İçeriğe atla

Coca-Cola'nın formülü

Bir bardak Coca-Cola

Coca-Cola formülü, Coca-Cola'nın Coca-Cola ürünü için gizli formülüdür. Şirket, formülü özenle saklanan ticari sır olarak sunar ve sadece özellikle yöneticilerin içinde bulunduğu birkaç çalışan tarafından bilinir.

Asıl formül

Yayınlanan türleri içinde şeker ve yüksek miktarda fruktoz mısır şurubu, karamel boyası, kafein, fosforik asit, koka ağacı yağı, kola cevizi, limon yağı, vanilya ve gliserin bulunduğunu söylerler. Sözü edilen şurup tarifi büyük oranda değişir. Coca-Cola'nın temel kola lezzeti ve rakip kola içecekleri temel olarak vanilya ve tarçından gelir; çeşitli markalar arasında ayırt edici tatlar, portakal, misket limonu ve limon ve küçük Hindistan cevizi türü baharatlar gibi belirtilerin sonucudur. Bazı doğal kolalar ayrıca kola cevizi içerir; ama Coca-cola içermez, kimyasal testler böyle bir durumu belirlememiştir.

Coca-Cola bugün için, kokain yapraklarını tıbbi kullanım amacıyla arındırmak için bir Birleşmiş Milletler yasası kullanır.

Çünkü kokain, koka ağacı yapraklarında doğal olarak bulunur, günümüzün Coca-Cola'sı "harcanmış" veya işlenmiş kokain ağacı yapraklarını kullanır, içeceği lezzetine katılmak üzere bunlar kokain çıkarma işleminden geçer. Koka ağacının yaprakları Peru ve Bolivya gibi ülkelerden ithal edilir ve Stepan adında kimyasal bir şirket tarafından işleme tutulduktan sonra kokaini çıkarılmış kalıntılar Coca-Cola'ya satılır. Bazı kişiler, bu işlemin, moleküler küçüklükteki kokain alkoloidlerinin tümünü çıkaramayacağını, bu yüzden içeceğin hâla kalıntı miktarlarda uyuşturucu içerdiğini söylerler. Coca-Cola Şirketi, halen Coca-Cola'da var olan kokain ağacı yaprağı hakkında yorum yapmayı reddetmektedir.

Türkiye'de Antalya'da bir mahkeme davasında, Türkiye Coca-Cola'daki cochineal boyasından bahsetmiştir fakat şirket şu anda boya kullandığını yalanlamıştır.

Diğer formüller

ABD'de, Coca-Cola normalde temel tatlandırıcı olarak şeker yerine yüksek früktozlu mısır şurubu kullanır. Çünkü ABD'de mısır teşvikleri ve şeker ithal tarifeleri YFMS'yi oldukça ucuz hale getirir.

Koşer Coca-Cola

Yahudilerin hamursuz bayramı olarak bilinen Passover için üretilen koşer (Yahudiler için helal olan) Coca-Cola, 2 litrelik şişelerde satılır ve sarı kapağının üzerinde OU-P işareti bulunur, bu da Ortodoks Yahudi Birliği'nin bu içeceği Yahudi Bayramı için helal olarak belirttiğini gösterir veya üzerinde CRC-P yazılı beyaz kapak belgelendirmenin Chicago Hahamlar Birliği tarafından yapıldığını belirtir.

Her zamanki Coca-Cola formülü koşer olduğu halde (sığır donyağından yapılan asıl gliserin bitkisel gliserin ile değiştirilir), Hamursuz Bayramı'nda Aşkenaz Yahudileri Yüksek Früktoz Mısır Şurubu (YFMŞ)'nun da dahil olduğu bazı besinleri tüketmez.

Koşer törelerinden çok daha sıkı ve daha karmaşık olan Kaşrut törelerine göre, şeker temelli formüllerin bile hâla formülünün ve şişeleme tesisinin belgelenmesi gereklidir.

Meksika Coca-Cola'sı

Amerika'da, koyu esmer tüketicilerden Kola'yı eski halde tutmak için güçlü bir talep vardır. Bu yüzden Coca-Cola, Meksika'da ürünlerini şeker bazlı olarak ve geleneksel depozitolu cam şişelerde satar. Son zamanlarda, genç kola tüketicileri arasında şöyle bir inanç ortaya çıktı; bunun Kola'nın gelecekte çıkacak yeni formülü olacağını düşünüyorlar. Şirket insanlara "Meksika kolası" satın almaları için şeker-temelli Coca-Cola aramalarını tavsiye ediyor.

Coca Cola Reklamı

Amerika'daki bir futbol maçında Coca-Cola, verdiği bir reklamda birkaç kareliğine formülü vereceğini açıkladı. Ancak daha sonra bunun gerçekten öyle olmadığı ve bir pazarlama fikri olduğu ortaya çıktı. Dijital video kaydedici ile kaydedilen reklamda görülen malzemeler ise şunlardı: "Küçük Hindistan cevizi yağı, Misket limonu suyu, kakao, vanilya, kafein, "lezzet" ve bir gülücük.

  • 1 ons (28 g) Kafein sitrat
  • 3 ons (85 g) sitrik asit
  • 1 ons (30 ml; 1 ons) vanilya yağı
  • 1 kuart (946 ml; 33 ons) misket limonu suyu
  • 2.5 ons (71 g) "Lezzet," mesela, "Karışım 7X"
  • 30 pound (14 kg) şeker
  • 4 ons (118.3 ml; 4.2 ons) kokain tozu(kokaini alınmış koka ağacı yaprağının aroması).
  • 2.5 gal (9.5 l; 2.1 gal) su karamel yeterli

"kafein, asit ve misket limonu suyunu bir çeyrek kaynar suda karıştır ve soğukken vanilyayı ve aromayı ekle."

Lezzet(Karışım 7X):

  • 80 portakal yağı
  • 40 tarçın yağı
  • 120 limon yağı
  • 20 kişniş yağı
  • 40 küçük Hindistan cevizi yağı
  • 40 neroli yağı

"24 saat beklesin."

Bu tarif malzemelerin ne zaman veya nasıl karıştırılıcağını veya aromanın ölçü birimini belirtmiyor (Buna rağmen "Karışım 7X"'in ilk önce karıştırıldığını ima ediyor.) Bu tariflerden genel olanı, hazırlayanların yöntemi bildiğini varsayıyor.

Reed tarifi

Bu tarif eczacı John Reed'e ait.[1][2]

Merory tarifi

Bu tarif "Yemek Tatlandırıcıları: Derleme, Üretme ve Kullanma Kitabı”ndan. 3.8 litre şurup yapılıyor. Ürün (1 onsta karbonatlı suya tat vermek için kullanılır (30 ml; 1.0 ons) şişe başına): 128 şişe, 6.5 ons (190 ml; 6.8 ons).[3]

  • 5 pound (2.3 kg) şekeri tamamen eritmek için yeterli miktarda suyla karıştır. (Yüksek früktozlu mısır şurubu şekerin yarısı yerine kullanılabilir.)
  • 11⁄4 ons (35 g) karamel, 1⁄10 ons (3 g) kafein ve 2⁄5 ons (11 g) fosforik asit ekle.
  • Kokaini 5⁄8 dirhem koka ağacı yaprağından (Truxillo türü tercih edilir.) hippörik asit kullanarak çıkart; çıkan kokaini ayır.
  • Koka ağacı yapraklarını ve kola cevizlerini ıslat (ikisi de ince toz haline getirilmiş; 1⁄5 dirhem (0.35 g) 3⁄4 ons oranında (21 g) %20 alkol.
  • %20 sertliğe kuvvetlendirilmiş Kaliforniya beyaz şarabı 1909 dolaylarında nemlendirici çözeltisi olarak kullanıldı, ancak Coca-Cola basit bir su/alkol karışımına geçmiş olabilir.
  • Islattıktan sonra, ikisini ayır ve şuruba sıvı ekle.
  • 1 ons (28 g) misket limonu suyu ekle (önceki içerik besbelli, şu anda Coca-Cola inkâr ediyor.) veya yerine misket limonu suyu sertliğinde sitrik asit ve sodyum sitrat gibi bir su çözeltisi kullan.
  • Birlikte karıştır.
    • 1⁄2 dirhem (0.89 g) limon yağı,
    • 1⁄4 dirhem (0.44 g) portakal yağı,
    • 1⁄10 dirhem (0.18 g) Çin tarçını yağı,
    • 2⁄5 dirhem (0.71 g) küçük Hindistan cevizi yağı ve arzu edilirse, küçük miktarlarda
    • kişniş,
    • lavanta ve
    • neroli yağları,
  • Yağ karışımına 1⁄10 ons (2.8 g) su ekle ve 16 derecede 24 saat beklemeye bırak. Bulanık bir tabaka çıkacak. Sıvıdan sadece temiz kısmı çıkar ve şurubu ekle.
  • 7⁄10 ons (20 g) gliserin ekle (bitkisel kaynaktan, böylece içecek kendi inançlarının beslenme sınırlamalarına dikkat eden Müslümanlara ve Yahudilere satılabilir) ve 3⁄10 damla (0.53 g) vanilya yağı.
  • Bir galon şurup yapmak için su ekle (klorla işlenmiş).

This American Life tarifi

11 Şubat 2011'de, Ira Glass, This American Life adlı kendi PRI radyo dinletisinde, "Everett Beal'ın yemek tarifi Kitabı"nda açığa çıkan, 28 Şubat 1979 tarihinde Atlanta Gazete-Birleşimi'nden kopyası çıkarılan Coca-Cola'nın sır formülünü gözler önüne serdi. Formül temel olarak Pemberton'un günlüğünde bulunan formülle uyuşuyor.[4][5][6]

7X lezzet sırrı (5 galon şuruba 2 ons çeşni kullan):

  • Alkol: 8 ons
  • Portakal yağı: 20 damla
  • Limon yağı: 30 damla
  • Küçük Hindistan cevizi yağı: 10 damla
  • Kişniş yağı: 5 damla
  • Neroli yağı: 10 damla
  • Tarçın yağı: 10 damla

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "John Reed & the Coke Formula" (İngilizce). tn-roots.com. 12 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Kasım 2009. 
  2. ^ Terry, Sue (1 Ağustos 2005), A Rich Deliciously Satisfying Collection of Breakfast Recipes (İngilizce), My Best Book Publishing Company, ISBN 978-1-932586-43-5 
  3. ^ Merory, Joseph (1968). Food Flavorings: Composition, Manufacture and Use (2. bas.). Westport, CT: AVI Publishing. 
  4. ^ Katie Rogers, "'This American Life' bursts Coca-Cola's bubble: What's in that original recipe, anyway?," 9 Haziran 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Washington Post BlogPost, 15 Şubat 2011, erişim 16 Şubat 2011.
  5. ^ Brett Michael Dykes, "Did NPR’s ‘This American Life’ discover Coke’s secret formula?," 17 Şubat 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. The Lookout, Yahoo! News, 15 Şubat 2011.
  6. ^ David W. Freeman, "'This American Life' Reveals Coca-Cola's Secret Recipe (Full Ingredient List)," 18 Şubat 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. CBS News Healthwatch blogs, 15 Şubat 2011.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kakao</span>

Kakao, 4-8 metre boyunda ebegümecigiller (Malvaceae) familyasından çikolata yapımında kullanılan bir bitki türü.

<span class="mw-page-title-main">Coca-Cola</span> gazlı kahverengi meşrubat

Coca-Cola, Amerika Birleşik Devletleri kökenli, karamelize şekerle tatlandırılmış, alkolsüz içecek markası. Dünyada en fazla tüketilen meşrubat olan Coca-Cola uluslararası araştırma ajansı Interbrandin sıralamasında 2005-2016 yılında dünyanın en pahalı markası olarak tanındı. Coca-Cola ve çeşitli alkolsüz içecek markalarının sahibi, merkezi ABD'nin Georgia Eyaleti'nde, Atlanta şehrinde bulunan çok uluslu şirket The Coca-Cola Company'dir. Markanın adı Kola fındığı, kafein kaynağı ve koka yaprakları isimlerinin birleşmesinden oluşmuştur. Coca-Cola'da kullanılan malzeme ve kimyasal ürünlerin yayınlanmış olmasına rağmen Coca-Cola'nın formülü bugüne kadar ticari sır olarak kalmıştır. 1886'da kurulan şirketin hisseleri, New York Borsası'nda KO kısaltması ile işlem görür. Şirket daha sonra dünya çapında 200'den fazla ülkede lisanslı Coca-Cola ürünleri, şişeleme, filtrelenmiş su, tatlandırıcılar ve konsantreleri üretmektedir. The Coca-Cola Company ayrıca büyük restoran ve gıda hizmeti dağıtıcılara konsantre satmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Limon</span> turunçgillerden bir meyve

Limon, yıl boyunca büyümeyi sürdüren, küçük bir ağaç türü ve bu ağacın meyvesidir. Halk dilinde suluzırtlak, cıcık ve zıvrak da denilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Pepsi</span>

Pepsi, 1893 yılında ABD'de yaratılmış, PepsiCo tarafından üretilen ve Dünya'da en popüler alkolsüz içecek markalarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kola</span> bir tür içecek

Kola; karamel ile renklendirilen, şekerli veya tatlandırıcılı, kafein içeren, alkolsüz, sodalı bir içecek. Botanikte Cola acuminata olarak geçen ağacın meyveleri ve onun meşrubat olarak kullanılan haline verilen isimdir. Bu meyvenin tohumunun kırmızı bir suyu vardır.

<span class="mw-page-title-main">John S. Pemberton</span> Coca-Colanın İlk üreticisi ve mucidi

John Stith Pemberton, Amerikalı eczacı. Coca-Cola'nın ilk üreticisi. Pemberton'un 1886 yılında bir ilaç olarak ürettiği şurup, küçük değişikliklerle alkolsüz bir içecek olarak küresel bir tüketici kitlesine Coca-Cola markası olarak ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fanta</span> meşrubat

Fanta, The Coca-Cola Company firmasının ürettiği ve ilk kez 1940 yılında Nazi Almanyası'nda tanıtılan meyveli meşrubat markasıdır. Yedigün (Mirinda), Sunkist, Crush, Slice, Tango, Bluna, iOrange gibi markalar Fanta ile rekabette olmaya çalışmaktadırlar. Dünya çapında 100'den fazla Fanta Citrus ve Fanta lezzetleri mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Asa Griggs Candler</span> The Coca-Cola Companyyi kuran Amerikalı girişimci (1851–1929)

Asa Griggs Candler, Coca-Cola'yı geliştiren Amerikalı meşrubat üreticisi.

<span class="mw-page-title-main">Sprite</span>

Sprite, limon ve misket limonu aromalı bir gazozdur. Kafein içermez. The Coca-Cola Company tarafından 1961'den beri üretilmektedir. Sprite Ice, Sprite Remix ve Sprite Zero Sugar türleri de vardır.

<span class="mw-page-title-main">Nestea</span>

Nestea, Nestlé & The Coca-Cola Company ortaklığıyla üretilen bir buzlu çay markasıdır. Alkolsüzdür. 1948 yılında İsviçre'de kurulmuştur. 1977 yılından itibaren Unilever & Pepsi ortaklığının ürettiği Lipton Ice Tea'ye karşı rekabet amacıyla üretilmeye başlanmıştır. Coca-Cola tarafından üretilir ve Nestlé tarafından dağıtılır. Bu, sıvı ve toz çay konsantreleri, buzlandırılmış çaylar ve satıcı veya satış makinesi tarafından dağıtılan hazır içecek şişeleri dahil olmak üzere düzenli ve diyet formları, çay ürünleri, çeşitlerini sağlar. İçecek farklı ülkeye bağlı olarak, çeşitli tatlarla geliyor.

<span class="mw-page-title-main">Kola fındığı</span>

Kola fındığı, kola ağacının bir meyvesidir. Ağacın kafein içeren meyvesi bazen içeceklerde lezzet verici içerik olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda Coca-Cola daki "cola" teriminin orijini de bu meyve'dir.

<span class="mw-page-title-main">Enerji içeceği</span>

Enerji içeceği, çoğunlukla içildiğinde yarattığı zihinsel ve fiziksel uyarıcı etkisi nedeniyle tüketilen yüksek kafeinli içecek türü. Enerji içecekleri gazlı veya gazsız olmalarının yanında içeriklerinde birçok bitki özü, amino asitler, şeker, taurin ve tatlandırıcılar bulunur. Sıklıkla spor içecekleri ile karıştırılan enerji içecekleri, hatalı olarak bu amaçla da kullanılır. 2017'de küresel enerji içeceği satışları yaklaşık 44 milyar euro idi. Enerji içecekleri 250 ml, 500 ml olan içecek kutusu, aynı zamanda şişe'de sunulur.

<span class="mw-page-title-main">Coca-Cola Zero Sugar</span>

Coca-Cola Zero Sugar veya Coca-Cola Zero Sugar, The Coca-Cola Company tarafından üretilen bir diyet içecek kolasıdır. Coca-Cola Zero'nun bir versiyonudur. Bazı ülkelerde Coca-Cola No Sugar olarak satılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Meksika Kolası</span>

Amerika Birleşik Devletleri'nde Meksika Kolası veya gayriresmî olarak "Mexi-Coke", Meksika'da üretilen ve ithal edilen Coca-Cola'yı ifade eder.

PepsiCo, aşağıdakiler de dahil olmak üzere, yıllar boyunca birincil kola olan Pepsi-Cola'da bir dizi değişiklik üretmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Pepsi Light</span>

Pepsi Light veya Diet Pepsi, PepsiCo şirketine ait Pepsi varyasyonları ve Pepsi markalarından biridir. 1964 yılında Pepsi'nin şekersiz bir çeşidi olarak tanıtılan kalorisiz gazlı bir kola meşrubatıdır. 1963 yılında Patio Diet Cola adı altında pazarlanan ilk test, ertesi yıl ABD'de ulusal ölçekte dağıtılan ilk diyet kola haline gelen Diet Pepsi olarak yeniden markalandı. 1960'larda ve 1970'lerde rekabeti The Coca-Cola Company tarafından üretilen Tab ve Royal Crown tarafından üretilen Diet Rite soda'dan oluşuyordu. Coca-Cola Light daha sonra diyet kola pazarına giriş oldu; 1982'de üretime girdikten kısa bir süre sonra Diet Pepsi'nin birincil rekabet eden diyet kola oldu.

<span class="mw-page-title-main">Sierra Mist</span>

Sierra Mist, limon-misket limon aromalı meşrubat hattıdır. Aslen 1999'da PepsiCo tarafından tanıtıldı, sonunda 2003 yılına kadar tüm ABD pazarlarında kullanıma sunuldu. İçecek, 2016'da Mist Twst olarak yeniden markalandı, 2018'de Sierra Mist'e geri döndü. Marka, The Coca-Cola Company'nin Sprite markası ve Dr Pepper Snapple Group'un 7 Up'u ile yarışmayı hedefliyor.

<span class="mw-page-title-main">Pepsi Max</span>

Pepsi Max PepsiCo şirketine ait Pepsi varyasyonları'ndan biri olan Pepsi markasıdır. The Coca-Cola Company şirketinin Coca-Cola BlāK markasına karşı sunuldu. Düşük kalorili, şekersiz kola, Pepsi Light içeceklerine alternatif olarak pazarlanmaktadır. Öncelikle Avrupa ve Asya pazarlarında satılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Krem soda</span>

Krem soda tatlı bir meşrubattır. Geleneksel olarak vanilya ile tatlandırılmış ve klasik bir soda tadına dayanarak, dünya çapında çok çeşitli varyasyonlar bulunabilir.

Sprite Remix The Coca-Cola Company tarafından yapılan renksiz kafeinsiz soda ve içecek türleridir. Sprite'a dayanmasına rağmen, Remixlerin her biri orijinalinden farklı bir şekilde tatlandırıldı. Amerika Birleşik Devletleri'nde 2005 yılında durduruldu. 2015 baharında, Tropical Sprite tadı, Coca-Cola ürün gamında tekrar tanıtıldı.