İçeriğe atla

Comptes rendus de l'Académie des Sciences

Académie des Sciences (Türkçe : Bilim Akademisi Bildiriler Kitabı) veya basitçe Comptes rendus, 1666'dan beri yayınlanan bir Fransız bilimsel dergisi. Dergi Fransız Bilimler Akademisi'nin bir ürünüdür. Mathématique, Mécanique, Physique, Géoscience, Palévol, Chimie ve Biologies adında yedi bölüme ayrılmıştır ve Elsevier tarafından yayınlanmaya devam etmektedir.

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Selüloz</span> Bitki hücre duvarının yapısal bileşeni

Selüloz, formülü (C6H10O5)n olan ve birkaç yüz ila binlerce β(1→4) bağlantılı D-glikoz biriminden ve doğrusal zincirden oluşan polisakkarit ve organik bir bileşiktir. Selüloz, yeşil bitkilerin, birçok alg türünün ve oomisitlerin birincil hücre duvarının önemli yapısal bir bileşenidir.

<span class="mw-page-title-main">Pierre-Gilles de Gennes</span> Fransız fizikçi (1932 – 2007)

Pierre-Gilles de Gennes Nobel ödülü kazananlar listesi'ne 1991'de giren Fransız fizikçi.

Marguerite Catherine Perey, Fransız fizikçidir. 1939'da aktinyum-227 izotopunu saflaştırarak fransiyum elementini keşfetti. 1962'de Académie des Sciences'a seçilen ilk kadın oldu.

<i>Dicerorhinus</i> Gergedan cinsi

Dicerorhinus, tek bir mevcut tür olan iki boynuzlu Sumatra gergedanı ve birkaç soyu tükenmiş türden oluşan Gergedan (Rhinocerotidae) familyasına ait bir cinstir. Bu cinse atfedilen birçok tür muhtemelen Stephanorhinus'a aittir.

<span class="mw-page-title-main">Potasyum permanganat</span> kimyasal bileşik

Potasyum permanganat, koyu menekşe renkte kristal yapılı bir tuz (KMnO4). Klorun potasyum manganata etkisiyle elde edilir.

<span class="mw-page-title-main">François Jacob</span> Fransız biyokimyager (1920-2013)

François Jacob, Fransız biyolog. 1965 yılında Jacques Monod ve André Lwoff ile birlikte Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Quatremère de Quincy</span> Fransız siyasetçi (1755-1849)

Antoine Chrysostôme Quatremère de Quincy, Fransız yazar, arkeolog ve sanat tarihçisi.

Ernest Chaput, Fransa'dan davet edilmiş ve Türkiye'de modern coğrafya biliminin kurucularından birisi olmuş coğrafyacıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çoğa Zenbil</span>

Çoğa Zenbil, Elam dilince Dur Untaşı, İran'ın Huzistan eyaletinde, Susa şehrinin 30 km güneydoğusunda ve Ahvaz'ın 80 km kuzeyinde bulunan Elam İmparatorluğu arkeolojik sit alanı. Özellikle orta Elam dönemine tarihlenen kalıntılarıyla tanınır.

<i>Proteroctopus</i>

Proteroctopus ribeti, yaklaşık 164 milyon yıl önce Orta Jura'da yaşamış olan ilkel bir ahtapottur. Bu türe tahsis edilen tek fosil örneği Fransa'daki Voulte-sur-Rhône Aşağı Kaloviyen'den gelmektedir. Şu anda Musée de Paléontologie de La Voulte-sur-Rhône'de sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Reinhard Genzel</span> Alman gökbilimci

Reinhard Genzel Max-Planck-Institut für extraterrestrische Physik'de yönetici, LMU'da profesör ve Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley' de emeritus profesör olan bir Alman astrofizikçi. Andrea Ghez ve Roger Penrose ile paylaştığı " galaksimizin merkezinde süper kütleli kompakt bir nesnenin keşfi için" 2020 Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Lalande Ödülü</span>

Lalande Ödülü veya Lalande Madalyası, Fransız Bilimler Akademisi tarafından astronomide bilimsel gelişmeler için 1802'den 1970'e kadar verilmiş ödüldü.

<span class="mw-page-title-main">Valz Ödülü</span>

Valz Ödülü (Prix Valz), Fransız Bilimler Akademisi tarafından astronomideki gelişmeleri onurlandırmak için 1877'den 1970'e kadar verilen ödül.

Janssen Madalyası, Fransız Bilimler Akademisi tarafından astrofizik alanında ilerleme kaydedenlere verilen bir ödüldür.

<i>Ouranopithecus</i> Soyu tükenmiş hominid cinsi

Ouranopithecus, 9.6 ila 7.4 milyon yıl önce yaşamış, O. macedoniensis ve O. turkae adlı iki tür tarafından temsil edilen soyu tükenmiş bir Avrasya'lı büyük insansı maymun cinsidir.

<i>Palaeotragus</i> soyu tükenmiş Zürafa akrabası

Palaeotragus, Afrika ve Avrasya'nın Miyosen döneminden çok büyük, ilkel, okapi benzeri zürafaların bir cinsidir.

<span class="mw-page-title-main">Alexandre-Émile Béguyer de Chancourtois</span> Fransız yerbilimci (1820-1886)

Alexandre-Émile Béguyer de Chancourtois, 1862'de kimyasal elementleri atom ağırlıklarına göre sıralayan ilk kişi olan Fransız bir jeolog ve mineralogdu. De Chancourtois sadece makalesini yayınlamıştır. Yayını önemli olmasına rağmen, jeolojik açıdan yazıldığı için kimyagerler tarafından göz ardı edilmiştir. En çok tanınan 1869'da yayınlanan Dmitri Mendeleev'in tablosu olmuştur. De Chancourtois, aynı zamanda, École Nationale Supérieure des Mines de Paris'te maden araştırması yapmıştır. Ve daha sonra jeoloji profesörü olmuştur. Aynı zamanda Paris'te Maden Müfettişiydi ve zaman içinde birçok maden güvenliği yönetmeliği ve kanununun uygulanmasından geniş ölçüde sorumluydu.

<i>Cristatusaurus</i> Kretase teropodu

Cristatusaurus, Spinosauridae familyasından, Erken Kretase devri'nde Nijer'de yaşamış teropod dinozor cinsi.

<span class="mw-page-title-main">Philippe de La Hire</span> Fransız matematikçi ve astronom (1640-1718)

Philippe de La Hire Fransız ressam, matematikçi, astronom ve mimardır. Bernard le Bovier de Fontenelle'e göre o "kendi başına bir akademi" idi.

<span class="mw-page-title-main">Samuel Langley</span>

Samuel Pierpont Langley, bolometreyi icat eden Amerikan havacılık öncüsü, gökbilimci ve fizikçi. Smithsonian Enstitüsü'nün üçüncü sekreteri. Allegheny Gözlemevi'nin yöneticisi olarak görev yaptığı Pittsburgh Üniversitesi'nde astronomi profesörüydü.