İçeriğe atla

Cloud9 IDE

Cloud9 IDE
Cloud9
Geliştirici(ler)Amazon Web Services[1]
Programlama diliJavaScript
PlatformWeb
TürIDE
Lisansv3 - Freeware, Non-commercial License v2 - GNU GPL v3
Resmî sitesic9.io

Cloud9 IDE, sürüm 2.0'dan sürüm 3.0'a kadar açık kaynak olarak yayınlanan bir Çevrimiçi IDE'dir (tümleşik geliştirme ortamı). C, C++, PHP, Ruby, Perl, Python, Node.js ile JavaScript ve Go gibi birçok programlama dilini destekler.

Neredeyse tamamı JavaScript ile yazılmıştır ve arka uçta Node.js kullanır. Editör bileşeni Ace kullanır.

Cloud9, Temmuz 2016'da [2] Amazon tarafından satın alındı ve Amazon Web Services'in (AWS) bir parçası oldu. Yeni kullanıcılar Cloud9 hizmetini yalnızca bir AWS hesabı aracılığıyla kullanabilir.[3]

Mart 2018'den itibaren Cloud9'un orijinal web sitesindeki mevcut hesaplar kullanılabilir, ancak yeni hesaplar oluşturulamaz. 2 Nisan 2019'da Cloud9, kullanıcıların 30 Haziran 2019'dan sonra c9.io'da (orijinal sürüm, Amazon Cloud9 değil) yeni çalışma alanları oluşturamayacağını ve eski çalışma alanlarını kullanamayacağını duyurdu.

Özellikler

Eski bir sürümün özelliklerinden bazıları, parçacıklar ve tanımlayıcılar için otomatik kod tamamlama, parantez ve parantez eşleştirme, bir hata ayıklayıcı ve satır numaralarının ve hataların veya uyarıların görüntüleneceği bir cilt payı içeriyordu.

Cloud9 IDE ayrıca C#, C/C++, Java, JavaScript, Python ve Ruby gibi çeşitli diller için sözdizimi vurgulama özelliği de sunuyordu.

Özellikle JavaScript için gerçek zamanlı dil analizi, kod yeniden biçimlendirme ve yeniden düzenleme olanakları sunuyordu.

Ayrıca genişletilebilir ve özelleştirilebilirdi, kullanıcıların tercih ettikleri kurulumu yapmak için temaları, eklentileri ve tuş atamalarını değiştirmesine olanak tanıyordu.

Çevrimiçi bir IDE olarak, birden çok imleç sunarak birden çok kullanıcının eş zamanlı düzenleme yapmasına izin verdi ve özel ve genel projelerin oluşturulmasını destekleyebildi. Kullanıcılar ayrıca dosyaları projelere sürükleyip bırakabiliyor ve birden çok dosyayı yönetmek için sekmeleri kullanabiliyordu. Projeler aynı zamanda Mercurial ve Git depoları ile GitHub ve Bitbucket gibi işbirliği platformları ile entegrasyon olabilir.

Diğer özellikler şunlardır:

Hakkında

2010 yılında kurulan ve merkezi San Francisco ve Amsterdam'da bulunan Cloud9 IDE, özel bir şirketti. Cloud9 IDE, Accel Partners ve ürün geliştirme yazılımı şirketi Atlassian Software'den A Serisi fon olarak 5,5 milyon dolar topladı.[5]

14 Temmuz 2016'da Cloud9, Amazon.com tarafından satın alındığını duyurdu.[2]

Kullanım

Cloud9, öncelikle Bonescript adlı node.js uzantısında programlanan BeagleBone Black tek kartlı bilgisayar için yerel IDE'dir.

Ayrıca bakınız

  • Çevrimiçi entegre geliştirme ortamı

Kaynakça

  1. ^ "AWS Cloud9". Amazon Web Services. 30 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2017. 
  2. ^ a b "Great News!". c9.io. 22 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2022. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2022. 
  4. ^ Deploy to (S)FTP 24 Eylül 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  5. ^ Development As A Service Platform Cloud9 Raises $5.5M From Accel And Atlassian Software 15 Kasım 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">JavaScript</span> programlama dili

JavaScript, HTML ve CSS ile birlikte World Wide Web'in temel teknolojilerinden biri olan programlama dilidir. Web sitelerinin %97'sinden fazlası, web sayfası hareketleri için istemci tarafında JavaScript kullanırlar ve kullanılan kodlar genellikle üçüncü taraf kitaplıkları içerir. Tüm büyük web tarayıcılarında, kaynak kodunu kullanıcıların cihazlarında yürütebilmek için özel bir JavaScript motoru bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Java</span> açık kaynak kodlu, nesneye yönelik, zeminden bağımsız, yüksek verimli, çok işlevli, yüksek seviye, adım adım işletilen bir programlama dili

Java, Sun Microsystems mühendislerinden James Gosling tarafından geliştirilmeye başlanmış açık kaynak kodlu, nesneye yönelik, platform bağımsız, yüksek verimli, çok işlevli, yüksek seviye, hem yorumlanan hem de derlenen bir dildir.

Python, nesne yönelimli, yorumlamalı, birimsel (modüler) ve etkileşimli yüksek seviyeli bir programlama dilidir.

Nesne tabanlı programlama dili, nesne kullanımını destekleyen ve kapsülleme ilkesine uyan programlama dillerini tanımlar. Ancak nesne tabanlı programlama dilleri, kalıtım gibi nesne yönelimli programlama dillerine özel özellikleri taşımazlar. Bu durumda nesne tabanlı programlama dilleri nesne yönelimli programlama dillerinin altkümesini oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">NetBeans</span> Vikimedya kategorisi

NetBeans, Oracle tarafından geliştirilen bir Java geliştirme ortamıdır (IDE) ve ücretsiz olarak dağıtılmaktadır. Özellikle kullanıcı arayüzü tasarımında sağladığı kolaylıklardan dolayı tercih edilmektedir. Henüz Eclipse kadar popüler olmasa da popülerliği giderek artmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">KDevelop</span>

KDevelop Linux ve diğer Unix benzeri işletim sistemleri için özgür bir tümleşik geliştirme ortamıdır (T.G.O). KDevelop bir derleyici içermez. Çalıştırılabilir kod üretebilmek için GCC veya istenirse başka bir derleyici kullanır. Şu anki 3.5 sürümü Ada, Bash, C, C++, Fortran, Java, Pascal, Perl, PHP, Python, Ruby ve SQL başta olmak üzere birçok programlama dilini destekler.

Ruby, nesneye yönelik, dinamik, reflektif ve esnek bir programlama dilidir. Ruby dili, Yukihiro Matsumoto tarafından Japonya'da tasarlanmaya ve geliştirilmeye başlanmıştır.

Microsoft Visual Studio, Microsoft tarafından geliştirilen bir tümleşik geliştirme ortamıdır (IDE). Microsoft Windows, Windows Mobile, Windows CE, .NET Framework, .NET Compact Framework ve Microsoft Silverlight tarafından desteklenen tüm platformlar için yönetilen kod ile birlikte yerel kod ve Windows Forms uygulamaları, web siteleri, web uygulamaları ve web servisleri ile birlikte konsol ve grafiksel kullanıcı arayüzü uygulamaları geliştirmek için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Adobe Flex</span>

Adobe Flex, çapraz platform tabanlı zengin İnternet uygulamalarının Adobe Flash platformu üzerinde geliştirilmesi ve dağıtılması amacıyla Adobe Systems tarafından yayımlanan bir yazılım geliştirme kitidir. Flex uygulamaları, Adobe Flash Builder kullanılarak ya da Adobe'den ücretsiz olarak kullanılabilen Flex derleyicisi kullanılarak yazılabilir. İlk sürümü Mart 2004'te bir yazılım geliştirme kiti, bir IDE ve Flex Data Services olarak bilinen bir Java EE entegrasyon uygulaması Macromedia tarafından dahil edildi. 2005 yılında Adobe, Macromedia'yı elde ettiğinden beri, artık Flex'in daha sonraki sürümleri, Flex Data Services için bir lisans gerektiriyor, LiveCylce Data Services gibi yeniden markalanmış ayrı bir ürün haline geldi. Adobe tarafından 2007 yılında kod katkısıyla başlayan bir açık kaynak projesi olan BlazeDS, Adobe LiveCycle Data Services'a bir alternatiftir. Şubat 2008'de Adobe, özgür Mozilla Kamu Lisansı altında Flex 3 SDK'yı yayınladı ve böylece Flex uygulamaları, herhangi bir standart IDE kullanılarak geliştirilebilir, örneğin Eclipse. Ayrıca Adobe Flash Builder denilen ticarî ve tescilli bir IDE vardır.

CoffeeScript kaynaktan kaynağa derleme yapan ve JavaScript kodu üreten bir geliştirme aracıdır. Sözdizimi Python ve Ruby dillerine benzer, kod blokları girintiler ile ayrılır, JavaScript'in satır sonlarında noktalı virgül kullanma gibi yazım kurallarını da içermez, bu nedenle okunması kolaydır. Kullandığı bazı sözcükler ve yapılar sayesinde JavaScript ile uzun yazılabilecek ve okunaksız hale gelecek kodları neredeyse 3/1 oranında kısaltabilir ve kolay okunabilme imkânı sunar. Derleme işlemi çalışma zamanında değil geliştirme aşamasında yapıldığından tarayıcılarda performans kaybı söz konusu değildir.

<span class="mw-page-title-main">Yazılım iskeleti</span>

Bilgisayar programlamada yazılım iskeleti, yazılım çerçevesi ya da yazılım çatısı, standart fonksiyonların hazır olarak sunulduğu ancak programcı tarafından bu fonksiyonlardan arzu edilen kısımların ek kodlarla istenildiği şekilde güncellenebildiği sistemlerdir.

<span class="mw-page-title-main">React</span> Kullacı arayüzleri oluşturmak için kullanılan JavaScript kütüphanesi

React, kullanıcı arayüzü oluşturmaya yarayan açık kaynak kodlu bir javascript kütüphanesidir. Facebook önderliğinde bir geliştirici grubu tarafından geliştirilmekte olan React, Model-View-Controller prensibine uygun olarak oluşturulmuştur. React ile single-page olarak adlandırılan sayfalar geliştirilebileceği gibi React-Native ile mobil uygulamalar da geliştirilebilir.

Dart, ilk kez Google tarafından geliştirilen ve daha sonraları ECMA tarafından standart (ECMA-408) haline getirilen açık kaynaklı ve genel-amaçlı bir programlama dilidir. Dart dili kullanılarak web, sunucu, mobil uygulamalar ve IoT cihazları geliştirilebilir.

W3Schools, 1998 yılında kurulmuş programlama dillerini öğretmeyi amaçlayan ücretsiz bir eğitim sitesidir. Aynı zamanda bir uygulaması da bulunmaktadır. İsmi World Wide Web'den (W3) türetimiştir fakat W3C ile herhangi bir bağlantısı yoktur.

<span class="mw-page-title-main">JetBrains</span> Çek yazılım şirketi

JetBrains yazılım geliştirme ve proje yönetimi ile ilgili araçlar geliştiren bir yazılım şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">Xcode</span>

Xcode macOS, iOS, watchOS, tvOS ve visionOS için yazılım geliştirmek için Apple tarafından geliştirilen macOS için entegre bir tümleşik geliştirme ortamıdır. Yazılım geliştirme araçlarını içerir. İlk kez 2003 yılında piyasaya çıkan hizmetin en istikrarlı sürümü, sürüm 8.3.3'tür ve Mac App Store'den macOS Sierra kullanıcıları için ücretsiz olarak sunulmaktadır. Kayıtlı geliştiriciler, Apple Developer web sitesinden paketi önizleme sürümlerini ve önceki sürümlerini indirebilirler. Bununla birlikte, Apple son zamanlarda yazılımın sürüm 9 beta 2'nin beta versiyonunu Apple Developer hesaplarıyla halka açık hale getirdi.

JSDoc JavaScript kaynak dosyalarına ek açıklama için kullanılan metin işaretleme dilidir. JSDoc yorumları kullanarak programcılar uygulamanın ne yaptığını yazabilir ve bunu dokümante edebilir. Bundan sonra yazılanlar farklı araçlar vasıtası ile HTML veya Zengin Metin Biçimi haline getirilir.

WebStrom çapraz platform bir JavaScript, TypeScript ve web için tümleşik geliştirme ortamıdır (IDE). Grafiksel hata ayıklamacısı (debugger) ve sürüm kontrol sistemi (VSC) ile entegredir. JetBrains şirketi tarafından geliştirilmektedir. Özel mülk bir yazılımdır. 30 günlük deneme sürümü de bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Angular (Framework)</span>

Angular, web uygulamaları geliştirmek için kullanılan açık kaynak ve özgür yazılım bir framework'tür. Google tarafından geliştirilmiş ve desteklenmektedir. İlk olarak 2010 yılında AngularJS adıyla piyasaya sürülen framework, 2016 yılında Angular 2 olarak yeniden tasarlanmış ve bu sürümle birlikte daha modern bir mimariye geçiş yapılmıştır. Angular, özellikle dinamik ve tek sayfa uygulamaları (SPA) oluşturmak için tercih edilmektedir.

Bir web geliştiricisi, istemci-sunucu modeli kullanarak World Wide Web uygulamalarının geliştirilmesinde uzmanlaşmış veya özel olarak ilgilenen bir programcıdır. Uygulamalar genellikle istemcide, PHP, ASP'de HTML, CSS ve JavaScript kullanır. NET (C#), Python, Node.js, sunucuda Go veya Java ve istemci ile sunucu arasındaki iletişim için http bağlantılarını kullanmaktadır. Bir web içerik yönetim sistemi genellikle web uygulamalarını geliştirmek ve sürdürmek için kullanılır.