Japonya, Doğu Asya'da yer alan bir ada ülkesidir. Büyük Okyanus'un kuzeybatısında konumlanan ülke; Japon Denizi'nden Çin, Kuzey Kore, Güney Kore ve Rusya'nın doğusuna; kuzeyde Ohotsk Denizi'nden güneyde Doğu Çin Denizi ve Tayvan'a kadar uzanır. De facto başkenti ve en büyük şehri Tokyo'dur. Adını oluşturan kanji karakterler, "güneş" ve "köken" anlamına geldiğinden "Doğan Güneşin Ülkesi" olarak adlandırılır.
Japonlar, Japon Takımadalarına ve %98,5'ini oluşturdukları Japonya'ya özgü bir etnik gruptur.
Edo dönemi veya Tokugawa dönemi , Japonya tarihinde 1603-1868 yıllarını kapsayan dönemdir. Bu dönem 24 Mart 1603 tarihinde Edo'da Tokugawa Ieyasu tarafından Tokugawa Şogunluğu'nun kurulmasıyla başlar ve 3 Mayıs 1868'de Meiji Restorasyonu'nun başlamasıyla sona ermektedir. Bu dönemde Japonya Tokugawa Şogunluğu ile 300 yerel daimyōnun yönetimindeydi. Edo dönemi Japonya'nın ilk modern dönemi olarak tanımlanmaktadır ve bu yıllar arasında Japonya dış dünyaya kapalı kalmış olup ekonomik büyüme, sıkı toplumsal düzen, istikrarlı bir nüfus ile sanat ve kültür alanında gelişmeler yaşanmıştır.
Savunma İstihbarat Genel Merkezi Japon Savunma Bakanlığı'nın yetkisi altında olan Japon hükûmetinin resmî sinyal istihbarat ajansıdır. Şu anda Amerikan Savunma İstihbarat Ajansı'ndan sonra modellenmiştir, kuruluşu ve yapısı ile büyük Japon istihbarat kurumlarından biridir.
Japonya'nın hükûmet kararnamesi ile belirlenmiş şehirleri veya belirlenmiş şehir , Japonya'da Yerel Özerklik Kanunu'nun 252. maddesinin 19. paragrafına göre Japonya Bakanlar Kurulu tarafından verilen bir yasal idari statüye sahip şehirlerdir.
Yayoi dönemi, Japonya tarihinde MÖ 300-MS 300 yıllarını kapsayan dönemdir. Yayoi dönemi Japonya'nın Demir Çağı olup adını Tokyo'nun arkeologlar tarafından bu döneme ait eserlerin keşfedildiği mahallesinden almaktadır.
Japonya'da İslam, Japonya'nın İslam ile ilgilenmesi 19. yüzyılın ikinci yarısında başlamıştır. Kur'an'ın Avrupa dillerinden Japoncaya tercümesi 19. yüzyılın sonlarında başladı. 20. yüzyılın 2. yarısında ise Kur'an Arapça orijinalinden Japoncaya tercüme edildi. 1980'ler ve 1990'larda ise iki önemli hadis kitabı Japoncaya çevrildi.
İşgal Japonyası, Japonya'nın II. Dünya Savaşı'ndan sonra 1945-1952 yılları arasında Müttefik Devletler tarafından kontrol edildiği dönemdir. 1945'te Japonya'nın teslim olmasının ardından ülke General Douglas MacArthur önderliğinde ABD tarafından İngiliz Milletler Topluluğu'nun da desteği ile işgal edildi. Almanya'nın işgal edilmesinden farklı olarak, Sovyetler Birliği'nin Japonya üzerinde büyük bir etkisi olmamıştır. Ülkedeki yabancı askeri varlık Japonya tarihinde ülkenin yabancı bir güç tarafından işgal edildiği tek dönem olmuştur. Bu dönemde Japonya militarist bir diktatörlükten Roosevelt'in 1930'lardaki politikaları olan "New Deal" önceliklerini çağrıştıran bir parlamenter demokrasi haline geldi.
Japon kültürü, ülkenin tarih öncesi dönemdeki Jōmon döneminden Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika'dan gelen etkileri sentezleyen çağdaş modern kültürüne kadar değişmiştir. Japonya sakinleri, Kara Gemiler ve Meiji dönemi gelene dek Japonya'nın Çin misyonlarından sonra Tokugawa şogunluğu sırasında dış dünya ile uzun bir süre görece izolasyon yaşadı.
Korekiyo Takahaşi, 1921-1922 yılları arasında Japonya'nın 11. başbakanı olarak görev yapmış Japon siyasetçi.
Japonya'da demiryolu ulaşımı, özellikle büyük şehirler arasındaki toplu ve yüksek hızlı seyahatler ile metropolitan bölgelerinde düzenli yolcu taşımacılığındaki önemli ulaşım yollarından biridir. Özelleştirilen ağlar oldukça verimli ve son derece hızlı bir şekilde çalışmaktadır.
Japonya'da Şintoizm ve Budizm olarak 2 din hakimdir. 2006 ve 2008 yıllarında yapılan araştırmalara göre, Japonya nüfusunun %40'ından azı örgütlü bir dine mensuptur.
Japonya'da Hristiyanlık, ulusun azınlık dinleri arasındadır. Nüfusun yaklaşık yüzde 1'inin Hristiyan inancının veya bağlılığının olduğunu iddia edilmiştir. Roma Katolikliği, Protestanlık ve Ortodoks Hristiyanlığı dahil çoğu büyük Hristiyan mezhepleri bugün Japonya'da temsil edilmektedir. 1990'ların ortasından beri, Japon halkının çoğunluğu dindar değildir, ancak dini olanların çoğu Şinto veya Budist inancıyla özdeşleşir. Bazı Japon çiftler Hristiyanlıktan etkilenen Hwaito Uedingu adı verilen Batı tarzı törenlerde evlenirler.
Ōei, Japonya tarihinde Temmuz 1394-Nisan 1428 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Meitoku'dan sonra gelmekte olup Shōchō'ya kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparatorlar Go-Komatsu ve Shōkō idi.
Kanshō, Japonya tarihinde Aralık 1460-Şubat 1466 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Chōroku'dan sonra gelmekte olup Bunshō'ya kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparator Go-Hanazono ve Go-Tsuchimikado idi.
Bunshō, Japonya tarihinde Şubat 1466-Mart 1467 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Kanshō'dan sonra gelmekte olup Ōnin'e kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparator Go-Tsuchimikado idi.
Chōkyō, Japonya tarihinde Temmuz 1487-Ağustos 1489 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Bunmei'den sonra gelmekte olup Entoku'ya kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparator Go-Tsuchimikado idi.
Bunki, Japonya tarihinde Şubat 1501-Şubat 1504 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Meiō'dan sonra gelmekte olup Eishō'ye kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparator Go-Kashiwabara idi.
Eishō, Japonya tarihinde Şubat 1504-Ağustos 1521 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Bunki'den sonra gelmekte olup Daiei'ye kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparator Go-Kashiwabara idi.
Daiei, Japonya tarihinde Ağustos 1521-Ağustos 1528 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Eishō'dan sonra gelmekte olup Kyōroku'ya kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparatorlar Go-Kashiwabara ve Go-Nara idi.