İçeriğe atla

Constantius Gallus

Constantius Gallus
d·n·fl·cl· constantius nob·caes· işaretli Constantius Gallus'un Solidus
Sezar
Hüküm süresi15 Mart 351 – 354
DoğumGallus
325 veya 326
Massa Veternensis, Etruria
Ölüm354 (28 yaşında)
Pola
Eş(ler)iConstantina
Çocuk(lar)ıAnastasia (sadece kızı)
HanedanKonstantin
BabasıJulius Constantius
AnnesiGalla
DiniHristiyan

Flavius Claudius Constantius Gallus (326-354), devlet adamı ve 351 ile 354 yılları arasında Sezar olarak kuzeni II. Constantius (h. 337-361) yönetiminde Roma İmparatorluğu doğu eyaletleri hükümdarı. İmparator Constantius Chlorus (h. 293-306) ve imparatoriçe Flavia Maximiana Theodora'nın torunu ve Julius Constantius ile Galla'nın oğludur. Konstantin Hanedanı'na mensuptur. Amcası I. Konstantin'in hükümdarlığı sırasında doğmuş (h. 306-337), Konstantin'in ölümünün ardından gelen tasfiyeden sağ çıkabilen imparatorluk ailesinin az sayıdaki erkek üyesi arasındaydı. Gallus, II. Constantius döneminde imparator yardımcısı olarak Antakya'da görev yapmış ve Constantius'un kız kardeşi Constantina ile evlenmiştir. 351-352 yıllarında bir Yahudi isyanıyla uğraşmıştır. Gallus sonunda Constantius'un gözünden düşmüş ve idam edilmiştir, yerine Sezar olarak küçük üvey kardeşi Julianus getirilmiştir.

Ailesi

Gallus, Julius Constantius ile 331/2'den önce ölmüş olduğu anlaşılan ilk karısı Galla'nın oğluydu. Gallus'un baba tarafından büyükanne ve büyükbabası imparator Constantius Chlorus ve ikinci eşi Flavia Maximiana Theodora'ydı. Julius Constantius, imparator I. Konstantin'in baba tarafından üvey kardeşiydi; bu da Gallus'un, Konstantin'in oğulları II. Constantinus, Constantius II ve Konstans'ın yarı birinci derece kuzeni olduğu anlamına geliyordu.

Gallus'un üç kardeşi vardı: İsmi bilinmeyen büyük kız kardeşi, II. Constantius'un ilk karısıydı ve adı bilinmeyen ağabeyi, I. Konstantin'in ölümünün ardından yapılan tasfiyeler sırasında öldü. Babasının Basilina ile ikinci evliliği, genellikle Julianus olarak bilinen Flavius Claudius Iulianus'du.

Constantius Gallus'un, Konstantinopolis Tyche'sini (R) ve Roma Tyche'sini (L) efsaneyle birlikte gösteren bir katının tersi:gloria reipublicae (" Cumhuriyetin Şanı ")

Gençliği

Gallus, babasının sürgünden geri çağrılmasının ardından İtalya'nın Massa Veternensis kentinde doğmuştur. Gallus'un babası ve ağabeyi, 337 yılında I. Konstantin'in ölümünün ardından imparatorluk ailesinde meydana gelen tasfiyeler sırasında öldürülenler arasındaydı. Gallus, I. Konstantin ve Fausta'nın üç oğlu dışında öldürülmeyen üç imparatorluk erkeğinden birisidir; diğerleri Gallus'un küçük üvey kardeşi Julian ve kuzenleri Nepotianus'tu ve her biri o zamanlar çok gençti.

Ammianus Marcellinus Gallus'un çok iyi göründüğünü, yumuşak sarı saçlarına özellikle dikkat çektiğini söyler.[1]

Gallus'un gençliğini nerede geçirdiği konusunda tartışmalar vardır. Bir görüşe göre, 340 yılına kadar Julian'la birlikte Nikomedya'da Piskopos Eusebius'un gözetiminde yaşamıştır. Bu noktada Eusebius, Konstantinopolis'in piskoposu olmuş ve bu da Gallus ve Julian'ın onu orada takip etmesini gerektirirdi. Eusebius'un 341'deki ölümünden sonra Constantius'un Gallus ve Julian'ı çalışmalarına devam etmeleri için Kapadokya'daki Macellum'daki imparatorluk evine gönderdiğine inanılmaktadır. Alternatif bir görüş ise kaynaklardaki ipuçlarının Gallus'un eğitim için Efes'e, ardından Tralles'e bir nevi sürgüne, oradan da Macellum'daki imparatorluk ailesine gönderildiğini iddia ediyor.

Constantius Gallus'un Follis'i, İmparatoru Zaferle taçlandırılmış ve elinde chi-rho'lu bir vexillum tutarken gösteriyor, üzerinde şunlar yazılı:
hoc signo victor eris ("Onun işaretiyle galip geleceksin")

Sezar

354 Kronografının daha sonraki bir kopyasında Constantius Gallus
Türkiye üzerinde Constantius Gallus
Constantius Gallus
Günümüzde Türkiye'de Antakya'nın yeri

350 yılında Magnentius isyan etmiş ve imparatorluk iddası ile imparator Konstans öldürmüştü. II. Constantius gaspçıya karşı harekete geçmeye hazırlandı, ancak Doğu'da bir temsilciye ihtiyacı vardı, bu yüzden Gallus'u Sirmium'a çağırdı, onu sezar rütbesine yükseltti (15 Mart 351), ona Constantius adını verdi ve Gallus'un kız kardeşi Constantina ile evlenmesine izin vererek kuzeni ile bağlarını güçlendirdi.[2] İkili Antakya'da ikamet etti.

Onun yönetimi sırasında Gallus, Yahudiye / Filistin'de Patricius ve Diocesarealı Isaac'ın önderlik ettiği bir Yahudi isyanıyla uğraşmak zorunda kaldı. Muhtemelen Gallus'un Sezar'a yükselmesinden önce başlayan isyan, tüm isyancıların öldürülmesini emreden Gallus'un generali Ursicinus tarafından bastırılmıştır.

Gallus, evindeki bazı kişilerin cinayeti planladığını ortaya çıkaran bir kadın tarafından suikast planından kurtarıldı. Aralarında İoannis Zonaras'ın da bulunduğu bazı kaynaklar, bu komplonun Magnentius tarafından Constantius'un dikkatini dağıtmak amacıyla düzenlendiğini iddia etmektedirler.

Philostorgius, Gallus'un generallerinin Sasanilere karşı bir sefer kazandığını iddia eder. Diğer kaynaklar, görüşlerini, II. Şâpûr'un doğuda Hunlara karşı bir sefer yürüttüğü sırada Sasanilerle Romalılar arasında neredeyse barışçıl bir duruma dayandırarak bu iddiayı reddetmektedir. Ammianus,[3] Şâpûr'un Mezopotamya'daki yardımcısı Nohodares'in, 353 yılında kendi ordusundaki bazı kişiler tarafından ihanete uğrayan Batnae kasabasını şaşırtmak için yaptığı başarısız planı aktarır. Aynı yıl Gallus, Orientis Nebridius'u, kıyı eyaletlerine baskın yapan ve şimdi Kalykadnos'ta Seleucia'yı kuşatan Isaurialılara karşı göndermiştir. Onun yaklaşmasıyla dağıldılar.[4]

Pers seferi için birliklere yiyecek toplama ihtiyacının bir sonucu olarak veya kuraklık nedeniyle Antakya'daki tahıl stoku azaldı. Gallus, yüksek tahıl fiyatlarına karşı koymak için Senatonun görüşü ne olursa olsun bazı yasaların çıkarılmasını zorladı ve böylece Antakya'nın senatör sınıfını yabancılaştırdı. Senato yanlısı yazar Ammianus Marcellinus, Antakya halkının kıtlığa duyduğu öfkenin Gallus tarafından nasıl mafya tarafından öldürülen consularis Syriae Theophilus'a yönlendirildiğini anlatır.

Ammianus ayrıca Gallus ve Constantina'nın bir dizi zengin insanı büyü nedeniyle mahkemeye çıkardığını, bunun da masumların idam edilmesiyle ve servetlerine el konulmasıyla sonuçlandığını bildirir. Aynı kaynak, Gallus'un gece Antakya'da isimsiz olarak yürüdüğünü, yoldan geçenlere sezarları hakkında fikirlerini sorduğunu iddia ederken, Julian, Gallus'un Hipodrom'da muhtemelen halkın desteğini almak için harcadığı büyük zamanı kaydettiğini iddia eder.

Kuzeninin sadakatinden şüphe duyan Constantius, Gallus komutasındaki birlikleri azalttı ve Praetorian Valisi Domitianus'u, Gallus'u İtalya'ya gitmeye teşvik etmesi için Antakya'ya gönderdi. Farklı kaynaklar farklı hikâyeler anlatır, ancak hepsi Gallus'un Domitianus'u ve yardımına gelen quaestor Montius Magnus'u tutukladığı ve iki memurun öldürüldüğü konusunda hemfikirdir.

Montius Magnus'un tutuklanması, Gallus'un konumunu gasp etmeye yönelik bir komplo gibi görünen şeyin ortaya çıkmasına yol açtı. Komplocular, bir ayaklanma için silah sözü veren iki tribuni Fabricarum'un (silah fabrikalarının memurları) (Ammianus Marcellinus, 14.7.18 ) ve muhtemelen Mezopotamya'daki birliklerin ve Fenike eyaletin rektörünün desteğini aldılar. Pek çok masum da dahil olmak üzere komployla bağlantılı olduğundan şüphelenilen herkes Sezar'ın emriyle idam edildi.[5]

Gözden düşmesi ve ölümü

Constantius, Alamanlara karşı yürütülen sefer sırasında Antakya'daki ihanet davalarından haberdar oldu. Constantius, Germen kabilesiyle bir barış anlaşması imzaladıktan sonra konuyu kuzeniyle çözmeye karar verdi.[6]

Önce Ursicinus'u Batı'ya çağırdı; Ursicinus'u, Gallus'u kışkırtarak bir isyana ve kendi oğlunun gaspına fırsat yaratmak için kışkırttığından şüpheleniyordu.[7]

Daha sonra Constantius, Gallus ve Constantina'yı Milano'ya çağırdı. Constantina, kardeşinin güvenini kazanmak için önce ayrıldı ama Bitinya'daki Caeni Gallicani'de öldü. Constantius'la bağları zayıflayan Gallus, Antakya'da kaldı. Constantius, Gallus'u cezbetmeye çalıştı ve tribunus scutariorum Scudilo'yu Gallus'a Constantius'un onu Augustus yapmak istediğini söylemesi için gönderdi. Gallus, Constantius'un yemini yuttu ve onunla buluşmak için Antakya'dan ayrıldı. Gallus, Konstantinopolis Hipodromu'nda bir araba yarışı düzenledi ve yalnızca Augustus'a özgü bir onur olan galibi taçlandırdı. Bu küstahlık Constantius'u öfkelendirdi. Gallus'u her türlü askeri korumadan daha da izole etmek amacıyla Constantius, Gallus'un yolu üzerindeki kasabalardaki garnizonları uzaklaştırdı.

Gallus, Noricum'daki Poetovio'ya vardığında, Constantius'un sarayında Gallus'un görevden alınmasını destekleyen bir subay olan Barbatio, Sezar'ın sarayını kuşattı ve onu tutukladı, Gallus'un imparatorluk cübbesini çıkardı, ancak ona hiçbir zarar gelmeyeceğine dair güvence verdi. Gallus, Pola, Istria'ya (şimdi Pula, Hırvatistan) götürüldü. Burada, hadım praepositus sacri cubuli Eusebius ve rebus Apodemius'taki agenler de dahil olmak üzere Constantius'un sarayının en yüksek yetkilileri tarafından sorguya çekildi. Gallus tüm eylemlerinin suçunu Constantina'ya yüklemeye çalıştı ama Constantius onu ölüm cezasına çarptırdı; imparator daha sonra fikrini değiştirdi ve Gallus'un bağışlanmasını emretti, ancak Eusebius emrin cellatlara ulaşmasını engelledi.

Soy ağacı

KONSTANTIN HANEDANI detaylı soyağacı
Afranius HannibalianusEutropiaMaximianus
Batı imparatoru
TheodoraI. Constantius Chlorus
Batı imparatoru
250-305-306
Helena
250–330
Maxentius
Batı imparatoru
Constantia
293–330
Licinius
250-308-324-325
Flavius Dalmatius
censor
1.Galla
Julius Constantius
d. 337
∞ 2.Basilina
AnastasiaEutropiaFausta
289–326
I. Konstantin
272-306-337
Minervina
Dalmatius
sezar
Hannibalianus(1) Constantius Gallus(2) Julianus
331-360-363
Helena
d. 360
Constantina
∞ 1.Hannibalianus
2.Constantius Gallus
II. Constantius
317-337-361
∞ Faustina
II. Constantinus
Batı imparatoru
316-337-340
Konstans
Batı imparatoru
320-337-350
(kızı)
∞ Justus
Crispus
d. 326
Jovianus
331-363-364
Marina SeveraI. Valentinianus
Batı imparatoru
VALENTINIANUS HANEDANI
Justina
Constantia
361–383
Gratianus
Batı imparatoru
359-367-383
GallaI. Theodosius
Doğu imparatoru
THEODOSIUS HANEDANI

Kaynakça

  1. ^ Ammianus Marcellinus, Res Gestae, 14.11.28
  2. ^ Jones, Martindale & Morris, s. 224-225.
  3. ^ XIV., III., 1-4
  4. ^ Ammianus Marcellinus, The History, (Kindle edition), XIV., II., 1-17
  5. ^ Ammianus, ibid. IX., 8
  6. ^ Ammianus Marcellinus, The History, (kindle edition), XIV., XI., 1
  7. ^ Ibid. 2-5 (Ammianus, as Ursinicus' personal attendant, accompanied him on this Gallic voyage).

Dış bağlantılar

Wikimedia Commons'ta Constantius Gallus ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Batı Roma İmparatorluğu</span> Roma İmparatorluğunun bağımsız yönetilmiş batı yarısı

Batı Roma İmparatorluğu, Roma İmparatorluğu'nun 395 yılında İmparator I. Theodosius tarafından ikiye bölünmesiyle ortaya çıkan bir devlettir. Diğer yarısı ise Doğu Roma İmparatorluğu olan devlet, MS 3. ile 5. yüzyıllar arasında var olmuştur. Batı Roma İmparatorluğu, ayrı bir bağımsız İmparatorluk mahkemesi tarafından yönetildikleri herhangi bir zamanda Roma İmparatorluğu'nun batı eyaletlerinden oluşuyordu. Batı Roma İmparatorluğu ve Doğu Roma İmparatorluğu terimleri modern zamanlarda fiilen bağımsız olan siyasi varlıkları tanımlamak için icat edildi; Çağdaş Romalılar İmparatorluğun iki ayrı imparatorluğa bölündüğünü düşünmediler, ancak onu iki ayrı imparatorluk mahkemesi tarafından yönetilen tek bir yönetim olarak idari bir çare olarak gördüler.

<span class="mw-page-title-main">I. Konstantin</span> 306–337 yılları arasındaki Roma imparatoru ve İstanbul kentinin "Büyük" lakabıyla anılan kurucusu

I. Konstantin veya Büyük Konstantin, Hristiyanlığı kabul eden ilk Roma imparatoru, Konstantinopolis kentinin ve Doğu Roma İmparatorluğu'nun "Megas/Büyük" lakabıyla anılan kurucusu.

<span class="mw-page-title-main">I. Constantius</span>

Konstantius Chlorus. Roma imparatoru (305-306). Doğu Roma İmparatorluğu'nun (Bizans) kurucusu Büyük Konstantin'in babasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ammianus Marcellinus</span> XIV. yüzyılda Romalı tarihçi (330-400)

Ammianus Marcellinus, Antakya doğumlu Romalı tarihçi. 322-400 yılları arasında yaşamış olan Marcellinus imparator Iulianus ile birlikte Pers seferine katılmıştır. 31 kitaptan oluşan bir Roma tarihi yazan Marcellinus'un eserinden 353-378 yılları arasındaki olayları anlattığı 14-31. kitaplar günümüze kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Maximianus</span>

Marcus Aurelius Valerius Maximianus Herculius (d. 250 - ö. Temmuz 310), Maximian olarak da bilinen, 1 Mart 286'dan 305 yılına kadar İmparator Diokletian'la müşterek imparator olarak görev yapmış Roma imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">Eutropia (imparatoriçe)</span>

Eutropia, 4. yüzyıl başlarında Roma İmparatorluğu'nu yönetmiş olan Konstantin hanedanı mensubu aynı ada sahip iki kadın.

<span class="mw-page-title-main">Fausta</span>

Fausta Flavia Maxima (289-326), Roma İmparatoru Maximianus'un kızı ve Roma imparatoriçesi. Tetrarşi'nin kontrolünü elinde tutabilmek için gerekli olan müttefiklik ilişkisini güçlendirmek amacıyla Maximianus onu 307 yılında I. Konstantin ile evlendirdi. Konstantin ve Fausta 293 yılından beri nişanlıydı.

<span class="mw-page-title-main">Galerius</span>

Galerius Maximianus, resmî adı Gaius Galerius Valerius Maximianus olan, 305 - 311 yılları arasında görev yapmış Roma imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">II. Constantius</span>

II. Konstantius 337 – 361 yılları arasında Doğu'da imparatorluk yapan Konstantin hanedanına mensup Roma imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">Julianus</span> 331-363 yılları arasında yaşamıştır. 361-363 yılları arasında Konstantin Hanedanına mensup son pagan Roma imparatoruydu.

Flavius Claudius Iulianus ya da Julianus Apostata, 361-363 yılları arasında Konstantin Hanedanı'na mensup Roma imparatoruydu. Kendisi son pagan Roma imparatoruydu ve imparatorluktaki çöküşü durdurmak amacıyla geleneksel ibadeti geri getirmeye çalışmıştır.

<span class="mw-page-title-main">II. Constantinus</span>

Flavius Claudius Constantinus 337-340 yılları arasında Roma imparatoruydu. Büyük Konstantin ve Fausta'nın en büyük oğlu olarak Arles'de doğmuş ve bir Hristiyan olarak büyütülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Konstans</span>

Konstans 337 ile 350 yılları arasında Roma imparatoruydu.

<span class="mw-page-title-main">Jovianus</span> 4. YY Roma İmparatoru

Flavius Claudius Iovianus imparator Julian'ın Sasani seferi sırasında ölümü üzerine ordu tarafından 26 Haziran 363'te Roma imparatoru seçilmiş bir askerdi.

<span class="mw-page-title-main">Konstantin Hanedanı</span>

Konstantin Hanedanı, 305 yılında Constantinys Chlorus'un başa gelişinden 363 yılında Julianus'un ölümüne kadarki dönemde Roma İmparatorluğu'nu yöneten akraba ailelere verilen gayri resmî addır. Hanedanın adı ailenin en meşhur üyesi olan 324'ten itibaren tek imparator olarak Roma İmparatorluğu'nu yöneten Büyük Konstantin'den gelir. Bu hanedana Yeni Flavius hanedanı da denilmektedir, çünkü hanedan üyesi her Roma İmparatoru Flavius adını da taşımıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nepotianus</span>

Flavius Iulius Popilius Nepotianus Constantinus, Roma İmparatorluğu'nda kısa bir süre için tahta çıkan Konstantin Hanedanı mensubu isyancı. Diğer bir isyancı olan Magnentius'un generali Marcellinus tarafından öldürüldüğü 30 Haziran 350 tarihine kadar yirmi sekiz gün boyunca Roma kentini yönetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Vetranio</span>

Vetranio, bazen Vetriano adıyla da bilinen ve Roma İmparatoru II. Constantius'nin kız kardeşi Constantina'nın isteğiyle 1 Mart 350 kendisini Sezar ilan eden, deneyimli asker ve yüksek memur. Erkek kardeşi Constans'ın Magnentius tarafından öldürülmesi üzerine Constantina, kendisini ve ailesini isyancılardan koruyabileceği düşüncesi ile Sezar olması istenmiştir. Constantius, başlangıçta yeni Sezar'ı kabul etmiş gibi görünse de, 25 Aralık 350 tarihinde bu unvanı geri alındı. Vetranio'ya, hayatının geri kalanını sade bir vatandaş ve devletten emekli olarak yaşaması izni verildi. 360 yılı civarında bir suikaste kurban gittiği sanılır.

<span class="mw-page-title-main">Magnentius</span>

Magnentius, 18 Ocak 350 – 11 Ağustos 353 arasında kendisini İmparator ilan eden Galya doğumlu Roma isyancısı.

Amida Kuşatması, II. Şapur yönetimindeki Sasaniler 359 yılında Roma'nın Amida şehrini kuşattığında gerçekleşti.

337-361 Pers-Roma savaşları, 337 ve 361 yılları arasında Roma İmparatorluğu ile Sasani İmparatorluğu arasında gerçekleşen bir dizi askeri çatışmadır. Bunlar, rakip güçler arasında Ermenistan ve İberya sınır krallıklarındaki nüfuz konusunda uzun süredir devam eden rekabetin ve II. Şâpûr'un Arap seferinden sonra imparatorluklar arasındaki önceki savaşı sonlandırmış Nisibis Barış Antlaşması olumsuz şartlarını iptal etme arzusunun bir sonucudur. II. Constantius yönetimindeki Romalılar birçok kanlı karşılaşmada yenildikleri halde Şâpûr kesin bir zafer elde edemedi.

<span class="mw-page-title-main">Mons Seleucus Muharebesi</span>

Mons Seleucus Muharebesi, MS Ağustos 353'te Roma İmparatoru II. Constantius ile isyancı Magnentius'un arasında gerçekleşen savaştır. II. Constantius'un kuvvetleri galip geldi. Magnentius'a olan senato desteği, iki yıl önceki Mursa Major Muharebesi'ndeki yenilgisinden sonra azalmıştı.