İçeriğe atla

Clubhouse (uygulama)

Clubhouse (uygulama)
Orijinal yazar(lar)Paul Davison
Rohan Seth[1]
Geliştirici(ler)Alpha Exploration Co.
İlk yayınlanmaNisan 2020
İşletim sistemiiOS, Android
Resmî sitesiwww.clubhouse.com Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Clubhouse, 2020 yılında yazılım geliştiricileri Alpha Exploration Co. tarafından başlatılan, yalnızca davetiyeyle kullanılabilen, sesli sohbet içeren bir sosyal ağ uygulamasıdır. Aralık 2020'de yaklaşık 100 milyon ABD doları değerinde olan şirket 21 Ocak 2021 tarihinde bir milyar dolar piyasa değerine ulaşmıştır.[2][3][4]

Tarih

Clubhouse Nisan 2020'de kullanıma sunuldu.[5] Uygulama, COVID-19 salgınının ilk aylarında, özellikle de risk şirketi Andreessen Horowitz'in 12 milyon dolarlık A Serisi yatırımından (10 milyon dolarlık birincil sermaye ve 2 milyon dolarlık mevcut hisselerin satın alınması) sonra popülerlik kazandı.[6][7] Aralık 2020 itibarıyla, uygulamanın 600.000 kayıtlı kullanıcısı bulunmakta ve yalnızca davetle erişilebilir durumda kaldı.[4] Mayıs 2021'den itibaren Android işletim sistemine sunulmuştur.[8]

Özellikleri

Clubhouse, çeşitli konularda konuşmalar, talk showlar, müzik, oluşturma, dating, performanslar, politik tartışmalar ve daha fazlasıyla çok çeşitli kulüpler ve sanal odalar sunar.[4] Clubhouse'daki pek çok kulüpten bazı örnekler: Startup Club, Fit, Black Wealth Matters, Leadership Rebvented, Music & Technology, Dear Young Queen, Health Is Wealth, Designkinds the Multi Creatives, NBA Fan Club, Smiling & Positivity, Afropolitan Lounge, Müslümanlar & Friends, The Dacha, The Legacy Think Tank, Reinventing Health \ Care, The True Love Society, TikTok Pazarlama Sırları ve Astroloji ve Metafizik Kulübü. Uygulama aynı zamanda Drake, Kevin Hart ve Tiffany Haddish gibi üyeleri Clubhouse'da sanal sohbetler düzenleyen ünlü kullanıcıları ile tanınır.

Uygulama ile bir konu belirlenerek sesli sohbet odaları açılabilir ve konu hakkında birden fazla kişi sesli ortamda iletişim kurabilir. Sohbet odasının tüm kullanıcılara açık olduğu açık sohbet, sadece takipçilerin katılabildiği sosyal sohbet ve sadece davetlilerin katılabildiği gizli sohbet odaları açılabilir.

Uygulama içindeki takvim özelliği ile kullanıcının ilgi alanına giren planlanmış sohbetler görülebilir, hatırlatma bildirimi oluşturulabilir. Bildirimler alarak uygulamaya yeni katılan bağlantılar görüntülenebilir, takip eden kişilerin takvime eklediği sohbetlerle ilgili bildirimler görüntülenebilir.[9]

Kaynakça

  1. ^ Clubhouse Is The New FOMO-Inducing Social App To Know, Eni. "Subair". Vogue UK. 7 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2021. 
  2. ^ "1 milyar dolar değere ulaşan yeni sosyal ağ: Clubhouse". Ekonomist. 2 Şubat 2021. 2 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Şubat 2021. 
  3. ^ "Silicon Valley is going crazy for Clubhouse, a social media app with 1,500 users that's already worth $100 million". CNBC (İngilizce). 20 Mayıs 2020. 5 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2021. 
  4. ^ a b c Lorenz (23 Aralık 2020). "Clubhouse Makes Way for Influencers". The New York Times (İngilizce). ISSN 0362-4331. 5 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2021. 
  5. ^ "Behind Clubhouse, the Invite-Only App Connecting Hollywood and Silicon Valley During the Pandemic". The Wrap. 18 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2021. 
  6. ^ "Andreessen Horowitz Wins VC Sweepstakes To Back Clubhouse, Voice App Still In Beta, At $100 Million Valuation". Forbes (İngilizce). 30 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2021. 
  7. ^ Griffith (19 Mayıs 2020). "The Hot New Thing in Clubby Silicon Valley? An App Called Clubhouse". The New York Times (İngilizce). ISSN 0362-4331. 8 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2021. 
  8. ^ "Clubhouse: Drop-in audio cha‪t". play.google.com (İngilizce). 9 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^ "Clubhouse Uygulaması Nedir? Nasıl girilir?". İyi ki Görmüşüm. 1 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">WhatsApp</span> platformlar arası anlık iletişim uygulaması

WhatsApp Messenger, akıllı telefonlar için geliştirilen, platformlar arası çalışma özelliğine sahip bir anlık mesajlaşma ve arama veya haberleşme uygulamasıdır. Android, BlackBerry, iPhone, Windows Phone ve Nokia telefonlarıyla uyumlu olan uygulama, 2G, 3G, 4G ya da Wi-Fi İnternet bağlantısı aracılığıyla kullanıcıların birbirlerine fotoğraf, video, ücretsiz arama, sesli ve yazılı mesaj ve belge göndermesini sağlar. Aynı adı taşıyan şirket, eski Yahoo! çalışanları olan Biran Acton ve Jan Koum tarafından ABD'de, Kaliforniya eyaletindeki Santa Clara kentinde kurulmuştur.

Paltalk, ağ üzerindeki kullanıcılarla iletişim kurulabilen bir video konferans yazılımıdır. Sesli ve görüntülü iletişim kurulabilen programda, bünyesinde barındırdığı kanal ve sohbet odaları sayesinde birçok kullanıcıyla konferans konuşması yapabilmeye veya kullanıcının kendi sohbet odası üzerinden iletişim kurabilmesine olanak sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">BiP</span> Mesajlaşma ve iletişim uygulaması

BiP; Turkcell tarafından iOS ve Android kullanıcıları için geliştirilen, herkesin ücretsiz şekilde kullanabileceği anlık mesajlaşma uygulamasıdır. BiP; App Store, Google Play ve Huawei AppGallery üzerinden ücretsiz indirilebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Telegram (yazılım)</span> Çevrim içi mesajlaşma platformu

Telegram, çoklu platform desteği sunan, güvenli anlık mesajlaşma servisidir. Rus programcısı Pavel Durov tarafından yaratılmıştır. Telegram istemcileri hem mobil hem de masaüstü sistemleri için mevcuttur. Ağustos 2013'te yayın hayatına başlamıştır. Kullanıcılar birbirleri arasında metin mesajı, fotoğraf, video, ses kaydı, sticker ve 2 GB'a kadar dosya paylaşımı yapabilmektedirler. Geliştiricileri ayrıca Kasım 2016'da Telegraph isminde, kullanıcıların çeşitli formattaki içerikler oluşturmalarını ve hikâye yazmalarını sağlayan bir uygulama hazırlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Google Allo</span> Googleın ürettiği mesajlaşma uygulaması

Allo Google tarafından geliştirilen anlık mesajlaşma mobil uygulaması. 18 Mayıs 2016 tarihinde Google I/O etkinliğinde duyrulan Allo, 2016 yazında Android ve iOS için yayınlandı. 12 Mart 2019 tarihinde ise uygulamanın kullanımı sonlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Google Duo</span>

Duo Google tarafından geliştirilen bir görüntülü sohbet uygulamasıdır. Bu, 18 Mayıs 2016 yılında Google I/O-da açıklandı ve 16 Ağustos 2016 yılında kullanıma açıldı. Google; benzer görüntülü görüşme uygulamaları olan Meet ve Duo'yu tek çatı altında Google Meet'de birleştirdi.

<span class="mw-page-title-main">Arkadaşlarımı Bul (Apple)</span>

Arkadaşlarımı Bul Apple tarafından geliştirilen iOS için bir uygulama ve hizmet. 12 Ekim 2011'de halka arz edildi. iOS 9 sürümünden itibaren uygulama artık işletim sistemi ile birlikte verilmektedir. Bir kullanıcı iOS 8'i çalıştırıyorsa, uygulama App Store'den ücretsiz olarak indirilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Google Metin Okuma</span>

Google Metin-Konuşma Motoru, Android işletim sistemi için Google tarafından geliştirilmiş bir ekran okuyucu uygulamasıdır. Uygulamaları, ekrandaki metni yüksek sesle okumaya (konuşmaya) güç verir. Şu anda desteklenen diller Bengalce (Bangladeş), Kantonca, Çince (Çin), Çince (Tayvan) Danca, Hollandaca, İngilizce (Avustralya), İngilizce (Hindistan), İngilizce, İngilizce (ABD), Fince, Fransızca, Almanca, Hintçe, Macarca, Endonezyaca, İtalyanca, Japonca, Korece, Norveççe, Lehçe, Portekizce (Brezilya), Rusça, İspanyolca (Meksika), İspanyolca (İspanya), İspanyolca (ABD), İsveççe, Taylandça, Türkçe ve Vietnamcadır.

<span class="mw-page-title-main">Skype Qik</span>

Skype Qik, Skype'ın bir video multimedya mesajı hizmetidir. Skype Technologies'in Qik'i satın almasıyla elde ettiği teknolojiden yaratılmıştır. Windows Phone, iOS, Android cihazları için sunulan hizmet kullanıcıların bireyler arasında veya bir grup içinde video mesajları alışverişinde bulunmalarına olanak tanırdı. Hizmetin özellikle Viber ve WhatsApp'a rakip uygulama olacağı bekleniyordu.

<span class="mw-page-title-main">Discord</span> sesli ve yazılı iletişim programı

Discord, topluluk kurma için tasarlanmış bir Amerikan anlık mesajlaşma ve dijital dağıtım platformudur. Aralık 2020 tarihi itibarıyla 300 milyondan fazla kayıtlı kullanıcısı ve aylık 140 milyon aktif kullanıcısı vardır. Discord Windows, macOS, Linux, iOS, Android ve Web tarayıcısı üzerinde çalışabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Spike (uygulama)</span> e-posta uygulaması

Spike, Windows, MacOS, iOS, Android ve web uygulaması olarak kullanıcıların e-postalarını varsayılan olarak gelen ek özelliklerle birlikte sohbet biçiminde görüntülemelerini sağlayan bir e-posta uygulamasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Signal (yazılım)</span> Şifreli iletişim uygulaması

Signal, özgür ve açık kaynaklı, çapraz platform şifreli mesajlaşma yazılımı. Signal Vakfı ve Signal Messenger LLC tarafından geliştirmektedir. İnternet üzerinden dosyaları, sesli mesajları, görselleri ve videoları içerebilen kişiler arası mesajları veya grup mesajlarını göndermek için kullanılır. Ayrıca bire bir sesli ve görüntülü arama yapabilir, Android sürümü SMS uygulaması olarak da işlev görebilir.

<span class="mw-page-title-main">Android 11</span> Android işletim sisteminin 11. ana sürümü

Android 11, Android mobil işletim sisteminin 11. büyük sürümüdür. Sürüm 8 Eylül 2020 tarihinde yayımlandı. Eskiden tatlılara dayanan alfabetik sürüm adları Android 10'dan itibaren bırakılmıştı; bu nedenle işletim sistemi yalnızca "Android 11" (R) olarak adlandırıldı. Sürümün logosunda 11'e döndürülmüş bir dial bulundurmaktadır. Bu This is Spinal Tap adlı müziksel sahte-belgesel filmine yapılan bir göndermedir.

Flutter, Google tarafından oluşturulan açık kaynaklı bir UI yazılım geliştirme kitidir. Android, iOS, Windows, Mac, Linux ve web için uygulamalar geliştirmek için kullanılıyor. Flutter'ın ilk sürümü "Sky" olarak biliniyordu ve Android işletim sisteminde çalışıyordu. Flutter ilk olarak 2015 Dart geliştirici zirvesinde tanıtıldı. Tanıtımında sabit bir şekilde saniyede 120 FPS çalışan uygulamalar geliştirilebileceği belirtildi. 4 Aralık 2018'de Flutter 1.0, Flutter Live etkinliğinde ilk "kararlı sürüm" olarak yayımlandı. 11 Aralık 2019'da Flutter Interactive etkinliğinde Flutter 1.12 yayımlandı.

<span class="mw-page-title-main">Meta, Inc.</span> Amerikan çok uluslu teknoloji şirketi

Meta Inc. veya eski ismiyle Facebook Inc., Menlo Park, Kaliforniya merkezli bir Amerikan sosyal medya ve medya holdingidir. Mark Zuckerberg, oda arkadaşları ve Harvard Koleji'ndeki Eduardo Saverin, Andrew McCollum, Dustin Moskovitz ve Chris Hughes ile birlikte kuruldu. Facebook, dünyanın en değerli şirketlerinden biridir. Microsoft, Amazon, Apple ve Google ile birlikte en büyük beş teknoloji şirketinden biri olarak kabul edilir.

Tweetbot, sosyal ağ sitesi Twitter için bir üçüncü taraf istemci uygulamasıdır. Apple'in iPhone, iPod Touch, iPad ve Mac platformlarında kullanılmak üzere tasarlanmışdır. Uygulama, biri iPhone ve iPod Touch ile, biri Mac için, diğeri ise yalnızca iPad için kullanılmak üzere optimize edilmiş üç versiyonda mevcuttur.

SimplyTweet, sosyal ağ sitesi Twitter'ın bir istemcisiydi. İPhone ve iPod Touch'ta çalışıyordu. Push bildirimlerini destekleyen birkaç Twitter istemcisinden biriydi. Basit bir kullanıcı arayüzü ile tam özellikli bir uygulama olmayı hedefliyordu. Diğer Twitter istemcileriyle karşılaştırıldığında ek işlevsellik olarak, fotoğraf arama, anlık bildirimler ve sohbet dizisi oluşturmaya değindi.

<span class="mw-page-title-main">MetaMask</span> Yazılım kripto para cüzdanı

MetaMask Ethereum blok zinciri ile etkileşim kurmak için kullanılan bir kripto para cüzdanıdır. Kullanıcıların, daha sonra merkeziyetsiz uygulamalarla etkileşim kurmak için kullanılabilecek bir tarayıcı eklentisi veya mobil uygulama aracılığıyla Ethereum cüzdanlarına erişmelerine olanak tanır. MetaMask, Ethereum tabanlı araçlara ve altyapıya odaklanan bir blok zinciri yazılım şirketi olan ConsenSys Software Inc. tarafından geliştirilmiştir.

Andreessen Horowitz (a16z olarak da bilinir, tam adı AH Capital Management, LLC), 2009 yılında Marc Andreessen ve Ben Horowitz tarafından kurulmuş özel bir Amerikan risk sermayesi şirketidir. Şirketin merkezi Menlo Park, California'dadır.

<span class="mw-page-title-main">Ben Horowitz</span>

Benjamin Abraham Horowitz Amerikalı bir iş insanı, yatırımcı, blog yazarı ve yazardır. Risk sermayesi şirketi Andreessen Horowitz'den Marc Andreessen ile birlikte bir teknoloji girişimcisi ve kurucu ortağıdır. Daha önce Hewlett-Packard'ın 2007'de satın aldığı kurumsal yazılım şirketi Opsware'in kurucu ortağı, başkanı ve CEO'su olarak görev yaptı. Horowitz, Zor Şeyler Hakkında Zor Şey: Kolay Cevaplar Olmadığında Bir İş Kurmak, yeni başlayanlar hakkında bir kitap, ve Ne Yaparsan Kim Olursun: İş Kültürünü Nasıl Oluşturursun'un yazarıdır.