İçeriğe atla

Cloob

Cloob
کلوب
SahipSabaIdea[1]
URLcloob.com
Ticari?Evet
Site türüSosyal ağ
Kayıtİsteğe bağlı
Kullanılabilir dil(ler)Farsça
Başlama tarihi21 Aralık 2004 (19 yıl önce) (2004-12-21)[2]
Geçerli durumÇevrimiçi

Cloob (Farsçaکلوب), İran merkezli bir sosyal ağdır. Site, 21 Aralık 2004 tarihinde kurulmuş olup yerel ve uluslararası popüler sosyal ağ sitesi Orkut'un İran hükûmeti tarafından engellendikten sonra bu boşluğu doldurmak için Cloob da dahil olmak üzere bir dizi yerel site ve ağ ortaya çıktı.

Sitenin ana sayfası İran Sanal Topluluğu başlığını içermektedir ve tüm içeriğin hükûmet sansürü riskini azaltmaya yönelik bir politika olan İran yasalarına göre kontrol edildiğini belirtiyor. Sitenin ayda yaklaşık 1 milyon üye ve 100 milyondan fazla sayfa görüntülemeye sahip olduğu iddia edilmektedir.[3] Kullanıcılar, dahili e-posta (bireysel arkadaşlar, arkadaş grupları ve topluluk üyeleri için), topluluklar ve topluluk tartışmaları (kulüpler), kişisel ve topluluk fotoğraf albümleri, topluluklar için makale arşivi, canlı mesajlaşma ve topluluklar için sohbet odaları, web günlüğü, iş ve özgeçmiş veritabanı, sanal para ("coroob" olarak adlandırılır), bireysel üyeler için gelir ve gider defteri tutma, mal ve hizmet sunmak için çevrimiçi mağazalar, ilanlar, sorular ve cevaplar, bağlantı ve içerik paylaşımı, haberler, üye güncellemeleri ve kapsamlı izin ayar yetenekleri gibi özelliklere sahiptir.

Cloob'un topluluk tartışmalarında gelişmiş arama, gelişmiş üye arama, e-posta iletileri için makbuz, profil ziyaretçilerinin listesi gibi bazı hizmetlerinde farklı miktarlarda üyelerin kullanılabilir sanal parası kullanılmaktadır. Sanal parayı satın almak veya diğer kullanıcılara aktarmak mümkündür.

Cloob, 7 Mart 2008'de meclis seçimleri döneminde İran hükûmeti tarafından sansürlendi. Bununla birlikte, Cloob yönetiminin yasadışı ve tartışmalı içeriğin kaldırıldığını açıkladıktan sonra, 29 Nisan 2008'de siteye tekrar erişim sağlandı. 25 Aralık 2009'da bir kez daha sansürlendiyse de 2011'de yeniden erişim sağlandı.

Kaynakça

  1. ^ Jafari, Hamed (30 Ağustos 2015). "Even Our President Is More Social than You!". TechRasa. Hamed Jafari. 24 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2020. 
  2. ^ "Archived copy". 3 Kasım 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2020. 
  3. ^ "Archived copy". 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İnternet sitesi</span> tek bir web alanından sunulan ilgili web sayfaları kümesi

Web sitesi, Ortak bir alan adı ile tanımlanan ve en az bir web sunucusunda yayınlanan web sayfaları ve ilgili içeriklerden oluşan bir koleksiyondur. Web üzerindeki sayfalar; metin, görsel ve animasyon şeklinde ziyaretçisine bilgi aktaran veya hizmet sunan sayfaların tümünü kapsayan bir doküman topluluğudur. Ziyaretçiler bir web sitesine, HTTP veya HTTPS protokollerinde aşağıdaki bileşenlerden oluşan benzersiz bir adresi kullanarak erişirler:

<span class="mw-page-title-main">Flickr</span>

Flickr, Şubat 2004'te Ludi corp tarafından kurulan ve 20 Mart 2005 tarihinde Yahoo tarafından 35 milyon dolara satın alınan bir internet sitesidir. Fotoğraf, video barındırma hizmeti ve paylaşma imkanı sunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İnternetin tarihi</span>

İnternetin tarihi, bilgisayar teknolojisinin gelişimi ve küresel ağların birbirine bağlanması süreçleri ile yakından ilişkilidir. 1950'lerde bilgisayar bilimlerinin gelişimiyle başlayan bu süreç, 1960'larda ARPANET projesiyle devam etti.

Myspace, ABD merkezli bir sosyal ağ hizmeti. 2005-2008 yılları arasında dünyanın en büyük sosyal ağ sitesiydi.

<span class="mw-page-title-main">İnternet</span> elektronik iletişim ağı

İnternet, bilgisayar sistemlerini birbirine bağlayan elektronik iletişim ağıdır. TDK, internet sözcüğüne karşılık olarak genel ağı önermiştir. İnternet yerine zaman zaman sadece net sözcüğü de kullanılır.

Facebook, insanların başka insanlarla iletişim kurmasını ve bilgi alışverişi yapmasını amaçlayan bir sosyal ağ. 4 Şubat 2004 tarihinde Harvard Üniversitesi 2006 devresi öğrencisi Mark Zuckerberg tarafından kurulan Facebook, öncelikle Harvard öğrencileri için kurulmuştu. Daha sonra Boston civarındaki okulları da içine alan Facebook, iki ay içerisinde Ivy Ligi okullarının tamamını kapsadı. Uygulamanın ilk senesinde; Amerika Birleşik Devletleri'ndeki tüm okullar Facebook veri tabanında mevcuttu. Üyeler önceleri sadece söz konusu okulun e-posta adresiyle üye olabiliyordu. Daha sonrasında da ağ içine liseler ve bazı büyük şirketler de katıldı. 11 Eylül 2006 tarihinde ise Facebook tüm e-posta adreslerine, bazı yaş sınırlandırmalarıyla açıldı. Kullanıcılar diledikleri ağlara; liseleri, çalışma yerleri ya da yaşadığı yerler itibarıyla katılım gösterebilmektedirler. Ayrıca Facebook, dünyanın en fazla ziyaret edilen sitelerinden biridir. Google Play Store'da 5 milyardan fazla kullanıcısı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Windows Live Spaces</span>

Windows Live Spaces Microsoft'un sunduğu Sosyal Ağ, Blog ve basit bir günlük tutma programıdır. İlk çıkış tarihi 2004 yılıdır ve günümüze gelene kadar oldukça gelişmiştir. Microsoft'un blogging ve sosyal ağ platformu. Site ilk başta 2004 yılı başında MSN Spaces olarak diğer sosyal paylaşım siteleri ile rekabet etmek üzere serbest bırakıldı ve topluluk servislerinin MSN markasından uzaklaşmasının bir parçası olarak 2006'da yeniden başlatıldı.

<span class="mw-page-title-main">İnternet kültürü</span>

İnternet kültürü, sık ve aktif internet kullanıcıları arasında gelişen ve sürdürülen, özellikle internet üzerinden birbirleriyle iletişim kuran çevrimiçi toplulukların üyeleri tarafından oluşturulan bir tür yarı yeraltı kültürüdür. Bu kültür, etkisi bilgisayar ekranları aracılığı ve bilgi ve iletişim teknolojileriyle, özellikle de internet tarafından aracılık edilen bir kültürdür.

<span class="mw-page-title-main">Sosyal medya</span> İnsanların kendi aralarında bilgi veya düşünce paylaştığı sanal topluluk ve ağlar

Sosyal medya, kullanıcıların internette aradığı, kullandığı ve içerik ürettiği interaktif iletişim platformdur. Geleneksel medya’dan Web 2.0’ın kullanılmaya başlamasıyla, tek yönlü içerik paylaşımından, çift taraflı içerik alışverişine erişim sağlanılan medya iletişimidir. Sosyal ağlar, insanların birbiriyle içerik ve bilgi paylaşmasını sağlayan İnternet siteleri ve uygulamalar sayesinde, herkes aradığı, ilgilendiği içeriklere ulaşabilmektedir. Küçük gruplar arasında gerçekleşen diyaloglar ve paylaşımlar giderek, kullanıcı bazlı içerik üretimini giderek arttırmakta, amatör içerikleri dijital dünyada birer değere dönüştürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sosyal ağ</span> Kişinin çevresindeki diğer kişilerle oluşturduğu ilişki ağı

Sosyal ağ kavramını ilk kez 1954 yılında Barnes, kişinin çevredeki diğer insanlarla olan ilişkilerini tanımlamak amacıyla kullanmıştır. İnternet ortamında, kullanıcıların kendilerini tanımlayarak her kültürden farklı kullanıcı ile iletişime geçtiği, bunun yanında normal sosyal yaşamda kullanılan jest ve mimik hareketlerini simgeleyen sembollerle duygu ve düşüncelerini sanal olarak ifade ettiği, bu şekilde sosyal iletişim kurduğu ortamlar “sosyal ağ” olarak tanımlanmaktadır. Bugün sosyal ağlar dediğimizde en büyük örnek olarak karşımıza Facebook, Instagram, Twitter ve LinkedIN gibi web siteleri çıkmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Outlook.com</span> Microsoftun 2012de tanıttığı bir e-posta servisi

Bu makale genel web postası hizmeti ile ilgilidir. İş web posta hizmeti için, Outlook Web'e bakın.

<span class="mw-page-title-main">Spaces (uygulama)</span>

Spaces Google tarafından geliştirilen grup tartışmaları ve mesajlaşma için özel bir çapraz-platform uygulamasıdır. Uygulama bir içerik paylaşım platformu olarak tasarlanmıştır. Kullanıcılar, bir "alan" yaratarak, tartışmaya kendi arkadaşlarını davet ederek ve videoları, görüntü, metin ve diğer medyayı paylaşabilirler. Böyle bir web tarayıcısı Google Chrome, arama motoru Google Arama ve video paylaşım platformu YouTube gibi Google hizmetleri uygulamaya yerleşik olarak kullanıcılara onlardan içeriği kaynak sağlamakta. Uygulamanın kullanımı 17 Nisan 2017'de sona ermiştir.

Friendster, Kuala Lumpur, Malezya merkezli bir sosyal oyun sitesiydi. Eskiden sosyal ağ hizmeti web sitesiydi. Friendster yeniden tasarlanmadan önce Friendster'deki üyeler diğer üyeler ile iletişim kurabiliyor, iletişim kurduğu kişileri ayarlayabiliyor ve onlarla online içerik paylaşabiliyordu. Site ayrıca Flört ve yeni şeyler keşfetmek içinde kullanılıyordu. Ağlar ve profiller aracılığı ile kullanıcılar videolar, resimler, mesajlar ve yorumlar paylaşabiliyordu. Friendster, şimdiki sosyal ağların dedesi sayılmaktadır.

MobileMe Apple tarafından sunulan çevrimiçi hizmetlerin ve yazılımların aboneliğe dayalı bir koleksiyonuydu. Tüm hizmetler kademeli olarak değiştirildi ve yerini iCloud aldı. iCloud'a yapılan transferler 31 Temmuz 2012'ye kadar geçerli olmak üzere 30 Haziran 2012'den itibaren hizmet kesildi.

<span class="mw-page-title-main">Windows Live Expo</span>

Windows Live Expo Windows Live hizmet yelpazesinin bir parçası olarak Microsoft tarafından tanıtılan seri ilan hizmeti ve sosyal paylaşım sitesidir. Microsoft tarafından bir "çevrimiçi sosyal pazar" olarak tanımlandı. Web sitesi 31 Temmuz 2008'de faaliyete son verdi.

<span class="mw-page-title-main">MSN Dial-up</span> Microsoft tarafından geliştirilen bir internet servis sağlayıcısıdır.

MSN Dial-up Microsoft tarafındam Amerika Birleşik Devletleri'nde ve daha sonra birçok başka ülkede işletilen bir İnternet servis sağlayıcısıdır. Başlangıçta The Microsoft Network olarak adlandırılan bu uygulama, 24 Ağustos 1995 tarihinde Windows 95'in yayınlanmasına denk gelecek şekilde tescilli bir çevrimiçi hizmet olarak başlatıldı. 1996 ve 1997'de, İnternet servis sağlayıcısı'nin yeniden gözden geçirilmiş web tabanlı bir versiyonu internette interaktif multimedya içeriğindeki erken bir deneydi. Sonradan Microsoft 2007 yılında MSN WiFi Hotspot adında Wi-Fi Bulucu hizmeti de sunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk Bilimler Akademisi</span>

Arnavutluk Bilimler Akademisi, 1972 yılında kurulan Arnavutluk'taki en önemli bilimsel kurumdur. Kurum, Arnavutluk'un içinde ve dışında bulunan araştırma merkezlerinde ve diğer organizmalarda yer alan "akademisyenler" olarak da adlandırılan en seçkin bilim insanlarını içermektedir. Akademi 28 üye, 11 ilişkili üye ve 26 onur üyesine sahiptir. Akademi iki bölümden oluşmaktadır:

Facebook Groups, Meta, Inc. tarafından sunulan topluluk hizmetidir. Facebook Grupları bireysel kullanıcılar tarafından oluşturulabilir. Gruplar, üyelerin bu öğelerle ilgili bağlantılar, medya, sorular, etkinlikler, düzenlenebilir belgeler ve yorumlar gibi içerik yayınlamasına izin verir. Sayfaları izlemek için onu beğenmek gerekir, grupa dahil olmak içinse istek göndermek gerekir.

Bir sosyal ağ hizmeti, sosyal ilişkiler kurmak için kullanılan çevrimiçi bir platformdur. İnsanların kişisel veya kariyer ilgi alanlarını, aktiviteleri, geçmişlerini veya gerçek hayat bağlantılarını paylaşır.

İnternet topluluğu veya web topluluğu olarak da adlandırılan çevrimiçi topluluk, üyeleri birbirleriyle öncelikli olarak İnternet aracılığıyla etkileşimde bulunan sanal topluluktur. Çoğu kişi için, çevrimiçi topluluklar "görünmez arkadaşlardan oluşan bir aile" den oluşan ev gibidir. Çevrimiçi bir topluluk, üyelerin tartışmalar yayınlayabileceği, yorum yapabileceği, tavsiye verebileceği veya işbirliği yapabileceği bir bilgi sistemi olarak hareket edebilir. İnsanlar genellikle sosyal ağ ve sosyal medya siteleri, sohbet odası, internet forumu, e-posta listeleri ve tartışma panoları aracılığıyla iletişim kurarlar. İnsanlar ayrıca video oyunları, bloglar ve sanal dünyalar aracılığıyla çevrimiçi topluluklara katılabilir. Web 2.0 web sitelerinin popülaritesinin artması, daha kolay gerçek zamanlı iletişim ve başkalarıyla bağlantıya izin verdi ve bilgi alışverişi için yeni yolların sunulmasını kolaylaştırdı.