İçeriğe atla

Codecademy

Codecademy logosu

Codecademy çevrimiçi eğitim platformu. Aralarında Python, Java, JavaScript, Ruby programlama dilleri ile HTML, CSS işaretleme dillerinin yer aldığı Codecademy, bunların yanında komut satırı ve Git teknolojilerinde de eğitim vermektedir.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Codeacademy Releases Free Ruby Development Courses". 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Programlama dili</span>

Programlama dili, yazılımcının bir algoritmayı ifade etmek amacıyla, bir bilgisayara ne yapmasını istediğini anlatmasının tektipleştirilmiş yoludur. Programlama dilleri, yazılımcının bilgisayara hangi veri üzerinde işlem yapacağını, verinin nasıl depolanıp iletileceğini, hangi koşullarda hangi işlemlerin yapılacağını tam olarak anlatmasını sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Java</span> açık kaynak kodlu, nesneye yönelik, zeminden bağımsız, yüksek verimli, çok işlevli, yüksek seviye, adım adım işletilen bir programlama dili

Java, Sun Microsystems mühendislerinden James Gosling tarafından geliştirilmeye başlanmış açık kaynak kodlu, nesneye yönelik, platform bağımsız, yüksek verimli, çok işlevli, yüksek seviye, hem yorumlanan hem de derlenen bir dildir.

Python, nesne yönelimli, yorumlamalı, birimsel (modüler) ve etkileşimli yüksek seviyeli bir programlama dilidir.

<span class="mw-page-title-main">Nesne yönelimli programlama</span> nesne kavramına dayalı programlama paradigması

Nesne yönelimli programlama veya kısaca NYP, Her işlevin nesneler olarak soyutlandığı bir programlama yaklaşımıdır. NYP destekleyen programlama dilleri yüksek seviye diller olarak adlandırılır.

Yorumlanan programlama dili bilgisayar programlamada yazılan programların çalışabilmeleri için kaynak kodlarının bir yorumlayıcı tarafından yorumlanması gerektiğini ifade etmektedir. "Interpreted programming language" olarak da geçmektedir.

Nesne tabanlı programlama dili, nesne kullanımını destekleyen ve kapsülleme ilkesine uyan programlama dillerini tanımlar. Ancak nesne tabanlı programlama dilleri, kalıtım gibi nesne yönelimli programlama dillerine özel özellikleri taşımazlar. Bu durumda nesne tabanlı programlama dilleri nesne yönelimli programlama dillerinin altkümesini oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Groovy</span>

Groovy, Java platformu (JVM) üzerinde çalışan bir programlama dilidir. Groovy, imperative, nesne odaklı, dinamik tipli diller sınıfındadır.

<span class="mw-page-title-main">Ruby on Rails</span>

Ruby On Rails ya da Rails, Ruby diliyle yazılmış, açık kaynak kodlu bir web uygulama geliştirme çatısıdır. Web uygulamaları için ihtiyaç duyulabilecek bütün bileşenleri barındıran Rails; model-view-controller, don't repeat yourself, convention over configuration yaklaşımlarını temel alır.

<span class="mw-page-title-main">KDevelop</span>

KDevelop Linux ve diğer Unix benzeri işletim sistemleri için özgür bir tümleşik geliştirme ortamıdır (T.G.O). KDevelop bir derleyici içermez. Çalıştırılabilir kod üretebilmek için GCC veya istenirse başka bir derleyici kullanır. Şu anki 3.5 sürümü Ada, Bash, C, C++, Fortran, Java, Pascal, Perl, PHP, Python, Ruby ve SQL başta olmak üzere birçok programlama dilini destekler.

Betik dili, betik yorumlamak için yazılmış özel çalışma-zamanı sistemlerinin yorumlayabileceği programlama dilleridir. Diğer programlama dilleri ile yazılan kodlar makine koduna çevrilip çıkan program doğrudan çalıştırılırken betik kodları interpreter tarafından doğrudan okunur ve yorumlanarak işlemler yorumlayıcının kendisi tarafından yapılır.

Ruby, nesneye yönelik, dinamik, reflektif ve esnek bir programlama dilidir. Ruby dili, Yukihiro Matsumoto tarafından Japonya'da tasarlanmaya ve geliştirilmeye başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">MIT Lisansı</span>

MIT Lisansı, 1988 yılında Massachusetts Teknoloji Enstitüsü tarafından hazırlanmış, en yaygın kullanılan özgür yazılım lisanslarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Java (yazılım ortamı)</span>

Java, Sun Microsystems tarafından üretilen ve yazılım uygulamaları geliştirmeye yardımcı yazılımlar bütünüdür. Java'nın kullanım alanı gömülü aygıtlardan cep telefonlarına, kurumsal sunuculardan süper bilgisayarlara uzanmaktadır. Cep telefonları, Web sunucuları ve kurumsal uygulamalarda sıkça kullanılan Java'nın masaüstü bilgisayarlardaki kullanımı daha az yaygındır. Ne var ki, bu ortamda çalışan Java uygulamacıkları Dünya Çapında Ağ üzerinde gerçekleştirilen işlemlerde kullanım kolaylığı sağlamaktadır.

CoffeeScript kaynaktan kaynağa derleme yapan ve JavaScript kodu üreten bir geliştirme aracıdır. Sözdizimi Python ve Ruby dillerine benzer, kod blokları girintiler ile ayrılır, JavaScript'in satır sonlarında noktalı virgül kullanma gibi yazım kurallarını da içermez, bu nedenle okunması kolaydır. Kullandığı bazı sözcükler ve yapılar sayesinde JavaScript ile uzun yazılabilecek ve okunaksız hale gelecek kodları neredeyse 3/1 oranında kısaltabilir ve kolay okunabilme imkânı sunar. Derleme işlemi çalışma zamanında değil geliştirme aşamasında yapıldığından tarayıcılarda performans kaybı söz konusu değildir.

JRuby, Ruby dilinin Java dilinde yazılmış ve Java sanal makinesi üzerinden çalıştırılabilen türevidir. JRuby ücretsiz ve açık kaynak kodlu bir yazılım olup, Java ve Ruby dillerinde yazılım geliştirmeye imkân sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Yazılım iskeleti</span>

Bilgisayar programlamada yazılım iskeleti, yazılım çerçevesi ya da yazılım çatısı, standart fonksiyonların hazır olarak sunulduğu ancak programcı tarafından bu fonksiyonlardan arzu edilen kısımların ek kodlarla istenildiği şekilde güncellenebildiği sistemlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Discourse (yazılım)</span>

Discourse açık kaynak kodlu, Ruby ve JavaScript dilleri ile yazılmış İnternet forumu yazılımı. GNU Genel Kamu Lisansı ile dağıtılan Discourse, Ruby on Rails ile Ember.js çatıları kullanılarak geliştirilmektedir.

Dart, ilk kez Google tarafından geliştirilen ve daha sonraları ECMA tarafından standart (ECMA-408) haline getirilen açık kaynaklı ve genel-amaçlı bir programlama dilidir. Dart dili kullanılarak web, sunucu, mobil uygulamalar ve IoT cihazları geliştirilebilir.

Heroku bulut tabanlı platform servisi. 2007'de kurulan Heroku, o dönemde sadece Ruby dilini desteklerken; günümüzde Java, Node.js, Scala, Clojure, Python, PHP ile Go dilleri ve platformlarını desteklemektedir. Heroku, platformlarında işletim sistemi olarak Ubuntu'yu kullanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Cloud9 IDE</span>

Cloud9 IDE, sürüm 2.0'dan sürüm 3.0'a kadar açık kaynak olarak yayınlanan bir Çevrimiçi IDE'dir. C, C++, PHP, Ruby, Perl, Python, Node.js ile JavaScript ve Go gibi birçok programlama dilini destekler.