İçeriğe atla

Corge İvanov

Gjorge Ivanov
4. Kuzey Makedonya cumhurbaşkanı
Görev süresi
12 Mayıs 2009 - 12 Mayıs 2019
Başbakan Nikola Gruevski
Emil Dimitriev
Zoran Zaev
Yerine geldiğiBranko Srvenkovski
Yerine gelenStevo Pendarovski
Kişisel bilgiler
Doğum 2 Mayıs 1960 (64 yaşında)
Valandova, Yugoslavya
(bugün Kuzey Makedonya)
Partisi VMRO-DPMNE
Evlilik(ler) Maya Ivanova
Bitirdiği okul Üsküp Aziz Kiril ve Metodius Üniversitesi
Dini Makedon Ortodoks
İmzası
Resmî site president.gov.mk

Gjorge Ivanov (MakedoncaЃорге Иванов, Makedonca telaffuz: [ˈɟɔrɡɛ ˈivanɔf]; d. 2 Mayıs 1960), 2009'dan 2019'a kadar görev yapan Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı.[1]

Gençliği ve özel hayatı

Valandovo'da doğan İvanov, memleketinde ilk ve orta dereceli okul bitirdi. 27 yaşına kadar orada yaşayıp daha sonra daimi ikâmetgâhı olan Makedonya'nın başkenti Üsküp'e taşındı.[2] İvanov, Maya İvanova ile evlidir ve İvan adında bir oğlu vardır.[3]

Siyasal ve sivil toplum aktivizmi

İvanov, siyasi çoğulculuk ve pazar ekonomisi için baskı yaparken Yugoslav döneminden bu yana siyasi olarak aktiftir. 1990 yılına kadar, Yugoslavya Sosyalist Gençlik Birliği'nde bir aktivist ve kuruluşun son dönem başkanlığının bir üyesi olarak siyasi sistemi reform ve siyasi çoğunluk ve serbest piyasa ekonomisini destekleme üzerinde çalıştı.

İvanov, siyasal yönetim konusunda uzmanlaşmış, sivil toplum alanında önde gelen bir uzman olarak değerlendiriliyor. Makedonya Siyaset Bilimi Derneği'nin kurucusu ve onursal başkanı ve Makedonya Cumhuriyeti'nin önde gelen analitik merkezi olan Demokrasi Enstitüsü Societas Civilis'in kurucu üyelerinden biridir.

Akademik kariyeri

Profesyonel kariyeri 1988 yılında ulusal yayın istasyonu olan Makedonya Radyo ve Televizyonu'nda editörlük yapmaya başladı. Daha sonra Üsküp Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde politik teori ve siyaset felsefesi öğretti. 1999 yılında Yunanistan Atina Üniversitesi'nde Güneydoğu Avrupa programında konuk öğretim üyesiydi.[4]

Bologna ve Saraybosna'daki üniversiteler de dahil olmak üzere bir dizi akademik çalışmalar yaptı. SS. Cyril ve Methodius Üniversitesi Üsküp'ten 1992'de doçent, 2008'de tam zamanlı profesör oldu. Aynı yıl, Makedonya'daki Yükseköğretimde Akreditasyon Konseyi'nin başkanlığına getirildi.

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2019. 
  2. ^ [1] 22 Temmuz 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Makedonca)
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2017. 
  4. ^ "Gjorge Ivanov - President of Macedonia". Southeast European Times. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2014. 
Siyasi görevi
Önce gelen
Branko Srvenkovski
Kuzey Makedonya cumhurbaşkanı
2009–2019
Sonra gelen
Stevo Pendarovski

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya</span> Balkanlarda bir ülke

Kuzey Makedonya, resmî adıyla Kuzey Makedonya Cumhuriyeti, Balkanlar'da denize kıyısı olmayan bir ülkedir. 1991'de Yugoslavya'dan ayrılarak bağımsız olmuştur. Kuzeyde Sırbistan ve Kosova, batıda Arnavutluk, güneyde Yunanistan, doğuda Bulgaristan ile komşudur. Makedonya'nın kuzeyden üçte birlik bölümünü kaplamaktadır. Nüfusu yaklaşık 2 milyondur. Başkenti ve en büyük şehri Üsküp'tür ve nüfusun dörtte biri bu şehirde yaşar. Ülkedeki en büyük etnik grup Güney Slavlarına dâhil olan Makedonlardır. Arnavutlar nüfusun %25'ini oluşturur ve en büyük azınlıktır. Türkler, Çingeneler, Sırplar, Boşnaklar ve Ulahlar diğer etnik gruplardır.

<span class="mw-page-title-main">Üsküp</span> Kuzey Makedonyanın başkenti

Üsküp, Kuzey Makedonya'nın başkenti ve en büyük kentidir. Ülkenin politik, kültürel, ekonomik ve akademik merkezi olan kent, ortasından geçen Vardar Nehri tarafından ikiye ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya Türkleri</span> Kuzey Makedonyada yaşayan Türkler

Kuzey Makedonya Türkleri, Kuzey Makedonya'da yaşayan Türklerdir. Türkler, Asya'dan Makedonya’ya iki yoldan gelmiştir…

<span class="mw-page-title-main">Branko Srvenkovski</span> 3. Kuzey Makedonya cumhurbaşkanı

Branko Srvenkovski, Makedon siyasetçi.

"Nešto što kje ostane", 2009 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Next Time'ın Makedonya adına seslendirdiği şarkıdır. Şarkı 12 Mayıs 2009 tarihinde düzenlenen ilk yarı finalde yarışmış, ancak onuncu olarak küçük bir farkla finale yükseleme hakkını kaybetmiştir. Şarkının The Sweetest Thing That Will Remain adında İngilizce bir sürümü de bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ksente Bogoev</span>

Ksente Bogoev, Yugoslav iktisatçı, profesör ve 1968-1974 yılları arasında Makedonya Sosyalist Cumhuriyeti Yürütme Konseyi Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Üniversitesi (Üsküp)</span> Kuzey Makedonyada kurulu özel üniversite

Avrupa Üniversitesi, Kuzey Makedonya'nın Üsküp şehrinde özel bir üniversite.

<span class="mw-page-title-main">Zoran Zaev</span> 9. Kuzey Makedonya başbakanı

Zoran Zaev, Makedon siyasetçi. 31 Mayıs 2017-2 Ocak 2020 tarihleri arasında Kuzey Makedonya başbakanı olarak görev yapmıştır. 31 Ağustos 2020 tarihinde tekrar Kuzey Makedonya başbakanı olarak göreve başlamıştır ve ikinci dönemi de istifa ettiği 17 Ocak 2022 tarihine kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Kiro Gligorov</span> Kuzey Makedonyanın ilk cumhurbaşkanı

Kiro Gligorov, Makedon siyaset adamı ve Makedonya'nın demokratik seçimlerle işbaşına gelen ilk cumhurbaşkanıdır.

Kuzey Makedonya'da futbol, en popüler spor dalıdır. Futbol, Kuzey Makedonya Futbol Federasyonu tarafından yönetilmektedir. Ülkenin millî takımı FIFA ile UEFA'nın resmi organizasyonlarına katılma hakkına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Üsküp Maratonu</span>

Üsküp Maratonu, Kuzey Makedonya'nın Üsküp kentinde her yıl mayıs ayında düzenlenen maraton yarışı.

<span class="mw-page-title-main">Vlado Buçkovski</span> 6. Kuzey Makedonya başbakanı

Vlado Buçkovski Makedon siyasetçi. Kuzey Makedonya başbakanı. 15 Aralık 2004'te parlamento tarafından seçildi. Daha önce Makedonya'nın Mayıs 2001 - Kasım 2001 tarihleri arasında ve Kasım 2002 - Aralık 2004 tarihleri arasında savunma bakanı olarak görev yapıyordu. Makedonya Sosyal Demokrat Birliği'nin başkanıydı. 2006 seçimlerinden sonra VMRO-DPMNE tarafından yenilgiye uğradı. Radmila Şekerinska partinin liderliğini devraldı.

Nikola Klyusev, Makedon akademisyen ve politikacı. ülkenin 1991 yılında Yugoslavya'dan bağımsızlığını kazanmasının ardından, 27 Ocak 1991 - 17 Ağustos 1992 tarihleri arasında Makedonya'nın ilk başbakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Lupço Arsov</span>

Lupço Arsov, Makedon komünist siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Vera Aceva</span>

Vera Atseva - Dosta, Makedon komünist, II. Dünya Savaşı sırasında Yugoslavya'da faaliyet yürüten siyasi aktivist, partizan, direnişçi ve ulusal kahraman.

<span class="mw-page-title-main">Stevo Pendarovski</span> 5. Kuzey Makedonya cumhurbaşkanı

Stevo Pendarovski, Makedon akademisyen ve siyasetçi. 12 Mayıs 2019 - 12 Mayıs 2024 tarihleri arasında Kuzey Makedonya cumhurbaşkanı olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Katica Kulavkova</span>

Katica Kulavkova Makedon yazar ve akademisyendir. Yirmi adedi şiir derlemeleri olmak üzere kırktan fazla kitap yayınlamıştır. Kulavkova, Üsküp Aziz Kiril ve Metodius Üniversitesinde filoloji profesördür. Ayrıca edebiyat örgütü PEN Kulübü'nün başkan yardımcılığı görevindedir.

<span class="mw-page-title-main">Spiro Ristiç</span> Sırp asıllı Osmanlı siyasetçi

Spiro Hadzi Ristić, Sırp siyasetçi, Üsküp belediye başkanı, Meclis-i Mebûsan üyesi ve Yugoslavya Krallığı'nda senatördür.

<span class="mw-page-title-main">Dimitar Kovačevski</span> 11. Kuzey Makedonya başbakanı

Dimitar Kovačevski, 16 Ocak 2022 - 28 Ocak 2024 tarhileri arasında Kuzey Makedonya başbakanı olarak görev yapan Makedon siyasetçi ve ekonomist.

<span class="mw-page-title-main">Rasela Mizrahi</span>

Rasela Mizrahi, Makedon siyasetçi ve veteriner. VMRO-DPMNE partisinin bir üyesi olan Mizrahi, Kuzey Makedonya'nın ilk Yahudi bakanıdır.