Corcovado
Corcovado Brezilya'nın Rio de Janeiro şehrinde yer alan bir dağdır. Corcovado Portekizce'de kambur anlamına gelmektedir.[1] 710 metrelik granit dağ ulusal bir park olan Tijuca Ormanı'nda yer alır. Yakınlarda yer alan Kesmeşeker Dağı ile karıştırıldığı olur.
Corcovado şehir merkezinin batısında yer almasına rağmen hemen hemen şehrin her tarafında görülebilmektedir. Dünyaca tanınmış ve şehrin önemli simgelerinden birisi olan 38 metre yüksekliğindeki Kurtarıcı İsa heykeli (Portekizce: Cristo Redentor) dağın doruğunda yer alır.
Ulaşım
Dağın doruğuna ve heykele çok dar bir yoldan veya 3.8 kilometre uzunluğunda Corcovado Dişli Raylı Demiryolu ile ulaşılabilinir. 1884 yılında ilk kez kullanıma açılan bu raylı yol 1980 yılında kapsamlı bir tamirat gördü. Elektrik ile çalışan vagonlar saatte 540 yolcuyu taşımaktadır. Dağın doruğuna ulaşım yaklaşık 20 dakika sürmekte olup, normalde her 20 dakikada bir sefer vardır. Trenin yolcu kapasitesin nedeniyle yoğun turizm dönemlerinde uzun bir süre beklemek mümkündür. Hat sabah 8.30 ile akşam 18.30 arası her gün kullanıma açıktır.
Turistik özellikleri
Corcovado Dağı'nın en popüler olan ve en sık ziyaret edilen kısmı doruğunda yer alan heykel ve gözetleme platformudur. Yaklaşık olarak yılda 300,000 kişi burayı ziyaret eder. Dorukta yer alan gözetleme platformundan Rio şehir merkezi, Kesmeşeker Dağı, Lagoa Rodrigo de Freitas (göl), Copacabana, Ipanema, Maracanã Stadyumu ve birçok favela bölgesi görülebilir.
Dağı ziyaret eden tanınmış kişilerin başında Papa XII. Pius, Papa II. John Paul, Alberto Santos-Dumont, German Sueiro Vasquez, Albert Einstein ve Galler Prensesi Diana gelmektedir.
Dağa tırmanmak da mümkündür. Güney yamacında 1992 yılı itibarıyla 54 tırmanma rotası mevcuttur.
Jeolojik yapı
Corcovado'nun doruğu oldukça büyük bir granit zirve kütlesidir. Brezilya'da bu formasyona sahip doruklar arasında en yükseğidir. Arkasından da Espírito Santo eyaletinin Pancas şehrinde yer alan Pedra Agulha Dağı'nın zirvesi gelmektedir.
Kaynakça
- ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2013.