İçeriğe atla

Climacoceratidae

Climacoceratidae
Yaşadığı dönem aralığı: 15,97-11,63 myö
Orta Miyosen-Geç Miyosen[1] 
PreЄ
J
Palaeotragus'un (arkada) Climacoceras ile karşılaştırması
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Chordata
Sınıf:Mammalia
Takım:Artiodactyla
Üst familya:Giraffoidea (?)
Familya:Climacoceratidae
Hamilton, 1978[2]
Cinsler
  • Climacoceras
  • Nyanzameryx
  • Orangemeryx
  • Prolibytherium
  • Propalaeoryx
  • Sperrgebietomeryx

Climacoceratidae, Afrika'da Miyosen döneminde yaşaymış, yüzeysel olarak geyik benzeri bir çift toynaklı familyasıdır. Başlangıçta zürafagillerde sınıflandırılan Prolibytherium gibi bazı cinsler zürafaların atalarına yakındırlar.

Climacoceratidler, yani şu anda tip cinsi Climacoceras olan familyanın üyeleri, başlangıçta Palaeomerycidae familyasına ve daha sonra Giraffidae'ye yerleştirildi. 1978'de W. R. Hamilton yeni bir aile kurdu ve onu Giraffoidea üst ailesi içinde Giraffidae'ye yaklaştırdı.

Zürafalardan farklıdırlar, çünkü boynuz benzeri ossikonları farklı kemiklerden türetilmiştir.

Kaynakça

  1. ^ "Fossilworks: Climacoceratidae". fossilworks.org. 20 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2021. 
  2. ^ "Climacoceratidae". Mindat.org. 
  • MacInnes, DG 1936, "Afrika Miyoseninden yeni bir fosil geyik cinsi", Linnean Society Dergisi, Zooloji 39: 521-530.
  • Hamilton, WR, 1978, "Cervidae and Palaeomerycidae", 495-508, Maglio, VJ & Cooke, HBS, (ed.) "Afrika memelilerinin evrimi", Harvard University Press, Cambridge, Massachusetts & London, İngiltere, 1978, xiv-641

Diğer Kaynaklar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Köpekgiller</span> etçil memeli familyası

Köpekgiller (Canidae), etçiller (Carnivora) takımına ait bir familya.

<span class="mw-page-title-main">Zürafa</span> karada yaşayan en uzun memeli

Zürafa (Giraffa), soyu tükenmemiş canlılar arasında karada yaşayan en uzun ve gevişgetirenler arasında da en büyük; Afrika’da yaşayan çift toynaklı memelidir. Bilimsel tür adı deveye benzer şekline ve leoparda benzeyen beneklerine ithafen verilmiştir. Ana ayırt edici özellikleri oldukça uzun boynu ve bacakları, tüylü deriyle kaplı boynuzları ve beyaz-krem bir ten üstünde siyah ve kahverengi arasında değişen benekleridir. En yakın yaşayan akrabası okapi ile birlikte zürafagiller (Giraffidae) familyasında sınıflandırılır ve derileri ile beneklerinin renk ve şekillerinden ayırt edilen dokuz alt türü vardır.

<i>Abrictosaurus</i> Heterodontosauridae familyasından fosil sürüngen cinsi

Abrictosaurus, Erken Jura devri'nde şimdiki Güney Afrika'da yaşamış olan Heterodontosauridae familyasından bir theropod dinozor cinsi.

<span class="mw-page-title-main">Canini</span>

Canini, köpekgiller (Canidae) familyasının bir oymağı.

<span class="mw-page-title-main">Geyik</span> geyikgiller familyasındaki gevişgetiren memeliler

Geyik, geyikgiller familyasında geviş getiren otobur memeli hayvanların ortak adıdır. Çift toynaklılar takımında bulunan akraba familyalardaki benzer hayvanlar da genel olarak geyik diye adlandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çift toynaklılar</span> memeli takımı

Çift toynaklılar, memelilerin eteneliler (Placentalia) infra sınıfına ait bir takım. Takım, su aygırları, domuzlar, pekariler, geyikler, koyun ve keçiler gibi karasal canlıların yanında balinaları da içerir. Yaklaşık 270 adet karada yaşayan çift toynaklı türü mevcuttur. Bunlardan özellikle boynuzlugiller familyasına ait türler, insanlar için ticari açıdan çok önemlidir. Çift toynaklılar, günümüzün en başarılı otçul kara canlılarındanlardır.

<span class="mw-page-title-main">Zürafagiller</span> çift toynaklılar takımına ait, geviş getiren bir familya

Zürafagiller (Giraffidae), çift toynaklılar (Artiodactyla) takımına ait, geviş getiren bir familya. Bu familya sadece iki ayrı cinse ayrılan iki türden oluşmaktadır: Zürafa ve Okapi.

<span class="mw-page-title-main">Kapuçingiller</span> primat familyası

Kapuçingiller (Cebidae), Yeni Dünya maymunlarına (Platyrrhini) dahil bir primat familyası. Bu familyanın sınıflandırılması çok kez değiştirilmiştir. Bu madde'de kullanılan şekli 14 türü içeren iki cinsi kapsamaktadır: Cebus ve Saimiri.

<i>Sivatherium</i> soyu tükenmiş zürafagil

Sivatherium, dağılımı Afrika'dan Hint Yarımadası'na kadar uzanan, soyu tükenmiş bir zürafa cinsi.

<span class="mw-page-title-main">Hyracodontidae</span> tek toynaklı familyası

Hyracodontidae, Eosen ila Geç Oligosen dönemleri arasında Asya ve Amerika'da yaşamış tek toynaklıları içeren bir familya.

<span class="mw-page-title-main">Cainotheriidae</span> tarih öncesi çift toynaklı familyası

Cainotheriidae, Avrupa'da, Geç Eosen'den Orta Miyosen'e kadar yaşamış bir çift toynaklı familyasıdır. Çoğunlukla karstik yataklarda korunmuş olarak bulunurlar.

<span class="mw-page-title-main">Giraffoidea</span> çift toynaklı üst familyası

Giraffoidea, Climacoceratidae, Antilocapridae ve Giraffidae familyalarını içeren bir üst familyadır. Üst familya ait tek mevcut üyeler, Amerika antilobu, zürafa ve okapi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Decennatherium</span> ilkin zürafagil

Decannatherium, soyu tükenmiş bir Zürafa cinsi. İlk kez 1952'de Crusafont Pairo tarafından adlandırıldı. Yalnızca İspanya, Segovia'daki Macrofauna, Los Valles de Fuentiduenya fosil bölgesinde bulundu.

<i>Helladotherium</i> ilkin zürafagil

Helladotherium, Miyosen döneminde Avrupa, Afrika ve Asya'da yaşamış bir Sivatherine zürafagil cinsidir. Cinsin en eksiksiz fosil buluntusu, bozulmamış bir dişi Sivatherium giganteum kafatasıyla karşılaştırmaya dayanan bir dişi iskeletdir.

Canthumeryx, soyu tükenmiş bir zürafa cinsidir. Zürafaların muhtemel atalarından biridir. Fosilleri Kenya, Tanzanya ve Suudi Arabistan'da bulunmuştur.

<i>Shansitherium</i>

Shansitherium, Miyosen döneminde yaşamış soyu tükenmiş bir zürafa cinsidir. İlk olarak 1926 yılında Bohlin tarafından tanımlanmıştır.

Giraffokeryx, Hindistan Yarımadası ve Avrasya'nın Miyosen döneminden bilinen orta büyüklükteki zürafaların soyu tükenmiş bir cinsidir. Başındaki dört ossikon ile diğer zürafalardan ayrılır; biri çift ön kemiğin ön yüzünde gözün önünde, diğeri ise temporal fossadan sarkan paryetal kemiğin olduğu bölgede gözlerin arkasındadır. Diğer zürafalarda olduğu gibi brakidont diş yapısına sahiptir, bacakları ve ayakları orta uzunluktadır.

<i>Palaeotragus</i> soyu tükenmiş Zürafa akrabası

Palaeotragus, Afrika ve Avrasya'nın Miyosen döneminden çok büyük, ilkel, okapi benzeri zürafaların bir cinsidir.

Bohlinia, Afrika ve Avrasya'da Geç Miyosen döneminde yaşamış, çift toynaklı familyası Giraffidae'nin soyu tükenmiş bir cinsidir. İlk olarak 1929 yılında paleontolog Dr. W. Matthew tarafından isimlendirilmiştir ve B. adoumi ve B. attica olmak üzere iki tür içerir. B. attica türü, tanımının ilk olarak Camelopardalis attica olarak adlandırılmasından ve daha sonra Giraffa attica olarak yeniden sınıflandırılmasından bu yana birkaç kez yeniden sınıflandırılmıştır.

<i>Heteroprox</i>

Heteroprox, Avrupa'nın Miyosen döneminden soyu tükenmiş bir geviş getiren çift toynaklı memeli cinsi.