devletleri'nin en kalabalık şehri ve dünyanın en kalabalık metropolitan alanlarından New York metropolitan bölgesinin merkezidir. Şehir bir parçası olduğu New York eyaleti ile karıştırıldığı için İngilizcede New York City (kısaca NYC) olarak isimlendirilir.

<span class="mw-page-title-main">David Lee (fizikçi)</span> Amerikalı fizikçi

David Lee Morris "helyum-3 süperakışkanlık buluşları için" Robert C. Richardson ve Douglas Osheroff ile Fizik 1996 Nobel Ödülü'nü kazanan Amerikalı fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Julius J. Epstein</span> Amerikalı senarist (1909 – 2000)

Julius J. Epstein, ikiz kardeşi Philip ile birlikte yazdıkları senaryolarla tanınan Amerikalı senaryo yazarı. İki kardeşin en ünlü eserleri, hiç sahnelenmemiş Everybody Comes to Rick's adlı oyundan uyarladıkları Kazablanka'dır. Bu film Epstein kardeşlere En İyi Uyarlama Senaryo Akademi Ödülü de kazandırdı.

Melvin Schwartz, Amerikalı fizikçi. 1988 yılında arkadaşları Leon Max Lederman ve Jack Steinberger ile birlikte nötrinolar üzerine yaptıkları çalışmalar ile Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü.

2013 Mnet Asya Müzik Ödülleri Hong Kong AsiaWorld-Arena'da, 22 Kasım 2013 tarihinde gerçekleşti. Tören Güney Kore dışında gerçekleşen üst üste dördüncü Mnet Asya Müzik Ödülleri oldu.

<span class="mw-page-title-main">Jimmy Breslin</span>

James Earle "Jimmy" Breslin, Amerikalı gazeteci ve yazardır. Gazete New York Daily News 'un pazar baskısında 2017 yılına kadar yazılar kaleme aldı. Kendisi 1986'da Pulitzer Ödülü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Flushing, Queens</span>

Flushing, New York'un Queens semtinde bulunan bir mahalledir. Mahallenin çoğu yerleşim alanı olup Asya, Hispanik, Orta Doğu, Avrupa ve Afrikalı kökenli olmak üzere çeşitli bir nüfusa ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sid Ramin</span> orkestra şefi ve besteci

Sidney Norton Ramin, Amerikalı orkestra şefi, aranjör ve besteci.

Robert Trump, Amerikalı iş insanıdır.

Gazetecileri Koruma Komitesi, Amerika'nın kâr amacı gütmeyen sivil toplum kuruluşudur. Merkezi New York'tur. Komite basın özgürlüğünü destekliyor ve gazetecilerin haklarını savunuyor. American Journalism Review kuruluşu bu organizasyonu gazeteciliğin kızıl hacı olarak adlandırdı.

Paul Francis Webster, En İyi Orijinal Şarkı dalında üç Akademi Ödülü kazanan ve ödüle on altı kez aday gösterilen Amerikalı bir söz yazarıydı.

<span class="mw-page-title-main">Çin asıllı Amerikalılar</span>

Çin asıllı Amerikalılar, Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşayan, ABD içinde doğmuş veya ABD'ye göç etmiş Çin kökenli kişilerdir. Çin asıllı Amerikalılar, denizaşırı Çinlilerin bir grubunu teşkil edip ayrıca kendileri de Asyalı Amerikalıların bir alt grubunu teşkil eden Doğu Asyalı Amerikalıların bir alt grubunu teşkil ederler. Birçok Çin asıllı Amerikalı ile torunları, başta Çin anakarası, Hong Kong, Makao, Singapur ve Tayvan olmak üzere ayrıca Çin diasporasına ait büyük nüfusların bulunduğu farklı bölgelerden gelmiş göçmenlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Dennis Sullivan</span> Amerikalı matematikçi

Dennis Parnell Sullivan, cebirsel topoloji, geometrik topoloji ve dinamik sistemler konusundaki çalışmaları ile tanınan Amerikalı bir matematikçidir. City University of New York Graduate Center'da Albert Einstein Kürsüsü'nün sahibidir ve Stony Brook Üniversitesi'nde seçkin bir profesördür.

<span class="mw-page-title-main">Maurice Goldhaber</span> Amerikalı fizikçi (1911 – 2011)

Maurice Goldhaber, 1957'de nötrinoların negatif sarmallığa sahip olduğunu belirleyen Amerikalı fizikçidir.

Owen Roizman, Amerikalı görüntü yönetmenidir.

Susan Choi Amerikalı bir roman yazarıdır.