Hoş filburnu veya bilimsel adıyla Rhynchocorys strictus, Canavar otugiller familyasından tek yıllık bir bitki türüdür. İlk kez Karl Koch tarafından tanımlanmış ve Nikolay Albov tarafından adlandırılmıştır. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi ve Gürcistan'daki çayırlıklar, orman kenarları ve kayalık yamaçlarda yetişmektedir. 1370 ila 2700 metre rakımlı yerlerde görülen hoş filburnu, Haziran ve Eylül ayları arasında çiçeklenir. Altın sarısı veya sarı renkli çiçekleri vardır.
Dev pelemir veya bilimsel adıyla Cephalaria gigantea, tarak otugiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. İlk kez Carl Friedrich von Ledebour tarafından tanımlanmış ve Jevgenij Grigorjevitj Bobrov tarafından isimlendirilmiştir. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi, Kastamonu, Kars ve Kafkasya'daki dere kenarları, ıslak çayırlar ve kayalık yamaçlarda yetişmektedir. 1350 ila 2600 metre rakımlı yerlerde görülen dev pelemir, Temmuz veya Ağustos ayında çiçeklenir.
Şimal bitotu veya bilimsel adıyla Pedicularis pontica, canavar otugiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. İlk kez Pierre Edmond Boissier tarafından tanımlanmıştır. Kafkasya ve Türkiye'nin kuzeydoğusundaki alpin çayırlıklar, çağıllıklar ve kayalı volkanik yamaçlarda yetişmektedir. 1830 ila 3400 metre yükseklikte görülen şimal bitotu, Haziran ve Ağustos ayları arasında çiçeklenmektedir.
Gül anason veya bilimsel adıyla Pimpinella rhodantha Pierre Edmond Boissier tarafından tanımlanmış, maydanozgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Güney Kafkasya, Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi ve Iğdır'da görülmektedir. Temmuz ve Ağustos aylarında çiçeklenir.
Çayır sormuğu veya bilimsel adıyla Nonea versicolor, Robert Sweet tarafından tanımlanmış, hodangiller familyasından tek yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi, Kuzey Erzurum, Kars ve Kafkasya'ya endemiktir. 1400 ila 2500 metre yükseklikteki kayalık volkanik yamaçlar, aşınmış volkanik kenarlar, taşlı yerler, çimenlikler ve kırlarda yetişmektedir. Haziran veya Temmuz ayında çiçeklenir.
Aquilegia colchica, düğün çiçeğigiller familyasından bir bitki türüdür. Adını Antik Kolhis Krallığı'ndan almış olan tür, Güney Kafkasya'ya endemiktir. Mor çiçekleri vardır.
Nylanderia colchica veya Paratrechina colchica, 1960 yılında Bohdan Pisarski tarafından tanımlanmış bir karınca türüdür. Tür, adını Antik Kolhis Krallığı'ndan almıştır. Batı Gürcistan'a endemik olan türün habitatı güneyde Batum'dan kuzeyde Zugdidi'ye kadar uzanır. Yaklaşık 235 metre rakımlı yerlerde yaşar.
Moraria colchica, 1970 yılında Evgenii Vladimirovich Borutzky tarafından tanımlanmış, Canthocamptidae familyasından bir kabuklu türüdür. Adını Antik Kolhis Krallığı'ndan alan tür, Kveda Kvilishori Mağarası'nda görülmüştür.
Megastygonitocrella colchica, 1970 yılında Evgenii Vladimirovich Borutzky tarafından tanımlanmış, Ameiridae familyasından tek gözlü kabuklu türüdür. Adını Antik Kolhis Krallığı'ndan alan tür, keşfedildiğinde Nitocrella cinsinden olduğu düşünüldüğünden Nitocrella colchica olarak isimlendirilmişti. Kveda Kvilishori Mağarası'nda görülmüştür.
Zarif böğürtlen, Kafkas böğürtleni veya bilimsel adıyla Rubus caucasicus, Wilhelm Olbers Focke tarafından tanımlanmış, gülgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya ve Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesine endemik olan zarif böğürtlen, dağ çayırlarında yetişmektedir. Borçka'daki Karagöl'ün çevresinde, Çamlıhemşin'e bağlı Galer Düzü mevkindeki Kavron Deresi'nin yanında, Ordu'nun Ünye ilçesine bağlı Denizbükü ve Yüceler köylerinde ve Giresun'un Dereli ilçesine bağlı Yavuzkemal beldesinde görüldüğü rapor edilmiştir.
Tomara veya bilimsel adıyla Symphytum sylvaticum Pierre Edmond Boissier tarafından tanımlanmış, hodangiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Tüm alttürleri Türkiye'ye endemik olan Tomara'nın 2 alttürü aynı zamanda Trabzon'a endemiktir. Symphytum sylvaticum sepulcrale altürü Trabzon'a ek olarak Rize ve Giresun'da da görülmüştür. 1000 ila 1700 metre rakımlı çayırlıklar ve dere kenarlarında yetişmektedir. Mayıs ve Ağustos ayları arasında çiçeklenir.
Gök kazgagası veya bilimsel adıyla Corydalis alpestris, Carl Anton von Meyer tarafından tanımlanmış, gelincikgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya ve Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesine endemik olan gök kazgagası, 2000 ila 3300 metre yükseklikteki alpin kayalık yamaç ve molozlarda yetişmektedir. Temmuz ayında çiçeklenir.
Pisot veya bilimsel adıyla Valeriana alliariifolia, Johannes Michael Friedrich Adam tarafından tanımlanmış, hanımeligiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya, Türkiye, Kuzey İran ve Yunanistan'a endemik olan pisot, 1000 ila 3000 metre rakımlı yerlerde, dere kenarlarındaki gölgelik yerlerde yetişmektedir. Haziran ve Ağustos ayları arasında çiçeklenir.
Sarı sıracaotu veya bilimsel adıyla Scrophularia chrysantha, Hippolyte François Jaubert ve Édouard Spach tarafından tanımlanmış, sıraca otugiller familyasından çok veya iki yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya ve Türkiye'nin doğusuna endemik olan sarı sıracaotu, 1800 ila 3300 metre yükseklikteki saklı çağıllıklar, yarıklar ve karışık ormanlarda yetişmektedir. Nisan ve Ağustos ayları arasında çiçeklenir.
Yayla çanı veya bilimsel adıyla Campanula saxifraga, Friedrich August Marschall von Bieberstein tarafından tanımlanmış, çan çiçeğigiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'nin kuzeydoğusu ve doğusu, Kafkasya ve Kuzey İran'a endemik olan yayla çanı, 1890 ila 4200 metre yükseklikteki çağıllıklar, çimenlikler ve alpin yamaçlarında yetişmektedir. Haziran ve Ağustos ayları arasında çiçeklenir. 3 ila 5 cm boyundadır.
Bağdanaz veya bilimsel adıyla Carum meifolium, Pierre Edmond Boissier tarafından tanımlanmış, maydanozgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'nin kuzeydoğusu ve Kafkasya'ya endemik olan bağdanaz, 1600 ila 2560 metre yükseklikteki alpin çayırlar ve gevşek kayalıklarda yetişmektedir. Temmuz ve Ağustos aylarında çiçeklenir.
Çayır keteni veya bilimsel adıyla Linum hypericifolium, Richard Anthony Salisbury tarafından tanımlanmış, keten cinsinden çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya, Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi ve Kars'a endemik olan çayır keteni, 1700 ila 2500 metre yükseklikteki ormanlar, çalılar, çayırlıklar ve kayalık yerlerde yetişmektedir. Haziran ve Temmuz aylarında çiçeklenir. 30 ila 70 cm büyüyebilen çayır keteninin yaprakları 28–58 mm uzunluğunda ve 5–17 mm genişliğindedir.
Yaylasalebi veya bilimsel adıyla Traunsteinera sphaerica, salepgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya ve Türkiye'nin kuzeydoğusuna endemik olan yaylasalebi, 1600 ila 2400 metre yükseklikteki alpin çayırlıklar, otlaklar ve orman kenarlarında yetişmektedir. Haziran ve Temmuz aylarında çiçeklenir. Bitkinin uzunluğu 25 ila 60 cm, mızraksı yaprakların uzunluğu ise 8 ila 13 santimetredir. Bitkinin internodu sarımsı yeşildir. Çiçeklerin rengi beyaz veya soluksu sarıdır. Yaylasalebi, Temmuz ve Eylül ayları arasında meyve verir.
Galanthus alpinus, Dmitrii İvanoviç Sosnowsky tarafından tanımlanmış, nergisgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya ve Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesine endemik olan Kafkas kardeleni, yaprak döken ormanlarda, orman kenarlarında, orman açıklıklarında ve nehir vadilerinde yetişmektedir. Mart ayında çiçeklenir ve Nisan ayında meyve verir. Toplam uzunluğu 15 ila 25 cm uzunluğunda olan Kafkas kardeleninin yaprakları 2.5 – 20 cm uzunluğunda ve 0.6 - 2.2 cm genişliğindedir. Türün nesli süs bitkisi olarak yetiştirilmek üzere toplandığı için tehlike altındadır.
Osmanlı salebi veya bilimsel adıyla Dactylorhiza osmanica, orkidegiller familyasından Dactylorhiza cinsi çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'ye endemik olan tür, 550 ila 2400 metre yükseklikteki nemli yerler, yaş çayırlıklar, orman kenarları ve derelerde yetişmektedir. Haziran ve Temmuz aylarında çiçeklenir.