İçeriğe atla

Claudiosaurus

Claudiosaurus
Yaşadığı dönem aralığı: 259-252 myö
Lopingiyen-Mezozoyik 
Specimen of Claudiosaurus germaini, on display at the Redpath Museum, Montreal
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Chordata
Sınıf:Reptilia
Klad:Diapsida
Klad:Neodiapsida
Familya:Claudiosauridae
Carroll 1981
Cins:Claudiosaurus
Carroll 1981
Tip tür
Claudiosaurus germaini

Claudiosaurus (claud Latince'de "topallık" ve saurus "kertenkele" anlamına gelir) Madagaskar'daki Morondava Havzası'nın Permiyen'e tarihlenen Sakamena Formasyonu'ndan soyu tükenmiş bir diapsid sürüngen cinsidir. Claudiosaurus en bazal neodiapsidlerden biridir. Claudiosarus'un Neodiapsida'nın kardeş grubu olduğu da bulunmuştur. Omurgasının, girlesinin ve uzuvlarının deseni, Claudiosaurus ve Thadeosaurus'un yakın bir ortak atayı paylaştığını gösterir.

Keşif

Claudiosaurus, Madagaskar'ın Sakamena Formasyonu'ndan bilinmektedir. Aslen Geç Permiyen'den claudiosaurlar da bulundu, ancak son zamanlarda Madagaskar'ın Erken Triyas çökeltilerinde de bulundular.

Biyoloji ve açıklama

Claudiosaurus germaini'nin yaşam restorasyonu

Claudiosaurus, ilkel Araeoscelidia'dan daha fazla türetilmiş diapsidleri içeren bir sürüngen grubu olan Neodiapsida'nın ilk üyelerinden biriydi.[1] Nispeten uzun bir gövdeye ve boyuna sahipti ve toplam uzunluğu yaklaşık 60 santimetreye (2,0 ft) ulaştı. Kısmen okyanusal olduğu ve yaşamını modern deniz iguanasına benzer bir şekilde yaşadığı tahmin edilmektedir. Bu teorinin ana nedeni, iskeletinin kemik yerine önemli miktarda kıkırdak içermesi ve bu da karadaki ağırlığını desteklemekte zorlandığını gösteriyor. Özellikle sternum zayıf gelişmişti, bu da sudan çıkmayı zorlaştıracaktı. Bunun yerine, muhtemelen vücudunu ve kuyruğunu dalgalandırarak ve akıcılığı artırmak için bacaklarını vücuda yakın tutarak yüzdü.[2] Ancak daha yakın tarihli bir çalışmada, deniz iguanalarının benzer şekilde sadece karadaki muadillerinden çok ince bir şekilde farklı olduğu belirtilmiş olsa da, omurganın kuyruk ve bacak oranları, kara sürüngenlerine daha yakın olduğunu göstermektedir.[3] Ortalama omur, Hovasaurus'un yaklaşık iki katıdır. Claudiosaurus, Hovasaurus'tan daha ince bir kuyruğa sahiptir. Frontal, dorsal yörünge marjına katkıda bulunur. Bu, prefrontalin post frontal ile temas kurmasını engeller. Post frontal arkaya doğru ventral olarak genişler ve orbital rime katkıda bulunur. Pterygoidin ön süreci düzdür. En yakın kafatası karşılaştırması Anarosaurus cinsi ile olabilir. Claudiosaurus, orantılı olarak uzun bir boyun varlığında Acerosodontosaurus ve Hovasaurus'tan farklıdır.

Sınıflandırma

Claudiosaurus, Li ve diğerleri (2018) tarafından, bazal neodiapsid Acerosodontosaurus ile bir klad oluşturan, kaplumbağalar ile ilişkili bir takson olarak tanımlanmıştır.[4]

Reisz, Modesto & Scott'ın (2011) analizine göre oluşturulmuş kladogram:[5]

Captorhinidae

Diapsida

Araeoscelidia

Neodiapsida

Orovenator

Lanthanolania

Tangasauridae

Younginidae

Claudiosaurus

Sauria

Kaynakça

  1. ^ Carroll (1981). "Plesiosaur ancestors from the upper permian of Madagascar". Philosophical Transactions of the Royal Society. B. 293 (1066): 315-383. doi:10.1098/rstb.1981.0079. 
  2. ^ The Marshall Illustrated Encyclopedia of Dinosaurs and Prehistoric Animals. Londra: Marshall Editions. 1999. s. 72. ISBN 1-84028-152-9. 
  3. ^ Pablo Nuñez Demarco et al. Was Mesosaurus a Fully Aquatic Reptile? Front. Ecol. Evol, published online July 27, 2018; doi: 10.3389/fevo.2018.00109
  4. ^ Chun Li; Nicholas C. Fraser; Olivier Rieppel; Xiao-Chun Wu (2018). "A Triassic stem turtle with an edentulous beak". Nature. 560 (7719): 476–479. doi:10.1038/s41586-018-0419-1.
  5. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; Orovenator isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: )

Konuyla ilgili yayınlar

  • McMenamin, M. Permian Aquatic Reptiles. Preprints 2019, 2019080033 (doi: 10.20944/preprints201908.0033.v1). McMenamin, M. Permian Aquatic Reptiles. Preprints 2019, 2019080033 (doi: 10.20944/preprints201908.0033.v1).
  • Carroll, R. (1981). Plesiosaur Ancestors from the Upper Permian of Madagascar. Philosophical Transactions of the Royal Society of London. Series B, Biological Sciences, 293(1066), 315-383. Retrieved February 5, 2020, from www.jstor.org/stable/2396139
  • Pablo Nuñez Demarco, Melitta Meneghel, Michel Laurin, Graciela Piñeiro. Was Mesosaurus a Fully Aquatic Reptile? Frontiers in Ecology and Evolution, 2018; 6 *

Caldwell, M. (1995). Developmental Constraints and Limb Evolution in Permian and Extant Lepidosauromorph Diapsids. Journal of Vertebrate Paleontology, 14(4), 459-471. Retrieved February 5, 2020, from www.jstor.org/stable/4523588

  • Sues, H. (2019). The Rise of Reptiles: 320 Million Years of Evolution. Baltimore: Johns Hopkins University Press., doi:10.1353/book.67468.
  • CUTHBERTSON, R., RUSSELL, A., & ANDERSON, J. (2013). CRANIAL MORPHOLOGY AND RELATIONSHIPS OF A NEW GRIPPIDIAN (ICHTHYOPTERYGIA) FROM THE VEGA-PHROSO SILTSTONE MEMBER (LOWER TRIASSIC) OF BRITISH COLUMBIA, CANADA. Journal of Vertebrate Paleontology, 33(4), 831-847. Retrieved March 3, 2020, from www.jstor.org/stable/42568652
  • Stomach stones for feeding or buoyancy? The occurrence and function of gastroliths in marine tetrapods341Phil. Trans. R. Soc. Lond. Bhttp://doi.org/10.1098/rstb.1993.0100

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kertenkele</span> parafiletik sürüngen grubu

Kertenkeleler veya kelerler (Lacertilia), çoğu okyanus ada zincirinin yanı sıra Antarktika hariç tüm kıtalarda yaşayan 6.000'den fazla türü olan, yaygın bir pullu sürüngen grubudur. Grup, yılanları ve Amphisbaenia'yı kapsamadığı için parafiletiktir; bazı kelerler, bu iki dışlanan grupla diğer kelerlerden daha yakından ilişkilidir. Kelerlerin boyutları, birkaç santimetre uzunluğundaki bukalemun ve gekolardan 3 metre uzunluğundaki Komodo ejderine kadar değişir.

<span class="mw-page-title-main">Permiyen</span> Paleozoyik Zamannın altıncı ve son dönemi

Permiyen, jeolojik zaman cetvelinde, yaklaşık 298,9 milyon yıl öncesinden 251,9 milyon yıl öncesine kadar süren ve kayda değer çevresel değişikliklere sahne olan bir jeolojik dönemdir. Bu dönemde kara yaşamında bir dönüşüm görülmesine ek olarak hayvanlar ve bitkilerin evrimsel tarihinde dikkate değer olaylara sahne oldu. Permiyen Dönemi'nin adı, Rusya'da Ural Dağları çevresindeki çalışmalar sırasında, İngiliz jeolog Roderick Impey Murchison tarafından 1841 yılında tarihe kazandırıldı. Permiyen Dönemi, Karbonifer Dönemi ile Triyas Dönemi arasında yer alır ve bu dönemde gerçekleşen çeşitli birçok olaydan dolayı karada yaşayan canlı türlerinin evriminde ve çeşitliliğinde bir dönüm noktası olarak görülür.

<span class="mw-page-title-main">Triyas</span> 252 ile 201 milyon yıl önce arasını kapsayan, Mezozoyik Zamanın ilk dönemi

Triyas, 251,902 milyon yıl önce (myö) Permiyen Dönemi'nin sonundan 201,4 myö Jura Dönemi'nin başlangıcına kadar 50,5 milyon yılı kapsayan jeolojik bir dönem ve sistemdir. Triyas, Mezozoyik Zaman'ın ilk ve en kısa dönemidir. Dönemin hem başlangıcı hem de sonunda büyük yok oluşlar görülmüştür. Triyas Dönemi, Erken Triyas, Orta Triyas ve Geç Triyas olmak üzere üç devreye ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">Reptiliomorpha</span> tetrapod kladı

Reptiliomorpha, amniyotları ve amniyotlarla yaşayan amfibilerden daha yakın bir ortak atayı paylaşan dört üyelileri içeren bir gruptur. Vallin ve Laurin (2004) tarafından Homo sapiens'i içeren ancak Ascaphus truei'yi içermeyen en kapsamlı grup olarak tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sauria</span> diapsid kladı

Sauria, arkozorların ve lepidosaurların en son ortak atalarını ve tüm soyundan gelenleri içeren bir sürüngen kladıdır. Kaplumbağaların Sauria içinde bulunduğunu varsayarsak, grup diapsidlerin taç grubu veya genel olarak sürüngenler olarak düşünülebilir. Son genomik çalışmalar ve fosil kayıtlarındaki kapsamlı araştırmalar ile kaplumbağaların daha önce düşünüldüğü gibi Saurian öncesi parareptillerle değil, arkozorlarla yakından ilişkili olduğu öne sürülüyor. Sauria, tüm modern sürüngenleri ve çeşitli soyu tükenmiş grupları içerir. Sauria, sürüngenlere memelilerden daha yakın akraba olan çeşitli kök sürüngenleri de içeren Sauropsida grubu içinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Lepidosauromorpha</span> sürüngen kladı

Lepidosauromorpha, kertenkelelere arkozorlardan daha yakın olan tüm diapsidleri içeren bir sürüngen kladıdır. Yaşayan tek alt grubu Lepidosauria'dır.

<span class="mw-page-title-main">Archosauromorpha</span> sürüngen kladı

Archosauromorpha, lepidozorlardan ziyade arkozorlarla daha yakından ilişkili tüm sürüngenleri içeren bir diapsid sürüngen kladıdır. Archosauromorflar ilk olarak Orta Permiyen döneminde ortaya çıktı ancak Triyas devrinde çok daha yaygın ve çeşitli hale geldiler.

<span class="mw-page-title-main">Pantestudines</span>

Pantestudinler, kaplumbağalarla diğer Saurianlardan daha yakın akraba olan tüm tetrapodların grubudur. Grup, hem modern kaplumbağaları (Testudines) hem de soyu tükenmiş tüm akrabalarını içerir.

<i>Tseajaia</i>

Tseajaia, tetrapoda kladından Kuzey Amerika'nın Permiyen döneminde yaşamış bir bazal diadektomorf cinsi. İskeleti, orta büyüklükte, oldukça gelişmiş, sürüngen benzeri bir amfibidir. Hayattayken yaklaşık 1 metre uzunluğundaydı ve daha yavaş olmasına ve pençeleri olmayan daha amfibi bir ayağı olmasına muhtemelen bir iguana gibi görünüyordu. Diş yapısı biraz küttü ve bu, onun otçul veya muhtemelen hepçil olduğunu gösteriyordu.

<i>Sphenacodon</i> bazal sinapsid

Sphenacodon, Geç Karbonifer ve Erken Permiyen dönemlerinde yaklaşık 300 ila 280 milyon yıl önce yaşamış bir sinapsid cinsidir. Yakından ilişkili Dimetrodon gibi, Sphenacodon da Eupelycosauria ailesi olan Sphenacodontidae'nin etçil bir üyesiydi. Bununla birlikte, Sphenacodon'un sırtında, Dimetrodon'da bulunan uzun sırt yelkeni yerine, omurlarındaki bıçak benzeri kemiklerden oluşan alçak bir tepe vardı. Sphenacodon fosilleri, New Mexico ve ABD'deki Utah-Arizona sınır bölgesinden bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Placodontia</span> sucul Triyas sürüngenlerini içeren bir klad

Placodontia, Triyas döneminde yaşamış, dönemin sonunda soyu tükenmiş bir deniz sürüngenleri takımıdır. Plesiosaurları içeren grup olan Sauropterygia'nın bir parçası oldukları düşünülüyor. Plakodontların uzunluğu genellikle 1 ila 2 m arasındaydı ve en büyüklerinden bazıları 3 m (9,8 ft) uzunluğundaydı.

<span class="mw-page-title-main">Parareptilia</span> sürüngen kladı

Parareptiller, küçük kertenkele benzeri canlıların yanı sıra, bazıları sivri uçlar ve zırh plakaları ile kıllanan daha büyük hayvanları içeren sıra dışı sürüngenler grubuydu. Diğer sürüngenlerin çoğundan farklı olarak, birçok parareptilin kafasının arkasında fenestrae adı verilen delikler yoktu. Bu pencere açıklıkları, dinozorlar gibi daha gelişmiş sürüngenlerin kafataslarını hafifletmeye yardımcı oldu. Pek çok parareptil otçul, künt, peg benzeri dişlere sahip gibi görünürken diğerleri muhtemelen böcekleri ve diğer eklembacaklıları yemiştir. Muhtemelen en ilkel parareptil grubu, Geç Permiyen Güney Afrika'dan gelen kertenkele benzeri milleretidlerdi. Geleneksel olarak, kafataslarının arkasında da pencereleri olmayan kaplumbağalar parareptiller arasında yer alır. Parareptiller ilk olarak geç Karbonifer dönemde ortaya çıktılar ve Triyas-Jura soy tükenme olayında yok oldular.

<i>Dimetrodon</i> tarih öncesi sinapsid cinsi

Dimetrodon, Permiyen döneminde yaşamış bir bazal sinapsid. Dimetrodon yeryüzünün ilk kara yırtıcılarından biriydi ve güçlü bir çenesi, hançer gibi dişleri olan uzun ve dar bir kafatasına sahipti.

<i>Orovenator</i> tarih öncesi sürüngen cinsi

Orovenator, fosilleri ABD, Oklahoma'daki Aşağı Permiyen yataklarında bulunmuş bazal diapsid cinsi. Oklahoma'daki Richards Spur bölgesinden alınan iki kısmi kafatasından bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Archosauriformes</span> sürüngen kladı

Archosauriformes, Geç Permiyen'de bir süre önce arkozoromorf atalarından gelişen diapsid sürüngenlerin bir kladıdır. Jacques Gauthier (1994) tarafından, Proterosuchidae ve Archosauria'nın [timsahları, teruzorları ve dinozorları içeren grup] son ortak atası ve tüm soyundan gelenler olarak tanımlandı. Phil Senter (2005), onu Proterosuchus ve Archosauria'yı içeren özel klad olarak tanımlar.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich von Huene</span>

Friedrich von Huene, tam adı Friedrich Richard von Hoinigen, 20. yüzyılın başlarında Avrupa'daki herkesten daha fazla dinozorun adını değiştiren bir Alman paleontologdu. Ayrıca çeşitli Permo-Karbonifer dört üyeli omurgalıları hakkında önemli katkılarda bulundu.

<i>Arctognathus</i> Permiyen terapsidi

Arctognathus, şimdiki Güney Afrika'da Karoo havzasında Geç Permiyen döneminde yaşamış soyu tükenmiş bir gorgonopsid cinsidir.

<i>Hylonomus</i> bilinen en eski sürüngen

Hylonomus, 312 milyon yıl önce Geç Karbonifer döneminde yaşamış soyu tükenmiş bir bazal sürüngen cinsidir. Hylonomus en eski tartışmasız sürüngendir. Cinse ait tek tür, Hylonomus lyelli türüdür.

Lanthanolania, Rusya'nın Arhangelsk Eyaletindeki Orta Permiyen yataklarından soyu tükenmiş bir bazL diapsid cinsidir. Holotipten ve sadece PIN 162/56 katalog numaralı örnekten bilinmektedir: Mesen Bölgesi'ndeki Mezen nehri, Glyadnaya Shchelya mevkiinden neredeyse eksiksiz bir kafatası. İlk olarak 2003 yılında Sean P. Modesto ve Robert R. Reisz tarafından isimlendirilmiştir ve tip türü Lanthanolania ivakhnenkoi'dir.

<i>Seymouria</i>

Seymouria, Kuzey Amerika ve Avrupa'nın Erken Permiyen döneminde yaşamış, seymouriamorfların soyu tükenmiş bir cinsidir. Amfipi olmalarına rağmen Seymouria kara yaşamına iyi adapte olmuştu. Birçok sürüngen özelliğine sahip olan bu cinsin üyeleri ilk başta ilkel bir sürüngen zannedilmişti. Seymouria baylorensis ve Seymouria sanjuanensis ilk akla gelen türlerdir. Bunlardan tip tür olan S. baylorensis daha kuvvetli ve özelleşmişti ancak fosillerine sadece Teksas'ta rastlandı. Diğer taraftan S. sanjuanensis daha boldu ve daha geniş bir alana yayılmıştı. Daha küçük olan bu tür iyi korunmuş birçok fosilden bilinmektedir: New Mexico'nun Cutler Oluşumu'ndan çıkarılmış altı adet iskelet ve Almanya'nın Tambach Oluşumu'ndan çıkarılmış, beraber fosilleşmiş tam yetişkin bir çift iskelet.