İçeriğe atla

Convair X-6

Convair X-6, çizim tahtasından öteye geçememiş nükleer itkili deneysel uçak.

Mayıs 1946'da ABD Hava Kuvvetleri tarafından nükleer enerjiyle çalışan bir uçak yapma programı (Nuclear Energy for the Propulsion of Aircraft - NEPA) başlatıldı. Bu program altında çalışmalar, Mayıs 1951'de NEPA, Aircraft Nuclear Propulsion (ANP) programıyla değiştirildi. ANP programı, iki B-36'nın Convair tarafından modifiye edilerek MX-1589 projesi altında geliştirilmesini içeriyordu. Bu iki uçaktan biri, uçan bir reaktörün radyasyon kalkanları ile ilgili araştırmalar için kullanılacak, diğeri X-6 projesi olacaktı.

Nuclear Test Aircraft (Nükleer Test Uçağı - NTA) olarak adlandırılan ilk modifiye edilmiş B-36, Carswell Hava Kuvvetleri Üssü'nü 1 Eylül 1952'de vuran tornadoda zarar görmüş bir B-36H-20-CF (Seri Numarası 51-5712) modeliydi. Bu uçağın adı önce XB-36H, daha sonra NB-36H olarak deiştirildi ve modifiye edilerek 1.000 kilowattlık, hava soğutmalı bir nükleer reaktör taşıması sağlandı. Bu uçağın asıl amacı, bir nükleer reaktörün uçak sistemleri üzerindeki etkisini görmekti. NB-36H 1955 ile 1957 arasında 47 test uçuşu yaptı. NB-36H testlerinin sonuçlarına dayanarak X-6 ve tüm nükleer uçak programı terk edildi.

1960'lı yıllarda Sovyetler Birliği'nde Tupolev dizayn bürosu, operasyonel bir reaktör taşıyacak şekilde modifiye edilmiş bir Tu-95 olan Tupolev Tu-119 ile benzer denemelerde bulundu.

Convair NB-36H, X-6 projesinin uçan test yatağı

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">General Dynamics F-16 Fighting Falcon</span> Amerikan Üretimi Tek Motorlu 4.Nesil Savaş Jeti

F-16 Fighting Falcon, çok amaçlı, tek jet motorlu, 4. nesil savaş uçağı. General Dynamics şirketi tarafından, ABD Hava Kuvvetleri için geliştirilmiştir. Hafif avcı uçağı olarak tasarlanmış olmasına rağmen birçok başka amaç için de kullanılmakta olan avcı uçağıdır. Geniş kullanım alanı ve yüksek manevra kabiliyeti sayesinde birçok ülkeye ihraç edilmiştir. Faal olarak çeşitli ülkeler tarafından kullanılmaktadır. II. Dünya Savaşı sonrası üretilen uçaklar içinde, MiG-21'den (10,000+) ve F-4 Phantom-II'den (5.195) sonra en çok üretilen 3'üncü savaş uçağıdır. Temmuz 2016 itibarıyla 4.573 adet üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Askerî uçak</span> askeri amaçlar için yapılmış hava taşıtları

Askerî uçak ve helikopterler, savaşlarda kara ve su üstündeki hedefleri bombalamak, diğer uçakları tahrip etmek, keşif yapmak, personel ve mühimmat taşımak gibi amaçlarla silahlı kuvvetler tarafından kullanılan hava taşıtları. Özellikle av ve bombardıman görevlerinde kullanılanlar savaş uçağı ve saldırı helikopteri olarak adlandırılırlar. Askerî uçaklar av, bombardıman, av-bombardıman ve nakliye gibi kategorilere ayrılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Mikoyan-Gureviç MiG-17</span>

MiG-17 Fresco, 1949 yılında Mikoyan Gurevich bürosu tarafından geliştirilen tek motorlu, subsonik ve tek kişilik bir uçaktır. MiG-15'in geliştirilmiş versiyonudur. Bu uçakla ilk kez AAM füzeleri kullanılmıştır. Ayrıca 70lerin başında ilk süpersonik savaş uçaklarının geliştirilmesine kadar ABD savaş uçakları için ciddi bir tehditti, ancak süpersonik uçakların servise girmesiyle birlikte teknolojik geçerliliklerini kaybetmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Sovyet Hava Kuvvetleri</span> SSCB hava kuvvetleri

Sovyet Hava Kuvvetleri veya VVS, Sovyetler Birliği'nin hava kuvvetlerinden biriydi. Diğeri Sovyet Hava Savunma Kuvvetleri'dir.

<span class="mw-page-title-main">Sovyet Deniz Kuvvetleri</span> SSCB Deniz kuvvetleri

Sovyet Deniz Kuvvetleri, genel anlamıyla "SSCB deniz kuvvetleri"), Kızıl Ordu'nun deniz kuvvetleri. Genellikle Kızıl Donanma olarak bahsedilirdi, Sovyet donanması Varşova Paktı'nın NATO ile olabilecek savaşında elinden geleni yaparak Atlantik'ten Batı Avrupa'ya silah, mühimmat, asker getirebilecek deniz konvoylarını engellemek için kullanılacaktı. Böyle bir çatışma asla gerçekleşmedi, ama Kızıl Donanma, Soğuk Savaş sırasında hatırı sayılır görevlerde bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Tupolev Tu-144</span> dünyanın ilk sesüstü hızında yolcu taşıma uçağı

Tupolev Tu-144, SSCB'de Tupolev tasarım ofisinde, Alexei Tupolev yönetiminde tasarlanmış, dünyanın ilk süpersonik taşıma uçağı (SST).

<span class="mw-page-title-main">Convair B-36</span>

Convair B-36, Convair tarafından ABD Hava Kuvvetleri USAF için üretilen stratejik bombardıman uçağı. Kıtalararası görev yapabilecek menzile sahip ilk operasyonel bombardıman uçağıdır. Uçağın resmi olmayan takma adı “Peacemaker” (Barışçı) seçilmiştir. B-36, ilk termonükleer bomba taşıyıcısıdır. Seri üretime girmiş en büyük piston motorlu uçaktır. Ayrıca B-36, daha büyük kargo uçakları olmasına rağmen inşa edilmiş en büyük savaş uçağıdır. 10.000 km üzerinde menzili ve 32 tondan fazla bomba kapasitesiyle günümüzün B-52 Stratofortress ve B-1 Lancer gibi modern uzun menzilli bombardıman uçaklarının atasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tupolev Tu-4</span> SSCB yapımı piston motorlu stratejik bombardıman uçağı

Tupolev Tu-4, Sovyet Hava Kuvvetleri'ne 1940 sonları ile 1960 ortaları arasında hizmet vermiş, piston motorlu stratejik bombardıman uçağı. ABD yapımı Boeing B-29 Superfortress uçağının ters mühendislikle geliştirilmiş bir kopyasıdır. Sovyetler Birliği'nin, 1945'li yıllarında uzun menzilli ağır bombardıman uçağı eksikliği üzerine üretilmiştir.

Tupolev Tu-75, Tu-4 bombardıman uçağının sadece bir prototipi üretilmiş yolcu uçağı versiyonu. Yeni, özel tasarlanmış bir füzelaja sahiptir. Bu sınıfta ilk Sovyet uçağı olarak bir kuyruk yükleme rampasına sahiptir. 21 Ocak 1950'de ilk test uçuşunda başarılı oldu. Hava Kuvvetleri'in bu uçağa hazır olmaması sebebiyle seri üretime geçilemedi..

<span class="mw-page-title-main">Mürted Hava Meydanı</span>

Mürted Hava Meydanı Ankara ilinin 35 km kuzey batısında, Kahramankazan ilçesi yakınında yer alan, Türk Hava Kuvvetlerinin bir hava meydanıdır.

Republic Unitary Enterprise "National Aircompany "Belavia" ;, Belavia Belarusian Airlines Belavia Belarus Havayolları olarak faaliyeti Minsk merkezli Belarus'un ulusal havayolu şirketidir. Belavia Devlet şirketi Beyaz bayrak taşıyıcısıdır. Belavia, Avrupa şehirleri ve Bağımsız Devletler Topluluğu'nun yanı sıra bazı Orta Doğu'ya hedefleri arasında bir yol ağı sunmaktadır. Minsk Ulusal Havalimanı tabanlıdır. Havayolu'nun 1.017 çalışanı bulunmaktadır. Son 6 yılda, havayolunun yolcu sayısı 2009 yılında 700.000'dir.

Convair, Amerika Birleşik Devletleri merkezli eski bir uçak üreticisiydi. Şirket, 1943 yılında Consolidated Aircraft ile Vultee Aircraft'in birleşmesiyle kurulmuş olup 1953 yılında General Dynamics'in bir parçası haline geldi. Merkezi San Diego'da yer almaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Hanford Sahası</span>

Hanford Sahası, Amerika Birleşik Devletleri'nin Washington eyaletindeki Columbia Nehri üzerinde federal hükûmeti tarafından işletilen, çoğunlukla hizmet dışı bir nükleer üretim kompleksidir. 1943'te, Washington'da Hanford'ta Manhattan Projesi'nin bir parçası olarak kurulan saha, dünyanın ilk tam ölçekli plütonyum üretim reaktörü olan B Reaktörü'ne ev sahipliği yapıyordu. Tesiste üretilen plütonyum Trinity bölgesinde test edilen ilk nükleer bomba ve Nagasaki'ye atılan Fat Man'de kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Suhoy Su-15</span>

Suhoy Su-15, Suhoy tarafından üretilen Sovyet yapımı bir jet önleme uçağıdır. Uçak, ilk uçuşunu 30 Mayıs 1962 tarihinde gerçekleştirmiş olup 1965 yılında hizmete girdi ve Su-9 ve Su-11'in yerini alarak 1990'lara kadar ön cephe tasarımlarından biri olarak kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Pratt & Whitney XT57</span>

Pratt & Whitney XT57, 1950'lerin ortalarında Pratt & Whitney tarafından geliştirilen eksenel akışlı bir turboprop motordu. XT57, Pratt & Whitney J57 turbojet'ten geliştirilmiştir.

En Kısa Sürede Uzayda İnsan, Sovyetler Birliği'nden önce bir adamı uzaya göndermeye yönelik bir Birleşik Devletler Hava Kuvvetleri (USAF) programıydı. Program 1 Ağustos 1958'de iptal edildi ve yerini NASA'nın Mercury Projesi aldı. Programdan sadece iki adam gerçekten dış uzaya gidecekti. İlki Joseph A. Walker, 1963 yılındaki X-15 roket uçağı testlerinde bunu iki veya üç kez yaptı. Diğeri Neil Armstrong, 1962'de NASA astronotu oldu, 1966'da Gemini 8'de uçtu ve 1969'da Apollo 11'de Ay'da yürüyen ilk kişi oldu.

Raduga Kh-15 veya RKV-15, Tupolev Tu-22M gibi bombardıman uçakları tarafından taşınan bir Rus hipersonik aero-balistik havadan karaya füzesidir. Başlangıçta ABD Hava Kuvvetleri'nin AGM-69 SRAM'ına benzer bir uzaktan havadan karaya nükleer füze olarak geliştirilirken daha sonra konvansiyonel savaş başlıklı versiyonlar geliştirilmiştir.

Shenyang Aircraft Corporation (SAC) veya Shenyang Aerospace Corporation, Çin devletine ait bir uçak üreticisi ve Çin Havacılık Endüstrisi Şirketi'nin (AVIC) bir yan kuruluşudur. Merkezi Shenyang, Liaoning eyaletindedir ve avcı uçakları, bombardıman uçakları ve saldırı uçakları dahil olmak üzere askeri uçakların geliştirilmesi, üretimi ve desteği konusunda uzmanlaşmıştır. SAC, diğer ürünlerin yanı sıra J-11 ve J-15 savaş uçaklarını üretmesiyle tanınır. Aynı zamanda AVIC'in bir yan kuruluşu olan ve askeri uçakların geliştirilmesi, üretimi ve desteklenmesi konusunda uzmanlaşmış Chengdu Aircraft Industry Group'tan ayrı bir şirkettir. Ayrıca insansız hava araçlarının geliştirilmesinde de yer almaktadır.

Convair F-102 Delta Dagger Amerikalı uçak üreticisi Convair tarafından üretilen bir önleme uçağıdır. 20. Yüzyılda üretilen F-102, Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri (USAF) tarafından hizmete giren ilk operasyonel süpersonik delta kanatlı önleme uçağıdır.

<span class="mw-page-title-main">KS-1 Komet</span>

Raduga KS-1 Komet ya da sadece AS-1 ve KS-1, Sovyet yapımı, ana olarak gemisavar görevleri için tasarlanmış bir kısa menzilli havadan karaya füze idi. Füze, Tupolev Tu-4 ve Tupolev Tu-16 uçakları tarafından taşınıyordu.