İçeriğe atla

Commonwealth Yıldızı

Commonwealth Yıldızı

Commonwealth Yıldızı (Federasyon Yıldızı veya Yedi Köşeli Yıldız olarak da bilinir), Avustralya'nın federasyonlaşmasını simgeleyen ve 1 Ocak 1901 tarihinde resmîleşen yedi köşeli yıldızdır.

Yıldızın altı köşesi, Avustralya'nın kuruluşundaki altı eyaleti simgeler. Yedinci köşeyse gelecekte Avustralya'ya katılabilecek bölgeleri temsil etmektedir.[1]

Commonwealth Yıldızı, Avustralya bayrağının nevi şahsına münhasır bir özelliğidir. Aynı zamanda, çok benzer olduğu Yeni Zelanda bayrağı ile arasındaki farktır.

Galeri

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "The Commonwealth Flag". Hobart Mercury. 24 Mayıs 1909. 1 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Azerbaycan bayrağı hakkındaki ilk kararı Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti hükûmeti tarafından 1918'de alınmıştır. Buna göre; Azerbaycan bayrağı mavi gök rengi, kırmızı ve yeşil yatay şeritlerden oluşmuştur. Kırmızı zemin üzerinde beyaz renkte sağa bakan bir hilâl ve sekiz köşeli bir yıldız bulunmaktadır. Bayrak 1:2 boyuttadır.

<span class="mw-page-title-main">Avustralya bayrağı</span> Ulusal bayrak

Avustralya bayrağı, Avustralya devletinin resmi bayrağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ürdün bayrağı</span> Ulusal bayrak

Ürdün bayrağı, ana hatlarını I. Dünya Savaşı boyunca Osmanlı Devleti'nden bağımsızlığı almak için başlatılan Arap İsyanı'nın simgesi olan bayraktan alır. En üstte siyah, ortada beyaz ve en altta yeşil renklerde üç yatay çizgi ve bunlar ile bağlantılı, bayrağın solunda kırmızı bir üçgenden oluşur. Bu renklere Pan-Arap renkleri adı verilir. Bayrakta bulunan üç dikey şeridin renkleri sırası ile Abbasî, Emevî ve Fatımî halifelerini simgeler. Kırmızı üçgenin simgesi ise Haşimiler ve Arap İsyanları'dır. Bayrağı Arap İsyanları'nın simgesi olan bayraktan ayıran tek fark kırmızı üçgenin uç kısmında bulunan yedi köşeli yıldızdır. Bu yıldızın da temsil ettiği iki farklı olgu vardır. Birincisi Kuran'daki ilk sure olan ve 7 ayetten oluşan Fatiha Suresi'ni temsil ettiğidir, ikincisi ise Arap halkının birliği umududur. Bazen bu yedi köşeli yıldızın her bir köşesinin başkent Amman'ın üzerinde kurulu olduğu yedi tepeyi temsil ettiği düşünülür.

<span class="mw-page-title-main">Filipinler bayrağı</span> Ulusal bayrak

Filipinler bayrağı yatay bir bayrak olup; birbirini tamamlayan Kraliyet Mavisi, Scarlet ve Beyaz renklerden oluşur. Bayrağın sol tarafındaki beyaz kısmın içerisinde 8 köşeli ışık saçan altın sarısı güneş vardır. 8 Işın Filipinler'in 8 bölgesine atfen yapılmıştır. Beyaz Üçgen bölümün köşelerine denk gelen 3 Yıldız ise Filipinler'in 3 Ana kara parçası olan Luzon, Visayas ve Mindonao bölgelerini temsil eder. Eğer ki ülke savaş halinde olursa bayrağın aşağıda bulunan kırmızı tarafı yukarıya getirilerek göndere çekilecektir.

<span class="mw-page-title-main">Avustralya arması</span> Ulusal arma

Avustralya arması, Avustralya ülkesinin ulusal resmî armasıdır. İngiliz kralı 7.Edward tarafından 7 Mayıs 1908 tarihinde ve şimdiki versiyonu V. George tarafından 19 Eylül 1912 tarihinde kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Slovenya arması</span> Ulusal arma

Slovenya arması, Slovenya devleti tarafından günümüzde kullanılan arma.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan arması</span> Ulusal arma

Hırvatistan arması, Hırvatistan devletince günümüzde kullanılan arma.

<span class="mw-page-title-main">Abhazya arması</span> Ulusal arma

Abhazya iki taraflı bir yapıya sahiptir. Bu yüzden iki arma bulunmaktadır. Birisi Abhazya Cumhuriyeti'nin arması, diğeri Gürcistan'dan özerk olan Abhazya Özerk Cumhuriyeti'nin armasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Burundi bayrağı</span> Ulusal bayrak

Burundi bayrağı ilk olarak 28 Haziran 1967 yılında kabul edilmiş, yıllar içerisinde görünümde birkaç defa değişiklikler gerçekleştirilmiş, son olarak 27 Eylül 1982 tarihinde yapılan en boy oranındaki değişiklik ile günümüzdeki hâlini alarak kullanılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ekvator Ginesi bayrağı</span> Ulusal bayrak

Ekvator Ginesi bayrağı ilk olarak 12 Ekim 1968 yılında göndere çekilmiş, 1973 ile 1979 arası kullanılan farklı armalı bayraktan sonra 21 Ağustos 1979 tarihinde günümüzdeki hâli ile yeniden ülkenin resmî bayrağı yapılarak kullanılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Etiyopya bayrağı</span> Ulusal bayrak

Etiyopya bayrağı, Etiyopya devletinin resmi bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Kongo Demokratik Cumhuriyeti bayrağı</span> Ulusal bayrak

Kongo Demokratik Cumhuriyeti bayrağı günümüzdeki kullanılan hâli ile 18 Şubat 2006 tarihinde onaylanarak göndere çekilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Moritanya bayrağı</span> Ulusal bayrak

Moritanya bayrağı, Moritanya'nın ulusal bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Orta Afrika Cumhuriyeti bayrağı</span> Ulusal bayrak

Orta Afrika Cumhuriyeti bayrağı ülkenin bağımsızlığını kazanmadan önce, 1 Aralık 1958 tarihinde göndere çekilerek kullanılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Senegal bayrağı</span> Ulusal bayrak

Senegal bayrağı, Senegal devleti tarafından resmî olarak 20 Ağustos 1960 tarihinde göndere çekilerek kullanılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Cibuti arması</span> Cibutinin kullandığı resmî devlet arması

Cibuti arması, Afrika ülkesi Cibuti 'nin kullandığı resmî devlet armasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ekvator Ginesi arması</span> Ulusal arma

Ekvator Ginesi arması, Afrika ülkesi Ekvator Ginesi tarafından kullanılan resmî devlet armasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gine-Bissau arması</span> Afrika ülkesi Gine-Bissau tarafından kullanılan resmî devlet arması

Gine-Bissau arması, Afrika ülkesi Gine-Bissau tarafından kullanılan resmî devlet armasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gagavuzya arması</span> arma

Gagavuzya arması, Gagavuz Yeri Özerk Bölgesi'nin resmî devlet armasıdır. Gagavuzya Anayasası'ındaki Madde 13.3, Gagavuzya armasını şu şekilde açıklamaktadır:

Gagavuzya arması, alt kısmında mavi zemin üzerine yükselen sarı (altın) güneşin yarım küresinin bulunduğu hanedan kalkanının bir görüntüsünü temsil eder. Kalkan, Gagavuzya bayrağıyla çevrili sarı (altın) sivri uçlarla (buğdaylarla) çerçevelenir. Kalkanın altında sarmaşık yaprakları ve asma demetlerinin geleneksel bir görüntüsü bulunur. Üç adet beş köşeli sarı (altın) yıldız, kalkanın üzerinde eşkenar üçgen şeklinde konumlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Myanmar arması</span>

Myanmar arması, Myanmar'ın resmî devlet armasıdır.