İçeriğe atla

Colt ACR

Colt ACR

Colt ACR/M16A2E2 (ortadaki)
Çeşidi Piyade tüfeği
Uyruğu Amerika Birleşik Devletleri
Üretim tarihi
Tasarımcı Colt's Manufacturing Company
Tasarlandığı tarih 1982
Üretici Colt's Manufacturing Company
Özellikler
Ağırlık 3.306 kg (7.288 lb) şarjörsüz ve nişangâhsız
Uzunluk 1.031 mm (40,6 in) (dipçik açıkken)
933 mm (36,7 in) (dipçik içeri çekilmişken)

Mühimmat5.56×45mm M855 ya da Duplex
Etki Gaz işlemeli yükleme, dönen sürgü (doğrudan çarpma)
Atış hızı 948 m/s (3.110 ft/s) (M855)
884 m/s (2.900 ft/s) (Duplex)
Etkili menzil 325 m (355 yd) (Duplex Ammunition)
Besleme sistemi 30 mermi çıkarılabilir kutu şarjör
Nişangah ×3.5 teleskop veya değiştirilebilir gez ve arpacık
Yukarıdan aşağıya, AAI, H&K, Steyr ve Colt'tan son dört ACR test tüfeği

Colt ACR, Colt'un ABD Savunma Bakanlığı İleri Seviye Savaş Tüfeği programına katılımıydı ve bu programa katılanlardan hiçbirinin M16 üzerinde maliyete değecek kadar bir gelişme ve iyileştirme sağlayamadığı sonucuna varıldı.

Ancak Colt ACR tamamen bir kayıp değildi; dürbünü daha sonra Elcan tarafından C79 olarak sunuldu ve bunun bir versiyonu, özellikle Diemaco'dan (şimdi Colt Kanada) gelen birçok ateşli silahta kullanılan M145 Makineli Tüfek Optiği olarak benimsendi.

Genel bakış

Colt ACR ve M16A2 arasındaki ana farklılık, ayırt edici parçalarıdır. El yuvası, ısıya dayanıklı bir iç astar, hafifletme ve hava soğutma için delikler ve el tutuşu olarak hareket etmek için ön ucun etrafında kalınlaştırılmış bir halka içeriyordu. Tabanca kabzası, geleneksel bir M16A2'den daha uzun ve farklı bir profile sahipti ve tüfek, çok yönlü atış kontrol seçicileri, çıkarılabilir dürbün ve aerodinamik 6 konumlu teleskopik bir dipçik içeriyordu. Son olarak, tüfekte geri tepmeyi azaltmak ve namlu hareketini telafi etmek için tasarlanmış bir flaş gizleyici ve bir Namlu Freni Dengeleyici (MBC) bulunuyordu.[1][2]

Dahili olarak, döngüsel hızı kontrol etmek ve hissedilen geri tepmeyi azaltmaya yardımcı olmak için alt alıcıya bir yağlı yay tamponu eklenmiştir. MBC ile birleştirildiğinde, bu değişiklikler standart bir M16A2'ye göre hissedilen geri tepmeyi %40 azaltmıştır.

Mühimmat

Ana tasarım değişikliği, iki mermi içeren tek bir kartuş olan "duplex mermilerin" kullanımıydı. Olin Corporation, test için üç farklı mermi üretti; ilki uzun boyunlu bir kutuda iki tungsten mermiden oluşuyordu, ikincisi ise standart uzunlukta bir kutu kullanıyordu ve 27 grain (1,7 g) ağırlığında iki adet 0.158 inç (4.000 mm) tungsten mermi içeriyordu ve son girişte ise, iki 0.224 inç (5.700 mm) mermiden oluşan başka bir standart uzunluklu kılıf vardı, biri 35 grain (2,3 g), diğeri 33 grain (2,1 g) ağırlığındaydı. Sonuncusu, ACR denemelerine sunulmak üzere seçildi. Duplex yükün temel fikri, savaş alanı kayıplarının temel belirleyicisi olan ateşlenen mermi sayısını artırmaktır.[3] Ancak, duplex doğruluğu önemli ölçüde doğruluğu azalttı, bu da maksimum etkili menzilin 325 metre (1.066 ft) olduğu ve kullanıcının ayrıca uzun menzilli atışlar için geleneksel mühimmat da taşıması gerektiği anlamına geliyordu.[2]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ The World's Assault Rifles By Gary Paul Johnston, Thomas B. Nelson
  2. ^ a b Hogg, Ian V. Jane's Infantry Weapons 1994-1995. Jane's Information Group. 1994
  3. ^ Ezell, Edward Clinton (1983). Small Arms of the World. New York: Stackpole Books. ss. 46-47. ISBN 978-0-88029-601-4. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Steyr Aug</span> Avusturya yapımı saldırı tüfeği

Steyr AUG, Avusturya yapımı bir bullpup saldırı tüfeği. 1970'lerde tasarlanan ve 1978'den bu yana Steyr Mannlicher firması tarafından üretilen 5,56mm'lik tam otomatik bir silahtır. 1977 yılında Strumgewehr 77 adıyla Avusturya ordu servisine kabul edilen AUG'un üretimine 1978 yılında başlandı. Dünyadaki bullpup tasarıma, yani şarjör yerinin tetik yerinin arkasında olma özelliğine sahip ilk tüfek olma özelliğini taşır. Avusturya, Avustralya, Yeni Zelanda, İrlanda ve Lüksemburg orduları tarafından kullanılmaktadır.

Ateşli silahlar, barut gazının itici gücüyle mermi atan bütün silahların genel adıdır. Ateşli silah denince, genellikle bir kişi tarafından taşınabilen küçük çaplı silahlar akla gelse de ateşli silahlar kategorisi; büyük toplardan tüfeklere, av tüfeğine ve tabancaya kadar her türde ve boyuttaki silahları kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Tabanca</span> Şarjörlü ve toplu olmak üzere ikiye ayrılan kısa namlulu ateşli silah

Tabanca; kısa namlulu, ateşli silah.

<span class="mw-page-title-main">IMI Desert Eagle</span> İsrail yapımı yarı-otomatik tabanca

Desert Eagle, Amerikalı tasarımı, İsrail yapımı yarı-otomatik bir tabancadır. 357'lik, 41'lik, 44'lük, 440 Cor-bon ve 50 AE kalibrelik mermi kullanan modelleri bulunur. 357 kalibrelik versiyonu 9,41'lik ve 44'lüğü 8, 440 Cor-bon ve 50 AE kullanan modeli de 7 mermi alır. Kullandığı mermilerden dolayı çok güçlü bir tabancadır ancak 50 AE kullanan versiyonun geri tepmesinin yüksek olması, silahın oldukça ağır ve büyük olması nedeniyle kullanışlı değildir. Bu silahın çeşitli ağırlıkları vardır. 1–2 kg arasındaki çeşitleri silahın gerçekten kuvvetli olduğunu gösteriyor.

<span class="mw-page-title-main">Mermi</span> ateşli silahlarda kullanılan fişeğin atış anında namludan fırlatılan bileşeni

Mermi, ateşli silahlarda kullanılan fişeğin atış anında namludan fırlatılan bileşenidir. Ateşli silahlar tarafından atılan delici, patlayıcı madde, kurşun. Küçük çaplı ateşli silahlar ile ağır ateşli silahların mermileri farklıdır. Tüfek, tabanca gibi küçük silahların mermisi çarpma etkisiyle hedefi deler. Büyük çaplı, ağır ateşli silahlar olan topların mermileri ise hedefi bulduğunda ya da havada patlar.

<span class="mw-page-title-main">7,5 cm PaK 40</span> Alman Yapımı Tanksavar Topu

7,5 cm PaK 40, 7,5 sm çapında, Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından, II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan, en başarılı tanksavar toplarından biriydi. 1939-1941 yılları arasında Rheinmetall firması tarafından üretildi.

7.5 cm KwK 42 L/70 (7.5 cm Kampfwagenkanone 42 L/70)) 7.5 sm çapında Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan tanksavar toplarından biriydi. Unterlüß de bulunan Rheinmetall AG firması tarafından geliştirildi ve üretildi. Bu top orta sınıf SdKfz.171 Panther tankı ve SdKfz.162/1 Jagdpanzer IV/70(A)/(V) tank imha ediciye monte edildi. Tank imha edicilere takılan modele7.5 cm PaK 42 (7.5 cm Panzerabwehrkanone 42) denildi.

<span class="mw-page-title-main">2,8 cm sPzB 41</span>

2,8 cm sPzB 41 Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan hafif kalibre uçaksavar tüfeğiydi. Resmi olarak ağır sınıf tanksavar tüfeği, ama ismini daha da açacak olursak hafif sınıf tanksavar topu diyebiliriz.

Piyade tüfeği, seçici ateş'e sahip askerî tüfek türüdür. Orta derece hartuç ve çıkarılabilir bir şarjör kullanır. En eski askeri sınıf olan piyadenin ana muharebe silahıdır. Kullanımı standarttır. Sualtı tüfek, muharebe tüfeği, bullpup, saldırı silahı gibi türleri bulunur. 20. yüzyılın sonunda, saldırı tüfekleri dünya ordularının çoğunda standart silah haline gelmişti. Çoğu halde tam güçlü tüfekler ve hafif makineli tabanca'ların yerini aldı.

<span class="mw-page-title-main">Barrett M82</span>

M82, Heavy SASR (Special Application Scoped Rifle) özel amaçlı ağır dürbünlü tüfek. Amerikan Barrett Firearms şirketi tarafından geliştirilmiştir. Amerikan özel kuvvetleri dışında çeşitli ülkelerin silahlı kuvvetleri tarafından kullanılmaktadır. .50 kalibrelik (12.7mm) (.50 BMG) mermi kullanmaktadır. Şarjör kapasitesi genellikle 10'dur fakat 5 mermi alan versiyonları da vardır. Tüfeğin namlusu ufak bir sahra topu gibidir ve mermiyi ateşledikten sonra namlu geriye doğru kuvvetli bir tepme yaratır. Fakat kuvvet sahra toplarındaki gibi bir yayla emilir. Etkili menzili M82A1 versiyonunda 1800 m, M82A2 versiyonunda 2000 m,M82A3 versiyonunda 1968 m, M107 versiyonunda 1830 metredir. Şarjörü boş iken ağırlığı 14 kilogram, A1 versiyonunda 13.5 kg, M107 versiyonunda 12.9 kg, A2 versiyonunda ise 14.75 kilogramdır. .50 BMG mermisi çarptığı düşmanın uzuvlarını koparacak ve başını tamamen parçalayacak kadar güçlüdür. Hafif zırhlı araçları delebilir. Çok ağır olması sebebiyle bullpup tarzında olan M82A2 versiyonu üretimden kaldırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">M4 (karabina)</span> Amerikan yapımı piyade tüfeği

M4 Karabina, Amerikalı Colt firması tarafından geliştirilmiş M16 piyade tüfeğinin Karabina versiyonudur. STANAG şarjörleri 5.56x45mm NATO mermisi kullanmaktadır. Gaz işleme ve geri tepme tekniğini kullanarak çalışır. Kişiye göre ayarlanabilir dipçiğe sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">M16</span> Amerikan menşeli piyade tüfeği ailesi

Bu madde M16 tüfeği hakkındadır. Gökcismi Messier 16 için Kartal Bulutsusu maddesine bakın.

<span class="mw-page-title-main">Dragunov (keskin nişancı tüfeği)</span> Sovyet yapımı keskin nişancı tüfeği

SVD, Sovyetler Birliği yapımı yarı otomatik, uzun menzilli keskin nişancı tüfeğidir. Türkiye'de Kanas adıyla da bilinir. Kanas kelimesinin "Keskin Nişancı Silahı"nın kısaltması olan KNS'den türetildiği ve/veya Arapça "keskin nişancı" (قناص) kelimesinden esinlendiği rivayet edilir.

<span class="mw-page-title-main">.22LR</span>

.22 LR olarak adlandırılmakta ve kısaca .22LR olarak bilinmektedir. Metrik karşılığı 5.6x15mm'dir. .22 kalibre ilk olarak 1857 yılında amerikan Smith&Wesson firması tarafından "Smit&Wesson .22" fişeği olarak tasarlanmış olup daha sonra 1887'de J. Stevens Arms & Tool Company tarafından .22 Long fişeğinin kovanı ve .22 Extra Longın mermi çekirdeğinin kombinasyonu ile üretilmiştir ve Yüz yıldan fazladır bu kalibre, tabancanın yanı sıra revolver, yivli tüfek ve hatta av tüfeklerinde dahi kullanılmaktadır. .22LR Kenardan ateşlemeli sistem (Rimfire) özelliğine sahip olması ve çok küçük bir kalibre olması nedeniyle maliyeti çok düşüktür.

<span class="mw-page-title-main">Makineli silah</span>

Makineli silah, tam otomatik ve/veya portatif silahtır, genellikle şarjör, mermi kayışı veya büyük kapasiteli magazinlerden mermi alarak ve yine genellikle dakikada birkaç yüz mermi atma oranıyla tasarlanmışlardır. İlk makineli tüfekler bir el kolunun çevrilmesi gibi, manuel olarak kullanılıyordu. Birleşik Devletler kanunlarında terim olarak, özellik kullanılmamak suretiyle tam otomatik silahları tanımlar, örneğin medya haberlerinde veya yasal kodlarda.

<span class="mw-page-title-main">Heckler & Koch G11</span>

Heckler & Koch G11 kısa adıyla HK G11, Batı Almanya yapımı modern bir piyade tüfeği olmakla birlikte, prototipi üretilmesine rağmen seri üretime geçilmemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Otomatik av tüfeği</span>

Bir otomatik av tüfeği, Ateşlenen fişeğin oluşturduğu gaz basıncının tüfeğin mekanizmasını otomatik olarak kurması ve bu sayede arka arkaya sadece tetiğe basarak atış yapma imkânı sunar. Otomatik av tüfeği çok sınırlı bir menzile sahiptir, ancak yakın mesafeden muazzam bir ateş gücü sağlar.

İleri Seviye Savaş Tüfeği, M-16'nın yerine geçecek bir silah bulmak için 1986'da başlayan bir Amerika Birleşik Devletleri Ordusu programıydı. Savaşın stresi altında, M16'ya sahip ortalama bir asker 45 metreden bir hedefi vurabilir, ancak 220 metrede isabet olasılığı hedefe yapılan on atıştan bire düşerdi. Bu nedenle, 1980'lerin sonlarında, isabet olasılığını ikiye katlayabilecek bir silah yaratmak için ACR programı başlatıldı. ACR programından önce Özel Amaçlı Bireysel Silah gibi daha eski programlar geliyordu. Program, yaklaşık 300 milyon ABD Doları tutarında bir harcamanın ardından 1990 yılında sona erdi.

AVB-7.62, Anatoly F. Baryshev tarafından tasarlanan bir taaruz tüfeğidir ve kendi silah işletim sisteminin bir türevi olarak bilinir. Özellikle azaltılmış geri tepmesi ile dikkat çeker.

<span class="mw-page-title-main">Steyr ACR</span>

Steyr ACR, ABD Ordusunun 1989/90 yıllarında Gelişmiş Muharebe Tüfeği Programı (ACR) için üretilmiş, kinetik mermi ateşlemeli bir piyade tüfeği prototipidir. Sunulan silahların çoğunda olduğu gibi Steyr tasarımının prototiplerde etkili olduğu kanıtlanmasına rağmen tüm Gelişmiş Muharebe Tüfeği Programı, katılan kuruluşlardan hiçbirinin başarılı bir ACR silahının temeli olan M16A2'den çok daha iyi bir performans elde edememesiyle sona erdi.