İçeriğe atla

Cloud

Cloud 1.0
Geliştirici(ler)Good OS LLC
İşletim sistemi ailesiUnix benzeri
LisansCreative Commons Attribution Noncommercial Share Alike 3.1 Unported
Çekirdek türüMonolitik çekirdek
Platform desteğix86 mimarisi
Web sitesiwww.thinkgos.com/cloud/

Cloud, Los Angeles'in kurduğu anonim şirket "Good LLC" tarafından ortaya çıkarılan "tarayıcı tabanlı işletim sistemi"dir. Şirket ilk olarak üçüncü canlı örneğinde şimdi ağır bir şekilde Ubuntu'ya dayanan gOS adlı bir Linux dağıtımını piyasaya sürdü.

Genel bakış

Cloud doğal ölçekteki bir işletim sistemini önyükleme olmadan çok basit görevleri yapma imkânını kullanıcıya veren bir çeşit web tabanlı uygulamalara erişim sağlayarak sadece bir ağ tarayıcısını çalıştıran basitleştirilmiş bir işletim sistemidir. Basitliğinden dolayı Cloud sadece birkaç saniye içinde önyüklenebilmektedir.[1] İşletim sistemi temelde İnternet'te gezinmek için kullanılan Netbooklar, Mobil Aygıtlar PC'ler için tasarlanır. Bulut arka plandaki esas işletim sisteminin önyüklemesine devam ettiği için kullanıcı Bulut'tan esas İS'ne hızlı bir şekilde önyükleme yapabilir.

Bir temel işletim sistemi ile tarayıcıyı birleştirme imkânını uygulamaların ve verinin sabit disk yerine İnternet üzerine "yaşayıp çalıştığı", bulut bilgi işleminin kullanıcısına da sağlar.

Bulut diğer işletim sistemleriyle birlikte kurulup kullanılabilir veya bağımsız bir işletim sistemi olarak hareket edebilir. Tek başına bir işletim sistemi olarak kullanıldığında donanım gereksinimleri oldukça düşüktür.

Şu anda Bulut yalnızca GIGABYTE M912 Touch Scrreen Netbook modeline kuruluyor ama bir gizli beta testi hâlen (Şubat 2009'un başında) yayınlanıyor.

Kabul

Eski eleştiriler işletim sisteminin kullanıcı arayüzünü Mac OS X'e benzetti ve gerçekte değişkin bir Mozilla Firefox tarayıcısına dayansa da tarayıcısının Google Chrome'a benzerliği fark edildi.[1]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b "gOS intros OS cloud for netbooks". The Register. 2 Aralık 2008. 16 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Web tarayıcısı</span> World Wide Webdeki bilgi kaynaklarını almak, sunmak ve dolaşmak için yazılım uygulaması

Web tarayıcısı veya ağ tarayıcısı, kullanıcıların World Wide Web (WWW) üzerinde bulunan bilgi kaynaklarını edinmeye ve görüntülemeye yarayan yazılımların genel adıdır. WWW üzerindeki bilgi kaynakları web sayfası, resim, video veya başka içerik türü olabilir. Bu kaynaklarda yer alan hiperlinkler aracılığıyla kullanıcılar, web tarayıcılarını kullanarak ilgili kaynaklar arasında dolaşabilir.

<span class="mw-page-title-main">Mozilla Firefox</span> yazılım

Mozilla Firefox, Mozilla Vakfı ve onun alt kuruluşu Mozilla Corporation tarafından geliştirilen, özgür ve açık kaynak kodlu bir web tarayıcısıdır. Firefox; Windows, macOS, Linux, Android ve iOS işletim sistemlerinde kullanabilir. Yazılımın Windows, macOS, Linux, Android sürümlerinde web sayfalarının oluşturulması için Gecko motoru kullanılır. Mozilla tarafından geliştirilen Gecko, mevcut ve planlanmış web standartlarıyla uyumludur. 2015'te çıkan iOS için Firefox uygulamasında ise Apple'ın getirdiği kısıtlamalar nedeniyle iOS'in bütünleşik WebKit motoru kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Tarayıcı savaşları</span>

Tarayıcı Savaşları, elektronik cihazların İnternete bağlanırken kullandıkları yazılımlar olan ağ tarayıcısı üreticisi şirketler arasında yaşanan ve pazar payını elinde tutmak ya da artırmak için girişilen yarış dönemlerine verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">Mozilla</span>

Mozilla, 1998 yılında Netscape çalışanları tarafından kurulan bir özgür yazılım topluluğudur. Mozilla topluluğu; Mozilla ürünlerini kullanma, geliştirme, yayma ve destekleme yollarıyla özgür yazılımların ve açık standartların kullanımını teşvik eder. Topluluk, örgütsel olarak Mozilla Vakfı ve onun alt kuruluşu Mozilla Şirketi tarafından desteklenir.

Linux dağıtımı ; Linux çekirdeği, GNU araçları ve bir masaüstü ortamının bir araya gelmesiyle, bu birlikteliği sürdürülebilir şekilde yönetecek bir yapılandırma araçları seti, yazılım güncelleme araçları vb. ile oluşturularak tam teşekküllü bir işletim sistemi haline gelen uygulamalar bütününü ifade eder.

Netscape Communications Corporation Mountain View, Kaliforniya ve daha sonra Dulles, Virginia merkezli Amerikan bağımsız bir bilgisayar hizmetleri şirketidir. Netscape web tarayıcısı bir zamanlar baskındı 1990'ların ortalarında pazar payı yüzde 90'ın üstündeyken 2006'da yüzde 1'in altına indi. Rakipleri Microsoft Internet Explorer ve diğer tarayıcılara yenik düştü. Aynı zamanda Netscape, en yaygın programlama dili JavaScript'i oluşturan şirkettir.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Silverlight</span>

Microsoft Silverlight, ağ uygulamaları için animasyon, vektör, 3D grafik ve görüntü oynatma imkânları sağlayan zengin internet uygulamaları geliştirme düzlemidir.

<span class="mw-page-title-main">Google Chrome</span> Google tarafından geliştirilen bir web tarayıcısı

Google Chrome, Google tarafından geliştirilen ücretsiz bir web tarayıcısıdır. Eylül 2008'de Microsoft Windows sürümü yayımlanmış; daha sonra Linux, macOS, iOS ve Android sürümleri de geliştirilmiştir.

Chrome OS, Google tarafından geliştirilen Linux çekirdeğini kullanan, web uygulamaları ile çalışan işletim sistemidir. 7 Temmuz 2009 tarihinde duyurulan Chrome OS, 15 Haziran 2011 tarihinde Chromebook ile piyasaya çıkmıştır. Chrome OS bilinenin aksine özgür yazılım değildir.

Mozilla Firefox'un özellikleri onu diğer tarayıcılardan ayırır.

Firefox Sync, Mozilla Firefox İnternet tarayıcısının eşleştirme özelliğidir. Önceleri tarayıcıdan bağımsız bir eklenti olarak sunulmaya başlanmış olup Firefox 4.0 ve sonrası sürümlerde Firefox'a gömülü bir özellik olarak gelmektedir. Kullanıcıların yer imlerini, tarayıcı geçmişini, tarayıcı ayarlarını, şifreleri, otomatik doldurulan formları ve en son açılmış 25 sekmeyi, birden fazla bilgisayarda ya da telefonda senkronize etmeye olanak tanır. Firefox Sync, verileri şifreleyerek, kullanıcı bilgisinin dışarıya çıkmasını engeller.

<span class="mw-page-title-main">Bulut bilişim</span> internet tabanlı bilişim hizmeti

Bulut bilişim, bilgisayarlar ve diğer cihazlar için, istendiği zaman kullanılabilen ve kullanıcılar arasında paylaşılan bilgisayar kaynakları sağlayan, internet tabanlı bilişim hizmetlerinin genel adıdır. Bulut bilişim bu yönüyle bir ürün değil, hizmettir; temel kaynaktaki yazılım ve bilgilerin paylaşımı sağlanarak, mevcut bilişim hizmetinin; bilgisayarlar ve diğer aygıtlardan elektrik dağıtıcılarına benzer bir biçimde bilişim ağı üzerinden kullanılmasıdır.

iCloud Appleın sunduğu bulut depolama ve bulut bilişim servisi

iCloud, Apple tarafından 6 Haziran 2011 WWDC'de tanıtılan bulut depolama ve bulut bilişim servisidir. Şubat 2016 itibarıyla, hizmetin 782 milyon kullanıcısı vardır. Hizmet, kullanıcılarına, dokümanlar, fotoğraflar ve müzik gibi verileri uzaktaki sunucularında iOS, Macintosh veya Windows cihazlarına indirmek, paylaşmak, diğer kullanıcılara veri göndermek ve kaybedilen veya çalınan Apple cihazlarını yönetmek özellikleri verir. Hizmet aynı zamanda iTunes kullanan bir ana Mac veya Windows bilgisayarına manuel yedeklemelere güvenmek yerine, iOS cihazlarını kablosuz olarak iCloud'a yedeklemeye izin verir. Servis kullanıcıları hesapları AirDrop kablosuz ile bağlayarak anında fotoğraf, müzik ve oyunları paylaşabiliyorlar. Apple, e-posta, kişiler, takvim, yer imleri, notlar, hatırlatıcılar, iWork dokümanları, fotoğraflar ve diğer veriler için veri senkronizasyon merkezi olarak hareket eden Apple'ın MobileMe hizmetinin yerini aldı. 2011'den başlayarak, iCloud Microsoft Azure ve Amazon Web Servislerine dayanıyor. Apple iOS Security beyaz kağıdı 2014'te yayınlandı, Apple, şifrelenmiş iOS dosyalarının Amazon S3 ve Microsoft Azure'de depolandığını onayladı. Apple, 2016 yılında Google ile bazı iCloud hizmetleri için Google Cloud Platform'nu kullanmak için bir anlaşma imzaladı. Ekim 2016'da Bloomberg, Apple tarafından daha doğrudan çalıştırılarak Apple'ın çevrimiçi hizmetlerinin Hız ve Deneyimini iyileştirmeyi amaçlayan Pie projesi üzerinde çalıştığını bildirdi. Ayrıca, Apple'ın tüm çalışanlarını Apple Kampüs'e taşıdığı bildirildi, diğer çalışanların çoğu Apple Park'a geçecekti.

<span class="mw-page-title-main">Firefox OS</span> Mozilla tarafından geliştirilmiş Linux tabanlı mobil işletim sistemi

Firefox OS, Mozilla tarafından özellikle telefonlar için geliştirilen Linux tabanlı açık kaynak bir işletim sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Camino (web tarayıcısı)</span>

Camino eski bir ücretsiz, açık kaynaklı GUI ve Firefox tabanlı tarayıcı. OS X işletim sistemi için özel tasarlanmıştır. XUL tabanlı kullanıcı arayüzü bulunurdu ve Mozilla için tasarlanan uygulamalar çalışırdı. İlk sürümü 13 Şubat 2002 tarihinde yayımlanan web tarayıcısının 30 Mayıs 2013 tarihinde geliştirilmesi durduruldu.

Firefox şu anlamlara gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">İOS için Firefox</span>

iOS için Firefox Apple iPhone, iPad ve iPod Touch mobil cihazları için Mozilla'nın bir tarayıcısı. Firefox'ta masaüstü ve mobil için kullanılan Gecko düzen motorunu kullanmayan ilk Firefox markalı tarayıcıdır. Apple tarafından seçilen iOS güvenlik kısıtlamaları nedeniyle Firefox, Gecko'nun yerine yerleşik iOS WebKit tabanlı işleme çerçevesini kullandı. IOS for Firefox, Firefox Sync'i destekler ve Firefox'un tarama geçmişini, yer imlerini ve son sekmeleri senkronize edebilir.

<span class="mw-page-title-main">SystemRescue</span> Linux dağıtımı

SystemRescue, x86 ve x64 mimarili bilgisayarlar için tasarlanan bir Linux dağıtımıdır. SystemRescueCD'nin temel amacı, bir sistem çökmesinden sonra önyüklenemeyen veya başka şekilde hasar görmüş bilgisayar sistemlerini onarmaktır. SystemRescueCD'nin kalıcı bir işletim sistemi olarak kullanılması amaçlanmamıştır. Canlı CD, USB bellek veya her türlü sabit diskten çalışır. François Dupoux liderliğindeki bir ekip tarafından tasarlanmıştır. Arch Linux tabanlıdır. 6.0 sürümünden itibaren init sistemi olarak systemd'ye sahiptir.

Tarayıcı güvenliği, ağ bağlantılı verileri ve bilgisayar sistemlerini gizlilik ihlallerinden veya kötü amaçlı yazılımlardan korumak için İnternet güvenliğinin web tarayıcılarına uygulanmasıdır. Tarayıcıların güvenlik açıkları genellikle JavaScript ile bazen Adobe Flash kullanan ikincil bir yüke sahip siteler arası komut dosyası (XSS) kullanır. Güvenlik açıkları ayrıca tüm tarayıcılarda yaygın olarak kullanılan güvenlik açıklarından yararlanabilir.).

Web'de kullanıcı aracısı, kullanıcı adına hareket eden ve "Web içeriğini alan, işleyen ve son kullanıcı etkileşimini kolaylaştıran" herhangi bir yazılımdır. Bu nedenle kullanıcı aracısı özel bir yazılım aracısı türüdür.