İçeriğe atla

Claude Louis Hector de Villars

Claude Louis Hector de Villars
Savaştan Sorumlu Devlet Bakanı
Görevde
Makama geliş
1 Ekim 1715
Hükümdar XV. Louis
Yerine geldiğiDaniel Voysin de la Noiraye
Yerine gelenClaude le Blanc
Kişisel bilgiler
Doğum 8 Mayıs 1653
Moulins, Fransa Krallığı
Ölüm 17 Haziran 1734
Torino
Evlilik(ler) Jeanne Angélique Roque
Çocuk(lar) Honoré Armand de Villars
Askerî hizmeti
Bağlılığı  Fransa
Rütbesi Marshal General
Çatışma/savaşları Fransa-Hollanda Savaşı
  • Maastricht Kuşatması
  • Seneffe Savaşı

Dokuz Yıl Savaşı
Camisards Savaşı
İspanya Veraset Savaşı

  • Friedlingen Savaşı
  • Höchstädt Savaşı
  • Malplaquet Savaşı ×
  • Denain Savaşı
  • Rhine campaign

Lehistan Veraset Savaşı

Claude Louis Hector de Villars, Prince de Martigues, Marquis ve Duc de Villars ve Vicomte de Melun (d. 8 Mayıs 1653, Moulins, Allier – ö. 17 Haziran 1734, Torino), XIV. Louis dönemi Fransasının son generalidir[1]. Villars Fransa'nın altı mareşalinden biri olup, Maréchal général des camps et armées du roi(fr) unvanına sahiptir.

Hayatı

Villars, Fransa'nın Allier bölgesindeki Moulins'te doğmuştur. Soylu ancak fakir bir aileden gelen Villars 1671 yılında Fransız ordusuna katıldı. Kendini yirmi yaşında Fransa-Hollanda Savaşında, Maastricht kuşatmasında tanıttı. Kanlı Seneffe Savaşı'ndan bir yıl sonra ise süvari alayı eğitim kampına albay olarak atandı.

Sonraki terfisi Turenne, Le Grand Condé ve Luxembourg gibi aristokrat kökenli ailelere mensup askerlere rağmen geldi. 1687 yılında mareşal oldu.

Hollanda ile yapılan savaşlar sırasında Augsburg'un oluşturulmasında, askeri dehası ve diplomasideki nezaketi sayesinde Bavyera bölgesinin gayriresmî bir diplomatı olma misyonunu üstlenerek, görüşmelerde II. Maximilian Emanuel (Bavyera elektörü)'e eşlik etti.

1690 yılında Fransa'ya döndü ve Flanders süvarilerinin komulantlığına getirildi. Fakat Dokuz Yıl Savaşı'nın sonuna doğru Viyana büyükelçiliğine atandı.

Kaynakça

  1. ^ Lynn. A John. The French Wars 1667–1714: The Sun King at War. Osprey Publishing (2002) p. 62

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fransa-Prusya Savaşı</span> Avrupa merkezli savaş

Fransa Prusya Savaşı, 19 Temmuz 1870 - 10 Mayıs 1871 tarihleri arasında Fransız İkinci İmparatorluğu ile Prusya Krallığı arasında yapılan savaş. Fransa'da genellikle 1870 Savaşı olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Joachim Murat</span> Fransız siyasetçi

Joachim-Napoléon Murat, , Fransız mareşal, Berg büyük dükü ve Napoli kralı (1808-1815).

<span class="mw-page-title-main">Georg von Küchler</span>

Georg Karl Friedrich Wilhelm von Küchler, Almanya'nın subayı ve Nazi Almanyası'nın Generalfeldmareşal'i.

<span class="mw-page-title-main">Maximilian von Weichs</span>

Maximilian von Weichs, Almanya'nın süvari subayı ve Nazi Almanyası'nın mareşal'i.

<span class="mw-page-title-main">Ferdinand Schörner</span>

Ferdinand Schörner, Almanya'nın subayı ve Nazi Almanyası'nın mareşal'i. "Hitler'in en acımasız Mareşal'i" olarak değerlendirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">August von Mackensen</span>

Anton Ludwig August von Mackensen, Alman mareşal. Generaloberst Eberhard von Mackensen'in babasıdır. I. Dünya Savaşı sırasında başarılarından dolayı Alman İmparatorluğu'nun en önde gelen askeri liderlerinden biri hâline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Yüz Gün</span> Napolyonun Yüz Günü

Yüz Gün Savaşı veya Yedinci Koalisyon Savaşı, Birinci Fransa İmparatorluğu imparatoru Napolyon Bonapart’ın 1814 Fontainebleau Antlaşması gereğince sürgün edildiği Elba Adasındaki sürgünden kaçarak Paris’e döndüğü 20 Mart 1815 tarihiyle, kral XVIII. Louis’nin Fransa tahtına döndüğü 8 Temmuz 1815 tarihleri arasındaki 111 günlük dönemi anlatır. Bu dönemde Napolyon Savaşları yeniden başlamış ve Waterloo Muharebesi yaşanmıştır. Yüz Gün deyimi ilk kez kralın dönüşünü kutlayan Paris valisi Gaspard de Chabrol tarafından kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa'da II. Dünya Savaşı'nın sonlanması</span>

Avrupa'da II. Dünya Savaşı'nın sonlanması, Almanya'nın Nisan ayında başlayarak Mayıs ortalarına kadar Sovyetler Birliği ve Batılı Müttefiklerine teslim olmasıyla savaşın sona ermesidir.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Baptiste Bessières</span> Fransız mareşal (1768 – 1813)

Jean-Baptiste Bessières Napolyon Dönemi'nde Fransa mareşali ve Birinci Fransa İmparatorluğu'nda dük unvanına sahip askeri lider. Erkek kardeşi Bertrand Bessières'in izinden giderek Fransa ordusunda askerî hizmetlerde bulundu. Ayrıca kuzenleri de Napolyon'a bir diplomat ve İmparatorluk yetkilisi olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Pierre Augereau</span> Fransız siyasetçi

Charles Pierre François Augereau, Castiglione dükü, Fransız mareşal ve Yüksek meclis üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Michel Ney</span> 18/19. yüzyıl fransız ordusu mareşali

Michel Ney, Mareşal Ney olarak da bilinir, Fransız Devrim Savaşları ve Napolyon Savaşları'nda savaşmış Fransız mareşal ve askeri komutan.

<span class="mw-page-title-main">Louis-Nicolas Davout</span> Fransız mareşal (1770 – 1823)

Louis-Nicolas d'Avout Auerstaedt Dükü, Napolyon döneminde İmparatorluğun mareşali olan bir Fransız asker ve general idi.

Büyük Ordu, Napolyon Savaşları sırasında I. Napolyon tarafından oluşturulan ve yönetilen ordu. 1804'ten 1809'a kadar Grande Armée, Fransız İmparatorluğu adına Avrupa üzerinde eşi görülmemiş bir zafer elde eden tarihi bir ordu oldu.

<span class="mw-page-title-main">Abensberg Muharebesi</span>

Abensberg Muharebesi, 20 Nisan 1809'da Fransa İmparatoru I. Napolyon komutasındaki Fransız-Alman kuvveti ile Avusturya'dan korgeneral (Feldmarschall-Leutnant) Arşidük Louis tarafından yönetilen güçlendirilmiş Avusturya kuvvetleri arasında gerçekleşen savaş. Gün geçtikçe, Korgeneral Johann von Hiller, Avusturya sol kanadını oluşturan üç kolorduya komuta etmek için takviye birlik ile geldi. Savaş kesin olarak Fransız-Alman zaferi ile sonuçlandı.

<span class="mw-page-title-main">János Pálffy</span>

Johann Bernhard Stephan, Graf Pálffy de Erdőd, Macar asili, Macaristan Palatinesi ve İmparatorluk Mareşaliydi.

<span class="mw-page-title-main">Ratisbon Muharebesi</span>

Ratisbon Muharebesi veya Regensburg Muharebesi, 23 Nisan 1809'da Napolyon Savaşları sırasında I. Napolyon liderliğindeki Birinci Fransız İmparatorluğu kuvvetleri ile Arşidük Karl liderliğindeki Avusturya İmparatorluğu kuvvetleri arasında yapıldı. 1809 Seferinin Bavyera safhasının son zamanlarında kentin kısa savunması esnasında doğuya doğru duba köprü kurulması, geri çekilen Avusturya ordusunun Bohemya'ya kaçmasına olanak sağladı. Saldırı sırasında, Mareşal Jean Lannes komutasındaki birlikler merdivenlerden surlara çıktı ve bu sırada Napolyon küçük bir topçu mermisi ile bileğinden yaralandı. Atış uzak mesafeden yapılmıştı ve imparatora ciddi şekilde zarar vermedi, ancak bir çürüğe neden oldu.

<span class="mw-page-title-main">Maurice de Saxe</span> Fransız mareşal (1696 – 1750)

Hermann Maurice de Saxe, 18. yüzyılın önemli bir askeri komutanıdır. Polonya kralı ve Saksonya elektörü II. August'un gayri meşru oğludur. Başlangıçta Kutsal Roma İmparatorluğu Ordusunda, ardından İmparatorluk Ordusunda görev yaptı ve sonunda Fransız hizmetine girdi. De Saxe, Fransa Mareşal Generali oldu. En çok Avusturya Veraset Savaşı'ndaki başarıları ve Fontenoy Savaşı'ndaki kesin zaferiyle tanındı. Walhalla Anıtı tarafından onurlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Henri de La Tour d'Auvergne</span> Fransız soylu (1611 – 1675)

Henri de La Tour d'Auvergne, Vicomte de Turenne, genellikle Turenne olarak bilinir. Bir Fransız generaliydi ve Fransa Mareşal Generali olarak terfi ettirilen altı Polisten biriydi. La Tour d'Auvergne ailesinin en ünlü üyesi, 50 yıllık kariyeri boyunca askeri başarıları, ona tarihin en büyük askeri komutanlarından biri olarak ün kazandırdı.

<span class="mw-page-title-main">Hanau Muharebesi</span>

Hanau Muharebesi, 30-31 Ekim 1813 tarihleri arasında, Altıncı Koalisyon Savaşı sırasında Karl Philipp von Wrede'nin Avusturya-Bavyera ordusu ile Napolyon'un geri çekilen Grande Armée arasında gerçekleşti.