İçeriğe atla

Claude Perrault

Claude Perrault

Claude Perrault (d. 25 Eylül 1613 - ö. 9 Ekim 1688), Paris'teki Louvre Müzesi'nin doğu cephesinin tasarımına katılmasıyla tanınan Fransız mimardır. Ayrıca bir hekim ve anatomist olarak ve fizik ve doğa tarihi üzerine tezler yazan bir yazar olarak başarıya ulaşmıştır.[1]

Yaşam öyküsü

Perrault Paris'te doğmuş ve Paris'te ölmüştür. Etkili mimarisinin yanı sıra, mimari üzerine hayatta kalan tek Roma eseri olan Vitruvius'un on kitabını Jean-Baptiste Colbert'in kışkırtmasıyla yazılmış ve Perrault'nun ek açıklamalarıyla 1673'te yayımlanmış Fransızcaya çevirmesiyle tanınmıştır. 1683'te beş klasik mimarlık düzeni üzerine yaptığı tez izledi. Paris Üniversitesi'nden tıp diplomasına sahip bir doktor ve doğa filozofu olan Perrault, 1666'da kurulduğunda Fransız Bilimler Akademisi'nin ilk üyelerinden biri olmuştur.

Louis XIV tarafından yoluşturulan bir komite, Louis Le Vau, Charles Le Brun ve Perrault'dan ve Petit Conseil'denoluşan grup Louvre'un Doğu cephesini tasarlamıştır.[2] 1668'de başladı ve neredeyse 1680'de tamamlandı, bu sırada Louis XIV Louvre'u terk etti ve dikkatini Versay Sarayı'na odaklanmıştır. Doğu cephesinin arkasındaki kanat, Napolyon'un gelişiyle 19. Doğu cephesinin kesin tasarımı, güney kanadının genişliğini iki katına çıkarma kararını karşılamak için gereken son değişiklikleri yapan Perrault'a verilmiştir.[2]

Beş bölüme ayrılan doğu cephesi, Fransız klasisizminin tipik bir çözümüdür. Zemin kattaki bodrum katının basit karakteri, kesinlikle Vitruvius'a göre modellenen eşleştirilmiş Korint sütunlarını, uçlarında pavyonlarla gölgeli bir boşluğa karşı başlatır. Barok olarak adlandırılabilecek çok az şey, 16.yüzyıla kadar uzanan serin klasisizminde tanımlanabilmektedir. Perrault'un tasarıma katılımı mimar olarak ününü artırmıştır.[2]

Perrault ayrıca St-Benoît-le-Bétourné kilisesinde olan bir gözlemevi inşa etti, yeni bir Ste-Geneviève kilisesi tasarladı ve hepsi Paris'te bulunan Küçük Babalar Kilisesi'ne bir sunak inşa edilmiştir. Perrault'un Rue St-Antoine'daki zafer kemeri tasarımı, Le Brun ve Le Vau'nun rakip tasarımlarına tercih edildi, ancak sadece kısmen taşta yürütüldü. 19. yüzyılda kemer indirildiğinde, dahi ustanın taşları havan topu olmadan birbirine kenetlemek için bir araç tasarladığı ve ayrılmaz bir kütleye dönüştüğü bulunmuştur.

Ayrıca akustikte değerli bir katkı sağladı. Ses üzerine yaptığı tez, Oeuvres diverses de Physique et de Mecanique kitabının bir parçasıydı. Daha sonraki kitabında ses medyası, ses kaynakları ve ses alıcıları gibi konulara ele alıyor. Müzik akustiğinde, titreşimin ünsüzlük ve uyumsuzluk üzerindeki önemine dikkat çekti. Oeuvres diverses'teki "De la Musique des Anciens" adlı çalışması, nota kombinasyonlarının nasıl uyum sağladığını tartıştı. Ayrıca Eski el yazmalarının Avrupa müziği üzerine eleştirel incelemelerini de içerir.

Kardeşi Charles Perrault, diğer masalların yanı sıra Külkedisi'nin eski hikâyesinin klasik reteller'i olarak hatırlanır.

Kaynakça

  1. ^ "Claude Perrault". 9 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ a b c Ayers, Andrew (2004). The architecture of Paris : an architectural guide. Stuttgart: Edition Axel Menges. ISBN 3-930698-96-X. OCLC 51527007. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Charles Perrault</span>

Charles Perrault, Fransız şair, yazar, edebiyat teorisyeni.

<span class="mw-page-title-main">Louvre Müzesi</span> Pariste arkeoloji ve sanat müzesi

Louvre Müzesi, dünyanın en büyük sanat müzesidir. Fransa'nın başkenti Paris'te, Louvre Sarayı'na kurulmuştur. Şehrin içinden geçen Sen Nehri'nin kıyısında yer alır. Tarih öncesi çağlardan, 21. yüzyıla kadar uzanan, oldukça geniş bir koleksiyon yelpazesi vardır. Yaklaşık 35.000 kadar tarihî sanat eseri, 72.735 metrekarelik bir alanda sergilenmektedir. 2017 yılında, 8,1 milyon ziyaretçi oranıyla dünyanın en çok ziyaret edilen sanat müzesi seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">XIV. Louis</span> Fransa kralı

Louis-Dieudonné de France veya XIV. Louis, Dünya'nın ve Fransa'nın en uzun süre hüküm süren kralıdır. 1643-1715 yılları arasında Fransa krallığı yapmıştır. Fransızlar tarafından Louis Le Grand veya le Roi-Soleil olarak da anılır. Devlet benim sözlerinden de anlaşılacağı gibi Fransa'yı mutlak monarşiyle yönetmiştir. Çok saldırgan ve yayılmacı bir politika izlemiştir. Karısı Kraliçe Marie Theresia'dır. Fransa Bilimler Akademisi ilk defa XIV. Louis tarafından kurulmuştur. Bir tiyatro oyununda Apollon'u oynamıştır. Klasik sanata yakından ilgi duymaktadır. Babasının bir av köşkü olarak inşa ettirdiği Versay'ı genişleterek Fransa Krallığı'nın yönetildiği bir saray haline getirmiştir. Dönemin aristokratlarını gene Paris'ten uzaklaştırıp, Versay'a taşımıştır. Versay Sarayı'nın bahçesini barok dönemi eserleriyle düzenletmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Versay Sarayı</span> Paris civarındaki Fransız sarayı

Versay Sarayı ya da Versailles Sarayı, tarihi bir Fransız şatosudur. Sarayın ilk binasının yapımına 1661'de başlanmıştır, daha sonra değişik zamanlarda genişletilmiştir. Saray, günümüzde müze olarak kullanılır. Versailles sarayı çok geniş planlanmış olması yönüyle tipik Fransızdır. Roma İmparatorluğu'ndan sonra ilk kez bu sarayda büyük ölçüler kullanılmıştır. Bunun nedeni ise zengin ve merkezi krallık yönetimiydi. İtalya, Almanya ve İngiltere'de siyasi ortamlar farklı olduğu için Versailles sarayı gibi saraylar uzun süre yapılamadı.

<span class="mw-page-title-main">Fransa mimarisi</span>

Fransız mimarisi veya Fransa mimarisi, Fransız ve yabancı asıllı mimarların Fransa Cumhuriyeti coğrafi sınırları içinde tasarladığı veya inşa ettiği mimari eserlere verilen genel isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Concorde Meydanı</span> Pariste meydan

Concorde Meydanı, Fransa'nın başkenti olan Paris'in 8.bölgesinde, Şanzelize Caddesinin başında olan meydanın adıdır. Bordeaux şehrinin Quinconces Meydanından sonra Fransa'nın ikinci en büyük meydanıdır. İtalyan yazar, gazeteci ve diplomat olan Curzio Malaparte, "Concorde Meydanı meydan değil, aydınlıktır" demiştir.

<span class="mw-page-title-main">Les Invalides</span> Pariste bina kompleksi

Les Invalides ya da Hôtel national des Invalides, Paris'te bulunan, içinde pek çok farklı yapı barındıran, büyük ölçüde Fransa'nın askeri tarihiyle ilintili olan bir anıttır. 24 Şubat 1670 tarihinde, XIV. Louis'nin emriyle yapılmasına karar verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">André Le Nôtre</span> Fransız peyzaj mimarı (1613-1700)

Andre Le Notre, 1645 ile 1700 yılları arasında Kral Louis XIV'in peyzaj ve bahçe mimarlığını yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ange-Jacques Gabriel</span> Fransız mimar (1698 – 1782)

Ange-Jacques Gabriel,, Fransız mimar. Kendi kuşağının en önde gelen mimarı olmasının yanında, aynı zamanda Fransa Kralı XV. Louis'nin de baş mimarıydı. Başlıca eserleri arasında Concorde Meydanı, ilk Fransız askeri akademisi olan École Militaire ve Versay Sarayı'nda yer alan Petit Trianon ve Versay Kraliyet Operası'dır. Mimari tarz olarak, Fransız Barok mimarisi ile Fransız neoklasizmi arasında dikkatli bir denge oluşturdu.

<span class="mw-page-title-main">Charles Le Brun</span>

Charles Le Brun, Fransız ressam, Fransa Kralı XIV. Louis'nin saray ressamıdır.

<span class="mw-page-title-main">École des Beaux-Arts</span>

École des Beaux-Arts tam adıyla École Nationale Supérieure Des Beaux-arts Paris'te 1671 yılında Académie Royale d’Architecture adıyla Jean-Baptiste Colbert tarafından kurulan güzel sanatlar okulu. 1793 yılında Académie Royale de Peinture et de Sculpture okuluyla birleştirilmiştir. Okul çizim, resim, heykel ve mimarlık gibi güzel sanat alanlarında eğitim vermektedir. 1935'ten itibaren okulun müfredatı Alman müfredatına yakınlık göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Albert Bitran</span> Fransız ressam (1931 – 2018)

Albert Bitran ressam ve heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Palladyanizm</span> İtalyan mimar Palladionun yapıtlarına dayanan ve XVIII. yüzyılda İngiltere ve İtalyada etkili olan sanat akımı

Palladyanizm Avrupa'da beliren, ismini Venedikli mimar Andrea Palladio'dan (1508–1580) alan ve onun yaptığı tasarımları örnek gösteren mimari tarzdır. Bugün palladyan mimari olarak bilinen akım, Palladio'nun orijinal kavramlarının evrimleşmesi sonucu ortaya çıktı. Palladio'nun eserleri genel olarak vurgulu bir simetri, pespektif ile Antik Yunan ve Antik Roma'dan ilham alan antik klasik tapınak mimarisinden izler taşır. 17. yüzyıldan itibaren Palladio'nun bu yorumlaması, Palladyanizm denilen bir tarza evrildi. Bu akım 18. yüzyıla kadar gelişimini sürdürdü.

François Boucher, Fransız ressam, el-işi duvar halısı tasarımcısı, tiyatro kostüm ve mizansen desinatörü. Rokoko akımının önemli temsilcisi. Boucher gayet kaliteli çok sayıda hazırladığı resim eserleri ile 18. yüzyıl Batı Avrupa resim ve dekoratif sanatının en iyi tanınmış ressamı olduğu iddia edilir. Patronu Fransa Kralı XV. Louis'in resmi gözdesi olan Madam Pompadour olup Boucher bu ünlü kadının birçok portresini yapmıştır. Boucher tablolarının konuları genellikle antik klasik temalar, dekoratif alegoriler ve pastoral peyzajlardır ve cinsel hislere hitabeden gayet erotik nü Venüs tabloları ile de gayet çok tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">François Fénelon</span> Fransız piskopos (1651 – 1715)

François de Salignac de la Mothe-Fénelon, daha çok bilinen adıyla François Fénelon, Fransız Roma Katolik başpiskoposu, ilahiyatçı, klasik şair ve yazar. Bugün çoğunlukla, 1699'da yayınlanan Les Aventures de Télémaque adlı kitabının yazarı olarak anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Vaux-le-Vicomte Sarayı</span>

Vaux-le-Vicomte Sarayı, Fransa'nın Maincy kentinde bulunan bir barok sarayıdır. Saray, 1958-1661 yılları arasında inşa edilmiş olup Kral XIV. Louis'nin finans sorumlusu Nicolas Fouquet'e adanmıştır ve 17. yüzyılın ortalarında Avrupa'da etkili bir mimari eserdi.

<span class="mw-page-title-main">Aynalar Salonu</span>

Aynalar Salonu, Versay Sarayı'nın ana galerisidr.

<span class="mw-page-title-main">Robert Mallet-Stevens</span>

Robert Mallet-Stevens, Fransız mimar ve tasarımcı. École Spéciale d'Architecture mezunu olan mimarın, çalışmalarını yaptığı yıllarda, çağdaşları kadar mimarlık literatürüne giremediği görülse de değeri sonradan anlaşılmıştır. Robert Mallet-Stevens, yurt dışındaki tek yapısı olan Mecidiyeköy Likör Fabrikası ile de modern Türk mimarlığında yerini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nicolas Mignard</span> Fransız ressam (1606 – 1668)

Nicolas Mignard, Mignard d'Avignon, dinsel ve mitolojik konulu tabloları ve portreleriyle tanınan bir Fransız ressamıdır. Avignonlu Mignard diye bilinir. Aktif yaşamının büyük bir bölümünü Avignon'da din kurumları ve gösterişli binalar için tablolar yaparak geçirmiş, fakat meslek yaşamını Paris'te saray ressamı olarak tamamlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Emmanuel de Rougé</span> Fransız siyasetçi (1811-1872)

Vikont Olivier Charles Camille Emmanuel de Rouge Fransız Mısırbilimci ve filologdu. Rougé ailesindendi.