İçeriğe atla

Cobitis bilseli

Cobitis bilseli, yalnızca Türkiye'de bulunan Cobitidae familyasından ışın yüzgeçli bir balık türüdür. Doğal yaşam alanları nehirler ve tatlı su gölleridir. Habitat kaybı tehdidi altındadır.[1]

Kaynakça

  1. ^ Freyhof, J. (2014). "Cobitis bilseli". IUCN Tehdit Altındaki Türlerin Kırmızı Listesi. 2014: e.T61358A19010282. doi:10.2305/IUCN.UK.2014-1.RLTS.T61358A19010282.enÖzgürce erişilebilir. Erişim tarihi: 15 Kasım 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Şahin</i> yırtıcı kuş cinsi

Buteo ya da yaygın adıyla Şahin, Accipitridae (atmacagiller) familyasına bağlı bir yırtıcı kuş cinsidir.

<span class="mw-page-title-main">Fauna</span> Bir bölgede yaşayan hayvanların tamamı

Fauna,, bir bölgede doğal olarak oluşan tüm hayvanların toplamını ya da daha dar anlamda, bu bölgedeki tüm hayvan türlerini ifade eden bir terimdir. Faunanın incelenmesi, müstakil bir bilim dalı olan faunistiğin görevidir, ilişkili bilim ise biyocoğrafyadır. Tüm Dünya gezegeni göz önünde bulundurulursa, fauna tüm hayvan türlerini içerir, örneğin paleontolojide "Kretase dönemi faunası "ndan bahsedilir.

<span class="mw-page-title-main">Marmara Gölü</span>

Marmara Gölü, Manisa'nın ilçesi Gölmarmara'nın güneyindeki bir alüvyal set gölüdür. Ege Bölgesi'nde yer alır. Gölün bulunduğu saha çukur olup batı ve kuzeyi tepelerle çevrilidir. Doğu kısmı Gediz Ovası'na, kuzeybatı kısmı Akhisar Ovası'na açık olup buralardan alüvyon setleriyle ayrılır. Bu durum, Marmara Gölü'ne set gölü karakterini verir. Gediz çöküntü havzası içinde bulunan gölün seviyesi, Gediz Ovası'nın seviyesinden daha alçaktır. Derinliği az olan gölün yüzölçümü 44,5 km²'dir. Gediz Nehri ile Demrek Deresi'nden ve kuzeydeki Kum Çayı'ndan göle kanallar açılmıştır. Bu kanallar bilhassa ilkbahar sonlarında kabarık olan akarsuların sularını göle taşırlar. Göl kapalı bir çukurda olup suları tuzludur. 12 Haziran 2017'de "Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan" ilan edildi.

<i>İnci kefali</i> Endemik balık türü

İnci kefali ya da Van balığı, sazangiller (Cyprinidae) familyasından Van Gölü'nün tuzlu ve yüksek derecede sodalı sularında yaşayabilen endemik bir balık türü. Van Gölü havzasına özgüdür.

<span class="mw-page-title-main">Afrika yaban köpeği</span>

Afrika yaban köpeği, köpekgiller (Canidae) familyasından Afrika'da yaşayan vahşi bir köpek türü.

<i>Felis margarita</i> Kuzey Afrika, Güneybatı Asya ve Orta Asyada yaşayan ve az rastlanan yaban kedisi türü

Felis margarita Felis cinsine bağlı bir kedi türüdür. Kuzey Afrika, Güneybatı Asya ve Orta Asya'da yaşar ve az rastlanan yaban kedisidir.

<span class="mw-page-title-main">IUCN Kırmızı Listesi</span>

IUCN Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı Listesi ve bitki ve hayvan türlerinin dünyadaki en kapsamlı Küresel Koruma durumu envanteridir. IUCN Kırmızı Listesi Uluslararası Doğal Hayatı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından sürdürülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Pelikan</span> kuş cinsi

Pelikan, monotipik pelikangiller (Pelecanidae) familyasını ve Pelecanus cinsini oluşturan iri su kuşu türlerinin ortak adı. Uzun gagaları, avlanmak için kullandıkları ve yutmadan önce gagalarıyla topladıkları avın bulunduğu suyu süzmeye yarayan geniş boğaz keseleri en ayırt edici özellikleridir. Kahverengi pelikan, Peru pelikanı dışındaki türlerinin tüyleri genellikle soluk renklidir. Tüm türlerinin gagaları, keseleri ve yüzlerindeki tüysüz deri, üreme mevsiminden önce parlak renklere kavuşur. Yaşayan sekiz türü dönencelerden ılıman kuşağa kadar olan bölgelerde yaşar ancak Güney Amerika'nın iç kısmında, kutup bölgelerinde ve açık denizde bulunmazlar. Pelikanlara ait fosil kayıtları Fransa'da Oligosen döneminden kalma ve günümüz pelikanlarının gagasına benzeyen fosil buluntularıyla birlikte en az 30 milyon yıl öncesinden itibaren vardır. Uzun süre fregat kuşları, karabataklar, tropik kuşları ve sümsük kuşları ile akraba olduğu düşünülen pelikanlar günümüzde Pelikansılar (Pelecaniformes) takımında sınıflandırılır ve en yakın akrabaları ise pabuç gagalı ve hamerkoptur. Aynı takım içinde yer alan aynaklar, kaşıkçılar ve balıkçıllar ise uzak akrabalarıdır. Genellikle su yüzeyinde ya da yüzeye yakın yakaladıkları balıklarla beslenirler ve kıyılar ile göllerde yaşarlar. Koloniler oluşturarak üreyen pelikanlar sıklıkla toplu olarak avlanır. Beyaz tüylü dört türü yerde yuva yaparken kahverengi ya da gri renkli diğer dört türü ise ağaçlarda yuvalanmayı tercih eder.

Dünya Doğayı Koruma Birliği veya tam adıyla Dünya Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği doğal kaynakların korunması amacı ile kurulmuş uluslararası bir organizasyondur. Merkezi Gland, İsviçre'de bulunur. IUCN dünya çapında 160 ülkeden 1.400'ün üzerinde devlet kuruluşu ve sivil toplum örgütünü aynı çatı altında toplamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Korunma durumu</span> kullanılan yetkiye bakılmaksızın, bir türün neslinin tükenme ihtimalinin göstergesi

Korunma durumu, biyolojide bir canlı türünün günümüzde ya da gelecekte varlığını sürdürmeye devam etme olasılığının bir göstergesidir. Bu gösterge, türe ait kalan birey sayısı kadar, zaman içindeki nüfus artış ya da azalışları, başarılı üreme oranları, bilinen tehditler gibi çeşitli etmenler göz önünde bulundurularak belirlenir.

<span class="mw-page-title-main">Amazon nehir yunusu</span>

Amazon nehir yunusu ya da diğer adlarıyla Boto, Pembe nehir yunusu Amazon Nehri ve Orinoco Nehri sistemlerinde bulunan bir tatlısu nehir yunusudur. Nehir yunuslarının en büyüğü olan bu tür, aynı yaşam alanı içinde bulunan ancak gerçek bir nehir yunusu türü olmayan Tucuxi ile karıştırılmamalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kara sırtlı çakal</span>

Kara sırtlı çakal, Afrika'nın savanalarında yaşayan, köpekgiller familyasından bir tür ve burada en sık rastlanan çakaldır. Gümüş sırtlı çakal olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Nesli kritik tehlikedeki türler</span>

Kritik tehlikedeki türler (CR), neslinin tükenme riski had safhada olan türlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Asgari endişe altındaki türler</span> IUCN koruma kategorisi

Asgari endişe (LC), IUCN kırmızı listesinde nesli tehlikede olmayan türleri içine alan bir kategoridir. Yaygın bulunan türlerin çoğunluğu asgari endişe altında olarak sınıflandırılmıştır.

<i>Mecistops cataphractus</i>

Crocodylus cataphractus, Mecistops cinsine bağlı bir timsah türüdür. Afrika kıtasının batı ve orta kesimlerinde yaşayan bu timsahların ortalama bireyleri 3–4 m uzunluğundadır. Balıklar, amfibiler ve kabuklular gibi hayvanlar ana menüsünü oluşturur. Üreme dönemleri yağmurlu mevsimlere denk gelir. Yavrular 110 günde yumurtadan çıkar.

Şeref Bilsel, Türk şair.

Angora tırfılı veya bilimsel adıyla Cytisus acutangulus; Fabaceae (Baklagiller) familyasının Cytisus (Keçitırfılı) cinsine ait bir türdür. IUCN kriterlerine göre CR yani nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan türler kategorisinde bulunan Angora tırfılı Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından koruma altına alınmıştır.

Papağansılar, tropikal ve subtropikal bölgelerin büyük bir bölümünde bulunan, Psittaciformes takımını oluşturan, 387 türü günümüzde yaşayan 402 tür kuştur. Takım üç üst familyaya ayrılır: Psittacoidea, Cacatuoidea ve Strigopoidea. Genel olarak pantropikal bir dağılıma sahip olan papağanların bazı türleri Güney yarımkürede ılıman bölgelerde de yaşar. Papağanlarda en büyük çeşitlilik Güney Amerika ve Avustralasya'da görülür.

<i>Amazona finschi</i>

Leylak-taçlı amazon (amazona finschi), Meksika'nın Pasifik eteklerinde yaşayan ve bu bölgelere endemik bir papağan türüdür. Finsch'in amazonu olarak da bilinir. Yeşil tüyleri, bordo alnı ve menekşe mavisi taç ve boynu ile karakterizedir.

<i>Parvipsitta</i>

Parvipsitta, Psittaculidae familyasından bir papağan cinsidir. Avustralya'ya endemiktir. Eskiden Glossopsitta cinsi altında listelenmekteydi.