İçeriğe atla

Coinmarketcap

Coinmarketcap
SahipBinance
Kurucu(lar)Brandon Chez
URLhttps://coinmarketcap.com/

Coinmarketcap (CMC), dünyanın en çok referans verilen fiyat takip kripto sitesi ve büyük bir kripto verisinin sağlayıcısıdır.

Fiyat takibi, kripto varlık piyasa değeri, Bitcoin baskınlık seviyeleri ve kripto değişim hacmi verileri dahil olmak üzere kripto varlıkları ve gerçek zamanlı piyasa verilerini yayınlamaktadır.

Ocak 2021 itibarıyla site, 8.192 benzersiz kripto varlığı hakkında veri sağlamaktadır.[1][2][3][4]

Tarih

Coinmarketcap, Mayıs 2013 yılında Queens şehrindeki dairesinde Brandon Chez adlı geliştirici tarafından kuruldu.[5]

Mayıs 2016 yılında CMC sitesi, ilk genel API'sini başlattı.[6] 2017 yılına kadar Brandon Chez, CMC üzerinde tek başına çalıştı. 2017 yılının sonunda siteyi yönetmek için bir çekirdek ekip kurdu. The Wall Street Journal dergisine göre 2018 yılında Coinmarketcap, dünyanın en yoğun ticareti yapılan web sitelerinden biri oldu. Brandon Chez kamuoyunda düşük bir profil tuttu. Ocak 2018 yılında Wall Street Journal muhabirleri onu takip edip Coinmarketcap ve kurucusuna adanmış bir makale yayınlandığında kesintiye uğradı.[7]

8 Ocak 2018 yılında CMC, Güney Kore borsalarını fiyat teklifi algoritmalarından çıkardı çünkü oradaki fiyatlar sürekli olarak diğer ülkelere göre çok daha yüksekti. CMC sitesinin kararı, diğer kripto varlık fiyat indirimlerinin yanı sıra XRP'nin piyasa değerinde dramatik bir düşüşü tetikledi.[8] Twitter'da CMC, "dünyanın geri kalanından fiyatlardaki aşırı fiyat farklılığı ve sınırlı arbitraj fırsatı nedeniyle bazı Kore borsalarını fiyat hesaplamalarında hariç tuttuğunu" açıkladı. WSJ'ye yazdığı bir mektupta Brandon Chez, birçok kullanıcının yanlış fiyatlardan şikayet etmesi nedeniyle CMC'nin Kore borsalarını listeden çıkardığını açıkladı; ancak Kore borsalarının hariç tutulmasının etkisinin bu kadar büyük olmasını beklemedi.[8]

Nisan 2020'de Binance, açıklanmayan koşullarla Coinmarketcap sitesi satın aldı; Forbes raporu, anlaşmanın 400 milyon dolar değerinde olduğunu iddia etti, ancak bu sayı doğrulanmadı. CMC, ana şirketinden bağımsız olarak faaliyet göstermeye devam etmektedir.[3][9][10][11]

Kaynakça

  1. ^ "Binance CEO Explains Why Stablecoin Dominance Is Bullish for Crypto" |url= değerini kontrol edin (yardım). U.Today (İngilizce). 31 Temmuz 2022. 30 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2022. 
  2. ^ Speakman, Kimberlee. "Coinbase Glitch Leads Users To Think They'd Struck It Rich". Forbes (İngilizce). 15 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2022. 
  3. ^ a b Bambrough, Billy. "Bitcoin And Crypto World Rocked By An Estimated $400 Million Binance Bid For CoinMarketCap—Report". Forbes (İngilizce). 31 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2022. 
  4. ^ Kiong, Dr Liew Voon (30 Kasım 2020). DEFI Handbook: A Comprehensive Guide to Decentralized Finance (İngilizce). Liew Voon Kiong. ISBN 979-8-5738-7451-7. 30 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2022. 
  5. ^ Hendelmann, Viktor (30 Kasım 2021). "The CoinMarketCap Business Model – How Does CoinMarketCap Make Money?" (İngilizce). 18 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2022. 
  6. ^ "CoinMarketCap Review 2022 - Portfolio Tracker & Crypto Tools". www.daytrading.com. 5 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2022. 
  7. ^ "CoinMarketCap Acquisition by Binance: Centralization in Action | Finance Magnates". Financial and Business News | Finance Magnates (İngilizce). 30 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2022. 
  8. ^ a b Oberman, Paul Vigna and Jim. "The Programmer at the Center of a $100 Billion Crypto Storm". WSJ (İngilizce). 6 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2022. 
  9. ^ "Purchase of Crypto Faithfuls' Favorite Website Raises Eyebrows". Bloomberg.com (İngilizce). 2 Nisan 2020. 18 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2022. 
  10. ^ Confidential, Crypto. "Bitcoin Surges Amid Crisis; Binance's Surprising Addition". Forbes (İngilizce). 5 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2022. 
  11. ^ "The Crypto Industry's $400M Cash and Stock Deal - Binance to Acquire Coinmarketcap.com – Bitcoin News". news.bitcoin.com. 1 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Piyasa değeri</span>

Piyasa değeri, bazen market cap' denilir, hissedarların sahip olduğu halka açık şirketin mevcut hisse senetlerinin toplam değeridir.

Ripple, internet aracılığıyla para göndermek için kullanılan bir iletişim protokolüdür. ABD merkezli Ripple Labs tarafından 2012 yılında geliştirilmiş sistemde Dolar ve Türk Lirası gibi fiyat para birimlerinin yanı sıra, Bitcoin ve Litecoin gibi kripto para türünden ödemelerle diğer emtiaları ve değer birimlerini destekler. Ripple; bankaların, ödeme sağlayıcılarının, dijital varlık borsalarının ve şirketlerin gelişmiş blokzincir teknolojisini kullanarak güvenli, ücretsize yakın derecede düşük işlem ücretli ve her boyutta, küresel çapta para ve değer göndermeyi mümkün hale getirmeyi hedeflemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ethereum</span> Programlanabilir işlem fonksiyoneli ile halka açık blok zinciri platformu.

Ethereum, ERC-20 kod sistemi sayesinde birçok kripto para biriminin altyapısını oluşturan merkeziyetsiz ve açık kaynak kodlu bir blok zinciridir. Ethereum blok zincirinin kurumsal kripto para birimi ise Ether'dir. Ether, Bitcoin'den sonra en büyük piyasa değerine sahip sanal paradır.

<span class="mw-page-title-main">Kripto para</span> İşlemleri güvence altına almak ve mülkiyet transferini doğrulamak için defter üzerinde kriptografi kullanan dijital değişim aracı

Kripto para veya kısaca kripto, bir değişim aracı olarak çalışmak üzere, işlemleri güvence altına almak için matematiğin bir dalı olan kriptografi kullanılarak tasarlanmış bir dijital unsurdur. Kripto paralar bir nevi dijital döviz, alternatif döviz ve sanal dövizdir. Kripto varlıklar, merkezi elektronik para ve merkezi bankacılık sistemlerin aksine tümüyle merkeziyetsizlerdir. Her bir kripto para biriminin merkeziyetsizliği, umumi işlem veri tabanı olan dağıtık muhasebe defteri (ledger) olarak işlev gören bir blok zincirinden (Blockchain) gelmektedir.

Airdrop, bir kripto para belirteci veya paranın, genellikle ücretsiz olarak çok sayıda dijital cüzdana dağıtılmasıdır. Airdrop'lar öncelikle dikkat çekmenin ve yeni takipçiler kazanmanın bir yolu olarak uygulanmakta, bu da daha büyük bir kullanıcı tabanı ve daha geniş bir para kullanımı ile sonuçlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bitconnect</span>

Bitconnect, yüksek verimli yatırım programı bitconnect.co ile bağlantılı açık kaynaklı bir kripto para birimiydi. Platform yöneticileri, 16 Ocak 2018'de kazanç platformunu kapattıktan ve kullanıcılara BCC'de bulunan paraları sahiplerine dağıttıktan sonra paranın değeri yaklaşık 500 dolardan 1 doların altına düştü.

Bitfinex, merkezi Hong Kong'da bulunan ve Britanya Virjin Adaları'a kayıtlı iFinex Inc.'e ait olan ve onun tarafından işletilen bir kripto para borsası. Müşterilerinin parası birkaç olayda çalındı veya kayboldu ve normal bankacılık ilişkilerini sağlayamadılar.

<span class="mw-page-title-main">Dash (kripto para birimi)</span> Altcoin

Dash, açık kaynaklı bir kripto para birimidir. Bitcoin protokolünden çatallanan bir altcoindir. Aynı zamanda, "ana düğümler" adı verilen, kullanıcılarının bir alt kümesi tarafından yönetilen, merkezi olmayan bir özerk organizasyondur (DAO). Para birimi, izlenemeyen işlemlere izin verir.

<span class="mw-page-title-main">Binance</span>

Binance, çeşitli kripto para birimlerinin alım satımı için bir platform sağlayan bir kripto para borsasıdır. Ocak 2018 itibarıyla Binance, işlem hacmi açısından dünyanın en büyük kripto para borsası oldu.

<span class="mw-page-title-main">Shiba Inu (kripto para birimi)</span> Kripto para

Shiba Inu veya kısaltmasıyla SHIB, aynı zamanda Shiba Token olarak da bilinir, Ağustos 2020'de Ryoshi olarak bilinen anonim bir kişi tarafından oluşturulan merkezi olmayan bir kripto para birimidir. "DOGE Killer", olarak adlandırılan kripto para, Dogecoin'den sonra piyasaya sürülmüştür. Mayıs 2021 itibarıyla 6 milyar doların üzerinde piyasa değerine sahiptir. Fiyatı oldukça düşüktür, bu sayede kullanıcıların "milyarlarca hatta trilyonlarca tane satın almasına" olanak tanımaktadır. Şu anda yaklaşık 400 trilyon Shiba Token dolaşımdadır. Transfer ücretlerini düşürmek için Shibarium ağı üzerinde çalışılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Uniswap</span>

Uniswap, kripto para birimlerini takas etmek için kullanılan merkeziyetsiz finans protokolüdür. Uniswap aynı zamanda Uniswap protokolünü oluşturan şirketin de adıdır. Protokolün faaliyeti, akıllı sözleşmeler aracılığıyla Ethereum blok zincirindeki kripto para birimleri arasındaki otomasyonu kolaylaştırmaktır. Ekim 2020 itibarıyla, Uniswap, günlük işlem hacmine göre en büyük merkeziyetsiz borsa ve tüm borsalar içerisinde dördüncü en büyük kripto para borsası olduğu tahmin edilmektedir. Uniswap borsasının Eylül 2021 itibarıyla yaklaşık olarak günlük likit alım satım işlemleri karşılığında 4,7 milyon dolar ortalama işlem ücreti geliri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kripto para birimleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Kripto para, işlemleri güvenceye almak için kriptografi yani şifreleme kullanan, çalışma şekli nakite alternatif bir değişim aracı olarak tasarlanmış bir dijital varlık, bir sanal unsurdur. Kripto paralar bir nevi dijital döviz, alternatif döviz ve sanal döviz’dir. Kripto varlıklar, merkezi elektronik para ve merkezi bankacılık sistemlerin aksine tümüyle merkeziyetsizlerdir. Her bir kripto para biriminin merkeziyetsizliği, umumi işlem veri tabanı olan dağıtık muhasebe defteri (ledger) olarak işlev gören bir blok zincirinden (Blockchain) gelmektedir. Kripto para birimleri geleneksel anlamda para birimi olarak kabul edilmez ve bunlara emtia, menkul kıymetler ve para birimleri olarak sınıflandırma da dahil olmak üzere çeşitli işlemler uygulanmış olsa da, kripto para birimleri genellikle ayrı bir varlık sınıfı olarak görülür. Ancak, geleneksel para birimlerine kıyasla, kripto paralar, altın veya gümüş gibi fiziksel bir mal tarafından desteklenmez ve değerleri, kullanıcı ve yatırımcıların kabul ve kullanım seviyelerine ve piyasa koşullarına göre belirlenir.

USD Coin (USDC), ABD dolarına sabitlenmiş; Ethereum, Stellar, Algorand, Solana, Tron ve Hedera Hashgarph sisteminde çalışan sabit kripto para birimidir. USD Coin, Circle tarafından kurulan ve kripto para borsası Coinbase ve Bitcoin madencilik şirketi Bitmain'den üyeleri içeren Centre adlı konsorsiyum tarafından yönetilmektedir.

Namecoin orijinal olarak bitcoin yazılımından çatallanan bir kripto para birimidir. Bitcoin kodunu temel alır ve aynı çalışma kanıtı algoritmasını kullanır. Bitcoin gibi, 21 milyon jetonla sınırlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gridcoin</span> kripto para birimi

Gridcoin BOINC ağında gerçekleştirilen açık kaynaklı bir kripto para birimidir. bir dizi alanı kapsayan 30'dan fazla bilim projesine ev sahipliği yapan dağıtılmış bir bilgi işlem platformudur. 16 Ekim 2013'te Rob Halförd tarafından oluşturuldu. Gridcoin-Research uygulaması, Bitcoin ve Peercoin'in bir çatalı olarak oluşturuldu ve MIT Lisansı altında lisanslandı. Kullanıcı arayüzü için Qt 5'i kullanılıyor.

Basic Attention Token, Ethereum blockchain ağına bağlı ERC-20 tabanlı ve kısaltması BAT olan bir kripto para birimidir. Dijital reklamcılık alanında faaliyet gösterme amacıyla Javascript, Mozilla ve Netscape kurucularından Brendan Eich öncülüğünde piyasaya sunulmuştur.

Yatırımcıların geleneksel para birimleri veya diğer dijital para birimleri gibi diğer varlıklar için kripto para birimleri ve dijital para birimleri ticareti yapmasına olanak tanıyan platformlardır. Borsalar, dijital para birimleri veya kripto para birimleri karşılığında kredi kartı ödemelerini, banka havalelerini veya diğer birçok ödeme şekillerini kabul edebilir. Bir kripto para borsası, genellikle alış-satış işlemleri için işlem komisyonu olarak alan veya eşleşen bir platform olarak sadece üyelik ücreti alan bir piyasa yapıcı olabilir.

Reef Finance, Reef token olarak da bilinen 2020 yılının sonlarında Denko Mancheski tarafından oluşturulan merkezi olmayan bir kripto para birimidir. Kasım 2021 itibari ile piyasa değeri 500 milyon doların üzerine çıkmıştır. Şu anda piyasada yaklaşık olarak 15 milyar Reef token dolaşımdadır. Reef tokenin toplam arzı ise 20 milyar adettir.

<span class="mw-page-title-main">Wrapped Bitcoin</span> Kripto para birimi

Wrapped Bitcoin veya WBTC, BitGo, Kyber Network, Ren şirketleri tarafından geliştirilen, Ethereum'un blockchain ağı ERC-20'de çalışan, Bitcoin'in değerine sabitlenmiş olarak 26 Ekim 2018'de duyurulan ve 31 Ocak 2019'da piyasaya sürülen bir kripto para birimidir.

Toobit, Bitcoin, Ethereum ve diğer kripto paralar dahil olmak üzere dijital varlıkların alım satımı, ticareti ve yönetimi için hizmetler sağlayan küresel bir kripto para platformu ve türev borsasıdır. Türkiye, Polonya, İtalya, Portekiz, MENA, Avrupa ve LATAM bölgelerinde faaliyet göstermektedir.