İçeriğe atla

Clemens Maria Franz von Bönninghausen

Clemens von Bönninghausen
Doğum12 Mart 1785(1785-03-12)
Birleşik Hollanda Cumhuriyeti
Ölüm26 Ocak 1864 (78 yaşında)
Alman Konfederasyonu
Kariyeri
DalıHomeopati, botanik, tarım, hukuk

Clemens Maria Franz (Friedrich) Freiherr (Baron) von Bönninghausen (Herinckhave, Fleringen yakınlarında, 12 Mart 1785 - Münster, 26 Ocak 1864) avukat, Hollandalı ve Prusyalı memur, tarımcı, botanikçi, doktor ve homeopati alanında öncü kişi.

Légion d'honneur ile şövalye ilan edildi.

Von Bönninghausen, Hollanda'nın Overijssel ilindeki Fleringen yakınlarındaki Herinckhave malikanesinde eski unvanlı bir ailenin çocuğu olarak doğdu. Babası Lodewijk Ernst von Bönninghausen idi. Annesi Theresia von Weichs zur Wenne idi. Münster'deki Gymnasium Paulinum'a katıldı, Groningen Üniversitesi'nde hukuk okudu ve 1806'da Roma ve eski Hollanda hukuku alanında mezun oldu.

Von Bönninghausen, Kral'ın denetçisi ve özel konseyi, vergi genel sekreteri, kraliyet kütüphanecisi, emekli maaşlarında mali işler sorumlusu ve Topografik Enstitüleri başkanlığı da dahil olmak üzere çeşitli görevlerde bulundu. Tüm bu hizmetleri Hollanda Kralı Louis Napolyon Bonapart'ın hizmetinde 1810'da tahttan çekilinceye kadar sürdürdü. Von Bönninghausen, son derece nazik ve yardımsever efendisinin zorla el çektirilmesi karşısında şok oldu ve daha fazla çalışmayı reddetti.[1] Kendi topraklarına döndü ve Almelo'daki mahkemede başkanlık görevini kabul etti. O sırada önce Franziska Sofia von Schade zu Ahausen ile, onun ölümünden sonra Amalia von Hamm ile evlendi.

Kaynakça

  1. ^ "Archived copy". 18 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2012. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Prusya</span> 1525-1947 yılları arasında Orta Avrupada varlığını sürdürmüş eski bir Alman devleti

Prusya, tarihin değişik dönemlerinde değişik anlamlarda kullanılmış bir isim olmakla birlikte en çok 1713-1867 yılları arasında kendine Prusya Krallığı adını veren ve Orta Avrupa'da hüküm süren Alman devletinin ismidir.

<span class="mw-page-title-main">Salisbury</span>

Salisbury, Birleşik Krallık'ta, İngiltere ülkesinde Güney Batı bölgesinde 2009'da "tek-seviyeli yerel idare" statüsü verilen Wiltshire kontluğuna bağlıdır ve bu kontluk içinde bir şehir mahallesi statülü, yetkileri çok sınırlı ama "Salisbury Şehri Yerel İdaresi" adı taşıyan bir ikincil bir yerel idare statüsü bulunmaktadır. Salisbury Orta Çağ'dan kalma eski bir katedrali olması dolayısıyla şehir statüsü taşımaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ali Bozer</span> Türk hukukçu ve siyasetçi

Ali Hüsrev Bozer, Türk hukukçu ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Komisyonu</span> Avrupa Birliğinin yürütme organı

Avrupa Komisyonu ya da tam adıyla Avrupa Toplulukları Komisyonu, yaklaşık 16.000 personelle desteklenip 27 komisyon üyesinden oluşan Avrupa Birliği politikalarının tasarlayıcısı ve koordinatörü, başka bir deyişle Avrupa Birliği'nin yürütme organıdır. Mevzuat önerileri hazırlayıp, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Birliği Bakanlar Konseyi'ne sunar. Bu organlarca hazırlanan bütçe ve programları uygulamakla yükümlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Adalet Bakanlığı (Türkiye)</span> Türkiyede bir bakanlık

Adalet Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, adalet ve yargı işlerinden sorumlu olan bakanlıktır. Bakanlığın temel görevleri arasında, kanunlarda öngörülen mahkemelerin kurulması ve teşkilatlandırılması, ceza infaz kurumları, icra ve iflas daireleri gibi adalet kurumlarının planlanması, idari gözetimi ve denetimi yer alır. Kamu veya özel kurumlarla iş birliği yaparak adalet hizmetlerinin geliştirilmesine katkıda bulunur ve kanunlarla veya cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle verilen diğer görevleri yerine getirir.

<span class="mw-page-title-main">Royal Society</span> Birleşik Krallık ulusal bilimler akademisi

The Royal Society of London for the Improvement of Natural Knowledge, bilime yönelik olarak alanında uzman bir topluluk olup var olma bakımından muhtemelen en eski topluluktur. 1660'ta oluşturulmuş ve 1662'de resmen kurulmuş olan bilim topluluğudur. İngiltere Kralı II. Charles tarafından açılışı yapılmıştır. Topluluk, bir araştırma ve tartışma mekânı olmasını amaçlayan kurucularla birlikte başlangıçta "Görünmez Kolej"in bir uzantısı idi. Topluluk, İngiliz hükûmetine karşı devlet yardımı alan ilmî bir uzman olarak görev yapmaktadır. Topluluk Birleşik Krallık'ın Bilimler Akademisi olarak görevini yapmakta olup, araştırma derneklerine ve bilimsel kuruluşlara yatırım yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Claude Juncker</span>

Jean-Claude Juncker, ilk olarak 20 Ocak 1995 tarihinde Lüksemburg'un başbakanı seçilmiş olup, 4 Aralık 2013 tarihine dek bu görevi yürütmüştür. Aynı zamanda Devlet Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı makamlarını da başbakanlıkla beraber üstlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Albert Kesselring</span> İkinci Dünya Savaşında Alman Hava Kuvvetleri Generali. Orduda kendisine nevralji ağrısından dolayı yüzü hep gülümser vaaziyette durmasından ötürü "Güler Yüzlü Albert" deniliyordu.

Albert Kesselring, Almanya'nın topçu subayı ve Nazi Almanyası döneminde Luftwaffe general ve Generalfeldmarschall'i.

<span class="mw-page-title-main">Beatrix</span> Hollanda eski kraliçesi

Beatrix, 30 Nisan 1980 tarihinde tahta çıkmış olup 33 sene süreyle Hollanda Kraliçesi olduktan sonra 30 Nisan 2013 tarihinde tahtını oğlu Willem-Alexander'a bırakmıştır. Tahtından feragat etmesinden sonra üç resmi unvan kullanmaya başlamıştır: Royal Altes Hollanda Prensesi Beatrix, Orange-Nassau Prensesi ve Lippe-Biesterfeld Prensesi. Günlük olarak ise kısaca "Prenses Beatrix" olarak anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Henning von Tresckow</span>

Henning von Tresckow, , Almanya ve Nazi Almanyası'nın kurmay subayı, tümgenerali ve Fedor von Bock'un yeğeni. Gerd von Rundstedt'in emrinde Ordular Grubu A'nın kurmayı, Günther von Kluge'nin emrinde Doğu Cephesi'nde Merkez Ordu Grubu harekât birinci kurmayı, Batı Cephesi'nde Oberbefehlshaber West kurmay başkanı. Henning von Tresckow, 1941'de Ordu Grubu Merkez'de bir direniş örgütlemeye başlar. 13 Mart 1943'te Tresckow'un Hitler'in uçağına yerleştirdiği saatli bomba patlamaz ve Hitler'e yaptığı suikast başarısız olur. Ardından Von Stauffenberg ile 20 Temmuz Suikastini planlar fakat sonuç başarısız olur. Başarısız suikast girişiminin ardından von Tresckow ertesi gün intihar etmiştir.

Belediye başkanı, bir şehir veya kasabanın belediye hükûmetindeki en üst düzey yetkili olarak görev yapar. Dünya genelinde, bir belediye başkanının yetkileri ve sorumlulukları ile bir belediye başkanının seçimi veya diğer şekillerde görevlendirilmesi konusunda yerel yasalar ve adetler arasında geniş bir farklılık bulunmaktadır. Seçilen sistemlere bağlı olarak, bir belediye başkanı belediye hükûmetinin baş yürütme görevlisi olabilir, sadece bağımsız gücü olmayan çok üyeli bir yönetim kurulunu yönetebilir veya sadece sembolik bir rol oynayabilir. Bir belediye başkanının görev ve sorumlulukları, belediye yöneticilerini ve çalışanlarını atamak ve denetlemek, seçmenlere temel hükûmet hizmetleri sağlamak ve bir belediye yönetim organı tarafından kabul edilen yasaları ve yönetmelikleri uygulamaktır. Bir belediye başkanının seçilme seçenekleri, halk tarafından doğrudan seçilme veya seçilmiş bir yönetim kurulu veya kurul tarafından seçilme gibi seçenekleri içerebilir.

<span class="mw-page-title-main">Axel von dem Bussche</span> Alman politikacı

Axel Freiherr (Baron) von dem Bussche-Streithorst, II. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası'nın subayı.. Kasım 1943'te Wolfsschanze'de Claus von Stauffenberg ile koordineli olarak Adolf Hitler'i suikast düzenleyerek öldürmeye çalışmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gençlik ve Spor Bakanlığı (Türkiye)</span> Türkiyede bir bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, gençlik ve spor işlerinden sorumlu olan bakanlık.

<span class="mw-page-title-main">Hollanda Silahlı Kuvvetleri</span>

Hollanda Silahlı Kuvvetleri, Hollanda Krallığı'nı dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı korumakla görevli olan silahlı kuvvetlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Willem-Alexander</span> Hollanda kralı (2013–günümüz)

Willem-Alexander, Hollanda kralı olup, 2013 yılında annesinin feragatını takiben tahta çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Frans Timmermans</span> Hollandalı siyasetçi ve diplomat

Frans Timmermans, Hollandalı siyasetçi. Hollanda'da dışişleri bakanı, Avrupa Birliği'nde Avrupa Komisyonu başkan yardımcısı olarak görev yaptı. 22 Ağustos 2023 tarihinde Avrupa Komisyonu'ndaki görevinden ayrılarak 2023 Hollanda genel seçimleri için ittifak yapan GroenLinks ve PvdA'nın ortak baş adayı gösterildi. İttifak, seçimlerde yüzde 15 oy alarak ikinci parti oldu.

<span class="mw-page-title-main">József Szlávy</span> Macar siyasetçi

József Szlávy de Érkenéz et Okány, Macar siyasetçi. Szlávy, Avrupa'da Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun bir parçası olan Macaristan Krallığı'nda 1872 ile 1874 yılları arasında başbakanlık makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Piet de Jong</span> Hollandalı siyasetçi

Petrus Jozef Sietse "Piet" de Jong, LVO, DSC, 5 Nisan 1967'den 6 Temmuz 1971'e kadar Hollanda Başbakanı olan bir Hollanda siyasetçisi ve deniz subayı idi. Daha sonra Hristiyan Demokratik Canlanış'a (CDA) dönüşen Katolik Halk Partisi (KVP) üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı</span> Türkiyede bir bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, sosyal hizmetler ve aile işlerinden sorumlu olan bakanlıktır. 2011 yılında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı adıyla kuruldu. 2018 yılında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile birleştirilerek "Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı" adını aldı. 21 Nisan 2021’de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın kurulmasıyla bakanlığın adı "Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı" olarak değiştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Fas başbakanı</span> Fasın hükûmet başkanı

Fas başbakanı, Fas Krallığı hükûmetinin başıdır ve diğer anayasal monarşilerdki başbakana benzer bir pozisyonda görev yapar. Başbakan, parlamentoya seçilen en büyük partiden Fas kralı tarafından seçilir. Fas Anayasası hükûmete kralın onayıyla yürütme yetkileri verir ve hükûmet başkanının kabine üyelerini, vilayet valilerini, büyükelçileri önerme ve görevden alma; hükûmet programlarını ve kamu hizmetlerinin sunumunu denetleme ve parlamentonun alt meclisini feshetme yetkilerini verir.