
Karadeniz Bölgesi, ismini Karadeniz'den alan, Sakarya Ovası'nın doğusundan Gürcistan sınırına kadar uzanan Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Gürcistan, Doğu Anadolu Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Marmara Bölgesi ve adını aldığı deniz ile komşudur. Türkiye'deki bölgeler arasında büyüklük bakımından üçüncü sırada yer almaktadır, ayrıca doğu batı genişliği ve yerel saat farkı en fazla olan bölgedir. Karadeniz Bölgesi'nin en büyük ve gelişmiş şehirleri sırasıyla 1.371.274 nüfusuyla Samsun, ardından Trabzon ve Ordu'dur.

Karagöl-Sahara Millî Parkı, Türkiye'deki millî park alanlarından birisidir. Artvin'in Şavşat ilçesi sınırları içerisinde yer alan park, Karagöl ve Sahara Yaylası olmak üzere iki ayrı sahadan oluşur. Meşeli Peribacaları bu parkın sınırları içinde yer alır.

Altınbeşik Mağarası Millî Parkı, Antalya ilinde bulunan milli park. İbradi (Aydınkent) ilçesine 9.7 km uzaklıkta olan Ürünlü köyünün yaklaşık 5 km güneydoğusundadır. Derin ve sarp Manavgat vadisinin batı yamacında yer almaktadır.

Şavşat, Karadeniz Bölgesi’nin doğu ucunda, Artvin iline bağlı ilçe ve bu ilçenin merkezidir.

Dicle Barajı ve Hidroelektrik Santrali, Diyarbakır ili sınırları içerisinde Diyarbakır'a 50 km mesafede, Maden Çayı ve Dibni Çayı'nın birleşerek Dicle Nehri'ni meydana getirdiği mevkiiden 800 m mesafede ve Kralkızı Barajı aksının 22 km mansabında yer almaktadır. Proje çalışmalarına 1986 yılında başlanmıştır.

Demirkapı, Balıkesir ilinin Susurluk ilçesine bağlı bir mahalledir.

Cevizli, Artvin ilinin Şavşat ilçesine bağlı bir köydür. Günümüzde harabe halde olan, Orta Çağdan kalma Tbeti Manastırı burada yer almaktadır.

Demirkapı, Artvin ilinin Şavşat ilçesine bağlı bir köydür.

Eskidemirkapı, Ardahan ilinin Göle ilçesine bağlı bir köydür.

D.687Türkiye'de bulunan bir devlet yoludur.

Demirkapı Tuna Nehri’ndeki bir boğazdır. Tarihî dönemden beri bilinen ve kullanılan meşhur bir nehir boğazıdır. Boğaz, Sırbistan ve Romanya sınır hattının bir kısmını oluşturur.

Karagöl; Ankara'nın Çubuk ilçesinde bulunan doğal bir göldür. Yer aldığı arazi bakımından volkanik domlar arasında kalmış olan Karagöl, küçük ölçekli bir krater gölüdür. Karagöl Tabiat Parkı bu gölün çevresine kurulmuştur.

Karagöl, Artvin'in Borçka ilçesine 25-27 kilometre uzaklıkta bulunan heyelan set gölüdür. Göl alanı, 14 Ağustos 2002'de kurulan Borçka Gölü Tabiat Parkı sınırları içerisinde yer almaktadır. Yıllık ortalama 10.000 kişi gölü ziyaret etmektedir.

Limni Gölü, Gümüşhane'nin Torul ilçesindeki Zigana köyünde bulunan bir göldür. Ladin, sarıçam, ardıç, göknar, böğürtlen, mor çiçekli orman gülü ve sarı çiçekli orman gülü bitkileriyle çevrili olan Ladin Gölü'nün deniz seviyesinden yüksekliği bazı kaynaklara göre 1700 metre, bazı kaynaklara göre 2024-2025 metre, bazı kaynaklara göre ise 2100 metredir. 1999'dan beri mesire alanı olan Limni Gölü, ilçe merkezine 20 kilometre, Gümüşhane'ye 44-45 kilometre uzaklıktadır. 2011 yılında tabiat parkı ilan edilen Limni Gölü'nin çevresi yürüyüş yollarıyla çevrelenmiştir. 720.000 metrekarelik alanı kaplayan göl, Saronay Yaylası'nda konumlanmıştır.

Arsiyan Yaylası, Artvin ilinin Şavşat ilçesinde yer alan bir yayladır. Kuzeyi ve batısı Gürcistan sınırı, güneyi Ilıcaköy, güneydoğusu Pınarlı köyü ve doğusu Kolköy ile çevrilidir. Yaylanın rakımı 2.600 ila 3.500 metre arasında değişmektedir. Yaylada 20 göl ve 12 yüzen ada yer almaktadır. Burada Şavşat'ın Cevizli, Yaşar, Saylıca ve Kayadibi köylerine ait yaylalar bulunur.
Papes Demirkapı Köprüsü, Rize'nin İkizdere ilçesinde konumlanmış tek gözlü ve sivri kemerli bir kemer köprüdür. 23 metre uzunluğundaki köprünün yüksekliği 8 metre, genişliği ise 3.30 metredir. Mimari özelliklerine göre 19. yüzyıla tarihlenen köprünün yapımında moloz taş ve kesme taş kullanılmıştır. Köprü ayakları dere yatağına inşa edilen köprü, doğu-batı yönünde uzanmaktadır.
Rutav Gölü, Artvin'in Şavşat ilçesinde bulunan, Satavala Dağı'nın eteğinde yer alan bir göldür. Artvin'e 90, Şavşat'a 25 km uzaklıkta konumlanmış olan göl, Yukarıkoyunlu köyü sınırları içerisindeki 3 gölden biridir. Kaynağı kar suları ve küçük akarsular olan göl, kışın meydana gelen çığların oluşturduğu çukur alandadır.
Suatan Şelalesi veya Su Atılan Şelalesi, Artvin'in Şavşat ilçesinin Kirazlı köyünde konumlanmış bir şelaledir. Tamara Odaları'na 15 dakika mesafede olan şelale, 60 metre yükseklikten dökülmektedir.
Cancır Yaylası veya Cancir Yaylası, Artvin'in Şavşat ilçesinde konumlanmış, Maden (Bazgiret) köyünde yaşayanların kullandığı bir yayladır. Rakımı 2170 metre olan yayladaki tüm evler ahşaptan yapılmıştır. Yaylada Marioba şenlikleri düzenlenmektedir.