İçeriğe atla

Corce Beroviç

Paşa
Beroviç Paşa
11. Sisam beyi
Görev süresi
1895-1896
Yerine geldiğiAleksandro Karatodori Paşa
Yerine gelenİstefanaki Musurus Paşa
Girit Valisi
Görev süresi
28 Haziran 1896 - 14 Şubat 1897
Kişisel bilgiler
Doğum 1845
İşkodra, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm 1925
Mesleği Devlet Adamı

Corce Beroviç veya Beroviç Paşa (SırpçaĐorđe Berović, YunancaΓεώργιος Βέροβιτς), Osmanlı'da Girit Valisi ve Sisam Beyi olarak görev yapmış Hristiyan devlet adamıydı.

Biyografi

Corce Beroviç, 1845 yılında Osmanlı İmparatorluğu'ndaki İşkodra'da (günümüzde Arnavutluk) doğdu. Sırp kökenliydi. Beroviç ailesinin Osmanlı paşalarının sonuncusuydu. 19. yüzyıl Osmanlı İmparatorluğu'nda hükûmet, Hristiyanların çoğunlukta olduğu vilayetlere Hristiyan idareciler sağlamak için Hristiyan ailelerden oğullarını İstanbul'da eğitim görmeleri için göndermelerini istemiştir.

Çeşitli idari görevlere atandı. Sisam'a gelmeden önce Girit vilayet idaresinde müşavirlik yaptı. Adanın Rum nüfusunun silahlı bir isyanı ortasında Sisam'a geldi. Türk ordusu cezai bir sefer göndermeye hazırdı, ancak müdahalesi karşılıklı olarak kabul edilen uzlaşmayı sağladı. Yunanlar için bağımsız bir şehzadeydi ve padişah onu paşası olarak görüyordu. Adanın ekonomisini oturttu ve yönetiminde genel olarak başarılı oldu ve Sisamlılar arasında popüler oldu. Diğer önlemlerin yanı sıra, memurların kalıcılığını tesis etmekte başarısız oldu, ancak basın özgürlüğünü güçlendirdi, tarımı teşvik etti ve 1895'te Sisam Arkeoloji Müzesi'ni kurdu. Sisam Meclisi huzurunda yaptığı konuşmada, "Parlamento ve benim ortak sınırlarımız var. Benim sınırlarıma girmemelisin, ben de senin sınırlarına girmeyeyim. Öyle olursa sonsuza kadar dost kalacağız" dedi. Maratokampos bölgesinde bir turdayken Bâb-ı Âli tarafından yeni bir göreve atandı. Ayrılışı genellikle Sisam halkı tarafından olumsuz karşılandı. Girit'in Rum nüfusu tarafından benzer bir isyan 1897'de gerçekleşti ve Beroviç Paşa, Bâb-ı Âli tarafından Sisam'takine benzer bir uzlaşmaya varması beklenen Genel Vali olarak gönderildi. Ne yazık ki Girit'teki savaş çoktan kök salmıştı ve Yunanlar ona olumlu bakmalarına rağmen Türk halkı ve ordusu teslim olmayı reddetti. Padişah, Osmaniye Nişanı'nı vererek lehine müdahale etmeye çalıştı, ancak sonuç alamadı. Hatta Türk ordusu komutanı tarafından tutuklandı. Adayı abluka altına alan Büyük Güçler müdahale ederek onu serbest bıraktılar. Daha sonra kendisine Karadağ Ordusu'nun korumaları olarak bir müfreze verildi. Hanya'ya varışları Yunan halkı tarafından sevinçle karşılandı. Bağımsız Girit Devleti'nin kurulmasından sonra Beroviç Paşa, Hanya kalesinin anahtarlarını Yunanistan Prensi George'a devretti ve Venedik'te emekli oldu.[1][2]

Kaynakça

  1. ^ "George Berovich". 20 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "George Berovich". 28 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Girit</span> Yunanistanın en büyük, Akdenizin 5. büyük adası

Girit, Yunanistan'ın en büyük, Akdeniz'in beşinci büyük adasıdır. Ege Denizi'nin güneyinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Kandiye</span>

Kandiye, Yunanistan'ın Girit Adası'nın en büyük şehri ve yönetim merkezi. 173.993 kişilik nüfusu ile Girit'in birinci, Yunanistan'ın dördüncü büyük şehridir. Ayrıca Girit'in dört idarî bölümünden biri olan aynı adlı ilin (nomos) merkezidir. Adanın kuzey kıyısında, eski Minos Uygarlığı'nın başkenti olan Knossos'un hemen kuzeydoğusunda yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Hanya</span>

Hanya, Girit'in ikinci büyük şehri ve aynı adı taşıyan ve Girit'in dört idarî bölümünden biri olan Hanya ilinin (nomos) merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı-Yunan Savaşı (1897)</span> 1897 yılında Osmanlı İmparatorluğu ve Yunanistan Krallığı arasındaki savaş

1897 Osmanlı-Yunan Savaşı veya Otuz Gün Savaşı 1897 yılında Osmanlı İmparatorluğu ile Yunanistan Krallığı arasında meydana gelen savaştır. Yaklaşık bir ay süren savaş, Osmanlı ordusu'nun kesin zaferiyle sonuçlandı.

Deli Hüseyin Paşa Osmanlı padişahları IV. Murad, Sultan İbrahim dönemlerinde Kaptan-ı Deryalık, IV. Mehmed döneminde de 28 Şubat 1656 - 5 Mart 1656 tarihleri arasında altı gün sadrazamlık yapmış; çeşitli eyalet valiliği, uzun yıllar Girit Serdarlığı ve üç kez Kaptan-ı deryalık dahil yüksek devlet görevlerinde bulunmuş bir Osmanlı devlet adamı ve askeridir.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Emin Âli Paşa</span> 182. Osmanlı sadrazamı

Mehmed Emin Âli Paşa, Osmanlı Devleti'nde Tanzimat döneminin Mustafa Reşid Paşa ve Keçecizade Fuat Paşa ile birlikte en önemli üç devlet adamından biridir. Abdülmecid ve Abdülaziz saltanatlarında beş defa olmak üzere toplam sekiz yıl üç ay sadrazamlık yapmıştır. Ayrıca Londra Büyükelçiliği, İzmir ve Bursa valiliği, Meclis-i Vala reisliği, Meclis-i Tanzimat reisliği ile birlikte toplam sekiz kez hariciye nazırlığı görevinde bulunmuştur. Âli Paşa, Tanzimat devrinde 1871'e kadar çeşitli mevkilerde Osmanlı idaresini ve dış siyasetini elinde tuttu. Bazen hariciye nazırı, bazen de sadrazam olarak devlet idaresinin en üst düzeyinde bulundu. Devlet idaresini senelerce elinde tutan Âli Paşa, her zaman için sultanın keyfî idaresine karşı koymaya çalıştı ve onun mutlak salahiyetini kısıtlamak amacını güttü.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Naili Paşa</span> 184. Osmanlı sadrazamı

Giritli Mustafa Naili Paşa, 1832 ile 1851 yılları arasında Girit valiliği ve Abdülmecid saltanatında 14 Mayıs 1853 - 29 Mayıs 1854 ve 6 Ağustos 1857 - 22 Ekim 1857 tarihleri arasında iki defa sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır.

İstanbul Antlaşması, Osmanlı İmparatorluğu ve Yunanistan Krallığı arasındaki 1897 Osmanlı-Yunan Savaşının sonunda 4 Aralık 1897 tarihinde imzalanmış olan barış antlaşması.

<span class="mw-page-title-main">Yunan İsyanı</span> Yunanların, 1821-1829 yıllarında Osmanlı İmparatorluğu egemenliğine karşı başlattığı isyan olayı

Rum İsyanı/Yunan İsyanı,, Yunan Bağımsızlık Savaşı, Yunan İhtilali veya Yunan Devrimi, Yunanların Osmanlı egemenliği ve isyan bölgelerindeki Müslüman halka karşı başlattığı, 1821-1829 yılları arası süren ve Yunanistan'ın Osmanlı Devleti'nden bağımsızlığını kazanmasıyla sonuçlanan bağımsızlık savaşı, devrim ve etnik temizliktir. 1832 yılında imzalanan İstanbul Antlaşması ile Yunanistan'ın bağımsız bir ülke olarak tanınmasıyla sonuçlanmış bağımsızlık sürecidir.

<span class="mw-page-title-main">Canberdi Gazâlî İsyanı</span>

Canberdi Gazâlî İsyanı, Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı Şam Eyaleti'nin Beylerbeyi Canberdi Gazâlî tarafından 1521 yılında çıkarılan isyandır.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı Rumları</span>

Osmanlı Rumları Osmanlı Devletinde yaşayan Rumlara verilen isimdir. Kuruluşundan itibaren pek çok Rum topluluğu Osmanlı sınırları içindeki İç Anadolu (Kapadokya), Ege ve Karadeniz bölgelerinde yaşamıştır ve devletin son dönemlerine kadar önemli rol oynamışlardır. Bugün büyük çoğunluğu Rum Kırımı ve Mübadele'den dolayı Yunanistan'da yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Rauf Paşa</span>

Mehmed Rauf Paşa, Osmanlı asker ve devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Girit İsyanı (1866-1869)</span>

Girit İsyanı, Girit'te Osmanlı yönetimine karşı 1832'de Yunan Bağımsızlık Savaşı ile 1898'de otonom Girit Devleti'nin kurulması arasında Girit isyanları arasında üçüncü ve en büyük üç yıllık bir ayaklanma.

Silahdar Yusuf Paşa, Osmanlı devlet adamı ve kaptan-ı derya.

<span class="mw-page-title-main">Hanya Kuşatması (1692)</span>

Hanya Kuşatması, 1684-1699 Osmanlı-Venedik Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">Hanya Kuşatması (1645)</span>

Hanya Kuşatması, 1645-1669 Osmanlı-Venedik Savaşı'nda evre.

Kaplan Mustafa Paşa, Osmanlı devlet adamı ve asker

Palabıyık Yusuf Paşa ya da Çelebi Yusuf Paşa, Osmanlı kaptan-ı deryası.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Donanma (Girit müdahalesi, 1897-1898)</span>

Uluslararası Donanma, 1897 Türk-Yunan Savaşı'nın patlak vermesinden hemen önce, 1897 yılının başlarında Girit'te Osmanlı İmparatorluğu yönetimine karşı çıkan yerli Yunan isyanına müdahale etmek üzere bir dizi Büyük Güç tarafından oluşturulan bir deniz filosuydu. Şubat 1897'den Aralık 1898'e kadar Girit sularında görev yapan filoda Avusturya-Macaristan, Fransa, Alman İmparatorluğu, İtalya, Rus İmparatorluğu ve Birleşik Krallık'tan savaş gemileri bulunuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Girit İsyanı (1897-1898)</span>

1897-1898 Girit İsyanı, II. Abdülhamid devrinde Girit'teki Rum nüfusun Osmanlı İmparatorluğu yönetimine karşı başlattığı başarılı bir ayaklanmadır. İsyancılar başlangıçta Yunanistan Krallığı'ndan ve daha sonra da Büyük Güçlerden malzeme ve silahlı destek aldılar.