İçeriğe atla

Coppélia

Swanilda rolünde Giuseppina Bozzachi, Paris, 1870

Coppélia, konusu E. T. A. Hoffmann'ın bir hikâyesine dayanan, Léo Delibes'in müziğini yaptığı bale eseridir.

Librettosu Charles Nuitter'e, ilk koreografisi Arthur Saint-Léon'a aittir. İlk defa 25 Mayıs 1870'te Paris Operası'nda sahnelenmiştir.

İlk koreografisi romantik çağın sonunda gerçekleşen bu bale, romantik çağı takip eden klasik çağın öncüsü kabul edilir.[1] Coppélia balesinde cinler periler gibi ruhsal varlıklar, kostüm olarak uzun tül elbiseler ve trajik bir son yoktur. Karakterler insandır (Oyuncakçı Coppleius'un oyuncakları dışında) ve ana karakterlerin mutlu düğünü ile son bulur.

Eser birinci sahnede Macar ulusal halk dansı çardaş ile Polonya halk dansı mazurka içerir; bu özelliği ile ulusal halk dansları içeren ilk baledir.[1]

Konu

Polonya'da Galiçya sınırına yakın bir kasabada bir dans yarışması düzenlenir ve çan dökümcüsünün güzel kızı Swanilda da bu yarışmaya hazırlanır. Herkes köy meydanında toplandığı sırada oyuncakçı Coppelius'un gizemli evinin balkonundaki güzel kız ilgi çeker; genç erkekler onun dikkatini çekmek için dans ederler. Bu gençlerin arasında Swanilda'nın nişanlısı Franz da vardır. Nişanlısının bu garip görünümlü kızla ilgilendiğini gören Swanilda nişanlısına darılır. Swanilda, arkadaşları ile birlikte gizlice aslında çok korktukları Coppelius'un evine girer ve garip görünen kızın sadece Coppelius'un oyuncaklarından biri olduğunu keşfeder.

Oyuncakçı Coppelius evine giren kızları kovaladığı sırada Swanilda bebeğin giysisini giyip maskesini takarak saklanır. Onu bulunca önce kızan oyuncakçı, daha sonra Swanilda ile anlaşır. Bir süre sonra Swanilda'nın nişanlısı bacadan gizlice odaya gelince onu kandırırlar. Ancak nişanlısının tutku ile bebek Copelia'ya kur yapmasına fazla dayanamayan Swanilda maskesini çıkarıp kaçar. Nişanlısı Franz ise Coppelia'yı alarak uzaklaşır. Çanın açılış töreninde Franz af diler ve gençler barışır. Bebek Coppelia'yı oyuncakçı Coppelius alır.

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ a b Cheng, Germain. "Coppélia". www.theballetbag.com. Theballetbag.com sitesi. 12 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Meriç Sümen, Türk balerin, koreograf.

<i>Çalıkuşu</i> (roman) Reşat Nuri Güntekinin romanı

Çalıkuşu, Reşat Nuri Güntekin'in ilk defa 1922'de tefrika edilmeye başlanıp 1923'te kitap olarak yayımlanan, 1937'de büyük değişikliklerle tefrika edilen romanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Fındıkkıran (bale)</span> bale

Fındıkkıran, Rus besteci Çaykovski'nin 1891 yılında bestelediği son balesidir.

<span class="mw-page-title-main">Bale</span> bir dans türü

Bale, İtalyan Rönesansı döneminde, mim sanatçılarının tiyatro ve gösterilerdeki dansları ile temelleri İtalya’da atıldıktan sonra, Fransa ve Rusya da gelişen, belli figürlere, adım atışlara dayalı bir dans ve müzikli gösteri türüdür. Dünya çapında yayılarak yaygın bir dans türü haline gelmiş ve birçok başka dansı etkilemiştir.

Merih Bahar Çimenciler, Türk balerin ve koreograf.

<span class="mw-page-title-main">Klasik bale</span>

Klasik bale, kökeni 17. yüzyıl Fransız saray balesine dayanan, kuralları belirgin, estetiğe dayalı bir dans formudur.

<span class="mw-page-title-main">Alexandra Danilova</span>

Aleksandra Dionisyevna Danilova, başbalerin. ABD balesine hem klasik Rus, hem de çağdaş Diaghilev repertuvarlarının geleneklerini ve eğitimini getirmiştir.

Selçuk Borak, Türk koreograf ve oyuncu.

Oytun Turfanda Türk balet ve bale koreografı.

<span class="mw-page-title-main">Michel Fokine</span> Rus balet (1880-1942)

Mikhail Fokine Bale sanatında çığır açmış, Rus koreograf ve balet.

<span class="mw-page-title-main">Don Kişot (bale)</span>

Don Kişot balesi, Cervantes'in Don Kişot adlı romanından uyarlanmış bir bale eseridir.

<span class="mw-page-title-main">Bolşoy Balesi</span>

Bolşoy Balesi, Moskova'daki Bolşoy Tiyatrosu'nda yerleşik dünyaca ünlü bale topluluğu.

<span class="mw-page-title-main">Giselle</span>

Giselle, iki perdelik bir romantik bale eseri.

<span class="mw-page-title-main">Kız Kulesi (bale)</span>

Kız Kulesi Balesi, müziği ve librettosu Azerbaycanlı besteci Efrasiyab Bedelbeyli'ye ait bale.

Türkiye'de bale eğitimi resmî olarak, 1948'de İngiliz balerin Ninette de Valois'nin Yeşilköy Bale Okulu'nu İstanbul'da kurması ile başlamıştır; ancak ülkedeki bale sanatının geçmişi Osmanlı İmparatorluğu döneminde 16. yüzyılda İstanbul'da Venedik Balyosu'nun evinde düzenlenen bale gösterisine kadar gider.

<span class="mw-page-title-main">Köroğlu Balesi</span>

Köroğlu Balesi, Köroğlu destanını konu alan tek perdelik Türk bale eseri.

Eşref Celal oğlu Abbasov, Azerbaycanlı besteci, müzikolog ve pedagog, Azerbaycan SSR'nin Onurlu Sanatçısı unvanı sahibi (1963), Azerbaycan SSC Halk Sanatçısı (1990), profesör (1968), Azerbaycan Devlet Konservatuvarı Rektörü (1953-1957).

<span class="mw-page-title-main">Mariya Aleksandrova</span>

Maria Aleksandrovna Alexandrova, Rusya Halk Sanatçısı Bolşoy Balesi'nin Rus baş dansçısı.

Binay Okurer , Türk balerin.

Çeşmebaşı balesi, müziğini Ferit Tüzün'ün, ilk koreografisini Ninette de Valois'nın yaptığı altı bölümlük fantastik bale eseridir.