İçeriğe atla

Colchicum micranthum

Colchicum micranthum
Korunma durumu

Durumu belirsiz (IUCN 3.1)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Plantae
Şube:Tracheophyta
Sınıf:Liliopsida
Takım:Liliales
Familya:Colchicaceae
Oymak:Colchiceae
Cins:Colchicum
Tür: C. micranthum
İkili adlandırma
Colchicum micranthum
Boiss., Fl. Orient. 5: 162 (1882).

Colchicum micranthum, Colchicaceae familyasına bağlı, narin acıçiğdem olarak bilinen,[1] Türkiye endemiği bir acıçiğdem türüdür.

Morfolojik özellikleri

Colchicum micranthum kormusu 2 ila 3 cm uzunluğunda, oval ila neredeyse küreseldir. Dış tunik kırmızımsı kahverengi, iç tunik kestane rengindedir. Yapraklar 2 ila 3 arası sayıda, 14 ila 20 cm uzunluğunda ve çiçekten sonra çıkarlar. Çiçekler 1 ila 2 arası sayıda ve yelpaze ya da çan biçimlidir. Eylül ve kasım aylarında orman açıklıkları ve çalılıklarda görülür.[2]

IUCN Kırmızı listesi

Bu Türk endemiği için popülasyon büyüklüğü veya eğilimi ve potansiyel tehditler hakkında bilgi yoktur. Bu nedenle Veri Yetersiz olarak sınıflandırılır.[3]

Coğrafi dağılım bilgileri

İstanbul çevresinden kuzeybatı Türkiye'ye endemiktir ve ülkenin Avrupa ve Asya kısmında bulunabilir.[4]

Koruma işlemleri bilgileri

Colchicum micranthum Avrupa Yaban Hayatı ve Doğal Yaşam Ortamlarının Korunmasına İlişkin Sözleşmenin (Bern Sözleşmesi) Ek I'inde listelenmiştir. Nüfus büyüklüğü ve eğilimi, mevcut ve potansiyel tehditler ve koruma önlemleri hakkında bilgi gereklidir.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Türkiye Bitkileri Listesi". 2020. 16 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Eylül 2020. 
  2. ^ "Kocaeli Bitkileri". 4 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Eylül 2020. 
  3. ^ a b Bilz, M. 2011. Colchicum micranthum. The IUCN Red List of Threatened Species 2011: e.T165131A5980037.
  4. ^ Persson, K. 2007. Nomenclatural synopsis of the genus Colchicum (Colchicaceae), with some new species and combinations. Botanische Jahrbücher für Systematik 127: 165-242.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lüfer</span> Pomatomidae familyasına ait bir balık türü

Lüfer, Pomatomidae familyasından ekonomik değeri yüksek bir balık türü.

<span class="mw-page-title-main">Kasnak meşesi</span> Endemik bitki türü

Kasnak meşesi, kayıngiller (Fagaceae) familyasından 25–30 m boya ulaşabilen geniş ve yaygın tepeli bir meşe türü.

<i>Salix caprea</i> Söğütgiller familyasından bir bitki türü

Salix caprea, Salicaceae (söğütgiller) familyasından 5–15 m'ye kadar boylanabilen ağaç, ağaççık veya çalı formunda olan bir söğüt türü. Kışın yaprağını döken İki evcikli süs ve orman ağaçlarıdır. İsmini erken baharda açan yapraklarla beslenen keçilerden alır. Erkenden çiçek açarak ürettiği polen ve nektarla çok sayıda arı ve böceği kendine çeker. 266 böcek türüne ev sahipliği yapar.

Passiflora brachyantha, çarkıfelekgiller familyasından çarkıfelek cinsinin Ekvador'a özgü And Dağlarının güneyinde bulunan endemik bir türüdür. 1979 yılında L.K Escobar tarafından bu tür ancak keşfedilebilmiştir. Nesli tehdit altındadır. 3 loblu 7,8–11 cm arasında değişen yaprakları bulunmaktadır, 6,4-6,8 cm uzunluğunda açık pembe çiçekleri, bulunmaktadır. Meyveleri elips şeklinde 5,5 cm uzunluğunda, 3,8 cm genişliğinde ve yeşil renklidir ve yenmez. Tohumları 5,5 mm uzunluğunda,3,8 mm genişliğindedir. Bu türe benzer Passiflora glaberrima türünden mavi-mor yerine pembe renkli çiçeklerinin olması ve biraz daha büyük yaprakları ile ayrılır. Tropik bir bitki olduğundan 2 derecenin altı sıcaklıklarda bitki zarar görür buna karşın 0 derece ve altı sıcaklıklarda bitki ölür.

<i>Ophrys sphegodes subsp. catalcana</i> bitki türü

Ophrys sphegodes subsp. catalcana, Salepgiller ailesine bağlı, Çatalca salebi olarak bilinen, Türkiye endemiği bir orkide türüdür.

<i>Dactylorhiza romana</i> bitki türü

Dactylorhiza romana, Salepgiller ailesine bağlı, elçik olarak bilinen, bir orkide türüdür.

<i>Epipactis helleborine</i> bitki türü

Epipactis helleborine, Salepgiller ailesine bağlı, bindallı çiçeği olarak bilinen, bir orkide türüdür. Doğal olarak Asya, Avrupa ve Kuzey Afrika'da görülür.

<i>Prospero autumnale</i>

Prospero autumnale, Asparagaceae ailesine bağlı, güz sümbülü olarak bilinen, bir sümbül türüdür. Doğal olarak Akdeniz Havzası, Portekiz ve Fas arasında, Türkiye ve Kafkasya arasında, ayrıca İngiltere'de görülür.

<i>Galanthus elwesii</i> bitki türü

Galanthus elwesii, Amaryllidaceae familyasına bağlı bir kardelen türüdür.

<i>Allium peroninianum</i> bitki türü

Allium peroninianum, Amaryllidaceae familyasına bağlı, Kayışdağı soğanı olarak bilinen, Türkiye endemiği bir soğan türüdür.

<i>Allium vineale</i> bitki türü

Allium vineale (Sirmo), Amaryllidaceae familyasına bağlı bir soğan türüdür. Doğal olarak Avrupa, Kuzey Afrika ve Orta Doğu'da görülür. Ayrıca Avustralya ve Kuzey Amerika'da da işgalci tür olarak görülmektedir.

<i>Allium nigrum</i> bitki türü

Allium nigrum, Amaryllidaceae ailesine bağlı, kara soğan olarak bilinen, bir soğan türüdür. Doğal olarak Türkiye, Kıbrıs, Suriye, Lübnan ve İsrail'de yayılış göstermektedir.

<i>Allium pallens</i> bitki türü

Allium pallens, Amaryllidaceae familyasına bağlı, nur soğanı olarak bilinen, bir soğan türüdür. Doğal olarak Akdeniz Havzası, Orta Doğu, Portekiz, Cezayir ve İran arasında görülür.

<i>Colchicum chalcedonicum</i> bitki türü

Colchicum chalcedonicum, Colchicaceae ailesine bağlı, Kadıköy çiğdemi olarak bilinen, bir acıçiğdem türüdür.

<i>Colchicum bivonae</i> bitki türü

Colchicum bivonae, Colchicaceae ailesine bağlı, öksüzoğlan olarak bilinen, bir acıçiğdem türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Colchicum speciosum</span>

Vargit çiçeği, şepart veya bilimsel adıyla Colchicum speciosum, Colchicaceae familyasından, Kuzey Türkiye, Kafkasya ve Kuzey İran'ın dağlık bölgelerine özgü çiçekli bitki türüdür. 18 santimetre uzunluğa ve 10 santimetre genişliğe ulaşabilir. C. speciosum sonbaharda kırmızımsı/mor çiçekler açar. Kayış şeklindeki yapraklar ilkbaharda büyür, sonra sararır, yaz ilerledikçe solup ölür. Vargit çiçeği tüm kısımları yutulduğunda toksiktir.

<span class="mw-page-title-main">Vaccinium arctostaphylos</span>

Likarpa veya bilimsel adıyla Vaccinium arctostaphylos, Carl Linnaeus tarafından tanımlanmış, yenilebilir mavi meyveleri olan bir çalı türüdür. Batı Asya, Kafkasya ve Güneydoğu Avrupa'ya (Bulgaristan) endemiktir. Uzunluğu 1 ila 6 metre arasında değişen likarpanın yaprakları sonbaharda kırmızıya döner. Kenarları testere dişli olan yapraklar 4.5–9 cm uzunluğunda ve 1.5–5 cm genişliğindedir. Kış aylarında yapraklar dökülür.

<i>Campanula troegerae</i>

Campanula troegerae, çan çiçeğigiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'nin kuzeydoğusuna endemiktir. Türkçe adını Erzurum'un İspir ilçesinden alan bitkinin Artvin ve Erzurum illerinde görüldüğü rapor edilmiştir. 15 ila 20 cm uzunluğa erişebilen İspir çıngırağı, Haziran ayında çiçeklenir.

<span class="mw-page-title-main">Colchicum trigynum</span>

Üç mahrut veya bilimsel adıyla Colchicum trigynum, Colchicaceae familyasında Türkiye, İran ve Kafkasya'ya endemik bir bitki türüdür. Endemik olduğu yerlerin dışında da süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Cinsin adı, Antik Kolhis Krallığı'ndan gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Dağ lalesi</span>

Dağ lalesi veya bilimsel adıyla Tulipa armena, zambakgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Türün bilimsel adı bitkinin yetiştiği Ermeni Yaylası'ndan gelmektedir. Ermenistan, Türkiye, İran ve Güney Kafkasya'ya endemiktir.