İçeriğe atla

Clubiona neglecta


Clubiona neglecta
Biyolojik sınıflandırma
Üst âlem: Eukaryota
Âlem: Animalia
Alt âlem: Eumetazoa
Şube: Arthropoda
Alt şube: Chelicerata
Sınıf: Arachnida
Takım: Araneida
Alt takım: Araneomorphae
Familya: Clubionidae
Cins: Clubiona
Tür: C. neglecta
Clubiona neglecta
O. P.-Cambridge, 1862

Clubiona neglecta, Clubionidae familyasından Holarktik biyocoğrafik bölgesinde dağılım dağılım gösteren bir örümcek türü.

Tarihçe

İlk kez 1862 yılında İngiliz araknolog Octavius Pickard-Cambridge (1828–1917) tarafından Clubiona neglecta adıyla tanımlanan tür geçerli revizyon geçirmeden ilk verilen adıyla günmüzde de kullanılmaktadır.

Teşhis anahtarı

Türün teşhis karakteri (Türkiye için) : Tibia apophysisi bir uçlu ve kısa çubuk şeklinde; cymbium kamçısı yok; ön orta gözler kendi çaplarından biraz daha birbirlerine yakın, bu iki göz arası yoğun pigmentasyona sahip; sternum kenarları seyrek aralıklı kahverengi, fon sarı renkte; epijin seminal kanalı dirsek şeklinde ancak kanal açıklıkları epigastrik katlanma yerine yakındır.[1]

Morfoloji

Dişi 6–8 mm, erkek[2] 4–7 mm boyundadır. Genel görünüş Clubiona lutescense benzer. Ön gözlerin büyüklükleri neredeyse birbirine eşittir. Ortadakiler kendi çaplarından biraz daha birbirlerine yakın ve bu iki gözün arası yoğun koyu noktalara sahip. Prosoma (cephalothorax) koyu sarımsı kahverengi. Sternum kenarları seyrek, aralıklı ve kahverengimsi sarı. Keliserler koyu kahverengi. Bacaklar soluk sarımsı kahverengi. Opisthosoma (karın, abdomen) kahverengi. Epijin seminal kanalı eğer dış tarafı koyu ise C. lutescensin dirsekli kanalına benzer fakat epijin kanal açıklıkları epigastrik katlanma yerine yakındır.[1]

Habitat

Daha çok kuru yerlerde, taş altlarında, özellikle bodur bitkiler arasında yaşarlar.[1] Büyük Britanya'da kısa otlaklar, kumullar, çorak arazi, eski taş ve tuğla ocakları, bodur çalılar ve dağınık genç ağaçlarda görülürler. Özellikle zeminde ve taş altlarında bulunurlar. Her iki cinsiyetten erginlerine yaz başıyla yaz ortasında rastlanır; dişileri bazen sonbahar ve kışa kadar görülebilir[3]

Yayılımı

Palearktik bölgede dağılım gösterir.[4] Büyük Britanya'da dağınık olarak bulunurlar[3]

Türkiye'deki durumu

Türkiye'deki[5] 7 türünden biridir. Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz bölgelerinden kaydedilmiştir.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c d Zafer Sancak, Doğu Karadeniz Bölgesi örümceklerinin (Araneae) sistematik ve faunistik açıdan incelenmesi, Kırıkkale Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, yüksek lisans tezi, Aralık 2007
  2. ^ Nentwig W., T. Blick, D. Gloor, A. Hänggi & C. Kropf (2010): Araneae, Spinnen Europas (Bestimmungsschlüssel)[]
  3. ^ a b "Summary for Clubiona neglecta sens. str. (Araneae)". 16 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2012. 
  4. ^ "The World Spider Catalog, Version 12.5 by Norman I. Platnick". 9 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2012. 
  5. ^ "Abdullah Bayram, Kadir Boğaç Kunt, and Tarık Danışman (2012), The Checklist of the Spiders of Turkey. Version 2012.1. Online at http://www.spidersofturkey.com". 15 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2012.  |başlık= dış bağlantı (yardım)

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Raveniola arthuri, Nemesiidae familyasının Raveniola cinsinden Türkiye'de endemik bir örümcek türü.

<i>Pisaura mirabilis</i> eklembacaklı türü

Pisaura mirabilis, Pisauridae familyasının Palearktik bölgede yaşayan bir örümcek türü. 2002'de Almanya'da Yılın Örümceği olarak seçilmiştir.

Sosticus loricatus, Gnaphosidae familyasından Holarktik biyocoğrafik bölgesinde dağılım gösteren bir örümcek türü. Kırmızı listede yer alır.

<i>Araneus grossus</i>

Araneus grossus, Araneidae familyasından Palearktik bölgede Güney ve Güneydoğu Avrupa'dan Orta Asya'ya kadar yayılım gösteren bir örümcek türü.

<i>Neoscona subfusca</i>

Neoscona subfusca, Araneidae familyasından Eski Dünya'da yayılım gösteren bir örümcek türü.

<i>Hypsosinga sanguinea</i>

Hypsosinga sanguinea, Araneidae familyasından Hypsosinga cinsinin tip türü olan ve Palearktik bölgede yaşayan bir örümcek türü.

Nomisia exornata, Gnaphosidae familyasından Avrupa'dan Orta Asya'ya kadar dağılım gösteren bir örümcek türü.

<i>Clubiona lutescens</i>

Clubiona lutescens, Clubionidae familyasından Holarktik biyocoğrafik bölgesinde dağılım dağılım gösteren bir örümcek türü.

Enoplognatha mordax, Theridiidae familyasından Palearktik bölgede yayılmış bir örümcek türü.

<i>Episinus angulatus</i>

Episinus angulatus, Theridiidae familyasından Avrupa'dan Rusya'ya kadar olan bölgede yayılmış bir örümcek türü.

<i>Episinus maculipes</i>

Episinus maculipes, Theridiidae familyasından Avrupa, Cezayir ve Rusya'ya kadar olan bölgede yayılmış bir örümcek türü.

Dipoena coracina, Theridiidae familyasından Batı Avrupa'dan Ukrayna'a kadar yayılmış bir örümcek türü.

<i>Allagelena gracilens</i>

Allagelena gracilens, Agelenidae familyasından Orta Avrupa - Akdeniz'den Orta Asya'ya kadar uzanan bölgede yayılmış bir örümcek türü.

Malthonica pagana, Agelenidae familyasından Avrupa'dan Orta Asya'ya kadar Eski Dünya'da ve ABD'den Şili'ye kadar Yeni Dünya'da görülen ve Yeni Zelanda'da da bulunan bir örümcek türü.

Malthonica picta, Agelenidae familyasından Avrupa, Rusya ve Kuzey Afrika'da bulunan bir örümcek türü.

<i>Tegenaria agrestis</i> bir örümcek türü

Tegenaria agrestis, Agelenidae familyasından Avrupa'dan Orta Asya'ya kadar uzanan bölgede, ayrıca ABD ile Kanada'da da bulunan bir örümcek türü.

<i>Tegenaria domestica</i>

Tegenaria domestica, Agelenidae familyasından bütün dünyaya yayılan kozmopolit bir örümcek türü.

Ozyptila pullata, Thomisidae familyasından Palearktik bölgede yaşayan ufak bir örümcek türü.

<i>Xysticus audax</i>

Xysticus audax, Thomisidae familyasından Palearktik bölgede yaygın bir örümcek türü. Koyu renkli Xysticus türlerinden biridir. Ağaç kabuğu habitat adaptasyonu sonucu bütün vücut koyu ya da kızıl kahverengi beneklidir

Xysticus ferrugineus, Thomisidae familyasından Palearktik bölgede yayılan bir örümcek türü.