İçeriğe atla

Corde della mia chitarra

İtalya "Corde della mia chitarra"
1957 Eurovision Şarkı Yarışması şarkısı
Ülkeİtalya
Şarkıcı(lar)Nunzio Gallo
Dilİtalyanca
Besteci(ler)Mario Ruccione
Söz yazar(lar)ıGiuseppe Fiorelli
Orkestra ŞefiArmando Trovajoli
Finallerdeki sonuçları
Final derecesi6
Final puanı7
Sahneye çıkış kronolojisi
◄ Amami se vuoi (1956)   
Nel blu dipinto di blu (1958) ►

"Corde della mia chitarra" (Türkçe: Gitar Dizilerim), İtalyan şarkıcı Nunzio Gallo tarafından seslendirilen şarkıdır. Şarkı, 1957 Eurovision Şarkı Yarışması için İtalya'nın temsilcisi ve şarkısını belirleyecek olan Sanremo Müzik Festivali'nde yarışmaya hak kazanmıştır. 1957 yılının Mart ayında şarkı, Almanya'nın kenti olan Frankfurt şehrinde gerçekleştirilmiş olan 1957 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İtalya'yı temsil etmiştir ve yarışmayı 7 puanla altıncı olarak bitirmiştir.

Corde della mia chitarra, 5 dakika 9 saniyelik uzunluğu ile halen Eurovision Şarkı Yarışması tarihinin en uzun şarkısı olma statüsünü korumaktadır. Bir şarkının üç buçuk dakikayı geçmemesi kuralına rağmen, İtalya'nın şarkısı diskalifiye edilmedi fakat yoğun protestolara neden oldu.[1]

Yazar John Kennedy O'Connor, yarışmayla ilgili çalışmasında bunu "beş dakikadan uzun" olarak tanımlıyor ve Des Mangan bunu "5 dakika 9 saniye" olarak kaydediyor. Bu yarışmanın ardından, şarkıların uzunluğunu düzenleyen kural, başlangıçta 3,5 dakikadan ve daha sonra tam olarak 3 dakikadan uzun olmamasını gerektirecek şekilde sıkılaştırıldı.

Nunzio Gallo'nun Eurovision yarışmasında görülen versiyonu için Piero Gozo tarafından sağlanan canlı gitar eşliğinde ve hafif ve klasik opera stilleri arasında değişen bir vokal ile şarkı, chanson tarzında bir ballad ve İtalya'da popüler olan opera tonlarındadır. Eski sevgilisini gördüğünde ve onun artık onunla ilgilenmediğini fark ettiğinde yaşadığı karışık duygulardan söz eder. Artık onların müziğine ilgi duymadığı için gitarının tellerinin yalnız onun için çalmasını ister.

Kaynakça

  1. ^ "#ThrowbackThursday to 60 years ago: Eurovision 1957". eurovision.tv (İngilizce). 26 Ekim 2017. 2 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Klips ve Onlar, 1986 yılında Türkiye'yi Eurovision Şarkı Yarışması'nda temsil eden müzik grubudur. 53 puanla Türkiye 9. olmuştur. Ayrıca 3 Aralık 1987'de "Halley" albümünü çıkarmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">1957 Eurovision Şarkı Yarışması</span>

1957 Eurovision Şarkı Yarışması, 2. Eurovision Şarkı Yarışması'dır. Bir önceki yarışma gibi daha çok radyodan dinlenen yarışmanın televizyon seyircisinde de artış görüldü.

<span class="mw-page-title-main">1958 Eurovision Şarkı Yarışması</span>

1958 Eurovision Şarkı Yarışması, 3. Eurovision Şarkı Yarışması'dır. Yarışma 1957 yarışması'nı kazanmasından dolayı 12 Nisan 1958 tarihinde Hollanda'nın kenti Hilversum'da bulunan AVRO Stüdyosu'nda yapılmıştır. Yarışmanın kazananı Fransa'yı temsil eden "Dors, mon amour" adlı şarkısıyla André Claveau olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Türkiye</span> Eurovision Şarkı Yarışmasında Türkiyenin rolü

Türkiye, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk olarak 1975 yılında, Semiha Yankı’nın seslendirdiği "Seninle Bir Dakika" isimli şarkıyla katıldı, ancak 1990’lara kadar puan tablosunun sonlarında yer aldı. 1979 yarışması Kudüs’te düzenlendiği için Türkiye, o yıl halk seçimi ile belirlenen Maria Rita Epik & 21. Peron’un "Seviyorum" isimli şarkısını yarışmaya göndermekten vazgeçerek yarışmadan çekildi.

<span class="mw-page-title-main">1965 Eurovision Şarkı Yarışması</span>

1965 Eurovision Şarkı Yarışması, 10. Eurovision Şarkı Yarışması'dır. Yarışma 1964 yarışması'nı kazanmasından dolayı 20 Mart 1965 tarihinde İtalya'nın kenti Napoli'de bulunan Sala di Concerto della RAI'de yapılmıştır. Yarışmanın kazananı Lüksemburg'u temsil eden "Poupée de cire, poupée de son" adlı şarkısıyla France Gall olmuştur. Lüksemburg yarışmayı ikinci kez kazanmıştır. Almanya, Belçika, Finlandiya ve İspanya ikinci kez sıfır puan almışlardır.

<i>Eurovision Şarkı Yarışması</i>

Eurovision Şarkı Yarışması, kısaca ESC veya Eurovision, Avrupa Yayın Birliği (EBU) tarafından her yıl düzenlenen ve çoğunlukla Avrupalı ülkelerinden katılımıyla gerçekleşen uluslararası şarkı yarışmasıdır. Katılımcı ülkelerin her biri televizyon ve radyo aracılığıyla canlı yayınlanacak bir şarkı seçer, yarışma EBU'ya bağlı yayıncılar tarafından canlı yayınlanır ve katılımcı ülkeler kendi dışında kalan ülkelerin şarkılarını puanlayarak kazananı belirler.

<span class="mw-page-title-main">Miodio</span>

Miodio, Sırbistan'ın başkenti Belgrad'ta gerçekleştirilen 2008 Eurovision Şarkı Yarışması'nda San Marino'yu "Complice" isimli İtalyanca şarkı ile temsil eden; üçü İtalyan ve ikisi San Marinolu olmak üzere beş üye tarafından 2002 yılında kurulan bir müzik grubudur. Yarışmanın ilk yarı finalinde sonuncu olarak elenen Miodio, pek çok uluslararası etkinlikte San Marino'yu temsil etmiş ve 2011 yılında Avantgarde isimli bir albüm yayınlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Complice</span>

"Complice", San Marinolu müzik grubu Miodio tarafından seslendirilen İtalyanca bir şarkıdır. Şarkı, Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da gerçekleştirilen 2008 Eurovision Şarkı Yarışması'nda San Marino'yu temsil etmek üzere ülkenin kamusal yayın kuruluşu San Marino RTV (SMRTV)'nin oluşturduğu yedi kişilik bir jüri tarafından, kanala gönderilen elli şarkı arasından San Marino'nun yarışmadıki ilk şarkısı olarak seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda İtalya</span>

İtalya, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk kez katıldığı 1956 yılından bu yana 51 kez katılmış ve ilk yarışmaya katılan yedi ülkeden biri olmuştur. İtalya, 1980 tarihine kadar kesintisiz olarak yarışmaya katıldı ve 1980'ler ve 1990'lar boyunca birçok kez yarışmadan çekildi. 1998 yılında başlayan 13 yıllık aradan sonra ülke, 2011 yılında yarışmaya geri döndü. İtalya yarışmayı üç kez kazandı ve ek olarak 16 kez ilk beşte yer aldı. İtalya yarışmaya Napoli (1965), Roma (1991) ve Torino (2022)'da ev sahipliği yaptı.

Eurovision Şarkı Yarışması İlk olarak 1956 yılında, başlangıçta ulusötesi televizyon yayıncılığında bir deney olarak tasarlanmıştı. 1954'te bir dizi değişim yayınından sonra Avrupa Yayın Birliği (EBU), Sergio Pugliese ve Marcel Bezençon tarafından geliştirilen ve başlangıçta İtalyan Sanremo Müzik Festivali'nden esinlenen bir fikirden yola çıkarak uluslararası bir şarkı yarışması başlattı.

Eurovision Şarkı Yarışması'nın uzun, teknik kuralları vardır ve her geçen gün değişmektedir. Kuralların çoğu kendi televizyon yayınını kapsamaktadır. Ancak daha önemli, yarışmanın sonuçlarını etkileyen kurallar vardır.

"Rapsodia" (Türkçe:Coşku), İtalyan şarkıcı Mia Martini tarafından seslendirilen şarkı. Şarkı, 1992 Eurovision Şarkı Yarışması için İtalya'nın temsilcisi ve şarkısını belirleyecek olan Sanremo Müzik Festivali'nde yarışmaya hak kazanmıştır. 1992 yılının Mayıs ayında şarkı, İsveç'in Malmö şehrinde gerçekleştirilmiş olan 1992 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İtalya'yı temsil etmiştir ve yarışma'da 111 puanla Dördüncü olarak bitirmiştir.

"All" Patricia Bredin tarafından seslendirilen 1957 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Birleşik Krallık'ı temsil eden şarkı. Şarkı İngilizce dilinde seslendirilmiştir. Şarkı Alan Stranks tarafından yazılmıştır.

"Libera" (Türkçe:ücretsiz), İtalyan şarkıcı Mia Martini tarafından seslendirilen şarkı. Şarkı, 1977 Eurovision Şarkı Yarışması için İtalya'nın temsilcisi ve şarkısını belirleyecek olan Sanremo Müzik Festivali'nde yarışmaya hak kazanmıştır. 1977 yılının Mayıs ayında şarkı, Birleşik Krallık'ın başkenti Londra şehrinde gerçekleştirilmiş olan 1977 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İtalya'yı temsil etmiştir ve yarışma'da 33 puanla Onüçüncü olarak bitirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nunzio Gallo</span>

Nunzio Gallo İtalyan Şarkıcı-şarkı yazarı. 1957 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İtalya'yı, "Corde della mia chitarra" adlı şarkısıyla temsil ederek 7 puanla altıncı olmuştur.

İtalya, Almanya'nın Frankfurt şehrinde gerçekleştirilen 1957 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. İtalya'nın şarkısı, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Radiotelevisione italiana (RAI) tarafından gerçekleştirilen Sanremo Müzik Festivali doğrultusunda Nunzio Gallo tarafından seslendirilen "Corde della mia chitarra" olarak belirlenmiştir.

İtalya, 2017 Eurovision Şarkı Yarışması'na Francesco Gabbani, Filippo Gabbani, Luca Chiaravalli ve Fabio Ilacqua'nın yazarlığında "Occidentali's Karma" adlı şarkıyla katılmıştır. Şarkıyı Francesco Gabbani seslendirmiştir. İtalya'nın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Radiotelevisione Italiana (RAI) tarafından Sanremo Müzik Festivali adlı Ulusal final yöntemi doğrultusunda Ukrayna'da İtalya'yı temsil edecek kişi belirlenmiştir.

İtalya, 2018 Eurovision Şarkı Yarışması'na Ermal Meta, Fabrizio Moro ve Andrea Febo'nun yazdığı "Non mi avete fatto niente" adlı şarkıyla katılmıştır. Şarkıyı Ermal Meta & Fabrizio Moro ikilisi seslendirmiştir. İtalyan yayıncı Radiotelevisione Italiana (RAI) tarafından Portekiz'in başkenti Lizbon'da yapılan yarışmada İtalya'yı temsil eden kişiyi Sanremo Müzik Festivali 'nde seçmiştir.

İtalya, 2019 Eurovision Şarkı Yarışması’na katılmıştır. İtalyan yayıncı Radiotelevisione Italiana (RAI) tarafından İsrail'in başkenti Tel Aviv'de yapılan 2019 yarışması'nda İtalya'yı temsil eden katılımcı Sanremo 2019 yarışması'nın kazananı "Soldi" adlı şarkısıyla Mahmood yarışmanın kuralı gereği seçilmiştir.

Hollanda, 2023 Eurovision Şarkı Yarışması 'na Mia Nicolai ve Dion Cooper'ın seslendirdiği "Burning Daylight" adlı şarkısıyla katılmıştır. Hollandalı yayıncı AVROTROS tarafından Birleşik Krallık'ın Liverpool kentinde yapılan 2023 yarışması'nda Hollanda'yı temsil eden katılımcı Görevlendirme yöntemi ile belli olmuştur.