İçeriğe atla

CodeIgniter

CodeIgniter
Orijinal yazar(lar)EllisLab
Geliştirici(ler)British Columbia Teknoloji Enstitüsü[1] (2014-2019), Codeigniter Vakfı (2019-günümüz)
İlk yayınlanma28 Şubat 2006 (18 yıl önce) (2006-02-28)
Güncel sürüm4.1.9 / 26 Şubat 2022 (2 yıl önce) (2022-02-26)
Programlama diliPHP
İşletim sistemiÇapraz platform
PlatformPHP 5.6.0+ ve PHP 7.2 veya üzeri verisyonu
TürWeb Uygulama İskeleti
LisansMIT Lisansı
Resmî sitesihttp://www.codeigniter.com
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

CodeIgniter, PHP ile dinamik uygulamalar geliştirmek için geliştirilmiş bir web uygulama iskeletidir. "Geliştiricilerin çok daha hızlı proje geliştirmeleri hedef edilmiştir. En sık ihtiyaç duyacağınız kütüphaneleri kullanarak zaman kazanabilirsiniz."[2] İlk sürüm 28 Şubat 2006 tarihinde yayınlandı.[3] MVC mimari deseni temeline göre geliştirilmiş olup günümüzde hızla yaygınlaşmaktadır.

EllisLab şirketi ünlü framework projesini tamamen kapatacağını bildirmiş, yeni sahipler arayışına girmiştir.

EllisLab şirketinin 6 Kasım 2014 tarihli açıklamasına göre Codeigniter framework projesi, British Columbia Teknoloji Enstitüsü yönetimi altında geliştirilmeye devam edecektir.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b "Your Favorite PHP Framework, CodeIgniter, Has a New Home". 17 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2014. 
  2. ^ "CodeIgniter User Guide : CodeIgniter At A Glance". Codeigniter.com. 11 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2009. 
  3. ^ "CodeIgniter User Guide : Change Log". Codeigniter.com. 15 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2009. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">PHP</span> bir programlama dili

PHP: Hypertext Preprocessor, internet için üretilmiş, sunucu taraflı, çok geniş kullanımlı, genel amaçlı, içerisine HTML gömülebilen betik ve programlama dilidir. İlk kez 1995 yılında Rasmus Lerdorf tarafından yaratılan PHP'nin geliştirilmesi bugün PHP topluluğu tarafından sürdürülmektedir. Ocak 2013 itibarıyla 244 milyondan fazla web sitesi PHP ile çalışırken 2.1 milyon web sunucusunda PHP kurulumu bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">.NET Framework</span> Yazılım

.NET Framework, Microsoft tarafından geliştirilen, açık İnternet protokolleri ve standartları üzerine kurulmuş bir "uygulama" geliştirme platformu. Daha önce Sun Microsystems tarafından geliştirilmiş olan Java platformuna önemli benzerlikler göstermektedir.

phpMyAdmin

phpMyAdmin, PHP ile yazılmış açık kaynak kodlu bir araçtır. Başlıca kullanım amacı İnternet üzerinden MySQL veritabanı yönetimidir. Veritabanı oluşturma ve silme, tablo ekleme/değiştirme/silme, alan ekleme/değiştirme/silme, SQL sorguları çalıştırma, kullanıcıları, yetkileri ve alan anahtarlarını yönetme gibi işlevleri yapabilen ücretsiz bir yazılımdır.

<span class="mw-page-title-main">Zend Technologies</span>

Zend Technologies Ltd., merkezi Kaliforniya'da bulunan uluslararası bir yazılım firmasıdır. Kurucuları İsrail asıllı Andi Gutmans ve Zeev Suraski dir. PHP script dilinin geliştirilmesinde özellikle 3. versiyon ve sonrasında büyük katkıları olmuştur. Zend firmasının "PHP Sertifikasyon Sınavı" bulunmakta ve sınavdan başarıyla geçenleri Zend Sertifikalı Mühendisler olarak kendi web sayfasında duyurmaktadır.
Firmanın diğer ofisleri İsrail, Fransa, İtalya ve Almanya'da bulunmaktadır.

Spring Framework Java için geliştirilmiş, açık kaynak olan bir uygulama geliştirme framework'üdür.

<span class="mw-page-title-main">Andi Gutmans</span>

Andi Gutmans İsviçre asıllı İsrailli programcı, PHP geliştiricisi ve Zend Technologies'in kurucularından biri. Hayfa kentinde yer alan Technion'dan mezun olduktan sonra Zeev Suraski'yle birlikte PHP 3'ü geliştiren Gutmans 1999 yılında Zend Engine'in üretilmesine öncülük etmiştir. İkili, aynı yıl Zend Technologies adlı bir şirket de kurmuştur. Zend adı Zeev ve Andi sözcüklerinin birleşiminden oluşmaktadır.

Chrome OS, Google tarafından geliştirilen Linux çekirdeğini kullanan, web uygulamaları ile çalışan işletim sistemidir. 7 Temmuz 2009 tarihinde duyurulan Chrome OS, 15 Haziran 2011 tarihinde Chromebook ile piyasaya çıkmıştır. Chrome OS bilinenin aksine özgür yazılım değildir.

<span class="mw-page-title-main">CMS Made Simple</span>

CMS Made Simple (CMSMS) açık kaynak (GPL) lisansıyla yayınlanan bir içerik yönetim sistemidir (CMSMS) web geliştiricileri ve site sahipleri tarafından kullanılmaktadır. Bilişim kitapları alanında dünyanın en saygın yayın evlerinden Packt Publishing tarafından 2010 yılı içerisinde yapılan ankette PHP ile geliştirilmiş en iyi açık kaynak içerik yönetim sistemi seçilmiştir.

RainFramework, Model View Controller (MVC) deseni kullanan, PHP5 ile geliştirilmiş bir web uygulama iskeletidir. Kolaylık, hız ve güvenlik için tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">GitHub</span> sürüm kontrol sistemi olarak Git kullanan yazılım geliştirme projeleri için ağ tabanlı bir depolama servisi

GitHub, sürüm kontrol sistemi olarak Git kullanan yazılım geliştirme projeleri için web tabanlı bir depolama servisidir. 8 Şubat 2008 tarihinde Tom Preston-Werner, Chris Wanstrath, P. J. Hyett, Scott Chacon tarafından kuruldu. GitHub özel depolar için ücretli üyelik seçenekleri sunarken, açık kaynaklı projeler için ücretsizdir. Mayıs 2011 itibarıyla GitHub açık kaynaklı projeler tarafından tercih edilen en popüler depolama servisidir.

<span class="mw-page-title-main">Laravel</span>

Laravel, MVC yapısında web uygulamaları geliştirme için tasarlanmış ücretsiz, açık kaynak PHP web uygulama iskeletidir. Laravel, GitHub sitesinde barındırılan kaynak kodu ile birlikte, MIT lisansı altında yayınlandı.

<span class="mw-page-title-main">Yazılım iskeleti</span>

Bilgisayar programlamada yazılım iskeleti, yazılım çerçevesi ya da yazılım çatısı, standart fonksiyonların hazır olarak sunulduğu ancak programcı tarafından bu fonksiyonlardan arzu edilen kısımların ek kodlarla istenildiği şekilde güncellenebildiği sistemlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Aegean Airlines</span>

Aegean Airlines Yunanistan'ın yolcu sayısı, uçak sayısı ve uçuş noktası sayısı bakımından en büyük havayolu şirketi. 2010 yılından bu yana Star Alliance üyesi olan şirket; Atina ile Selanik'ten yurt içi ve yurt dışı noktalara tarifeli ve tarifesiz (charter) uçuşlar düzenlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">OAuth</span> kimlik doğrulama protokolü

OAuth açık standartlı bir yetkilendirme protokolüdür, genellikle internet kullanıcıları tarafından kendi Google, Microsoft, Facebook, Twitter, One Network vb. hesaplarının şifrelerini açığa çıkarmadan third party web sitelerine erişmek için kullanılır. Genellikle OAuth kaynağın sahibi adına, kullanıcılara sunucu kaynakları için "güvenli temsili erişim" sağlıyor. Kaynak sahipleri için bir süreç başlatıyor. Bu süreçte kaynak sahiplerinin sunucu kaynaklarına herhangi bir kimlik paylaşımı olmadan üçüncü taraf erişim yetkisi sağlanıyor. Spesifik olarak Hypertext Transfer Protocol (HTTP) ile çalışması için tasarlanmış, OAuth temelde yetkili sunucu ile ve kaynak sahibinin onayı ile access tokenslerinin third-party kullanıcılarına verilmesine izin veriyor. Daha sonra third party, kaynak sunucudaki korumalı kaynaklara erişmek için access tokenlarını kullanıyor.

<span class="mw-page-title-main">Fat-Free Framework</span> PHP tabanlı açık kaynak bir ağ çatısı

Fat-Free Framework, GNU Genel Kamu Lisansı altında dağıtılan, GitHub ve Sourceforge tarafından barındırılan PHP tabanlı açık kaynak bir web çatısıdır. Son derece hafif, öğrenmesi ve kullanması kolay, çok özellikli yapı sunmayı amaçlamıştır. PHP geliştiricileri tarafından kısaca F3 şeklinde isimlendirilmektedir.

Handle Sistemi, kalıcı tanımlayıcıların veya işleyicilerin bilgi kaynaklarına atandığı Ulusal Araştırma Girişimleri Şirketi'nin tescil kaydı sistemidir.

IronPython, Python programlama dilinin .NET Framework ve Mono'yu hedefleyen bir gerçeklemesidir. Proje Jim Hugunin tarafından başlatılmış, Hugunin 5 Eylül 2006'da yayınlanan 1.0 sürümüne kadar aktif olarak katkıda bulunmuştur. IronPython 2.0 10 Aralık 2008'de piyasaya sürüldü. 1.0 sürümünden sonra, 2.7 Beta 1 sürümüne kadar Microsoft'ta küçük bir ekip tarafından geliştirildi. Hugunin'in Google'da çalışmaya başlamasının ardından Microsoft, IronPython'u geliştirmeyi 2010 yılının sonlarında sonlandırdı. Proje şu anda GitHub'da bir grup gönüllü tarafından yürütülmektedir. Ücretsiz ve açık kaynaklı bir yazılımdır ve Microsoft Visual Studio IDE için ücretsiz ve açık kaynaklı bir uzantı olan Visual Studio için Python Tools (PTVS) ile uygulanabilir.

Blink, Google, Facebook, Microsoft, Opera Software, Adobe Systems, Intel, IBM, Samsung ve diğerlerinin katkılarıyla Chromium projesinin parçası olarak geliştirilmiş bir tarayıcı motorudur. İlk olarak Nisan 2013'te duyuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Wikimedia hareketi</span> İçerik yayınları, Wikimedia kuruluşları ve bağımsız editörler dahil olmak üzere Wikimediadaki sosyal hareket

Wikimedia hareketi veya kısaca Wikimedia, Wikimedia Vakfı projelerine katkıda bulunanların oluşturduğu küresel bir topluluktur. Hareket, Vikipedi topluluğu etrafında oluşturuldu ve o zamandan beri, ortak projeler olan Wikimedia Commons, Vikiveri ve MediaWiki'ye katkıda bulunan gönüllü yazılım mühendisleri ve geliştiricileri de dahil olmak üzere diğer Wikimedia projelerine genişledi. Bu gönüllüler, Wikimedia Vakfı, tematik kuruluşlar ve kullanıcı grupları dahil olmak üzere dünya çapında çok sayıda kuruluş tarafından desteklenmektedir.

PrimeFaces, Türk şirketi PrimeTek Informatics tarafından oluşturulmuş JavaServer Faces tabanlı uygulamalar için açık kaynak kullanıcı arayüzü (UI) bileşen kitaplığıdır.