İçeriğe atla

Consolidated B-32 Dominator

B-32 Dominator

Consolidated B-32 Dominator (Consolidated Model 34), ABD Ordusu için II. Dünya Savaşı sırasında geliştirilmiş ağır bombardıman uçağı. Savaşa giren son müttefik uçağı olmuştur. Boeing B-29 Superfortress'in başarısız olması durumuna karşı yan proje olarak geliştirilmiştir. Savaşa 1945 yazında ancak ulaşmıştır, Japon hedeflerine karşı sınırlı süreyle savaşmıştır. B-32'lerin üretimi 118. araçtan sonra sona ermiştir.

V-J Day'ın ardından, geriye kalan B-32 uçakları depolama için Birleşik Devletler'e geri gönderildi. Konsolide fabrikalardaki uçabilen uçaklar Arizona'daki Kingman Army Airfield, Arkansas'da Walnut Ridge ve Tucson'da Davis-Monthan'da hurda sahalarına doğrudan gönderildi. 1947'de, imha merkezlerine gönderilen B-32 uçaklarından çoğu hurdaya atıldı. En son kalan B-32, 1949 yazında imha edilerek çöpe atıldı.[1]

Kaynakça

  1. ^ "B-31 Dominate Bombardıman Uçak Fabrikası". 22 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bomba</span> yakıcı ve yıkıcı maddelerle doldurulmuş, türlü büyüklükte patlayıcı

Bomba, içi patlayıcı ve yanıcı maddeyle dolu, bir ateşleme düzeneğiyle donatılmış, çeşitli şekillerde bulunan yok edici patlayıcı silah. Son derece ani ve şiddetli bir enerji salınımı sağlamak için patlayıcı bir kimyasalın ekzotermik reaksiyonunu kullanır. Patlamalar, esas olarak, zeminden ve atmosferden iletilen mekanik stres, basınçla yönlendirilen mermilerin çarpması ve nüfuz etmesi, basınç hasarı, şarapneller ve patlamanın oluşturduğu etkiler yoluyla hasar verir. Sözcük, Latince bombus'tan gelir. Yunanca βόμβος romanlaştırılmış bombos'tan gelir, 'patlayan' ve 'uğultu' anlamlarına gelen onomatopoetik bir terimdir.

<span class="mw-page-title-main">Kursk Muharebesi</span> Alman-Sovyet muharebesi

Kursk Muharebesi, II. Dünya Savaşı sırasında Doğu Cephesi'nde, Alman kuvvetlerinin Kursk çıkıntısına karşı 1943 yılının Temmuz ve Ağustos aylarında giriştikleri genel taarruzdur. II. Dünya Savaşı sırasında yapılmış en büyük tank çarpışmalarından biri ve bir günde en fazla kayıp verilmiş hava çatışmaları bu muharebede gerçekleşmiştir. Almanların Doğu Cephesi'nde gerçekleştirdiği son stratejik taarruzdur. Sonucundaki Sovyet zaferi, Doğu Cephesi'nde inisiyatifi Sovyetlere vermiştir ve savaşın sonuna kadar da öyle kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Askerî uçak</span> askeri amaçlar için yapılmış hava taşıtları

Askerî uçak ve helikopterler, savaşlarda kara ve su üstündeki hedefleri bombalamak, diğer uçakları tahrip etmek, keşif yapmak, personel ve mühimmat taşımak gibi amaçlarla silahlı kuvvetler tarafından kullanılan hava taşıtları. Özellikle av ve bombardıman görevlerinde kullanılanlar savaş uçağı ve saldırı helikopteri olarak adlandırılırlar. Askerî uçaklar av, bombardıman, av-bombardıman ve nakliye gibi kategorilere ayrılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Sovyet Hava Kuvvetleri</span> SSCB hava kuvvetleri

Sovyet Hava Kuvvetleri veya VVS, Sovyetler Birliği'nin hava kuvvetlerinden biriydi. Diğeri Sovyet Hava Savunma Kuvvetleri'dir.

<span class="mw-page-title-main">Yakın hava desteği</span>

Yakın hava desteği, taktik bombardıman, avcı uçağı, avcı-bombardıman uçaklarıyla kara birliklerinin ileri harekâtını ve ateş gücünü desteklemek için, kara birliklerinin harekât gereksinimleriyle bütünleşmiş tarzda, düşman kara hedeflerinin imha edilmesidir. Yakın hava desteği sağlayan hava unsurları, belirli düşman kara hedeflerini, yakın mesafeden, direkt olarak vurmak durumundadırlar. Bu şekliyle yakın hava desteği, top ya da tanksavarın, hedef gözeterek yaptığı yakın topçu desteği ile benzer bir işlev görmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Boeing B-17 Flying Fortress</span> Bombardıman uçağı

Boeing B-17 Flying Fortress, US Army Air Corps (USAAC) için II. Dünya Savaşı öncesinde geliştirilmiş dört motorlu ağır bombardıman uçağı.

<span class="mw-page-title-main">Consolidated B-24 Liberator</span>

B-24 Liberator II. Dünya Savaşında Amerika Birleşik Devletleri tarafından büyük sayılarda üretilen bir ağır bombardıman uçağıdır. Müttefik kuvvetler için en fazla sayıda üretilen uçak durumundadır. Savaşın her cephesinde kullanılmıştır. Avrupa, Pasifik, Afrika ve Orta Doğu'da savaşmıştır. En yakın benzeri olan B-17 Flying Fortress ile karşılaştırıldığında B-24 yüksek hız çıkmayı sağlayan modern dizaynı ve menzilinin uzunluğu ile öne çıkmaktadır

<span class="mw-page-title-main">Tupolev Tu-4</span> SSCB yapımı piston motorlu stratejik bombardıman uçağı

Tupolev Tu-4, Sovyet Hava Kuvvetleri'ne 1940 sonları ile 1960 ortaları arasında hizmet vermiş, piston motorlu stratejik bombardıman uçağı. ABD yapımı Boeing B-29 Superfortress uçağının ters mühendislikle geliştirilmiş bir kopyasıdır. Sovyetler Birliği'nin, 1945'li yıllarında uzun menzilli ağır bombardıman uçağı eksikliği üzerine üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Avro Vulcan</span>

Avro Vulcan, İngiliz yapımı, Kraliyet Hava Kuvvetleri tarafından 1953-1984 arası kullanılmış delta kanatlı subsonik bombardıman uçağı. Vulcan, soğuk savaş sırasında RAF'ın SSCB'ye karşı caydırıcı bombardıman filosunun bir parçasıydı. Falkland Savaşı sırasında Arjantin'e karşı konvansiyonel bombardıman amacıyla kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Kiev Muharebesi (1941)</span>

Kiev Muharebesi, II. Dünya Savaşı'nda, Kiev civarındaki çok sayıda Kızıl Ordu kuvvetinin Alman birliklerince kuşatıldığı ve sonucunda imha edildiği bir harekâttır. Askeri tarihte en geniş birliklerin kuşatıldığı bir çevirme harekâtı olarak bilinir. Barbarossa Harekâtı'nın bir parçası olarak 23 Ağustos - 26 Kasım 1941 tarihleri arasında, cephenin güney kesimindeki başlangıç evresi içinde gerçekleşmiştir. Sovyet resmî tarihinde bu savaş Kiev Savunma Harekâtı olarak bilinmektedir ve daha değişik tarihler arasında ele alınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Reich Savunması</span> Luftwaffenin Alman işgal bölgelerini savunma girişimi

Reich Savunması, II. Dünya Savaşı sırasında Luftwaffe'nin Müttefik hava güçlerine karşı Almanya'yı ve Alman işgali altındaki toprakları savunmak için yaptığı hava savaşlarına Almanların verdiği isimdir. Buradaki asıl amaç Müttefikler'in Alman askeri ve sivil endüstri tesislerine ve kentlerine yaptığı saldırıları engelleyerek bu yapıların yıkılmasını, tesislerde çalışan işçilerin ölmesini ve dolayısıyla Alman ordusunun ihtiyaç duyduğu askeri araç, mühimmat ve malzemelerinin üretiminin sekteye uğramasını önlemektir. Bu amaç için yerde binlerce uçak, düzinelerce asker ve çeşitli hava savunma sistemleri kullanılmış, gece ve gündüz süren hava muharebelerinde bu akınlar durdurulmaya çalışılmıştır.

<i>Luftwaffe</i> II.Dünya Savaşında Alman Hava Kuvvetleri

Luftwaffe, II. Dünya Savaşı sırasında Alman Wehrmacht birliklerinin hava savaş birimiydi. Almanya'nın I. Dünya Savaşı sırasındaki askeri hava kuvvetleri, İmparatorluk Ordusu'nun Luftstreitkräfte'si ve İmparatorluk Donanması'nın Marine-Fliegerabteilung'u, Mayıs 1920'de Versay Antlaşması'nın şartları uyarınca dağıtıldı ve Almanya'nın herhangi bir hava kuvvetlerine sahip olması yasaklandı.

<span class="mw-page-title-main">Britanya Muharebesi</span>

Britanya Savaşı, Alman Hava Kuvvetleri olan Luftwaffe'nin Kraliyet Hava Kuvvetlerine karşı, Büyük Britanya'ya yönelik planlanmış çıkarma ve işgal harekâtını gerçekleştirmek için hava üstünlüğü elde etmek amacıyla giriştiği hava savaşlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Şeref Nişanı (Sovyetler Birliği)</span>

Şeref Nişanı Yüksek Sovyet Prezidyumu'nun 8 Kasım 1943 tarihli kararıyla ihdas olunan, SSCB tarafından verilen askeri madalya. Kızıl Ordu astsabuyları ve Havacı teğmenlerine, düşman karşısında gösterdikleri cesaret sebebiyle verilmekteydi. SSCB'nin dağılmasıyla, madalya artık verilmemektedir. Bu nişan yerine, 1992 yılından bu yana, astsubaylara ve diğer ordu mensuplarına verilmek üzere Aziz Yorgi Haçı ihdas olundu.

<span class="mw-page-title-main">Avcı bombardıman uçağı</span> Savaş aleti

Avcı bombardıman uçağı, öncelikli olarak bir hafif bombardıman veya saldırı uçağı olarak kullanılan bir avcı uçağıdır. Avcı bombardıman uçakları, bombardıman ve saldırı uçaklarından başta köken olmak üzere farklı olup diğer görevlere uyarlanmış avcı uçaklarıdır ve bombardıman ve saldırı uçakları ise bombardıman ve saldırı rolleri için özel olarak geliştirilmiştir. Ayrıca Kara Kuvvetlerine destek amaçlı da kullanıldığı da olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Avro Lincoln</span>

Avro Lincoln, Avro tarafından üretilen bir Birleşik Krallık yapımı ağır bombardıman uçağıdır. Uçak, Avro Lancaster üzerinden geliştirilmiş olup Kraliyet Hava Kuvvetleri'nin kullandığı son piston motorlu uçaklardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Uçaksavar balonu</span>

Uçaksavar balonu savaş uçaklarına karşı çarpma, kablolarına takılma ile uçakları düşürmek için ya da görüş açılarını kapatmak için kullanılan yerden kablo ile sabitlenmiş uçurtma balonudur. Gemilere de bağlanılır. Balonlar kablonun ağırlığı nedeniyle çok yükseğe havalanamazdı. Bu da yüksek irtifada uçan uçaklara karşı etkisiz olmalarına neden olurdu.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı'nda Sofya'nın bombalanması</span>

Bulgaristan'ın başkenti Sofya, II.Dünya Savaşı sırasında 1943'ün sonundan 1944'ün başlarına kadar bir dizi Müttefik bombalama baskınına maruz kaldı. İngiltere ve ABD 13 Aralık 1941'de Bulgaristan'a savaş ilan etti. Güney İtalya merkezli Müttefik hava kuvvetleri, stratejik operasyonlarının kapsamını 1943'te Bulgaristan ve diğer Eksen müttefiklerini kapsayacak şekilde genişletti.

<span class="mw-page-title-main">Republic F-105 Thunderchief</span>

Republic F-105 Thunderchief, Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri tarafından kullanılan bir Amerikan süpersonik avcı-bombardıman uçağıdır. Vietnam Savaşı’nın ilk yıllarında grev bombalama görevlerinin çoğunu gerçekleştirdi; yüksek kayıp oranları nedeniyle savaştan çıkarılan tek Amerikan uçağıydı. Başlangıçta tek kişilik, nükleer saldırı uçağı olarak tasarlanan iki kişilik Wild Weasel versiyonu daha sonra yüzeyden havaya füze sahalarına karşı özel Düşman Hava Savunmasının Bastırılması (SEAD) rolü için geliştirildi. F-105, ekipleri tarafından yaygın olarak “Thud” olarak biliniyordu.

1. <i>Nachtjagdgeschwader</i>

1. Nachtjagdgeschwader, II. Dünya Savaşı'nda aktif olmuş bir Luftwaffe gece avcı kanadıydı. NJG, 22 Haziran 1940'ta kuruldu ve dört gruptan oluşuyordu. NJG 1 Reich Savunması için bir hava savunma birimi olarak kuruldu; Alman İmparatorluğu'nun RAF Bombardıman Komutanlığı ve Birleşik Devletler Hava Kuvvetleri tarafından bombalanmasına karşı savunan birimlerdendir. 1941'de havadan radar radar operatörleri ile donatıldı. 1942 ve 1943'te standart bir hava birimi oldu. Aktif olduğu süre boyunca NJG'de çok sayıda Alman gece dövüşçüsü asları vardı.