İçeriğe atla

Claude Nicollier

Claude Nicollier
Claude Nicollier
Claude Nicollier
Claude Nicollier
Doğum 2 Eylül 1944 (80 yaşında)
Ülkesi   İsviçre
Eğitimi Lozan Üniversitesi
Cenevre Üniversitesi
Durumu Emekliye ayrıldı
Rütbesi Yüzbaşı
Meslek Pilot
Görev adı STS-46, STS-61, STS-75, STS-103
Uzayda geçirdiği süre 42 gün 12 saat 5 dk

Calude Nicollier (d. 2 Eylül 1944 Vevey, İsviçre), İsviçreli askerî pilot ve astronot.[1] Uzaya çıkan ilk İsviçre vatandaşı ve Amerikalı olmayan ilk tam NASA astronotu olup aynı zamanda uzay yürüyüşü yapan ilk ESA astronotudur.

28 Mart 2007'de Lozan Federal Teknoloji Enstitüsü'nde uzaysal teknoloji profesörü olarak atandı.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Astronaut Bio:C. Nicollier". NASA. Aralık 2007. 13 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2024. 
  2. ^ EPFL press release: Claude Nicollier nommé professeur ordinaire de technologies spatiales 4 Ağustos 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 28 March 2007.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">NASA</span> ABDde uzay programı çalışmalarından sorumlu kurum

NASA, Amerika Birleşik Devletleri'nin uzay programı çalışmalarından sorumlu olan kurum. 29 Temmuz 1958 tarihinde ABD Başkanı Dwight Eisenhower tarafından kurulmuştur. Daire, 1 Ekim 1958 tarihinden itibaren askerî amaçlardan ziyade sivil alanda barışçıl bir şekilde faaliyet göstermeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Uzay Ajansı</span> AB ülkelerinin uzay kuruluşu

Avrupa Uzay Ajansı veya yaygın İngilizce kısaltmasıyla ESA, 1975 yılında, uzayın keşfini amaçlayan, hükûmetlerarası bir organizasyon olarak kurulmuştur. Şu an 22 üyesi olan ajansın merkezi Fransa'nın başkenti Paris'tedir. 2021 yılı itibarıyla 4,55 milyar Euro'luk bütçeye ve yaklaşık 2200 çalışana sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Astronot</span>

Astronot, kozmonot ya da uzay insanı, uzay çalışmalarına katılmak üzere eğitilen kişidir. İnsanlı uzay uçuşlarının seyrekliği nedeniyle eğitim gören uzay insanlarının bir kısmı yedek kadroda kalarak uzay görevi alamamıştır. Buna karşılık, uzay turistleri, gerekli eğitimi aldıkları için uzay insanı olarak adlandırılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Buzz Aldrin</span> Amerikalı astronot

Edwin Eugene "Buzz" Aldrin, Jr., Amerikalı astronot, Ay'a ayak basan ikinci insandır. Görev Komutanı Neil Armstrong'un ardından Ay'a ayak bastı.

<span class="mw-page-title-main">Columbia (uzay aracı)</span> insanlı uzay aracı

Columbia, uzaya çıkan ilk uzay mekiğidir. İlk görevinde uzay mekiğinde sadece 2 astronot vardı. Bu 2 astronotun adları John W. Young ve Robert L. Ciripen'di. İlk uçuş (STS-1) görevinde 2 astronot uzay mekiğinde uzay yürüyüşü yapmıştır. İlk uçuş tarihi 12 Nisan 1981'dir. Bir arıza nedeniyle dönüş yolculuğunda infilak etti.

Uzay teknolojisi; uzay bilimi araştırmaları veya havacılık endüstrisi tarafından uzay uçuşları, uydular ve uzayın keşfi konularında kullanılmak üzere geliştirilen teknolojiler. Uzay teknolojisi kavramının içine uzay aracı, yapay uydular, uzay istasyonları ve destek altyapısı, ekipman ve prosedürler ile uzay savaşı konuları girmektedir. Uzayda çalışma yapmak; yeni aletler ve teknikler, kısacası yeni teknolojiler gerektirmektedir. Hava tahmini, uzaktan algılama, GPS sistemleri, dijital uydu ve bazı uzak-mesafe iletişim sistemleri gibi günlük olarak kullanılan hizmetler uzay teknolojisi altyapısına bağımlıdırlar. Bilimler arasında özellikle astronomi ve yer bilimleri uzay teknolojilerinden faydalanmaktadır. Uzay ile ilgili girişimler tarafından üretilen ya da daha da geliştirilen yeni teknolojileri genellikle kısa sürede diğer ekonomik aktiviteler tarafından tüketilmeye başlar.

<span class="mw-page-title-main">Piers Sellers</span> İngiliz-Amerikalı uzay adamı (1955 – 2016)

Piers John Sellers OBE, Büyük Britanya kökenli bir Anglo-Amerikan meteorolog ve NASA astronotudur. Üç kez uzay mekiği görevini yerine getirmiştir. Ünlü astronot 23 Aralık 2016'da 61 yaşında ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre Uzay Ofisi</span>

İsviçre Uzay Ofisi (İUO) İsviçre ulusal uzay programını yürütmekten sorumlu kurum. 2000'lerin başında yaklaşık 110 milyon dolarlık bir bütçe ile 16. en yüksek bütçeli kamu uzay ajansı olmuştur. İUO, İsviçre Federal Konseyi tarafından "İsviçre uzay politikasını planlama ve uygulamaktan sorumlu olan idari birim" olarak tanımlanmaktadır. İUO aynı zamanda Avrupa Uzay Ajansı'nın üyesidir. Kurum 2005 yılında Avrupa Uzay Ajansı bütçesinin % 3.30'unu finanse etmiştir

<span class="mw-page-title-main">Alan G. Poindexter</span>

Alan Goodwin Poindexter,, Amerikalı ünlü astronot. 4 Haziran 1998'de Astronautgrupp 17 üyesi oldu. Alan G. Poindexter, 2008 yılında Atlantis uzay mekiğinin pilotluğunu yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kalpana Chawla</span> Amerikalı astronot

Kalpana Chawla Hint asıllı Amerikan astronot. Uzaya çıkan Hint asıllı ilk kadındır.

<span class="mw-page-title-main">Katherine Johnson</span> Amerikalı matematikçi (1918 – 2020)

Creole Katherine Johnson, Amerikalı kadın astrofizikçi, uzay bilimci ve matematikçi. Bir NASA çalışanı olarak yörünge mekaniği hesaplamaları, ilk ve sonraki ABD mürettebatlı uzay uçuşlarının başarısı için kritik öneme sahip Amerikalı bir matematikçiydi. NASA ve selefindeki 33 yıllık kariyeri boyunca, karmaşık manuel hesaplamalarda ustalaşmakla ün kazandı ve görevleri yerine getirmek için bilgisayar kullanımına öncülük etti. Uzay ajansı, "NASA bilim insanı olarak çalışan ilk Afrikalı-Amerikalı kadınlardan biri olarak tarihsel rolüne" dikkat çekti.

<span class="mw-page-title-main">Eileen Collins</span> Amerikalı uzay adamı

Eileen Marie Collins emekli bir NASA astronotu ve Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri albayı. Eski bir askeri eğitmen ve test pilotu olan Collins, Space Shuttle'ın ilk kadın pilotu ve ilk kadın komutanıydı. Çalışmalarından dolayı kendisine birkaç madalya verildi. Albay Collins, uzayda 38 gün 8 saat 20 dakika kaldı. Collins, USAA'nın yönetim kurulu üyesi olarak hizmet etti ve 1 Mayıs 2006 tarihinde emekli oldu.

<span class="mw-page-title-main">Roberta Bondar</span>

Roberta Lynn Bondar Kanadalı bir astronot, nörolog ve danışmandır. Kanada'nın ilk kadın astronotu ve uzaydaki ilk nörologtur. NASA ile işbirliği yapan uluslararası bir uzay tıbbı araştırma ekibinin başkanı olarak on yıldan fazla bir süreden sonra Bondar, iş, bilim ve tıp topluluklarında danışman ve konuşmacı oldu.

<span class="mw-page-title-main">NASA Astronot Grubu 9</span> Vikimedya liste maddesi

NASA Astronot Grubu 9, 29 Mayıs 1980'de duyurulan ve 1981 yılına kadar eğitimlerini tamamlayan 19 NASA astronotundan oluşan bir gruptu. Bu grup, 1978'de seçilen 35 astronotu desteklemek için seçildi (NASA 8. Astronot Grubu) ve ESA astronotları Claude Nicollier ve Wubbo Ockels'in seçimleriyle Amerikalı olmayanların görev uzmanları olarak ilk kez eğitildiğini belirledi.

Tuğgeneral Roberto Vittori, OMRI bir İtalyan Hava Kuvvetleri subayı ve bir ESA astronotu. 1989'da İtalyan Accademia Aeronautica'dan mezun olduktan sonra Vittori, İtalyan Hava Kuvvetleri'nde uçtu. Daha sonra Amerika Birleşik Devletleri'nde test pilotu olarak eğitim aldı.

<span class="mw-page-title-main">Samantha Cristoforetti</span> Samantha Cristoforetti, İtalyan kadın astronot ve İtalyan Hava Kuvvetleri pilotudur.

Samantha Cristoforetti İtalyan Avrupa Uzay Ajansı astronotu, eski İtalyan Hava Kuvvetleri pilotu ve mühendisidir. Avrupalı bir astronotun yaptığı en uzun kesintisiz uzay uçuşu rekorunu elinde tutuyor. 2017'de Peggy Whitson, sonra da Christina Koch tarafından kırılıncaya kadar bir kadın tarafından yapılan en uzun tek uzay uçuşu rekorunu da elinde tutuyordu. Whitson, Haziran 2017'de,ve daha sonra Aynı zamanda uzaya çıkan ilk İtalyan kadındır. Eylül 2022'de ISS Expedition 68'in komutasını devraldı.

<span class="mw-page-title-main">Ulf Merbold</span>

Ulf Merbold, Alman hekim ve astronot.

<span class="mw-page-title-main">Dirk Frimout</span>

Dirk Frimout, Belçikalı astrofizikçi, mühendis ve astronot. Avrupa Uzay Ajansı astrofizikçisi olup STS-46 yük uzmanı olarak uzaya çıkan ilk Belçika vatandaşıdır.

<span class="mw-page-title-main">Christer Fuglesang</span>

Arne Christer Fuglesang, İsveçli fizikçi ve astronot. Avrupa Uzay Ajansı astromotu olarak iki Uzay Mekiği görevine ve beş uzay yürüyüşüne katılmış olup uzaya çıkan ilk İsveç vatandaşı, ilk Kuzey Avrupalı kişi ve Amerika Birleşik Devletleri veya Rusya uzay programları dışında üçten fazla uzay yürüyüşüne katılan ilk kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Andreas Mogensen</span>

Andreas Enevold "Andy" Mogensen, Danimarkalı mühendis ve astronot. Avrupa Uzay Ajansı astronotu olup uzaya çıkan ilk Danimarka vatandaşıdır.