İçeriğe atla

Comté peyniri

Comté
Ülke(ler)Fransa
BölgesiJura, Franche-Comté
TürüPeynir
Ana malzemelerİnek sütü (çiğ)

Comté, Fransa'nın Jura bölgesinde üretilen pastörize edilmemiş çiğ inek sütünden yapılan Fransız peyniridir.[1] Fransa'da besinleri denetlemek için uygulanan PDO sertifikasına sahip olduğu için üretiminden yapılışına kadar sıkı bir denetim tabi tutulur.[1] Peynir sadece Montbéliarde ve Simmental türlerindeki ineklerin sütlerinden yapılır.[2][3] Peynirin yapıldığı bölgedeki bitki örtüsünün peynirin tadına katkısı vardır bu nedenle kış ve yaz aylarında üretilmiş olan peynirlerin tatları ve görünüşleri birbirinden farklıdır. Kışın ineklerin sadece samanla beslenmesi nedeniyle, peynirde tereyağı ve süt tadı daha baskın olur ve peynirin rengi daha soluk bir beyazdır. Yazın ise hayvanların otlaklarda otlanması sonucunda peynirde çiçek, fındık ve meyve gibi aromalar ön plana çıkar ve peynir altın sarısına yakın bir renkte olur.[1][3]

Sütün maksimum 40 dereceye kadar ısıtılması ve içine peynir mayasının eklenmesiyle elde edilir.[4] 40 derecenin üstüne çıkması durumunda süt artık pişme aşamasında olduğu için tarifin dışına çıkılır, sadece maya eklendikten sonra sütün derecesi 50 derecenin üstüne çıkartılabilir.[1] Bu peynirin kıvam almasını ve pıhtılaşmasına yardımcı olur ardından pıhtılar süzülerek bir kaba aktarılır ve yaklaşık üç hafta merada bekletilir. Comté'nin olgunlaşma süresi ortalama 4 veya 24 aydır ve bu süre içerisinde mahzende bekletilir. Peynirin olgunlaşma süresi arttıkça rengi sararmaya, tadı ise daha aromatik bir hal almaya başlar. Comté'nin ilk yapımı 12. yüzyıl'a kadar uzanmaktadır.[5]

Kaynakça

  1. ^ a b c d "What Is Comté Cheese?". The Spruce Eats (İngilizce). 14 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2024. 
  2. ^ "Trace metals in raw cows' milk and assessment of transfer to Comté cheese". Food Chemistry. 1 Kasım 2011. 17 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2024. 
  3. ^ a b "Comté". PDO dairy products (İngilizce). 15 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2024. 
  4. ^ "Comté Cheese". Elite Food Pte Ltd (İngilizce). 15 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2024. 
  5. ^ "PDO Comté Cheese in France". 23 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Peynir</span> Bir süt ürünü

Peynir, süt proteini kazeinin pıhtılaştırılmasıyla çeşitli tat, doku ve formlarda üretilen bir süt ürünüdür. Genellikle inek, manda, keçi veya koyun sütünden elde edilen proteinler ve yağdan oluşur. Üretim sırasında süt genellikle asitlendirilir ve kazeinin pıhtılaşmasını sağlamak için peynir mayası enzimleri veya benzer aktiviteye sahip bakteriyel enzimler eklenir. Katı lorlar, daha sonra sıvı peynir altı suyundan ayrılır ve preslenerek bitmiş peynir haline getirilir. Bazı peynirlerin kabuğunda, dış katmanında veya tamamında aromatik küfler bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Hellim</span> Kıbrısa özgü keçi peyniri

Hellim, Kıbrıs kökenli, sık dokulu, sarımsı beyaz renkte taze bir peynirdir. Genelde ızgarada ya da yağsız tavada kızartıldıktan sonra yenir. Ayrıca, hellim Kıbrıs Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs'ın önemli bir ihraç kalemidir.

<span class="mw-page-title-main">Parmesan peyniri</span> İtalyan peyniri türü

Parmesan peyniri, sert ve soluk sarı renkli, inek sütünden üretilen ve 12-36 ay boyunca olgunlaştırılan bir İtalyan peyniri. Peynir, Parma ili (Parmigiano) ile Reggio Emilia ilinden ismini almıştır ve bu bölgelere ek olarak, Modena ili ile Bologna'nın Reno Nehri batısında kalan tarafları ve Mantova'nın Po güneyindeki kısımlarında üretilmektedir. Yüksek oranlarda glutamat içeren parmesan peyniri, başka bir İtalyan sert peynir çeşidi olan Grana Padano ile benzerlik gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Küp peyniri</span> bir tür geleneksel Türk peyniri

Küp peyniri, İç Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu bölgesinde, hemen hemen tüm illerde geleneksel olarak üretilen bir peynir türü. Bir kısım bölgelerde çömlek peyniri adıyla bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Van otlu peyniri</span>

Van otlu peyniri Van yöresine ait, Anadolu'nun otlu küp peynirlerindendir. Van otlu peyniri Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Beyaz peynir</span> genellikle az yağlı, beyaz renkli peynir

Beyaz peynir koyun, inek veya keçi sütünden yapılan, salamurada bekletilerek hazırlanan beyaz renkli bir Türk peynirdir.

<span class="mw-page-title-main">Kaşar</span> Türk koyun sütü peyniri

Kaşar, koyun, inek veya keçi sütünden yapılan sarı renkli sert bir peynirdir. Türkiye ve Yunanistan'da yenir.

<span class="mw-page-title-main">Tulum peyniri</span> Türk peyniri

Tulum peyniri, tulum içinde saklanarak olgunlaştırılan, Türkiye'nin çeşitli yörelerine özgü peynirlere verilen ad.

<span class="mw-page-title-main">Gravyer peyniri</span> Sert ve yoğun bir yapıya sahip bir çeşit peynir

Gravyer peyniri, İsviçre kökenli bir peynirdir. Adını İsviçre’nin bir kasabası olan Gruyères’den alır. Gravyer peynirinin içinde bazen çapı 1 cm’den fazla olan delikler bulunur. Delikler küçükse ve sıksa peynir kalitesizdir. Peynir parlak sarı renkte, kabuğuysa koyu sarı renktedir. Peynir fondüsü yapımında da kullanılır.

Queijo Prato, yumuşak bir Brezilya peyniridir. Danimarka peyniri Danbo'yla benzeşir.

<span class="mw-page-title-main">Emmental peyniri</span>

Emmental peyniri, İsviçre kökenli sarı renkli, delikli, yarı sert bir peynir türüdür. Peynir ismini İsviçre'de Bern yakınlarında bulunan Emme nehri vadisinden alır ve kökeni buraya dayanır. İnek sütünden yapılır. Günümüzde İsviçre'den başka Hollanda, Norveç ve Almanya gibi Avrupa ülkelerinde de üretilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Monterey Jack</span>

Monterey Jack inek sütünden yapılan yarı sert kıvamlı bir Amerikan peyniridir. Colby Jack ve Cheddar Jack üretiminde kullanılıyor. Biber ile tatlandırıldığında "Pepper Jack" olur. Monterey Jack ilk olarak 18. yüzyılında Monterey, Kaliforniya'da Fransisken rahipler tarafından yapıldı. Kaliforniyalı iş insanı David Jacks peynirin ticari satışına başladı. Bölgedeki diğer çiftçiler de peynir üretimine başladı. Bira peynir dip sos yapımında da kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Abbaye de Belloc</span>

Abbaye de Belloc orta yumuşak bir koyun peyniri dir. Bu peynir batı Pireneler'de Belloc Manastırınde Benediktin keşişler tarafından üretilmektedir. Bir tür Ossau-İraty peyniri sayılır. geleneksel olarak pastörize edilmemiş ciğ Manech koyunların sütünden üretilir. Peynirin rengi soluk fildişi, kabuğun ki ise kahverengimsi oluyor. Kabuğun rengi üstündeki kırmızı biber tozu ve küflerden geliyor. Bu peynirin olgunlaşma dönemi 6 aydır.

<span class="mw-page-title-main">Tête de Moine</span> İsveç Peyniri

Tête de Moine, İsviçre'nin Jura kantonundan bir inek peyniridir. Orta sert ve tam yağlı bir peynirdir. Ciğ inek sütünden üretilir ve çam tahtalar üzerinde 3 aydan fazla olgunlaşmaya bırakılır. Stout, amber ale, kahverengi ale, porter, saison, dubbel ve bock biraların yanına yakışır.

<span class="mw-page-title-main">Grana Padano</span> İtalyan peyniri türü

Grana Padano, Kuzey İtalya'daki Po Ovası menşeli, parmesan peynirine benzeyen bir peynir. Peynirin, Parmigiano-Reggiano'ya kıyasla üretimini kontrol eden daha az düzenleme vardır. Sert ve kolayca ufalanabilen bir dokuya sahip peynir, pastörize edilmemiş ve üstte biriken kreması sıyrılmış yarım yağlı inek sütüyle yapılır. Peyniri yapmak için kullanılan üretim süreçlerinin ve hammaddelerin özgünlüğünü korumak için, Avrupa Birliği yasaları 1996 yılından bu yana coğrafi işaret (PDO) ile Grana Padano adını korumaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Domuz sütü</span>

Domuz sütü, domuzlar tarafından üretilen ve genellikle domuz yavruları tarafından tüketilen bir süt. Yapısal açıdan inek sütüne benzer, ancak yağ oranı daha yüksektir ve daha suludur. Domuz sütü nadiren insan kullanımı için üretilir ve ticari olarak uygun bir ürün olarak kabul edilmez. Domuz sütünden peynir üretmek için, bazıları başarılı olmuş birkaç girişimde bulunulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Livno peyniri</span>

Livno peyniri ilk olarak 19. yüzyılda Livno, Bosna Hersek bölgesinde üretilen bir peynir türüdür. Gravyer benzeri altın sarısı bir renge sahiptir ve ceviz çekirdeğinden dolayı keskin bir tadı vardır. Meze, ana yemek veya tatlı olarak yenebilir.

<span class="mw-page-title-main">Vlašić peyniri</span> Bosna-Hersekin Vlašić yöresine özgü bir peynir türü

Vlašić peyniri veya Travnik peyniri, salamura edilmiş, çoğunlukla koyun sütünden yapılan, az yağlı, beyaz bir peynirdir. Peynir, adını Bosna-Hersek'teki Travnik kasabasının yakınlarındaki Vlašić Dağı'ndan alır. Peynirde tutulan salamura miktarına bağlı olarak, dokusu ve tadı değişebilir ancak genellikle kuru ve oldukça tuzludur.

<span class="mw-page-title-main">Gloucester peyniri</span> Yarı sert İngiliz peyniri

Gloucester peyniri, İngiltere kökenli yarı sert bir peynirdir. 16. yüzyıldan beri adını aldığı İngiltere'nin Gloucestershire kontluğunda üretilmektedir. Peynirin single ve double olmak üzere iki çeşidi vardır; her ikisi de geleneksel olarak Gloucester ineklerinden elde edilen sütten yapılır. Her iki türün de doğal bir kabuğu ve sert bir dokusu vardır, ancak Single Gloucester daha ufalanır, dokusu daha hafiftir ve yağ oranı daha düşüktür. Double Gloucester'ın Single'a göre daha uzun süre olgunlaşmasına izin verilir ve daha güçlü ve daha lezzetli bir tada sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Beaufort peyniri</span>

Beaufort, gravyer peynir grubuna ait sert, pastörize edilmemiş (çiğ) inek sütünden yapılan bir Fransız peyniridir. Fransız Alpleri'nin Savoie bölgesinde yer alan Beaufortain, Tarentaise vadisi ve Maurienne'de üretilmektedir. Süt, Tarine ve Abondance türlerindeki ineklerin sütünden elde edilir ve yaklaşık 2 litre sütten sadece bir kilogram peynir elde edilir. Bir tekerlek peynir üretilmesi için yaklaşık 45 hayvanlık bir sürünün bir gün içerisinde üretebildiği bütün süt kullanılır. 1968 yılında PDO tarafından sertifikalanmıştır bu nedenle yapımı ve üretiminde ciddi bir denetime tabi tutulur.