Kompozit malzeme, önemli ölçüde farklı fiziksel veya kimyasal özelliklere sahip iki veya daha fazla bileşen malzemeden yapılan ve birleştirildiğinde öncekinden farklı özelliklere sahip olan bir malzeme üreten bir malzeme.
Akrilik lifler, ortalama molekül ağırlığı ~100.000, yaklaşık 1900 monomer birimi olan polimer'den (poliakrilonitril) yapılan sentetik lifleridir. ABD'de bir elyafa "akrilik" denmesi için, o polimerin en az %85 akrilonitril monomer içermesi gerekir. Tipik komonomerler, vinil asetat veya metil akrilattır. DuPont, 1941'de ilk akrilik elyafları yapmış ve bunları Orlon adıyla tescillemişti.
Lif veya elyaf, her türlü maddeyi oluşturan ince ve uzun parçalar, ipliksi yapılar. Bir iplik içindeki pamuk lifleri, yalıtım amacıyla kullanılan cam lifleri ve canlılarda kasları oluşturan kas lifleri bu tür malzemelere örnek olarak verilebilir. Tekil hali "lif", çoğulu "elyaf" olan sözcük Arapça kökenlidir.
Gabardin, yün ya da pamuk ile örgü dokuma ile dokunan güçlü ve dayanıklı bir kumaş türüdür. Gabardin kumaşlar oldukça sık dokunmakta olup bu sayede su geçirmez özellikleri bulunur.
Bambu elyafı, bambu karışımının hamurundan elde edilen, rejenere selülozik bir elyaftır.
Dolphin, KDE masaüstü ortamının dosya yöneticisi uygulamasıdır. KDE'nin 4. sürümü öncesinde dosya yöneticisi olarak Konqueror kullanılırken KDE 4 ile beraber Dolphin'e geçilmiştir. Dolphin, Konqueror gibi İnternet tarayıcı ve görüntüleyici özelliklere sahip olmayıp yalnızca dosya yönetim amacıyla kullanılmaktadır. Dolphin sadece tek bir alana yoğunlaştığı için daha yüksek bir performansa sahiptir.
Cam elyafı (fiberglas), çok ince cam telciklerinden üretilen bir maddedir.
Yün bazı memelilerden elde edilen hayvansal kıl kökenli doğal bir elyaf türü. Sıcak tuttuğu için battaniye ve kışlık giysilerin üretiminde kullanılır. Yün elyafı koyundan genellikle canlı hayvanlardan kırkılmak suretiyle olmak üzere değişik yöntemlerle elde edilir. Bu tür yüne kırkım yünü denir. Bu yünün ticari değeri diğer yöntemlerle elde edilenlerinkinden yüksektir. Kasaplık hayvanların kesildikten sonra derilerinin işlenmesi ile elde edilen yüne ise tabak yünü veya kasapbaşı yünü denir. Herhangi bir nedenle ölmüş hayvanın postundan elde edilen yün ise post yapağısı adını alır. Tabak yünü veya post yapağısı (yapak) deriden yolunarak alınmışsa kıl köklerini de içerdiğinden kırkım yününe göre daha düşük kalitelidir.
Kapok, pamuk gibi bitki tohumundan elde edilen bir elyaf türü. Kapok ağacı; Hindistan, Cava Adası, Sumatra, Afrika gibi tropik iklimin hakim olduğu bölgelerde yetişir. Sarı renkli, yumuşak ve dayanıksız bir elyaftır. Ancak yatak ve yastık yapımında ve dolgu maddesi olarak kullanılır. Elyaf, yapısındaki delikler yüzünden iyi bir hava izolasyonu sağlar. Suda ıslanmaz. Nem ve su çekme özelliği olmadığından can yeleklerinde kullanılır. 1 kg kapok, 35 kg'lık bir ağırlığı rahatça su üzerinde tutar.
Halat, doğal ya da yapay elyafın ya da tellerin bükülmesi ya da şerit biçiminde örülmesi yoluyla elde edilen uzun, esnek ve sağlam ip. Tellerden hazırlanan halat türlerinde çoğunlukla kablo ya da tel halat denir. Halatlarda aranan başlıca özellikler büküldüğünde, burkulduğunda ya da çekildiğinde yapısının bozulmaması ve sağlamlığını korumasıdır. En önemli özelliği ise çekme dayanımıdır.
Tiftik veya moher ; Ankara keçisinin uzun, parlak ve yumuşak kıllarından elde edilen doğal elyaf türü. Hafiftir, kumaş ve örgü yünü olarak kullanılır. Batılı dillerdeki karşılığı Arapçada seçilmiş, beğenilmiş anlamına gelen muhayyer kelimesinden türetilmiştir ve son kısmı İngilizce hair (kıl) sözcüğüne benzetilmiştir.
Kompozit Zırhlar günümüzde metaller gibi klasik malzemelerin birçok özellikleri gelişen teknolojinin ihtiyaçları için yeterli olamayınca, daha üstün özelliklere sahip olan kompozit malzemeler üretilmeye başlanarak bu konuda hızlı bir gelişme sürecine girilmiştir. Klasik malzemelere göre kompozit malzemelerin en belirgin özellikleri hafiflik ve sağlamlıklarıdır. Yapılan araştırma ve geliştirmeler neticesinde, bu malzemelerin çekme, darbe dayanımlarının artırılması; yorulma, kimyasal direnç ve elektrik özelliklerinin iyileştirilmesi mümkün olmuş ve kompozit malzemeler yaygın şekilde havacılık, deniz taşıtları, otomotiv, makine, inşaat, askeri ve uzay teknolojisi alanlarında kullanılmaya başlanmıştır.
Denetleyici Alan Ağı, CANopen'ın fiziksel katmanını oluşturan ve otomotiv otomasyonunda kullanılmak üzere Bosch firması tarafından geliştirilen bir seri ağ teknolojisidir. Özellikle Avrupa'da üretilen arabalar için geliştirilmişse de, endüstriyel otomasyonda ve diğer pek çok sektörde tutulan bir ağ olmuştur. İletişim, değişik elektronik modüller arasında elektriksel gürültülerden dolayı oluşabilecek hatalardan etkilenmeyecek CAN-High ve CAN-Low olmak üzere iki ayrı kablo ve çok güvenli bir protokol sayesinde sağlanır. Ayrıca bu şebekenin bir özelliği de modern otomotiv sistemlerinde hayati önem taşıyan hava yastığı, fren, ABS gibi yolcu güvenliğini ilgilendiren modüllere göre bağlantı önceliği tanımasıdır.
Karbon elyaf takviyeli plastik veya karbon elyaf takviyeli polimer sağlam, hafif ve pahalı bir çeşit kompozit malzeme, elyaf takviyeli polimerdir. Cam elyafı'ına benzer şekilde bu kompozit yapıya mukavemet veren malzemeye karbon elyafı denilir. Polimer için en çok epoksi kullanılsa da polyester, vinil ester ya da naylon gibi başka maddelerin de kullanıldığı görülebilir. Kevlar veya alüminyum yapılarında karbon, cam gibi diğer güçlendiricilerle birlikte kullanılır. Grafit takviyeli polimer ya da Grafit elyaf takviyeli polimer (GFRP) de karbon elyafıyla takviyeli bu tür yapıları nitelemek için de kullanılır. Cam elyaf takviyeli malzemelerin de GFRP olarak tanımlanabilmesi ve karışıklık yaşanması nedeniyle bu isimlendirme çok sık kullanılmaz. Bazı ürün tanıtımlarında ise kısaca grafit elyafı denilir.
Küba pasaportu Uluslararası seyahati kolaylaştırmak için Küba vatandaşlarına verilen belgedir. Aynı zamanda kimliğin kanıtı olarak hizmet verebilir. Pasaportta
Nokia 1280 Fin şirketi Nokia'nın Kasım 2009'da duyurduğu ve Mart 2010'da gelişmekte olan ülkeler için piyasaya sürdüğü ekonomik bir ultra taşınabilir dual band GSM cep telefonu. Seri 30 sistemlidir. Nokia 1202 modelinin devamıdır. Hafif ve dayanıklı olması amaçlanan klasik bir tasarımına sahiptir. İlgili ikizi gelişmiş pazarlarda küçük miktarlarda sevk edilen Nokia 103'tür. Mavi, kırmızı, gri ve siyah renklerde bulunuyor.
Seri ateşli top veya hızlı ateşli top, birçok özelliği bir arada barındırarak hızlı biçimde birçok mermiyi ateşleyebilen bir top veya obüs türüdür. Seri ateşli toplar 1880 ve 1890'larda dünya çapında yaygınlaştı ve hem kara hem de deniz savaşları üzerinde belirgin bir etkiye sebep oldu.
Nokia 3200, Nokia Expression (gençlik) serisinin bir parçası olan ve 12 Eylül 2003'te duyurulan Nokia tarafından üretilmiş bir cep telefonudur. Nokia Seri 40 platformuna dayanmaktadır. Telefon, Nokia 7250i'nin özelliklerini ekleyen Nokia 3100'ün bir güncellemesidir. Nokia 7250i gibi, telefonda da entegre bir CIF kamera bulunur. Nokia 7250i ile karşılaştırıldığında, Nokia 3200 daha uygun fiyatlı, gençlere yönelik bir telefonken, 7250i daha çok modaya önem veren kullanıcılara yönelikti. Diğer özellikler arasında bir XHTML tarayıcı, çalar saat, FM stereo radyo, el feneri, EDGE ve 128 × 128 12 bit 4096 renkli ekran bulunur. Telefon, resim ve metin mesajlaşma gibi multimedya özelliklerine sahiptir. Nokia 3100 ile taşınan özellikler arasında zil profilleri ve sesli not özelliği bulunur. Ayrıca Java oyunları da vardır. Telefonun ay takvimine sahip kapsamlı bir takvimi vardır.. El feneri telefonun altında bulunur ve "yıldız" tuşu basılı tutularak etkinleştirilebilir. Kamera telefonun arkasındadır. 3200 ayrıca hem polifonik hem de monofonik zil sesleri çalabilir. Telefonun menü sistemindeki görsel arabirimi, animasyonlu simgeler yerine büyük, sabit simgeler kullanan Nokia 3100'ünkine benzer.
Nokia 5210, Nokia tarafından üretilen bir cep telefonudur. 19 Kasım 2001'de duyuruldu, 2002'nin başlarında piyasaya sürüldü. 5210, zorlu koşullarda kullanılmak üzere tasarlanmıştır ve toza, darbeye ve suya dayanıklıdır. Telefon, kauçuk Xpress-on kabuklarına, WAP üzerinden CSD ve yerleşik bir termometreye sahiptir. Termometre, telefonun pilinin iç sıcaklığını gösterir. Bu özellik, "netmonitor" özelliğinin etkin olduğu diğer telefonlarda da mevcuttur.
Genellikle polimer malzemeleri tasarlayan, analiz eden ve değiştiren bir mühendislik alanıdır. Polimer mühendisliği, petrokimya endüstrisi, polimerizasyon, polimerlerin yapısı ve karakterizasyonu, polimerlerin özellikleri, polimerlerin birleştirilmesi ve işlenmesi ve ana polimerlerin tanımı, yapı özellik ilişkileri ve uygulamalarının yönlerini kapsar.