
Otranto Seferi, 1480 yılında Osmanlıların, İtalya yarımadasına çıkmasıyla başlayıp Fatih Sultan Mehmet'in ölmesiyle 1481 yılında bitirilen sefer.

İnkerman Muharebesi 5 Kasım 1854'te İngiliz ve Fransız birliklerinden oluşan müttefik ordusunun Rus kuvvetlerine saldırması sonucu gerçekleşmiştir. Rus ordusundan alanda bozulması Sivastopol Kuşatması'nı zorunlu kılacaktır. Birliklerin, sisli havada kendi inisiyatifleri ile muharebeyi kazanmaları sonucu "Askerin Muharebesi" olarak adlandırılmıştır. Müttefikler; İngiltere, Fransa ve Osmanlı Rus donanma üssünün bulunduğu Sivastopol'a 14 Eylül 1854'te çıkarma yaptı. Plan, Rus donanmasını esir almaktı. Müttefikler Alma Muharebesinde bozguna uğrayan Rusları, düzensiz bir şekilde şehre ilerlemeye zorladı. Birlikler kendini toparlayamadan bir saldırı amaçlanıyordu fakat müttefik komutanları Sivastopol'a yapılacak saldırı üzerinde anlaşamadı.

Gotlar Savaşı, 535'ten 554'e kadar Bizans İmparatorluğu ile Ostrogot Krallığı arasında yapılan ve İtalya ve Dalmaçya'da yer alan savaştır. Tarihçiler bu savaşı iki safhada incelerler: Birinci safha 535-540 dönemindedir; bu safhada Bizanslı General Belisarius komutasındaki Bizanslılar, İtalya'yı tekrar Bizans hakimiyeti altına almayı başarmışlardır ve en sonunda Batı Roma İmparatorluğu son döneminde başkent olan Ravenna şehrinin ellerine geçmesi ile bu safha sona ermiştir. İkinci safhada yeni Ostrogot kralı Totila, yeni bir Ostrogot ordusu toplayıp, İtalyan şehirlerini tekrar işgal etmiştir. Ostrogotlar'ın direnişi uzun ve zorlu çabalar sonucunda Bizans generali Narses tarafından bastırılmıştır. Narses, bu safhada Frank ve Alaman kavimlerinin 554'te Kuzey İtalya'ya yaptıkları hücumları da geri püskürtmeyi başarmıştır. Aynı yıl, 554'te, Bizans İmparatoru I. Justinianus, "Pragmatik Sanction" adı verilen bir İmparatorluk buyruğu ile İtalya'nın Bizans yönetimi altında nasıl organize olacağını açıklamıştır. Bu galibiyetlere rağmen, Kuzey İtalya'da bulunan bazı şehirler Bizanslılar'a teslim olmayıp, 560'lı yılların ortalarına kadar bu direnişlere devam etmişlerdir.
Vitiges 536-540 döneminde İtalya'daki Ostrogotlar Krallığı'nın dördüncü kralı.

Taginae Muharebesi veya Busta Gallorum Muharebesi, Temmuz 552 meydana gelen Doğu Roma İmparatorluğu generali Narses İmparator I. Justinianus namına Ostrogotlar Krallığı'nın kralı Totila'yı mağlup etmiştir. Bu muharebede Ostrogotlar Krallığı Kralı Totila öldürülmüştür. Bu muharebe Gotlar Savaşı (535-554)'nın en sondan bir önceki büyük muharebesiydi.
Bessas, Bizanslı general. Trakyalı olup aslen Got (Cermen) kökenlidir. I. Justinianus dönemi savaşlarında oynadığı aktif rolle tanınır. Sasani Devleti ile yapılan İberya Savaşı'nda ve Belisarius'un komutası altında katıldığı Gotlar Savaşı'yla ünlenmiştir. Ancak Belisarius'un İtalya'dan çekilmesinin ardından tekrar toplanan Gotlar ile giriştiği mücadeleyi kaybedince 546 yılında Roma düşmüş, Bessas da bu başarısızlığın en büyük sorumlusu olarak görülmüştür. Mahçubiyet içinde Doğu'ya dönen General, ilerleyen yaşına rağmen Lazika Savaşı'nda, komutan olarak görevlendirilmiştir. Petra şehrinin geri almasıyla itibarını kurtarsa da, devamında sergilediği başıboş tavırlar yüzünden Justinianus tarafından görevden alınmış ve Abaskya'ya sürgüne gönderilmiştir.
Callinicum Muharebesi, Paskalya'da, 19 Nisan 531 Cumartesi günü, Belisarius komutasında Bizans İmparatorluğu ordusu ile Azaritis komutasındaki Sasani süvari kuvveti arasında gerçekleşmiştir. Dara Muharebesi'ndeki yenilgiden sonra Sasanilar, savaşın yönünü döndürmek amacıyla Suriye'yi işgal etmek için harekete geçtiler. Belisarius'un hızlı müdahalesi planı bozdu ve Sasanilerin Pirus tarzı muzaffer oldukları muharebe öncesi Belisarius'un askerleri Sasanileri Suriye'nin sınırına doğru geri ittiler.
Sittas I. Justinianus hükümdarlığında hizmet etmiş bir Doğu Roma (Bizans) generali. Sasani İmparatorluğu'na karşı İberya Savaşı sırasında, Mezopotamya'da bulunan Belisarius'un statüsüne benzer şekilde, Ermenistan'da bulunan kuvvetlerin komutanlığı Sittas'a verilmiştir. Sasanilere karşı Satala Muharebesi'nde zafer kazanmıştır.
Martyropolis Kuşatması, 531 Sonbaharında, I. Kavad altındaki Sasani İmparatorluğu ile I. Justinianus altındaki Bizans İmparatorluğu arasındaki İberya Savaşı sırasında meydana gelmiştir.
Napoli Kuşatması, Gotlar Savaşı sırasında Belisarius komutasındaki Bizans İmparatorluğu tarafından gerçekleştirilen ve başarı ile sonuçlanan Napoli şehrinin kuşatmasıdır. Belisarius'un altındaki Bizans ordusu, Sicilya'yı kolaylıkla ele geçirdi, İtalya'nın anakarasına 536 baharının sonunda çıktılar ve sahil boyunca Napoli'ye doğru ilerlediler. İki hatip tarafından yönlendirilen Napoli vatandaşları direnmeye karar verdi. Kuşatma yirmi gün boyunca sayısız Bizans zayiatıyla devam etti ve Belisarius, paralı askerleri şehre girişi olan kullanılmayan bir su kemeri bulduğunda kuşatmayı terk etmeye hazırlanıyordu. Belisarius, su kemerindeki boşluğu genişletmek için mühendisler gönderdi, bazı askerler kalkanlarını birbirine vurarak çalışan mühendislerin gürültüsünü bastırdılar. Şehre son bir teslim olma şansını verdikten sonra Belisarius, askerlerini acımasız şekilde saldırı emri verdi. 800 askerlik Ostrogot garnizonu esir alındı ve onlara iyi davranıldı ancak vatandaşlar, özellikle Hun paralı askerleri olmak üzere Bizans birliklerinin elinde büyük zulüm gördü. Napoli'den sonra Bizanslılar Aralık başlarında ele geçirecekleri Roma'ya yürüdüler.

Napoli Kuşatması, 542-543'te Ostrogot lideri Totila tarafından başarı ile sonuçlanan bir Napoli kuşatmasıdır. Faventia ve Mucellium'da Bizans ordusunu yendikten sonra Totila, General Conon tarafından 1,000 askerle korunan Napoli'ye doğru güneye yürüdü. Sicilya'ya yeni atanan magister militum Demetrius'un büyük ölçekli destek çabası, Got savaş gemileri tarafından engellendi ve neredeyse tamamen tahrip edildi. Yine Demetrius'un ikinci çabası, kuvvetli rüzgarlar filonun gemilerini sahile zorladığında, orada Got ordusunun saldırısına uğradı ve benzer şekilde başarısız oldu. Şehri savunanların zor durumunu bilen Totila, teslim olmaları durumunda garnizonun güvenli geçişine söz verdi. Kıtlık bastırması ve yardım çalışmalarının başarısızlığı nedeniyle, Conon teklifi kabul etti ve Mart ayının sonlarında veya 543 yılının başlarında, Napoli teslim oldu. Teslim olanlar Totila tarafından iyi karşılandı ve Bizans garnizonunun güvenli bir şekilde hareket etmesine izin verildi, ancak şehir surları kısmen yıkıldı.

Tricamarum Muharebesi, 15 Aralık 533'te Belisarius'un komutasında Bizans İmparatorluğu ile Kral Gelimer ve kardeşi Tzazon komutasında Vandal Krallığı orduları arasında gerçekleşmiştir. Ad Decimum Muharebesi'nde gerçekleşen Bizans zaferini takip etti ve Vandalların gücünü tamamen ortadan kaldırarak, Bizans İmparatoru I. Justinianus'un Kuzey Afrika'nın yeniden fethini tamamladı. Savaşın ana kaynağı dönemin tarihçisi Prokopius'dur, De Bello Vandalico, Prokopius'un Justinianus'un savaşları eserinin III. ve IV. Kitaplarını kaplar.
Kars Muharebesi, 1623-1639 Osmanlı-Safevî Savaşı'nda bir evre. Eylül 1630'da Kars Valisi Sefer Paşa komutasındaki Osmanlı birlikleri ile Ahıska Hakimi Şemsi Han komutasındaki Safevî kuvvetleri arasında Kars civarında yapılan ve Osmanlıların zaferiyle biten meydan savaşı sonucunda İran birlikleri komutanına kadar esir edildi. Ahıska'da herhangi bir Safevî garnizonu kalmaması üzerine Hasankale Muhafızı Yusuf Paşa, taarruz ederek bir yıldır Safevîlerin işgalindeki Ahıska'yı geri aldı.

Knin kuşatması Hırvat Krallığı başkenti Knin şehrinin 1522 yılında Osmanlı İmparatorluğu tarafından kuşatılması olayıdır. 1513 ve 1514'teki iki başarısız girişimin ardından, Bosna Sancağı beyi Gazi Hüsrev Bey liderliğindeki Osmanlı kuvvetleri, 1522 baharında güney Hırvatistan'a büyük bir saldırı başlattı. Mayıs ayında Hersek ve Konstantinopolis sancağından gelen birlikler ile takviye edilen kuvvetler, Knin Kalesini kuşattı.

İkinci Özi kuşatması Rus-Türk Savaşı'nın (1787-1792) en önemli olaylarından biriydi. Ayrıca Ochakov kuşatması olarak da bilinir.

Hanya Kuşatması, 1684-1699 Osmanlı-Venedik Savaşı'nda evre.

Aşağıdakiler, 6. yüzyıldan 15. yüzyılın ortalarında dağılmasına kadar Doğu Roma veya Bizans İmparatorluğu tarafından yapılan muharebelerin, tarihe göre düzenlenmiş bir listesidir. Bu ayrıntılı bir liste değil. Bizans İmparatorluğu'nun Romalı öncülleri tarafından yapılan savaşlar için bkz.Roma muharebeleri listesi

Gotlar Savaşı'nın sürdüğü sırada 2 Mart 537 - 12 Mart 538 tarihleri arasında toplamda bir yıl dokuz ay süren Roma Kuşatması, Bizanslılar tarafından başarıyla savunmasıyla sonuçlandı.