İçeriğe atla

Company of Heroes

Company of Heroes(Kahramanlar Bölüğü)
GeliştiriciRelic Entertainment Bunu Vikiveri'de düzenleyin
YayımcıRelic Entertainment
YapımcıRelic Entertainment
TasarımcılarJosh Mosqueira, Quinn Duffy
BesteciJeremy Soule Bunu Vikiveri'de düzenleyin
SeriCompany of Heroes Bunu Vikiveri'de düzenleyin
MotorEssence Engine
Havok (Physics Engine)
PlatformPC
Çıkış13 Eylül 2006
TürGerçek Zamanlı Strateji (RTS)
ModTek oyunculu oyun
Çok oyunculu oyun
co-op mode Bunu Vikiveri'de düzenleyin

"Dawn of War" oyununun yapımcısı Relic Entertainment firması tarafından geliştirilen ve THQ desteğini alan en yeni gerçek zamanlı strateji oyunu Company of Heroes'ın 25 Nisan 2005 yılında lansmanı yapılmış, Eylül 2006'da ise piyasaya çıkmıştır. Oyunun, sonradan çıkartılan Opposing Fronts (2007) [1] ve Tales of Valor (2009) adlı ek paketleri de mevcuttur. En son resmi yama ile ana oyun ve 2 ek pakette birleşmiştir. Nisan 2010'da ise oyunun MMO versiyonu çıkmıştır Company of Heroes Online.Sonra vazgeçilerek Mart 2011 de açık beta kapatıldı.

Hikâye

Normandiya Çıkartması'yla senaryo görevlerine başlanan oyunda, oyuncu, görevin niteliğine göre piyade bölüğü olan "Able" ile veya hava indirme bölüğü olan "Fox" ile görevleri tamamlamaya çalışmaktadır. Oyunun içerisinde birbirlerini izleyen senaryolar sonunda, müttefiklerin Fransa'yı Alman işgalinden kurtarması işlenmektedir.Oyunun ek paketlerinde ise Alman ve İngiliz senaryosuda gelmiştir.

Grafik ve Oynanabilirlik

Görsel ve fizik motoru dizaynını üstlenen "Essence" ve "Havoc"'un çalışmaları büyüleyici sonuçlar ortaya çıkarmış.Yeni nesil programlama kodları sayesinde görsel açıdan etkileyici ve fiziksel açıdan dinamik dünyalar yaratarak, oyuncuyu gerçekten de bu dünyanın içindeymiş gibi hissettiren oyun,ayrıca,fiziksel kesinlik sayesinde hiçbir savaş,bir diğerine benzemiyor. Oyuncunun taktik planlarına göre savaş alanındaki binaları en uygun savaş alanını oluşturmak için yıkmak veya asker yığına haline dönüştürmek için mümkün olmaktadır. Buna ek olarak düşmanların ve mangadakilerin yapay zekası da gerçekciliği artırmaktadır. Askerler ve düşman askerleri çatışmalar esnasında otomatik olarak korunaklı siperleri arayıp, düşmanı alt etmek için takım çalışması gerçekleştirebilmektedirler. Ayrıca oyunda tanklar diğer oyunlardaki gibi durdurulamaz ya da sadece belli şeyler durdurur diye bir şey yok. Tankı benetmek için birçok yol var. Bunlardan bazıları: AT'ler, bazookalar, ateş destekleri, yapışkan bombalar ve diğer tanklar. Kısacası her şey durduruyor. Oyunda skirmih modu da var. Bu modda harita ve dost-düşman sayısını kendimiz ayarlayıp savaşa biliyoruz. Oyunda düşman sadece asker ve tanklarla susturulmuyor. Topçu desteği, hava desteği ve benzeri desteklerlede katkıda buluna biliyorsunuz.

Ses

Oyunda ses de başrolde. O kadar gerçekçi ki çok zoom yaptığınızda askerlerinizin bağırmalarını duyabiliyorsunuz. Araçları göremediğinizde bazı şartlarda seslerini duyabiliyorsunuz. Hatta daha detayına girersek Machine Gun Team(Makineli tüfek takımı)'a zoom yaptığınızda mermilerin yere düşüş sesini bile duyabiliyorsunuz. Güçlü patlamaları ya da çok gürültülü çatışmaları daha uzaktan duyabiliyorsunuz.

Takımlar ve ustalık yönleri

Oyunda belli başlı iki takım var. Bunlar: Almanya ve Amerika. Almanlar daha çok ağır silahlar (tank, roket atarlar vb.) üzerinde duruyor. Amerika ise piyadeler (bazookalı askerler, çeşit çeşit piyade upgradeleri(yükseltme) vb.) üzerinde duruyor. Aman Amerika'nın piyade üzerinde durması sizi üzmesin. Bu piyadeler upgrade dediğimiz şeylerle tankları bile uçurabiliyor(bazooka, yapışkan bombalar ve benzerleri ile).

Birlikler

  • Amerika birlikleri:

Engineers: Amerika ordusunun mühendisleri ve istihkam sınıfı. Üssünüzdeki binaların yapımında ve savunma düzeneklerinin yapımından sorumludurlar.

Riflemen İnfantry: Amerika ordusunun standart askerleri.

Ranger Infantry: Bir hafif piyade özel operasyon gücüdür. M9 model roketatar ile gelirler. Cephane ödeyerek M1 Thompson makineli tabancası ile de donatabilirsiniz.

Heavy Machine Gun Squad: Amerika ordusunun ağır makineli silah grubu.

Sniper: Amerika ordusunun keskin nişancısı.

Mortar Team:Amerika ordusunun havantopu takımı.

Paratroopers: Amerika ordusunu paraşütçüleri. Cephane ödeyerek tanklara karşı etkili olmaları için geri tepmesiz top verebilirsiniz.

M10 Wolverine: Amerikan ordusuna ait tank avcısı. Ödül birimler bölümünden M18 Hellcat ile değiştirilebilir

M18 Hellcat: Amerikan ordusuna ait tank avcısı.

M4 Sherman: Amerikan ordusuna ait orta zırhlı tank.

M26 Pershing: Amerikan ordusuna ait ağır zırhlı tank. Mevcut olan 3 birlikten "Armor" birliğini seçerseniz çağırabilirsiniz.

  • Alman Birlikleri:

Pioneers:Alman ordusunun mühendisleri ve istihkam sınıfı.

Volksgrenadiers: Wehrmacht Quarters'dan çıkarlar ve standart askerdirler. Cephane ödeyerek roketatar attırabilirsiniz. Ayrıca yine cephane ödeyerek MP40 ile donatabilirsiniz.

Grenadiers: Alman ordusunun destek askerleri. Ancak Krieg Barracks isimli binadan çıkarlar. Roketatar veya MG42 hafif makineli tüfekle donatabilirsiniz.

Stormtroopers: Alman ordusunun saldırı askerleri. Mevcut olan 3 doktrinden Blizkrieg doktrinini seçerseniz çağırabilirsiniz.

Axis Sniper: Alman ordusunun keskin nişancısı. ABD ninkinden bir farkı yoktur.

MG42 Heavy Machine Gun Team: Alman ordusunun MG42 markalı ağır makineli silah grubu.

Mortar Team: Alman ordusunun havantopu grubu. Sadece menzili biraz daha fazladır.

Axis Knight's Cross Holder: Alman ordusunun taktikçi ve güçlü grubu. Knight's Cross bir madalya türüdür. Bu birlikler de çeşitli cephelerde bu madalyayı alan askerlerden karmadır. En son bina olan ve orta-ağır tankları çıkartan Panzer Command binasından çıkar.

Panther Tank: Wehrmacht'a ait ağır zırhlı(gerçekte ağır zırhlı değildir fakat oyunda ağır zırhlı olarak geçer) bir tanktır.

Stug IV: Wehrmacht'a ait bir tank destroyer ve saldırı aracı.

StuH 42: Wehrmacht'a ait bir yüksek-patlayıcılı top mermisi atabilen saldırı aracı.

Tiger Tank: Wehrmacht'a ait ağır zırhlı tank.

King Tiger: Wehrmacht'a ait ağır zırhlı tank.

Panzer IV: Wehrmacht'a ait orta zırhlı tank.

Değerlendirmeler

Oyun 2006 yılında en başarılı oyunu seçilirken, oyun kullanıcıları tarafından yapılan derecelendirme sonrasında %94 reyting ile gelmiş geçmiş en iyi gerçek zamanlı strateji oyunları arasında yer almıştır. Oyunun 2006'da aldığı bazı önemli ödüllere ise aşağıda yer verilmektedir.

  • PC Gamer: 2006 yılı en iyi PC oyun
  • Computer Games Magazine: 2006 yılı en iyi PC oyun
  • GameSpy: 2006 yılı en iyi PC oyun, En iyi ses, En iyi PC Strateji Oyunudur.

Sistem Gereksinimi

Oyun geliştirilmiş yazılımı ve grafik motoru nedeni ile, oyuncuların PC'lerinin yüksek konfigürasyonlu makinalar olması yönünde talepkar olmakta, hem işlemci hızı hem de ekran kartı anlamında yüksek standartlarda donanıma sahip olunması, oynanabilirliği önemli seviyelerde etkilemektedir.

Minimum Sistem Konfigürasyonu

1.7 Ghz İntel Pentium 4 veya eşdeğer AMD işlemci

64 Mb Ekran Kartı

512 Mb RAM

Önerilen Sistem Konfigürasyonu

• 3.0 Ghz Intel Pentium IV veya eşiti

• 1024 MB RAM

• 512 MB NVİDİA 8500 GT GeForce Serisi Ekran kartı

Kaynakça

  1. ^ "IGN: Company of Heroes: Opposing Fronts Announced". web.archive.org. 9 Nisan 2007. 9 Nisan 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Zırhlı personel taşıyıcı</span> Cepheye asker taşımak için kullanılan araç

Zırhlı personel taşıyıcı veya kısaca ZPT, piyadeleri cepheye taşımak için üretilen Zırhlı savaş aracıdır. Genellikle Makineli tüfek ile silahlandırılan araçlarda kimi zaman geri tepmesiz top, güdümlü tanksavar füzesi ya da havan topundan yararlanılmaktadır. Bu araçlar doğrudan cephe savaşları için tasarlanmayıp, taşıdıkları askerleri şarapnel ve düşman pusu ateşlerinden korumak içinde üretilmiştir. Yürüyen aksamlarında genellikle tekerlek ve palet kullanılmıştır. Örneğin Birleşik Devletler Ordusuna ait M113'de (palet), Birleşik Krallık Ordusuna ait FV 432'de (palet), Fransız VAB'da (tekerlek), Alman Ordusu GTK Boxerda (tekerlek) ve Sovyet BTR'de (tekerlek) kullanmaktadır. Bu araçlardan daha zırhlı olan Zırhlı Muharebe Araçları (ZMA) ise doğrudan cephede düşmanla çarpışmak için üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tanksavar</span> tank imha etmek üzere tasarlanan tahrip gücü yüksek silah

Tanksavar terimi her ne kadar tank türünü işaret etse de aslında tüm askeri amaçlı ZSA sınıf araçları kapsamaktadır. Bu terim bu türden araçların imhasını veya etkisiz hale getirilmesi için kullanılan tüm silah türlerini kapsar. Bunlar başlıca yüksek namlu çıkış hızına sahip topçu sistemleri, füzeler, değişik otomatik top ve tanksavar mayınlarını kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Kundağı motorlu topçu sistemi</span> Başka bir aracın çekişine ihtiyaç duymadan kendi başına hareket edebilen toplara denir

Kundak Motorlu Topçu Sistemi (KMT) tekerlekli veya paletli bir şase üzerinde başka bir aracın çekme gücüne gereksinim duymadan manevra kabiliyeti olan topa denir. Bu terim hem kundağı motorlu obüsler hem de roket atan platformları kapsar. Bu araçları yüksek hareket kabiliyetine sahip genellikle paletli, üzerlerinde obüs, havan, roket veya güdümlü füze taşıyan araçlardır. Bu silahlar çatışma bölgesine uzun menzilli dolaylı ateş gücü sağlarlar.

<i>Blitzkrieg</i> piyade ve hava desteğinin hızlı, ezici bir kuvvet yoğunluğunu kullanarak düşmanı kırmak, yerinden oynatmak ve dengesini bozmak için sürpriz saldırısı

Blitzkrieg ya da yıldırım harbi, II. Dünya Savaşı sırasında Almanların temel savaş doktrinidir. Doktrinin amacı hızlı ve ani saldırılarla, düşmanın düzenli bir savunma kurmasını engelleyip sonra da hızlı bir şekilde yok etmektir. I. Dünya Savaşı'nda uygulanan siper savaşı yöntemine karşı geliştirilmiştir. Tankların, uçakların ve zehirli gazların gelişmesiyle siper savaşları terk edilmeye başlanmış, daha çok hareketli savunmaya geçilmiştir. Almanların bütün savaş araçları bu doktrin üzerine üretilmiştir.

Askeri amaçlar için geliştirilen, zırhla korunan ve silahlı araçlara zırhlı savaş aracı (ZSA) denir.

<span class="mw-page-title-main">M10 Wolverine</span> Amerikan tank imha edici

M10 3 inç KMO, Amerika Birleşik Devletleri Ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında tank imha edici olarak kullanılan araçtır.

<span class="mw-page-title-main">Sturmgeschütz III</span> Nazi Almanyası üretimi taarruz topu

Sturmgeschütz III, Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan en önemli taarruz topudur. Mühimmat envanter tanımı Sd.Kfz.142 'dir. Panzer III tankının şasesi üzerine yapılmıştır. Asıl yapılış amacı çatışma sırasında piyade birliklerine doğrudan destek vermekti. Bunun yanında savaşın ilerleyen yıllarında tanksavar mermisi kullanılarak tanklara karşı da kullanılmıştır. Bütün savaş boyunca 10,500 adet üretilen Sturmgeschütz serisi mükemmel maliyet-performans oranına sahip bir araçtı. Sturmgeschütz III sürekli olarak değiştirildi ve daha sonraki Jagdpanzer araçları gibi, bir tank avcısı olarak kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Ostwind</span> Nazi Almanyası tarafından üretilen ve kullanılan bir uçaksavar

Flakpanzer IV "Ostwind" Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan ve Panzer IV şasesi ile üretilmiş bir tür uçaksavar silahıydı. 1944 yılında üretimine başlandı. Wirbelwind modelindeki uçaksavar silahından daha başarılı oldu. Panzer IV tankına ait taret çıkartılarak yerine üstü açık altıgen bir taret konmuş bunu içerisine bir adet 3.7 cm FlaK 43 topu takılmıştı. Her ne kadar uçaksavar olarak üretilmiş ise de hızlı ateş etme özelliğinden dolayı düşman piyade ve hafif zırhlı araçlarına karşıda epey etkili olmuştur. Üstü kapalı bir taret önce tercih edilmiş ancak silahın yarattığı duman yüzünden üstü açık taret kullanılmıştır. Araç Duisburg'da bulunan Deutsche Eisenwerke fabrikasında üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sturmtiger</span> Alman tankı

Sturmtiger, II. Dünya Savaşı'nda kullanılan ve Tiger I şasesi üzerine inşa edilen ve büyük bir roket fırlatıcısı ile donatılan Alman taarruz topudur. Resmi tanımlaması Sturmmörserwagen 606/4 mit 38 cm RW 61'dir. Piyade birliklerine kentsel alan çatışmalarında destek vermek amacıyla üretildi. Üretiminde cephede ağır hasar görmüş Tiger tankları kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Marder III</span>

Marder III Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında Panzer 38(t) şasesi kullanılarak üretilen bir tank imha edici araçtı. 1942 ile 1944 yılları arasında üretildi ve savaşın sonuna kadar kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Matilda II (tank)</span> İngiliz ağır piyade tankı

Mk II Piyade Tankı, Matilda II (A12) Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan piyade tank sınıfında zırhlı savaş aracıdır. Alışılmışın dışında Mk I Piyade Tankı(A11) tasarımı ile Matilda adını ortak kullanmıştır. Bu isim Ordanat General Hugh Elles tarafından tankın denemelerini sırasında aracın ördek gibi sallanarak ve paytak paytak hareket ettiğini söylemesi üzerine ünlü bir çizgi film kahramanı olan ördek 'Matilda'dan almıştır.

<i>Battlefield 2</i> 2005 tarihli video oyunu

Battlefield 2, Electronic Arts firmasının, Battlefield Vietnam'dan sonra, Battlefield serisi için hazırladığı üçüncü video oyunudur. Oyun Digital Illusions CE tarafından geliştirilmiş, Electronic Arts firması tarafından 21 Haziran 2005'te Kuzey Amerika'da, 22 Haziran 2005'te Avustralya'da, 24 Haziran 2005'te Avrupa'da ve daha sonraki günlerde ise dünyanın geri kalanında piyasaya dağıtılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">MG 34</span>

MG 34, ilk kez 1934 yılında üretilip 1935 yılında servise girmiş Alman yapımı hava soğutmalı, 7.92 mm Mauser cephane kullanan hafif/orta Makineli tüfek.

<span class="mw-page-title-main">Piyade tankı</span>

Piyade tankı düşüncesi Birleşik Krallık tarafından II. Dünya Savaşı yıllarında geliştirilen bir terimdir. Bu tanklar süvari tanklarına nazaran daha kalın bir zırhla kaplı idi. Bu sayede arkalarından gelmekte olan piyade birliklerine koruma sağlayarak ağır şekilde savunulan düşman hatlarının yarılmasında kullanılmak üzere tasarlandılar. Piyade tankları cephede bir yol açtıklarında bu sefer onlardan daha hafif ve hızlı süvari tankları süratle düşman gerisine sarkarak cephe gerisindeki düşmana ait haberleşme ve ikmal yollarını kesecekti. Geleneksel askeri terminolojide esasen piyade tankları ağır tank, süvari tankları orta tank, hafif tank ve zırhlı arabalar olarak adlandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ağır silah</span>

Ağır silahlar; hafif silahlardan ve piyade silahlarından daha büyük çaplı, mürettebat tarafından kullanılan büyük top, obüs ve roketatar gibi modern savaş silahlarına verilen ad.

<span class="mw-page-title-main">Panzers Phase One</span>

Codname:Panzers Phase One, II. Dünya Savaşı'nın konu edildiği bilgisayar oyunu.

<i>Battlefield 1942</i>

Battlefield 1942, Digital Illusions CE tarafından geliştirilmiş ve Electronic Arts oyun şirketi tarafından 10 Ekim 2002 tarihinde Microsoft Windows ve Linux için, 28 Haziran 2004 tarihinde ise Macintosh için çıkmış üç boyutlu, birinci şahıs nişancı türünde bir video oyunudur.

<span class="mw-page-title-main">Sd.Kfz. 250</span>

Sd.Kfz. 250 Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan ve DEMAG şirketi tarafından üretilen hafif zırhlı ve yarı paletli bir araçtır. Kendisinden biraz büyük olan Sd.Kfz. 251 modeline benzemektedir. "Sd.Kfz. 250" modeli 4 adet dingilli, "Sd.Kfz. 251" ise 6 dingillidir. Sd.Kfz. 251 modeli 3 ton yük kapasitesine, Sd.Kfz. 250 ise bir ton yük kapasitesine sahipti. Önden bakıldığı zaman iki araçta birbirine çok benzemekteydi.