İçeriğe atla

Conway Berners-Lee

Conway Berners-Lee
Doğum19 Eylül 1921(1921-09-19)
Birmingham, İngiltere
Ölüm01 Şubat 2019 (97 yaşında)
Milliyetİngiliz
EğitimCambridge Trinity Koleji
MeslekMatematikçi, Bilgisayar Mühendisi
EvlilikMary Lee Woods (1954-2017)
Çocuk(lar)Tim Berners-Lee
Peter
Helen
Mike Berners-Lee
Akraba(lar)Helen Lane Campbell Gray ve Cecil Burford Berners-Lee

Conway Maurice Berners-Lee (19 Eylül 1921[1] –1 Şubat 2019), İngiliz matematikçi ve bilgisayar mühendisidir.

Kariyeri

Dünyanın ilk ticari depolanmış elektronik bilgisayar programı olan "Ferranti Mark 1" 'i geliştiren ekibin üyesi olarak çalıştı.[2][3]

Özel yaşamı ve ölümü

19 Eylül 1921'de Birmingham'da doğan Berners-Lee kendisi gibi matematikçi ve bilgisayar mühendisi olan Mary Lee Woods ile evli olup 4 çocuk sahibidir.[4] Çocuklarından bir tanesi "World Wide Web"in mucidi olan bilim insanı Tim Berners-Lee'dir.

Aktif kariyerini 1986'da sonlandırıp köşesine çekilen İngiliz matematikçi ve bilgisayar mühendisi Conway Berners-Lee 1 Şubat 2019'da 97 yaşında ölmüştür.[5]

Kaynakça

  1. ^ Reed Business Information (7 Mart 1957). New Scientist. Reed Business Information. ss. 43-. []
  2. ^ Conway and Mary Lee Berners-Lee, interviewed by Thomas Lean, 2010-2011, An Oral History of British Science, British Library Sound & Moving Image reference C1379/23 Audio and Transcript (at British Library only but brief Content summary 31 Ekim 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. available online).
  3. ^ Although the Ferranti Mark 1was preceded by the BINAC and the Z4 (computer), BINIAC was not designed as a general purpose computer and it was never used for its intended purpose,"Description of the BINAC", citing Annals of the History of Computing, Vol. 10 No. 1 1988, 4 Ağustos 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 5 June 2009  and Konrad Zuse's Z4 was electro-mechanical not electronic Dead medium: the Zuse Ziffernrechner; the V1, Z1, Z2, Z3 and Z4 program-controlled electromechanical digital computers; the death of Konrad Zuse, 21 Kasım 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 5 Haziran 2009 
  4. ^ "Births", The Times, London (42835), s. 1, 26 Eylül 1921 
  5. ^ "News Bulletin from the Parish of SS Alban & Stephen" (PDF). 17 Şubat 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2019. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar bilimi</span> belirli evren kurallarına dayalı, sistematik çalışan ve elementlerin ya da ağların birbirleriyle olan ilişkisi

Bilgisayar bilimi, bilgisayarların tasarımı ve kullanımı için temel oluşturan teori, deney ve mühendislik çalışmasıdır. Hesaplamaya ve uygulamalarına bilimsel ve pratik bir yaklaşımdır. Bilgisayar bilimi; edinim, temsil, işleme, depolama, iletişim ve erişimin altında yatan yönteme dayalı prosedürlerin veya algoritmaların fizibilitesi, yapısı, ifadesi ve mekanizasyonunun sistematik çalışmasıdır. Bilgisayar biliminin alternatif, daha özlü tanımı "büyük, orta veya küçük ölçekli algoritmik işlemleri otomatikleştirme çalışması" olarak nitelendirilebilir. Bir bilgisayar bilimcisi, hesaplama teorisi ve hesaplama sistemlerinin tasarımı konusunda uzmanlaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Association for Computing Machinery</span>

Bilgisayar Derneği, bilgisayar bilimleri alanındaki en eski mesleki kuruluştur. 1947'de kurulmuş, günümüzde 80.000 üyeye ulaşmıştır. Mesleki ve akademik yayınları ile toplantı faaliyetlerinin yanı sıra, bilişim dalının en önemli ödülü kabul edilen Turing Ödülü'nü vermesiyle de bilinir. Merkezi New York şehrindedir. Dünya genelini kapsayan üyelik sistemi ile bilişim teknolojisinin çeşitli alanları ile uğraşan profesyonellere ve öğrencilere kaynak sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Steve Jobs</span> Amerikalı girişimci ve iş insanı (1955–2011)

Steven Paul Jobs, Apple Computer, Inc.'ın kurucu ortaklarından biridir. Ölümünden 5 hafta öncesine kadar yeni adıyla Apple Inc.'de CEO olarak görev yapmıştır. Bilgisayar endüstrisinin önderlerinden olarak kabul edilir. Next Computer ve Pixar Animasyon Stüdyoları'nı da kurmuş ve yönetim kurulu başkanlığını yapmıştır. 2004 yılında pankreas kanserine yakalanmış, 7 yıl içinde 56 yaşında ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">John von Neumann</span>

John von Neumann, Macar-Amerikalı matematikçi ve bilgisayar bilimcisi.

<span class="mw-page-title-main">Tim Berners-Lee</span> İngiliz bilgisayar uzmanı; Dünya Çapında Ağ muciti (d. 1955)

Sör Timothy John Berners-Lee, İngiliz mühendis ve bilgisayar bilimi profesörü. Daha çok World Wide Web'in mucidi olarak tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Konrad Zuse</span>

Konrad Ernst Otto Zuse, Alman inşaat mühendisi, mucit ve iş insanıdır. 1936 yılında Z1 adlı programlanabilir bilgisayarı geliştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İnsan bilgisayar</span>

17. yüzyılın başlarından beri kullanılan İngilizce "Computer" terimi, "hesaplama yapan kişi" anlamına geliyordu. Yani elektronik bilgisayarlar ticari olarak satışa sunulmadan önce matematiksel hesaplamalar yapan kişi. Alan Turing, "insan bilgisayar"ını "sabit kurallara uyması gereken; bu kuralların hiçbir ayrıntısından sapma yetkisine sahip olmayan" biri olarak tanımladı. 19. yüzyılın sonlarından itibaren genellikle kadınlardan oluşan ekipler, uzun ve sıklıkla sıkıcı hesaplamalar yapmak için kullanılıyordu ve paralel olarak yapılabilmesi için işlemler gruplara bölünüyordu. Sonuçların doğruluğunu kontrol etmek için aynı hesaplamalar sıklıkla ayrı ekipler tarafından bağımsız olarak yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">Steve Wozniak</span> ABD doğumlu bilgisayar mühendisi

Stephen Gary Wozniak, ABD doğumlu bilgisayar bilimcisidir. Polonya kökenli bir ailedendir. Steve Jobs'la birlikte Apple Bilgisayar şirketini kurmuştur. 1970'lerdeki kişisel bilgisayar devrimine büyük katkılarda bulunan buluşları ve cihazlarıyla tanınır. 1970'lerin ortasında Apple I ve Apple II isimli bilgisayarları geliştirmiştir. Apple II büyük bir başarı kazanarak 1970'lerde ve 1980'lerin başında en çok satan kişisel bilgisayar olmuştur.

Almanya'nın bilim ve teknoloji alanındaki başarısı ülke ekonomisinin ileri düzeyde olmasını sağlayan önemli bir parçadır. Almanya birçok önemli bilim disiplininde öne çıkmıştır; özellikle de fizik, matematik, kimya ve mühendislik alanlarında. Ülkedeki bilimsel araştırmalar; endüstri ve üniversiteler ve Max Planck Topluluğu gibi özel araştırma enstitüleri tarafından desteklenir.

Bilgisayar bilimci, bilgisayar bilimi, bilgi ve hesaplamanın teorik temellerinin incelenmesi ve bunların uygulamaları hakkında uzmanlaşmış bir kişidir.

Bilgi teknolojisi (IT), genellikle bir işletme veya başka bir girişim bağlamında veri veya bilgi depolamak, almak, iletmek, çalışmak ve işlemek için bilgisayarların kullanılmasıdır. Bilgi Teknolojisi, bilgi ve iletişim teknolojisinin (ICT) bir alt kümesi olarak düşünülür. 2012'de Zuppo, her hiyerarşi düzeyinin "bilgi aktarımını ve çeşitli elektronik ortamdaki iletişim türlerini kolaylaştıran teknolojilerle ilişkili olması nedeniyle bir derece ortaklık içerdiği" bir BİT hiyerarşisini önermişti.

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar sanatı</span>

Bilgisayar sanatı yapımında veya gösteriminde bilgisayar kullanılarak gerçekleştirilen her türlü sanat eserini kapsayan bir sanat biçimidir.

<span class="mw-page-title-main">Minibilgisayar</span>

Minibilgisayar, 1960'ların ortalarında geliştirilen ve küçük boyutlu ve sade özelliklere sahip bir bilgisayar sınıfıdır.

<span class="mw-page-title-main">Heinz Billing</span> Alman Fizikçi

Heinz Billing ,Alman fizikçi ve bilgisayar mühendisidir. Bilgisayar sistemlerinin gelişmesinde öncü kişilerden olup, bilgisayar veri depolaması, yerleşik prototip lazer gibi aksamların gelişmesinde katkıda bulunmuştur. Kendisi bilim ve teknoloji alanındaki kizmetlerinden dolayı 1987'de Konrad Zuse Madalyası'nı almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sığ öncelikli arama</span>

Bilgisayar biliminde, sığ öncelikli arama ya da enine arama, bir çizgenin düğümlerini, başlangıç noktasına daha yakın olanlara öncelik vererek arayan bir algoritmadır. Algoritma ziyaret ettiği düğümlerin bütün komşularını bir kuyruğa ekler ve ziyaret edeceği düğümleri kuyruktaki sıraya göre seçer. Eğer arama yapılan çizge bir ağaç ise kuyruk kullanmaya gerek olmaz.

Kathleen Booth İngiliz bilgisayar bilimci. İlk çevirici dili yazdı ve Birkbeck Koleji, Londra Üniversitesi'ndeki ilk bilgisayar sistemleri için bir çevirici ve autocode tasarladı. ARC, SEC ve APE(X)C olmak üzere üç farklı makinenin tasarımına yardımcı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Mary Jackson (mühendis)</span>

Mary Jackson, Amerikalı matematikçi ve uzay mühendisi. NASA'nın öncülü olan National Advisory Committee for Aeronautics'e bağlı Langley Araştırma Merkezi'nde görev yapmıştır. Çalışma yaşamına insan bilgisayar olarak başlamış olan Jackson, aldığı ileri mühendislik derslerinin ardından 1958'de NASA'ya girmiş ve bu kurumda çalışan ilk Afrikalı Amerikalı kadın olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar bilimi tarihi</span>

Bilgisayar bilimi tarihi, modern dijital bilgisayarların ortaya çıkışından çok daha öncelere dayanmaktadır. Abaküs gibi sabit sayısal görevleri hesaplamak için kullanılan makineler, antik çağlardan beri çarpma ve bölme gibi hesaplamalara yardımcı olmuştur. Hesaplamalar yapmaya yaran algoritmalar, antik çağlardan beri, hatta gelişmiş bilgi işlem ekipmanlarının geliştirilmesinden önce bile var olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ruth Teitelbaum</span> Amerikalı bilgisayar programcısı ve matematikçi

Ruth Teitelbaum, Amerikalı bilgisayar programcısıdır. ENIAC'ın ilk programcılarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Small-Scale Experimental Machine</span>

Small-Scale Experimental Machine (SSEM) veya Manchester Baby, dünyanın ilk elektronik depolanan program bilgisayarıydı. Manchester Üniversitesi'nden Frederic Calland Williams, Tom Kilburn ve Geoff Tootill tarafından icat edildi ve 21 Haziran 1948 tarihinde ilk programını çalıştırdı.