İçeriğe atla

Clutha Nehri

Koordinatlar: 46°21′G 169°48′D / 46.350°G 169.800°D / -46.350; 169.800
Clutha Nehri
Yukarı Clutha Vadisi
Yukarı Clutha Vadisi
Konum
Ülke(ler)Yeni Zelanda
Genel bilgiler
KaynakBrewster Dağı
AğızBüyük Okyanus
Uzunluk338 km
Havza alanı21.960 km³
Debi614 m³/s

Clutha Nehri (İngilizceClutha River; MaoriceMata-Au), Yeni Zelanda'nın Güney Adası'nda bulunan bir nehirdir. Nehir, Güney Alpleri'nden Brewster Dağı'ndan başlayarak Büyük Okyanus'a dökülmektedir. 338 km uzunluğu ile Yeni Zelanda'nın ikinci en uzun nehridir.[1]

Nehir manzarası, altına hücum tarihi ve hızlı turkuaz sularıyla tanınmaktadır. Bir nehir koruma grubu olan Clutha Mata-Au River Parkway Group, tüm nehir koridoru boyunca iz bulunan bölgesel bir nehir park yolu oluşturmak için çalışmaktadır.

Kaynakça

Ek okuma

Dış bağlantılar


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda</span> Pasifik Okyanusunun güneybatısındaki ada ülkesi

Yeni Zelanda, Güney Büyük Okyanus'ta bir ada ülkesidir. Güney Yarımkürede, Okyanusya'daki Güney Pasifik adaları arasında, Avustralya'nın yaklaşık 2.000 km güneydoğusunda yer almaktadır. Başlıca iki büyük ve 700'den fazla küçük adadan oluşur. Toplamda 268.021 kilometrekarelik bir yüz ölçümüne sahiptir. Bölgedeki tektonik hareketler ve volkanik olaylar nedeniyle Yeni Zelanda birçok yüksek dağa sahiptir. Yeni Zelanda'nın başkenti Wellington ve en büyük şehri Auckland'dır.

<span class="mw-page-title-main">Whanganui Nehri</span>

Whanganui Nehri Yeni Zelanda'nın Kuzey Adasında bulunan nehir. Ülkenin üçüncü büyük nehri olup, bölgenin yerel halkı olan Maoriler tarafından kutsaldır. Mart 2017'de Yeni Zelanda hükûmeti nehre kimlik kartı vererek dünya'da cansız bir objeye yaşayan kişi statüsü veren ilk ülke oldu. Wanganui Antlaşması ile Yeni Zelanda tarihindeki en uzun anlaşmazlıkta sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">Pasig Nehri</span> Filipinlerde bulunan nehir

Pasig Nehri, Filipinler'de bulunan bir nehirdir. Nehir, 3.2 km uzunluğunda olup Laguna de Bay ve Manila Körfezi'ni birbirine bağlamaktadır ve başkent Manila ve çevresindeki kentsel alanın kuzey ve güney yarım olmak üzere ikiye ayırmaktadır. Nehrin havzası Laguna de Bay da dahil olmak üzere 4,678 km²'dir.

<span class="mw-page-title-main">Murray Nehri</span> 2.508 kilometre uzunluğu ile Avustralyanın en uzun nehridir.

Murray Nehri, 2.508 kilometre (1.558 mi) uzunluğu ile Avustralya'nın en uzun nehridir. Avustralya Alpleri'nden doğar, Avustralya'nın en yüksek dağlarının batı yamaçlarından beslenir, daha sonra Avustralya'nın iç kesimlerinde, Yeni Güney Galler ve Victoria eyaletleri arasındaki sınırı menderesler oluşturarak çizer, Güney Avustralya'da kuzeybatıya doğru akarak yolculuğunu sürdürür. Morgan'da son 315 kilometre (196 mi) sürecek yolculuğu tamamlamak amacıyla güneye döner ve Alexandrina Gölü'nde okyanusa ulaşır.

<span class="mw-page-title-main">Darling Nehri</span>

Darling Nehri, Avustralya'nın en uzun üçüncü nehridir ve Yeni Güney Galler'in kuzeyindeki kaynağından sonra 1.472 kilometre (915 mi) yolculuk ederek, Yeni Güney Galler'deki Wentworth'deki Murray Nehri ile birleşir. En uzakta yer alan kolları ile birlikte, 2.844 km (1.767 mi) uzunluğa erişir ve bu da bu nehir sistemini Avustralya'daki en uzun nehir sistemi haline getirir.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda'nın bölgeleri</span> Yeni Zelandanın birinci düzey idari bölümleri

Yeni Zelanda'nın bölgeleri, Yeni Zelanda'nın birinci düzey idari bölümleridir. Bölgelerden 11'i bölgesel konseyler tarafından yönetilmekte ve beşi de bölgesel konseylerin işlevlerini yerine getiren yerel otoriteler olan üniter otoriteler tarafından yönetilmektedir. Chatham Adaları Konseyi ise kendi mevzuatında yetki verilen üniter bir otoriteye benzer.

<span class="mw-page-title-main">Otago</span>

Otago Bölgesi, Yeni Zelanda'nın bölgelerinden biridir. Bölge, Güney Adası'nın güneydoğusunda yer almaktadır. Yüzölçümü 31,251 km² olan bölgenin nüfusu Haziran 2018 tarihi itibarı ile 229,200'dür. Bölgenin merkezi Dunedin'dir.

Asaphodes ida, Geometridae ailesinden bir güve türü. Bu tür, Yeni Zelanda için endemiktir. Bu güve, Canterbury ve Otago'daki yüksek arazilerde veya alpin habitatlarında bulunabilir. Yeni Zelanda Tehdit Sınıflandırma sistemi altında sınıflandırılmamasına rağmen, bu tür nadir olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Emeidae</span>

Emeidae ya da Anomalopteryginae, dört cinsin altı türünden oluşan nesli tükenmiş bir Moa familyasıdır. Dev moa olarak bilinen Dinornithidae familyasının daha küçük akrabalarından oluşan bir familya olduğu için "küçük moa" (lesser moa) familyası olarak da adlandırılır. Dinornithiformes takımının bir üyesidir ve koşucu kuşlar alt sınıfındandır. Familya farklı cinsler halinde Yeni Zelanda'nın Kuzey ve Güney Adası'na yayılmıştır. En yaygın cinsi 3 türü bulunan Pachyornis cinsidir. Euryapteryx ve Anomalopteryx cinslerinin tek türü vardır. Emeus cinsi ise doğu moası olarak adlandırılır ve sadece Güney Adası'nın doğusunda rastlanır. Tüm türlerinin soyu yakın zamanda yok olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Curio Körfezi</span>

Curio Körfezi, Yeni Zelanda'nın Southland Bölgesi'nde bulunan, ağaçlardan bazıları yaklaşık 180 milyon yaşında olan,taşlaşmış orman alanı olarak bilinen bir kıyı yerleşimidir. Aynı zamanda, mevcut popülasyonda yaklaşık 1600 üreme çiftiyle muhtemelen penguen türlerinin en nadir olanı olan sarı gözlü penguen kolonisine de ev sahipliği yapmaktadır. Koy, komşu Porpoise Körfezi ile birlikte endemik Hector yunusuna ev sahipliği yapmaktadır. Güney gerçek balinaları, ülke kıyılarının birçok yerinde olduğu gibi, zaman zaman açık denizde de görülmektedir. Güney Adası'nın en güney noktasının yakınında bulunan Curio Körfezi, Catlins'deki en önemli cazibe merkezlerinden biridir ve yılda yaklaşık 100.000 ziyaretçiyi ağırlamaktadır. Waikawa kasabasında turistler için bir bilgi merkezi vardır.

Otago Üniversitesi, Dunedin, Otago, Yeni Zelanda merkezli bir devlet üniversitesidir. 2006'da Yeni Zelanda'da, istihdam ettiği A dereceli akademik araştırmacı sayısında Auckland Üniversitesi'nden sonra ikinci oldu. Yeni Zelanda'da Performansa Dayalı Araştırma Fonu değerlendirmesinin zirvesinde yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Wanaka Gölü</span>

Wanaka Gölü, Yeni Zelanda'nın Otago bölgesinde bulunan bir göldür. Göl, Otago göllerinin kalbine doğru uzanmakta olup ülkenin dördüncü büyük gölüdür.

<span class="mw-page-title-main">Waikato Nehri</span>

Waikato Nehri, Yeni Zelanda'nın Kuzey Adası'nda bulunan bir nehirdir. Nehir, Taupō Gölü'nden başlayarak Waikato'da Tasman Denizi'ne dökülmektedir. 425 km uzunluğu ile Yeni Zelanda'nın en uzun nehridir.

<span class="mw-page-title-main">Aspiring Dağı Millî Parkı</span>

Aspiring Dağı Millî Parkı, Yeni Zelanda'nın Güney Adası'nın kuzeyinde bulunan bir millî parktır. 1964 yılında kurulmuş olup 3.562 km²'lik alana sahiptir ve Otago ve West Coast bölgelerinde yer almaktadır ve adını Aspiring Dağı'ndan almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Australia and New Zealand Banking Group</span>

Australia and New Zealand Banking Group Limited (ANZ), Avustralya merkezli bir çok uluslu banka ve finansal hizmetler şirketidir. Şirket, 1835 yılında Bank of Australasia adıyla kurulmuş olup günümüz halini 1 Ekim 1970 tarihinde almıştır. Varlıklara göre Avustralya'nın ikinci büyük bankası ve piyasa değerine göre dördüncü büyük bankasıdır. Şirketin merkezi Melbourne'da yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda Te Papa Tongarewa Müzesi</span>

Yeni Zelanda Te Papa Tongarewa Müzesi, Yeni Zelanda'nın başkenti Wellington'da bulunan bir etnografya ve sanat müzesidir. Müze, 1992 yılında Yeni Zelanda Ulusal Müzesi ve Ulusal Sanat Galerisi'nin birleşmesi kurulmuş olup günümüz binasına 1998 yılında taşındı.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda ekonomisi</span>

Yeni Zelanda ekonomisi, oldukça gelişmiş karma pazar ekonomisidir. 2022 yılı itibarıyla Yeni Zelanda, nominal GSYİH'ye göre 51. en büyük ekonomi ve SAGP'ye göre 63. en büyük ekonomidir. Yeni Zelanda, 5 milyonluk nüfusu için büyük bir GSYİH'ye sahiptir ve gelir kaynakları büyük ada ülkesinin her yerine dağılmıştır. Ülke, en küreselleşmiş ekonomilerden birine sahiptir ve büyük ölçüde uluslararası ticarete bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda coğrafyası</span>

Yeni Zelanda coğrafyası, Yeni Zelanda'nın coğrafi özelliklerini tanımlar. Yeni Zelanda, Büyük Okyanus'un güneybatısında, su yarımküresinin merkezine yakın bir yerde bulunan bir ada ülkesidir. 700 civarında olduğu tahmin edilen çok sayıda adadan oluşur ve esas olarak günümüzde denizin altında kalan daha büyük bir kara kütlesinin kalıntılarıdır. Büyüklüklerine göre kara kütleleri, Cook Boğazı ile ayrılan Kuzey Adası ve Güney Adası'dır. Üçüncü en büyüğü, Foveaux Boğazı'nın karşısındaki Güney Adası'nın ucundan 30 kilometre uzakta bulunan Stewart Adası'dır. Diğer adalar bölgede önemli ölçüde daha küçüktür. En büyük üç ada, 35° ila 47° güney enlemlerinde 1.600 km boyunca uzanmaktadır. Yeni Zelanda, 268.710 km² yüzölçümü ile dünyanın en büyük altıncı ada ülkesidir.

Francis James Cameron, Yeni Zelandalı birinci sınıf kriketçi.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda arması</span> Ulusal arma

Yeni Zelanda arması, Yeni Zelanda'nın ulusal resmî armasıdır.