İçeriğe atla

Clinical Psychology Review

Clinical Psychology Review
ISO 4Detaylı arayın [1]
Dizinleme
ISSN0272-7358
OCLC no.639061884

Clinical Psychology Review , klinik psikoloji alanıyla ilgili konularda incelemelerin abonelik tabanlı ve açık erişim yayınlanmasını destekleyen, hakemli bir akademik dergidir. Gordon JG Asmundson (University of Regina) baş editör olarak görev alır; Ernst Koster (Gent Üniversitesi), Christine Purdon (Waterloo Üniversitesi), Annemieke van Straten (Vrije Universiteit Amsterdam) ve Michael J. Zvolensky (Houston Üniversitesi) ise dergide yer alan diğer editörlerdir. Clinical Psychology Review, 18.1 Alıntı Puanına ve 12.792 (2020) etki faktörüne sahiptir ve klinik psikoloji alanındaki 131 dergi arasında 2. sıradadır.

Kapsamı

Psikopatoloji, psikoterapi, davranış terapisi, bilişsel terapiler, davranışsal tıp, toplum ruh sağlığı, psikiyatrik değerlendirme ve çocukluk gelişimi ile ilgili konular dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere geniş bir konu yelpazesi ele alınmaktadır. Dergi, bilimin ilerlemesine katkıda bulunan ve klinik psikoloji pratiğine destek veren makaleler yayınlamayı amaçlamaktadır.

Yayınların İndekslenmesi

Clinical Psychology Review, BIOSIS Citation Index, Current Contents – Social & Behavioral Sciences, Embase, Google Scholar, PsycINFO, PubMed/ Medline ve Scopus dahil olmak üzere küresel erişimi desteklemek için 7 uluslararası veritabanında endekslenmiştir.

El Yazmalarının Teslimi

Makale gönderme süreciyle ilgili daha fazla bilgi, yazar gönderme yönergelerinin incelenmesinden sonra bulunabilir. Clinical Psychology Review ile açık erişim yayıncılığını sürdürmekle ilgilenen yazarlar için, açık erişim seçenekleri gözden geçirildiğinde daha fazla bilgi bulunabilir.

Yayın Kurulu Üyeleri

Ruth A. Baer (Kentucky Üniversitesi), ABD

Daniel Bagner (Florida Uluslararası Üniversitesi), ABD

Anna M. Bardone-Cone (The University of North Carolina at Chapel Hill), ABD

Linda Booij (Concordia Üniversitesi), Kanada

Andrew Busch (Miriam Hastanesi, Davranışsal ve Önleyici Tıp Merkezleri), ABD

John Calamari (Rosalind Franklin Tıp Üniversitesi), ABD

Michael Christopher (Pasifik Üniversitesi), ABD

Pim Cuijpers (VU Amsterdamn), Hollanda

Melissa Cyders (Indiana Üniversitesi Purdue Üniversitesi Indianapolis), ABD

Joanne Davis (Tulsa Üniversitesi), ABD

Jon D. Elhai (Toledo Üniversitesi), ABD

Brandon Gaudiano (Brown Üniversitesi), ABD

David AF Haaga (Amerikan Üniversitesi), ABD

Gretchen Haas (Pittsburgh Üniversitesi), ABD

Gerald Haeffel (Notre Dame Üniversitesi), ABD

Richard Hallam (Londra), Birleşik Krallık

Martin Harrow (Illinois Üniversitesi, Chicago Tıp Fakültesi), ABD

Holly Hazlett-Stevens (Nevada Reno Üniversitesi), ABD

Eli Lebowitz (Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi), ABD

Ellen W. Leen-Feldner (Arkansas Üniversitesi), ABD

Carl Lejuez (Kansas Üniversitesi), ABD

Richard Moulding (Deakin Üniversitesi), Avustralya

Kim Mueser (Boston Üniversitesi), ABD

Jeremy Pettit (Florida Uluslararası Üniversitesi), ABD

Suzanne Pineles (VA Boston Health Care System), ABD

Mark D. Rapport (Central Florida Üniversitesi), ABD

Karen Rowa (McMaster Üniversitesi ve St. Joseph's Healthcare Hamilton), Kanada

Kristalyn Salters-Pedneault (Eastern Connecticut Eyalet Üniversitesi), ABD

Donald Sharpe (Regina Üniversitesi), Kanada

Eric A Storch (Baylor Tıp Fakültesi), ABD

Bruce Wampold (Wisconsin-Madison Üniversitesi), ABD

Carl F. Weems (Iowa Eyalet Üniversitesi), ABD

Aviv Weinstein (Ariel Üniversitesi), İsrail

Thomas A. Widiger (Kentucky Üniversitesi), ABD

Sabine Wilheln (Massachusetts Genel Hastanesi), ABD

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Psikoloji veya Ruh bilimi, içgüdüsel davranışları ve zihni inceleyen bilimdir. Bilinçli ve bilinçsiz olayların yanı sıra daha çok duygu ve düşüncenin incelemesini içeren Psikoloji, çok kapsamlı bir bilimsel alandır. Bu alanda uzman olan ve aynı zamanda bilgi araştırması yapanlara psikolog denir. Psikologlar, beyinin ortaya çıkan özelliklerini ve ortaya çıkan özelliklerle bağlantılı tüm fenomenleri anlamaya çalışırlar ve bu şekilde daha geniş nöro-bilimsel araştırmacı grubuna katılırlar. Psikoloji bilimi, bir sosyal bilim olmasına rağmen aynı zamanda doğa bilimleri olarak da kategorize edilebilir. Özellikle beyin biyolojisi bilgisini oldukça kullanır ve geliştirir.

<span class="mw-page-title-main">Kemal Sayar</span> Türk psikiyatr ve yazar

M. Kemal Sayar, Türk psikiyatri hekimi (psikiyatr), yazar.

Dr. Ross W. Greene, Boston Massachusetts Genel Hastahanesi,Pediyatrik Psikofarmoloji bölümünde, Klinik ve Araştırma Programı Bilişsel ve Davranışsal Psikoloji Dalı başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Muzaffer Aksoy</span>

Muzaffer Baki Aksoy, Türk hekim.

<span class="mw-page-title-main">Akran denetimi</span> Çalışmanın, çalışmayı üretenlerle benzer yetkinliklere sahip bir veya daha fazla kişi tarafından değerlendirilmesi

Akran denetimi ya da hakem denetimi, bir yazarın akademik çalışmasını aynı alanda uzman olan kişilerin incelemesine sunma sürecidir. Akran denetimi olabilmesi için belli bir alanda ki bu çoğu zaman dar bir alandır, tarafsız denetim yapabilecek bir uzmanlar topluluğunun varlığı gerekir. Eğer konu yeterince dar bir sahaya ait değilse veya sahalar arası (interdisipliner) ise, denetimin tarafsızlığını sağlamak zor olabilir. Ayrıca bir fikrin önemi her zaman takdir edilemeyebilir. Akademik kalite için vazgeçilmez sayılsa da, akran denetimi, etkisiz ve yavaş olabilmesi nedeniyle eleştirilmiştir.

Marmara Tıp Fakültesi, Marmara Üniversitesine bağlı tıp fakültesidir. 1983'te Haydarpaşa Kampüsünde kurulmuştur. Okul birincisi kontenjanı ile beraber 216 kişilik kontenjanı vardır. Seçkin akademik kadrosu ve verdiği eğitim ile Türkiye'nin önde gelen fakültelerindendir. Mevcut durumda iki tane klinik eğitimin verildiği hastanesi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Carl Rogers</span> Amerikalı psikolog (1902 – 1987)

Carl Ransom Rogers, psikolojide humanistik yaklaşımın kurucularından ve psikoterapi araştırmaları yapan psikologlar içinde en önemlilerinden birisi olarak görülen Amerikalı psikolog. Rogers, 20.yüzyılın en çok etkilenilen altı psikoloğundan biri ve Sigmund Freud'dan sonra en önemli klinik psikolog olarak gösterilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Nevzat Tarhan</span> Türk psikiyatr, yazar

Kaşif Nevzat Tarhan,, Türk hekim, psikiyatrist ve nöropsikolog. Üsküdar Üniversitesi'nin kurucu rektörü. 1998 yılında Memory Centers of America'nın Türkiye temsilciliğini aldı. Türkiye'de ilk nöropsikiyatri hastanesi olan NPİSTANBUL Beyin Hastanesi'nin yönetim kurulu başkanlığını yürütmektedir. Ayrıca Türk-Amerikan Nöropsikiyatri Derneği Türkiye Şubesi başkanıdır, 2011 yılında Üsküdar Üniversitesi'ni kurmuş ve rektörlüğünü yapmıştır.

Mustafa Şahin, Türk doktor, akademisyen ve Selçuk Üniversitesi eski rektörü.

Lightner Witmer, klinik psikoloji hareketinin öncüsü Amerikalı psikologdur.

Sağlık psikolojisi bir tıbbi psikoloji altdalıdır. Sağlık, hastalık ve sağlık hizmetlerindeki psikolojik ve davranışsal süreçlerin incelenmesidir. Psikolojik, davranışsal ve kültürel faktörlerin fiziksel sağlık ve hastalığa nasıl katkıda bulunduğunu anlamakla ilgilenir. Psikolojik faktörler sağlığı doğrudan etkileyebilir. Örneğin, hipotalamik-hipofiz-adrenal ekseni etkileyen kronik olarak meydana gelen çevresel stres faktörleri kümülatif olarak sağlığa zarar verebilir. Davranışsal faktörler de bir kişinin sağlığını etkileyebilir. Örneğin, belirli davranışlar zamanla zararlı olabilir veya sağlığa iyi gelebilir. Sağlık psikologları biyopsikososyal bir yaklaşım benimser. Başka bir deyişle, sağlık psikologları sağlığı sadece biyolojik süreçlerin değil, aynı zamanda psikolojik, davranışsal ve sosyal süreçlerin ürünü olarak anlarlar.

Askerî psikoloji dost ve düşman kuvvetlerinde veya sivil topluluklardaki davranışları anlama, tahmin etme ve karşı koymaya yönelik psikolojik teorilerin ve ampirik verilerin araştırılması, tasarımı ve uygulanmasıdır. Askerî harekâtların yürütülmesi için istenmeyen, tehdit edici veya potansiyel olarak tehlikeli olabilecek davranışlara özel önem verilmektedir. Askerî psikoloji, askeri zaferler için askerî birlikler arasındaki dayanıklılığı teşvik etmek ve düşman güçlerine karşı koymak için psikolojinin çoklu alt disiplinlerini kullanır. Askerî psikoloji altında incelenen stres ve zihinsel hastalıklar askeriyeye özgü değildir. Ancak, askerler genellikle savaş ve savaş ortamlarında benzersiz stres kombinasyonlarıyla karşılaşırlar ve stresle ilişkili psikiyatrik bozukluklar yaşayabilirler. Askerî personelin karşılaştığı sorunların özel örnekleri arasında Travma sonrası stres bozukluğu (TSSB), suçluluk, aile ve partner zorlukları, kâbuslar ve geri dönüşler sayılabilir. Uygulamalı askerî psikoloji özellikle danışmanlık ve askerî personelin ve ailelerinin stres ve yorgunluğunun tedavisi üzerine odaklanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Psikoloji tarihi</span>

Psikolojinin tarihi, çok eski uygarlıklara uzanmaktadır. Psikoloji "davranış ve zihinsel süreçlerin bilimsel olarak incelenmesi" olarak tanımlanmaktadır. İnsan zihnine ve davranışına felsefi ilgi, Mısır, İran, Yunanistan, Çin ve Hindistan'ın eski uygarlıklarına dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Erdinç Öztürk</span>

Erdinç Öztürk, Türk akademisyen ve klinik psikoloji profesörü. İstanbul Üniversitesi - İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalında klinik psikolog olarak yirmi yıl çalışmış ve travma kökenli yüzlerce dissosiyatif bozukluk vakasını tedavi etmiş olan Öztürk, 2015'ten bu yana İstanbul Üniversitesi - Cerrahpaşa Adli Tıp ve Adli Bilimler Enstitüsü Sosyal Bilimler Ana Bilim Başkanı olarak bilimsel faaliyetlerini sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">James Cantor</span>

James M. Cantor, hiperseksüalite ve atipik cinsel ilgiler konusunda uzmanlaşmış Kanadalı klinik psikolog ve seksolog.

Prof. Dr. Esen Karamürsel Akpek,, Türk hekim, bilim insanı, göz hastalıkları ve immünoloji uzmanı.

Yılmaz Tezcan, Türk akademisyen ve siyasetçi

Endel Tulving, Estonya doğumlu Kanadalı deneysel psikolog ve bilişsel sinirbilimcidir. İnsan hafızası üzerine yaptığı araştırmalarda semantik ve epizodik hafıza arasındaki ayrımı ortaya koymuştur. Tulving, Toronto Üniversitesi'nde fahri profesördür. Baycrest Sağlık Bilimleri Rotman Araştırma Enstitüsüne 1992 yılında Bilişsel Sinirbilim alanında katılmış ve 2010 yılında emekli olana kadar orada çalışmıştır. 2006'da Kanada'nın en yüksek sivil onuru olan Kanada Nişanı almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Stanislav Grof</span>

Stanislav "Stan" Grof, transpersonel psikolojinin geliştirilmesinde büyük katkıları olan 1960'lardan beri Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşayan Çek doğumlu psikiyatrist.

<span class="mw-page-title-main">Mualla Öztürk</span>

Mualla Öztürk, Türk doktor, çocuk psikiyatristi ve öğretim üyesi. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi ile Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı'nın kurucusu.