İçeriğe atla

Conrad Schumann

Koordinatlar: 52°32′20″N 13°23′56″E / 52.5390°K 13.3990°D / 52.5390; 13.3990 (Site of Conrad Schumann defecting into West Berlin)
Bernauer Straße'deki anıtı.

Hans Conrad Schumann (d. 28 Mart 1942, Zschochau, Saksonya - ö. 20 Haziran 1998, Oberemmendorf, Eichstätt, Bavyera), Berlin Duvarı'nın yapımından sonraki ilk kaçaklardandır. Dikenli tellerin üzerinden atladığı fotoğrafı Soğuk Savaş'ın en bilinen fotoğraflarındandır.

Hayatı

Schumann Döbeln'deki Zschochau'da doğdu ve Meissen'deki Leutewitz'de çobanlık mesleğini öğrendi.[1] 1960'lı yılların başında polis olarak görev yaptı. Dresden'daki üç aylık eğitimden sonra Potsdam'daki astsubay okuluna gönderildi. Daha sonrasında Berlin'de görev yapmak için başvurdu.

15 Ağustos 1961 günü iki gün öncesinde Berlin Duvarı'nın yapımının başlandığı Ruppiner Caddesi ile Bernauer Caddesi arasındaki kavşakta nöbet tutuyordu. Bu yüzden bu noktadaki sınır ayrımı 80 cm yüksekliğindeki dikenli teller ile yapılmıştı.

Schumann kaldırım üzerindeki telin spirallerini kontrol etmeyi fırsat olarak kullanarak telin bir kısmını ayağıyla aşağı doğru bastırdı, kendi asıl nöbet noktasıyla tel arasında daha sık gidip gelmeye başladı. Gidip gelirken gözetlenmediği bir anı tellerin üzerinden atlamak için fırsat olarak kullandı. Atlama sırasında omzundaki makineli tüfeği düşmesi için çıkardı ve on metre mesafedeki kapıları açık bırakılmış polis aracına koştu. Polis aracındakiler kaçış yapılacağını fark ettikleri için kaçanın güvenliği için kapıyı açık bırakmışlardı, bu durum Schumann'ı risk almaya cesaretlendirmişti.

Fotoğrafçı Peter Leibing atlayış anında ünlü fotoğrafı çekti. Sıra dışı bir olay olabileceğini fark edip 200 mm objektifli kamerasını tel çitine doğru odakladı ve Schumann çitin üzerinde havadayken doğru zamanda deklanşöre bastı. Bu fotoğraf Soğuk Savaş'ın en bilinen fotoğraflarından biri haline geldi. Tüm kaçış olayı Schumann'ın kaçış hazırlıklarıyla beraber yine aynı açıdan 16-mm filme kaydedildi.

Kaçıştan bir süre sonra eşi Kunigunde ile tanışacağı Bavyera'da Günzburg'a taşındı. Duvarın yıkılışından sonra Conrad Schumann ilk defa 9 Kasım 1989'dan itibaren kendini gerçekten özgür hissettiğini söyledi. Yine de yapmış olduğundan dolayı alabileceği tepkilerden çekindiği için Bavyera'da kendini Saksonya eyaletindekine göre daha fazla evinde hissetmişti. Hayatı boyunca güvenlik güçlerindeki eski iş arkadaşlarının öc almasından korktu.

Son olarak Oberbayern'de yaşadı ve Ingolstadt'da Audi firmasında makine ayar ustası olarak çalıştı. 20 Haziran 1998'de bahçesinin yakınlarındaki bir hangarda kendini asarak intihar etti.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Axel Springer Akademie" (PDF). 24 Mayıs 2010 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2011. 
  2. ^ Conrad Schumann gestorben 11 Nisan 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Der Spiegel, 27/1998

Dış bağlantılar

Harici video
Fotoğraf anının video görüntüsü


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Berlin</span> Almanyanın başkenti

Berlin, Almanya'nın başkenti ve en büyük şehridir, aynı zamanda bir eyalettir.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Almanya</span> 1949dan 1990a dek varlığını sürdürmüş sosyalist Alman devleti

Doğu Almanya veya resmî adıyla Demokratik Alman Cumhuriyeti, günümüzdeki Almanya'nın doğu kısmında bulunmuş, 1949 ile 1990 yılları arasında var olmuş sosyalist cumhuriyet. ADC; 1945'te II. Dünya Savaşı'nın Nazilerin yenilgisiyle son bulması ve Almanya'nın işgal bölgelerine ayrılmasının ardından 1949'da Almanya Sosyalist Birlik Partisi'nin Sovyet işgal bölgesindeki topraklarda sosyalist bir devlet kurmasıyla ortaya çıkmış ve 1989 sonbaharında gerçekleşen Barışçıl Devrim ile Batı Almanya'yla yeniden birleşmesine kadar varlığını sürdürmüştür. Devletin resmî ideolojisi, Marksizm-Leninizm idi. Hükûmetin anlatısı ise Doğu Almanya'yı "işçi ve köylülerin sosyalist devleti" ve "barış Almanyası" olarak tanımlıyor, ülkenin savaşın ve faşizmin kökünü kazıdığını öne sürüyordu; öyle ki, antifaşizm ülkede bir devlet doktriniydi. Diğer sosyalist Doğu Bloku ülkeleri gibi, Doğu Almanya ve hükûmeti de 40 yıl kadar süren varlığı boyunca Sovyetler Birliği ile yakın ilişkiler ve karşılıklı etki içerisindeydi ve Varşova Paktı'nın bir parçasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Berlin Duvarı</span> 1961–1989 yılları arasında Doğu Almanya ile Batı Almanyayı ayıran bariyer

Berlin Duvarı, Doğu Almanya vatandaşlarının Batı Almanya'ya kaçmalarını önlemek için Doğu Alman meclisinin kararı ile 13 Ağustos 1961 tarihinde Berlin'de yapımına başlanan 46 km uzunluğundaki duvar. Demokratik Almanya Cumhuriyeti açısından resmî adı Antifaschistischer Schutzwall şeklindeydi.

<span class="mw-page-title-main">Sobibor imha kampı</span>

Sobibor İmha Kampı, Reinhard Operasyonu'nun bir parçası olarak Nazi Almanyası tarafından inşa edilen ve işletilen bir imha kampıydı. Alman işgali altındaki Polonya'nın Genel Hükümet bölgesindeki Żłobek Duży köyünün yakınındaki ormanda bulunuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Lenin'in Mozolesi</span>

Lenin Mozolesi, Rusya'nın başkenti Moskova'nın merkezindeki Kızıl Meydan'da Sovyetler Birliği'nin kurucusu Vladimir İlyiç Lenin'in tahnit edilmiş naaşının bulunduğu ve halka ziyarete açık olan yerdir.

<i>Başkanın Adamları</i>

Başkanın Adamları 1997 yapımlı Barry Levinson'un yönettiği ve yapımcılığını Robert De Niro ile yaptığı, senaryosunu ise Hilary Henkin ve David Mamet'in yazdığı politik bir komedi filmidir. Film Clinton skandalına yakın zamanlarda çekilmiştir. Eleştirmenler tarafından iyi eleştiriler alan film, başarılı olmuştur. Bazı eleştirmenler filmin "ABD'yi hem eleştiren, hem de iğneleyen cesur bir yapım" olarak nitelendirdiler. Film iki Akademi Ödülüne aday gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Alcatraz Adası</span> 1861-1963 yılları arasında cezaevi olarak kullanılan ada

Alcatraz Adası, 1861-1963 yılları arasında cezaevi olarak kullanılmış bir adadır.

<span class="mw-page-title-main">V. Aleksios</span> Bizans imparatoru

V. Aleksios Dukas Murzuphlus,, "Murtzuphlos" lakabı son derece gür kaşlarına atıfta bulunmaktadır. 5 Şubat 1204 - 13 Nisan 1204 tarihleri arasında Bizans imparatoru olarak görev yapmıştır. İİmparator Aleksios III'ün kızı Eudokia ile evliydi. Dördüncü Haçlı Seferi'inde Konstantinopolis'in Latin ve Venedik orduları tarafından kuşatılması sırasında görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Reichssicherheitsdienst</span>

Reichssicherheitsdienst (RSD), Nazi Almanyası'nın bir SS güvenlik kuvvetiydi. Başlangıçta Adolf Hitler'in kişisel korumalığını yaptı ve sonra, Nazi Rejiminin diğer yüksek dereceli bireylerini korudu.

<i>Büyük Firar</i>

Büyük Firar, 1963 yapımı bir ABD filmi. IMDb İnternet sitesi en iyi 250 film sıralamasında 99. sıradadır. Paul Brickhill'ın aynı adlı kitabından James Clavell tarafından senaryosu yazılmıştır. Senaryo ve kitap yaşanmış bir olaydan esinlenerek yazılmış ve film bu kaçışta ölen 50 subaya adanmıştır. 1964 yılı Oscar ödülüne En İyi Film Düzenleme dalında aday olsa da kazanamamıştır. Ama Moskova Uluslararası Film Festivali'nde başrol oyuncusu Steve McQueen'e En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü getirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kapı</span>

Kapı, bir mekâna ya da bir taşıta girip çıkarken geçilen, mafsallı, sürgülü ya da elektronik aksamlı açılıp kapanabilir levha ya da bölme açıklığıdır. Kapılar, yapıların içine girmeye veya yapı içindeki odalar arasında yer değiştirebilmeye olanak sağlayan, temelde tüm dünya kültürlerinde aynı biçimde kullanılan mimari ögelerdir. Elektronik kilitli otomatik kapılar da vardır.

<span class="mw-page-title-main">Friedrichstraße</span> Berlinde bir cadde

Friedrichstraße, Berlin'in merkezindeki başlıca kültür ve alışveriş caddelerinden biridir. Eski Mitte'nin kuzey bölgesinden Kreuzberg'deki Hallesches Tor'a doğru uzanır. Kuzey-güney eksenindeki cadde, doğu-batı eksenindeki Leipziger Straße ve Unter den Linden gibi önemli caddelerle kesişerek kavşaklar oluşturmaktadır. Adını, Prusya kralı I. Friedrich'den almıştır. U6 U-Bahn metro hattı caddenin altından geçmektedir. Soğuk Savaş döneminde cadde, Berlin Duvarı tarafından ikiye bölünmüş ve geçiş noktası Checkpoint Charlie de cadde üzerinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Şinasi Sahnesi</span> Ankarada bulunan bir tiyatro sahnesi

Şinasi Sahnesi; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan bir tiyatro sahnesidir. Akün Sahnesi ile aynı binada yer alan salon, 1988 yılından beri Ankara Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelenen temsillere ev sahipliği yapar.

Sovyetler Birliği kurulduktan kısa bir süre sonra, Batı ülkelerine göçü ve kaçışı engellemek amacıyla kimi yasal düzenlemeler ve kısıtlamalar getirdi. Buna rağmen iltica ve kaçış eylemleri son bulmadı. II. Dünya Savaşı'nı takip eden dönemde, Doğu Bloku'nda bulunan diğer Komünist Avrupa ülkelerinde de benzer yasal düzenlemelere ve kısıtlamalara gidildi.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Bloku'nda göç ve iltica</span>

Doğu Blok'undan göç ve iltica Soğuk Savaş döneminin en çok tartışma yaratan konularından birisiydi. II. Dünya Savaşı'ndan sonra Doğu Bloku'na bağlı ülkelerde göç ve göçmenlik konusunda kısıtlamalar getirildi. Bu kısıtlamalar Sovyetler Birliği ile onun Orta ve Doğu Avrupa'daki tüm uydu devletlerinde uygulamaya konuldu. Oysa yasal yollardan yapılmakta olan göçler ve yer değiştirmeler, savaş sebebiyle parçalanan aileleri birleştirmenin ya da terk etmek zorunda kaldıkları topraklarına dönme arzusunda olan etnik azınlıkların yegane umuduydu.

<span class="mw-page-title-main">Frank Morris</span> Amerikalı mahkum

Frank Lee Morris Amerika'nın en iyi korunan ve en azılı suçlularının bulunduğu Alcatraz'da yatmış ve kimsenin kaçamadığı Alcatraz'dan kaçmayı başarabilmiş bir mahkûmdur. Öldüğü gün hakkında bir bilgi yoktur, kaçarken boğulduğuna inanılıyor. Fakat boğulduğuna dair hiçbir delil yoktur.

<span class="mw-page-title-main">Fas Duvarı</span> Güvenlik duvarı (fiziki)

Fas Duvarı, Afrika kıtasının batısında Batı Sahra bölgesinde Fas'ın kontrolü altında tuttuğu bölgeleri, Polisario ve Polisario'nun aynı bölge üzerinde ilan ettiği Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti'nden ayırmak için inşa ettiği duvardır.

<span class="mw-page-title-main">Bundesautobahn 9</span>

Bundesautobahn 9 -Kısaca: Autobahn 9 - kuzey-güney yönünde uzanan ve mega kentler Berlin ile Münih'i birbirine bağlayan bir Alman otoyoludur. Berlin Çevreyolu'ndan başlayan otoyol Halle (Saale), Leipzig, Nürnberg ve Ingolstadt büyük şehirlerini birbirine bağlayarak Münih'in Schwabing bölgesindeki Mittlerer Ring'de sonlanır. Toplamda 530 kilometre uzunluğuyla Almanya'daki en uzun otoyollardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Ratisbon Muharebesi</span>

Ratisbon Muharebesi veya Regensburg Muharebesi, 23 Nisan 1809'da Napolyon Savaşları sırasında I. Napolyon liderliğindeki Birinci Fransız İmparatorluğu kuvvetleri ile Arşidük Karl liderliğindeki Avusturya İmparatorluğu kuvvetleri arasında yapıldı. 1809 Seferinin Bavyera safhasının son zamanlarında kentin kısa savunması esnasında doğuya doğru duba köprü kurulması, geri çekilen Avusturya ordusunun Bohemya'ya kaçmasına olanak sağladı. Saldırı sırasında, Mareşal Jean Lannes komutasındaki birlikler merdivenlerden surlara çıktı ve bu sırada Napolyon küçük bir topçu mermisi ile bileğinden yaralandı. Atış uzak mesafeden yapılmıştı ve imparatora ciddi şekilde zarar vermedi, ancak bir çürüğe neden oldu.

<span class="mw-page-title-main">Finlandiya-Rusya sınırı</span>

Finlandiya ve Rusya arasındaki uluslararası sınır yaklaşık olarak kuzeyden güneye uzanır ve 1.340 kilometre (830 mi) uzunluğundadır. Çoğunlukla ıssız tayga ormanları ve seyrek nüfuslu kırsal alanları takiben, herhangi bir belirli doğal özelliği veya nehri takip etmeden Avrupa Birliği ve NATO'nun dış sınırıdır.