Coppélia
Coppélia, konusu E. T. A. Hoffmann'ın bir hikâyesine dayanan, Léo Delibes'in müziğini yaptığı bale eseridir.
Librettosu Charles Nuitter'e, ilk koreografisi Arthur Saint-Léon'a aittir. İlk defa 25 Mayıs 1870'te Paris Operası'nda sahnelenmiştir.
İlk koreografisi romantik çağın sonunda gerçekleşen bu bale, romantik çağı takip eden klasik çağın öncüsü kabul edilir.[1] Coppélia balesinde cinler periler gibi ruhsal varlıklar, kostüm olarak uzun tül elbiseler ve trajik bir son yoktur. Karakterler insandır (Oyuncakçı Coppleius'un oyuncakları dışında) ve ana karakterlerin mutlu düğünü ile son bulur.
Eser birinci sahnede Macar ulusal halk dansı çardaş ile Polonya halk dansı mazurka içerir; bu özelliği ile ulusal halk dansları içeren ilk baledir.[1]
Konu
Polonya'da Galiçya sınırına yakın bir kasabada bir dans yarışması düzenlenir ve çan dökümcüsünün güzel kızı Swanilda da bu yarışmaya hazırlanır. Herkes köy meydanında toplandığı sırada oyuncakçı Coppelius'un gizemli evinin balkonundaki güzel kız ilgi çeker; genç erkekler onun dikkatini çekmek için dans ederler. Bu gençlerin arasında Swanilda'nın nişanlısı Franz da vardır. Nişanlısının bu garip görünümlü kızla ilgilendiğini gören Swanilda nişanlısına darılır. Swanilda, arkadaşları ile birlikte gizlice aslında çok korktukları Coppelius'un evine girer ve garip görünen kızın sadece Coppelius'un oyuncaklarından biri olduğunu keşfeder.
Oyuncakçı Coppelius evine giren kızları kovaladığı sırada Swanilda bebeğin giysisini giyip maskesini takarak saklanır. Onu bulunca önce kızan oyuncakçı, daha sonra Swanilda ile anlaşır. Bir süre sonra Swanilda'nın nişanlısı bacadan gizlice odaya gelince onu kandırırlar. Ancak nişanlısının tutku ile bebek Copelia'ya kur yapmasına fazla dayanamayan Swanilda maskesini çıkarıp kaçar. Nişanlısı Franz ise Coppelia'yı alarak uzaklaşır. Çanın açılış töreninde Franz af diler ve gençler barışır. Bebek Coppelia'yı oyuncakçı Coppelius alır.
Dış bağlantılar
Kaynakça
- ^ a b Cheng, Germain. "Coppélia". www.theballetbag.com. Theballetbag.com sitesi. 12 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2016.