İçeriğe atla

Common Criteria

Common Criteria (CC), Türkçeye TS ISO/IEC 15408 gereğince "Ortak Kriterler" olarak çevrilmiştir. Amaç Uluslararası Standartlara dayanan Enformasyon tekniğinin güvenliğini sağlamak ve değerlendirmektir. (ing. Common Criteria for Information Technology Security Evaluation, kısaca CC.) Temeli Avrupa'nin geliştirdiği ITSEC, "Orange-Book" TCSEC, ABD'nin ve Kanada'nin CTCPEC kriterlerine dayanıyor.

Common Criteria'nin geliştirilmesine katkıda bulunan ülkeler Almanya, Fransa, İngiltere, Kanada, Hollanda ve ABD.

1999'dan beri Common Criteria uluslararası standartlık örgütü ISO'dan kabul görüp ISO/IEC 15408 numarasını almıştır.

Common Criteria böylelikle uluslararası kabul görmüş, belli standartlara ve kriterlere göre Yazılım, Donanım veya Sistemlerin güvenliğini denetleyip uygunluğunu tespit etmektedir.

Böylelikle Yazılım, Donanım veya sistemlere temel oluşturarak, üretilecek ürünler bu doğrultuda üretilmeye çalışılıp, uluslararası güvenlik unsurlarının standartlarına ulaşıldığında belli güvenlik testlerden geçirip Sertifika alınmaktadır. Bu sertifika işlemi ve sertifika alan ürünlerin hepsi, Uluslararası Common-Criteria-Projekts'in web sayfasında bulunmaktadır.

Tarihçe

  • TCSEC (Trusted Computer Evaluation Criteria, 1980)
  • ITSEC (Information Technology Security Evaluation Criteria, Avrupa, 1991)
  • CTCPEC (Canadian Trusted Computer Product Evaluation Criteria, 1993)
  • CC (Common Criteria, 1996; V3.1 Eylül 2006)

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Bilişim, bilişim bilimi ya da bilgisayar bilimi, bilgi ve hesaplamanın kuramsal temellerini ve bunların bilgisayar sistemlerinde uygulanabilmeleri sağlayan pratik teknikleri araştıran bir yapısal bilim dalıdır. Bilişimciler ya da bilgisayar bilimcileri bilgi oluşturan, tanımlayan ve dönüştüren algoritmik süreçler icat edip, kompleks sistemleri tasarlamak ve modellemek için uygun soyutlamalar formüle ederler. Bilişim Dünya'da hızla gelişmeye devam eden önemli bir teknolojidir.

<span class="mw-page-title-main">Ada (programlama dili)</span> programlama dili

Ada, yapısal, statik tipli, zorunlu, geniş spektrumlu ve nesne yönelimli bir üst düzey bilgisayar programlama dilidir. Pascal ve diğer dillerin genişletilmiş halidir. Gömülü design-by-contract (DbC), güçlü yazımı, açık eşzamanlı, senkronize mesaj geçişi, korunmuş objeli ve belirsiz bir dildir. Ada kod güvenliğini ve sürdürebilirliğini derleyicide hataları bularak geliştirdi.

"International Organization for Standardization" İngilizce açılımı kısaltılınca "ISO", Fransızca da Organisation internationale de normalisation kısaltılırsa "OIN" olmasından dolayı yunanca "eşit" anlamına gelen "isos" tan türetilerek şu an kullanılan "ISO" olarak adlandırılmıştır. Uluslararası alanda uygulanacak kalite sistem standardı çalışmaları ilk kez merkezi Cenevre'de olan Uluslararası Standartlar Organizasyonu ISO (standart) tarafından başlatılmıştır. ISO (standart), 23 Şubat 1947 tarihinde kurulmuş olup, 135 üye ülkeden oluşmaktadır. Her ülkeden bir üye bulunmaktadır ve her üye eşit oy hakkına sahiptir. Bu amaçla ISO (standart)'nun aktif üyeleri olan ABD, İngiltere, Kanada tarafından bu çalışmaları yürütmek üzere Teknik Komite oluşturulmuştur. Bu komitenin çalışmaları sonucu ISO 9000 Kalite Sistem Standartları Mart 1987'de yayınlanmış ve birçok ülke tarafından benimsenerek uygulamaya geçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatı</span> uluslararası teşkilat

Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatı (AGİT), Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Konferansı adı altında 1970'li yılların başında, Soğuk Savaş koşullarındaki Avrupa'nın bölünmüşlüğüne son verilmesi, güvenlik ve istikrarın sağlanması ve katılan devletler arasında bu amaca yönelik iş birliğinin geliştirilmesi düşüncesiyle kurulmuş teşkilattır.

<span class="mw-page-title-main">ECDL</span>

ECDL, yani Avrupa Bilgisayar Yetkinlik Sertifikası, Avrupa'da olmayan ülkelerde bilinen adıyla International Computer Driving Licence (ICDL), kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan ECDL Vakfı tarafından sağlanan bilgisayar yetkinliği sertifikası.

<span class="mw-page-title-main">NFC</span> Yakın Alan İletişim Sistemi

NFC yani Near Field Communication ve Türkçe ismiyle Yakın Alan İletişimi, iki elektronik cihaz arasında 4 cm (1,57 inç) veya daha kısa bir mesafe üzerinden iletişim kurulmasını sağlayan bir dizi İletişim protokolü'dür. NFC, daha yetenekli kablosuz bağlantıları önyüklemek için kullanılabilecek basit bir kurulum aracılığıyla düşük hızlı bağlantı sunar. Diğer "yakınlık kartı" teknolojileri gibi NFC de, 106 ila 848 kbit/s aralığındaki veri hızlarında ISO/IEC 18000-3 hava arayüz standardını kullanan, küresel olarak mevcut lisanssız radyo frekansı ISM bandı'nda 13,56 MHz'lik frekansını kullanarak bir veya her iki yönde iletişim kuran NFC özellikli cihazlardaki iki anten arası endüktif bağlantıya dayanır.

Office Open XML ya da bilinen adıyla OOXML, XML tabanlı bir dosya sistemi olup, elektronik belgelerin saklanmasını amaçlar.

Bilgi güvenliği, bilgilerin izinsiz kullanımından, izinsiz ifşa edilmesinden, izinsiz yok edilmesinden, izinsiz değiştirilmesinden, bilgilere hasar verilmesinden koruma veya bilgilere yapılacak olan izinsiz erişimleri engelleme işlemi. Bilgi güvenliği, bilgisayar güvenliği ve bilgi sigortası terimleri, sık olarak birbirinin yerine kullanılmaktadır. Bu alanlar alakalıdırlar ve mahremiyetin, bütünlüğün ve bilginin ulaşılabilirliğinin korunması hususunda ortak hedefleri paylaşırlar.

Bilgi ve İlgili Teknolojiler İçin Kontrol Hedefleri (COBIT) ISACA ve ITGI tarafından 1996 yılında geliştirilmiş, Bilgi Teknolojileri Yönetimi için en iyi uygulamalar kümesidir. COBIT yöneticilere, denetçilere ve Bilgi Teknolojileri (BT) kullanıcılarına iş hedeflerinin bilgi işlem hedeflerine dönüşümünü, bu hedeflere ulaşmak için gerekli kaynakları ve gerçekleştirilen süreçleri bir araya getirirken, aynı zamanda bilgi teknolojileri alt yapılarını da etkin kullanmayı sağlar.

Bilgisayar bilimci, bilgisayar bilimi, bilgi ve hesaplamanın teorik temellerinin incelenmesi ve bunların uygulamaları hakkında uzmanlaşmış bir kişidir.

Standardizasyon, belirli bir faaliyetle ilişkin ekonomik fayda sağlamak üzere bütün ilgili tarafların yardım ve işbirliği ile belirli kurallar koyma ve bu kuralları uygulama işlemidir.

<span class="mw-page-title-main">Saldırı tespit sistemleri</span>

Saldırı Tespit Sistemleri (STS) (İngilizce: Intrusion Detection Systems (IDS)), ağlara veya sistemlere karşı yapılan kötü niyetli aktiviteleri ya da politika ihlallerini izlemeye yarayan cihaz ya da yazılımlardır. Tespit edilen herhangi bir aktivite veya ihlal, ya bir yöneticiye bildirilir ya da bir güvenlik bilgi ve olay yönetimi (SIEM) sistemi kullanılarak merkezi olarak toplanır. SIEM sistemi, çeşitli kaynaklardan gelen çıktıları birleştirir ve kötü niyetli alarmı yanlış alarmlardan ayırmak için alarm filtreleme teknikleri kullanır.

Mesaj doğrulama kodu kriptografi biliminde bir mesajın doğruluğunu kanıtlamak için kullanılan küçük boyutlu bilgilerdir.

Hesaplama Teknoloji Endüstrisi Birliği (Computing Techonology Industry Association = CompTIA), kâr amacı gütmeyen ticari bir organizasyondur. 1982 yılında 5 mikro bilgisayar bayisi tarafından Association of Better Computer Dealers (ABCD) şirketi olarak kurulmuştur. 10 yıl boyunca ABCD birçok CompTIA girişimi ve üyelik kazançları için zemin oluşturmaya çalışmıştır.

Comodo Group, Inc., Amerika Birleşik Devletleri Clifton, New Jersey merkezli bilgisayar yazılımı ve SSL sayısal sertifikalar sağlayan özel bir şirket. İngiltere, Türkiye, Ukrayna, Romanya, Çin, Hindistan ve ABD'de yerleşkeleri bulunmaktadır.

Kimlik Yönetimi, Kimlik ve Erişim Yönetimi olarak da bilinir, bilgisayar güvenliğinde, “doğru kişilerin, doğru zamanda, doğru amaçlarla, doğru kaynaklara erişimini sağlayan” güvenlik ve işletme disiplinidir. Giderek daha da çok unsurlu hale gelen teknoloji ortamında uygun kaynaklara erişim ihtiyacını ve yine gittikçe titiz hale gelen uyumluluk gerekliliklerini hedefler.

<span class="mw-page-title-main">Akıllı kart</span>

Akıllı kart, çipli kart veya tümleşik devre kartı (ICC), entegre devreler içeren herhangi bir mikroçip boyutunda karttır. Akıllı kartlar plastikten, genellikle polivinil klorürden, ancak bazen de polietilen tereftalat bazlı polyesterler, akrilonitril bütadien stiren veya polikarbonattan yapılır. Nisan 2009'dan bu yana, bir Japon şirketi, kâğıttan yapılmış yeniden kullanılabilir finansal akıllı kartlar üretti.

SPEKE, açılımı Basit Parola Üssel Anahtar Değişimi olan, parola doğrulamalı anahtar anlaşmas için kullanılan kriptografik bir yöntemdir.

İkili ön eki; veri işleme, veri iletimi ve dijital bilgilerdeki, özellikle bit ve bayttaki birimlerin katları için 2'nin üsleri ile çarpmayı belirtmek için kullanılan bir birim ön ekidir.

Ağ güvenliği, bilgisayar ağının ve ağdan erişilebilen kaynakların yetkisiz erişimini, kötüye kullanımını, değiştirilmesini veya reddedilmesini önlemek, tespit etmek ve izlemek için benimsenen politika, süreç ve uygulamalardan oluşur .Ağ güvenliği, ağ yöneticisi tarafından kontrol edilen bir ağdaki verilere erişim yetkisini içerir. Kullanıcılar atanmış bir ID ve şifre veya yetkileri dahilindeki bilgilere ve programlara erişmelerine izin veren diğer kimlik doğrulama bilgilerini seçer .Ağ güvenliği, günlük işlerde kullanılan hem genel hem de özel çeşitli bilgisayar ağlarını kapsar: işletmeler, devlet kurumları ve bireyler arasında işlem ve ilişki yürütmek. Ağ güvenliği bir şirket gibi özel veya genel erişime açık olabilir. Ağ güvenliği, kuruluşlarda, işletmelerde ve diğer kurum türlerinde yer alır. Bir ağ kaynağını korumanın en yaygın ve basit yolu, ona benzersiz bir ad ve buna karşılık gelen bir parola atamaktır.