İçeriğe atla

Clarissa (Roman)

Clarissa
Clarissa
YazarStefan Zweig
ÇevirmenGülperi Sert
ÜlkeAvusturya
DilAlmanca
TürRoman
Yayım1991 (özgün)
Ocak 2017 (Türkçe)
YayımcıTürkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Sayfa177
ISBN978-3-596-11150-3 (özgün)
978-605-332-912-1 (Türkçe)

Clarissa, Knut Beck'in Stefan Zweig'ın terekesinden hazırladığı bir roman taslağıdır. İlk baskısı 1991'de S. Fischer Verlag yayınevinde "Clarissa. Ein Romanentwurf" olarak Knut Beck tarafından yayımlanmıştır. Roman 1902 ile 1930 yılları arasını anlatır. Genel olarak ana karakterin I. Dünya Savaşı yıllarını anlatmaktadır.

İlk taslak ile başlayan roman 1902'den savaş yıllarına kadar dünyayı bir kadının gözünden ele alır. Stefan Zweig'ın bizzat kendisi son çalışmasının içeriğini ve hatlarını açıklar. Psikolojik ve akıl almaz bir atmosferde ilgi çekici olarak, savaş ve savaş sonrası yıllarında servetinden mahrum kalan Avusturyalı bir subayın kızı olan Clarissa Schuhmeister'ın hayatını anlatır. Clarissa Viyana'da bir manastır okulunda büyür ve erken yaşlarda hissetme, düşünme ve eyleme geçirme azmiyle gelişir. Kısa bir eğitimden sonra, herkesçe bilinen Viyanalı bir nöroloğun yanında çalışmaya başlar. Lucerne'deki bir toplantıda Fransız öğretmen ve pasifist Leonard ile tanışır. Birbirlerine aşık olurlar fakat aşkları savaşın çıkmasıyla yarıda kesilir, ayrılmak zorunda kalırlar. Ondan beklediği çocuğu birdenbire babasının düşmanı olmuştur. Clarissa bir askerî hastanede savaşa karşı olduğu için askerlik yapmayı reddeden birisiyle tanışır. Sadece çocuğu için onunla evlenir. Evlendiği adam siyasi çöküşten sonra, karaktersiz bir spekülatöre dönüşür. Clarissa Brancoric'le asla mutlu olmaz. Leonard'a olan öfkesi de zamanla artar. Onun yaşayıp yaşamadığını merak eder. Clarissa'nın babası Leonard'ın ona yazdığı mektupları sakladığından dolayı, Leonard Clarissa için kayıp kalmıştır.[1]

Stefan Zweig zamanında sadece romanın ilk kısmının taslağını çıkarmıştır. Taslağın üzerinde çalışılmasıyla yayımcı, doğal olarak sadece taklit edilse bile yani her bir cümle özgün olmasa bile kabul edilebilir, özel bir versiyonunu sunar.

Kaynakça

Genel

  1. ^ Clarissa, Stefan Zweig, FISCHER Taschenbuch.” S. Fischer Verlage, www.fischerverlage.de/buch/stefan_zweig_clarissa/9783596111503.
  • Zweig, Stefan (Şubat 2019), Clarissa (11. bas.), İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, ISBN 978-605-332-912-1 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Stefan Zweig</span> Avusturyalı yazar

Stefan Zweig, Avusturya-Macaristanlı roman, oyun, biyografi yazarı ve gazeteciydi. 1920'ler ile 1930'lar arasında edebiyat kariyerinin zirvesinde olmuş Zweig, dönemin dünyasının en çok tercüme edilen ve en popüler yazarlarından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Nikos Kazancakis</span> Yunan yazar, şair, siyasetçi ve filozof

Nikos Kazancakis, Yunan yazar, şair, siyasetçi ve filozof.

<span class="mw-page-title-main">Knut Hamsun</span>

Knut Hamsun, Norveçli yazar ve 1920 yılı Nobel Edebiyat Ödülü sahibi.

<span class="mw-page-title-main">Hermann Hesse</span> İsviçreli yazar ve ressam

Hermann Karl Hesse, İsviçreli yazar ve ressamdır.

<span class="mw-page-title-main">F. Scott Fitzgerald</span> Amerikalı yazar (1896 – 1940)

Francis Scott Key Fitzgerald İrlanda asıllı Amerikalı romancı, deneme yazarı, senarist ve kısa öykü yazarı. Kendisinin popüler hale getirdiği Caz Çağı'nın ihtişamını ve aşırılığını anlatan romanlarıyla tanındı.

<span class="mw-page-title-main">Mihail Şolohov</span>

Mihail Aleksandroviç Şolohov, Sovyet yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Thomas Mann</span> Roman Yazarı

Paul Thomas Mann, Alman yazar ve 20'inci yüzyılın en önemli hikâye anlatıcılarından biriydi. 1929 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Mrs. Dalloway</span>

Mrs Dalloway, Virginia Woolf'un 14 Mayıs 1925'te yayımlanan, Birinci Dünya Savaşı sonrası İngiltere'sinde kurgusal bir üst sınıf kadını olan Clarissa Dalloway'in hayatından bir günü anlatan romanıdır.

<i>Húrinin Çocukları</i>

Húrin'in Çocukları, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninin tarihinden bir bölümü anlatan epik fantastik romandır. Yazar, kitabı 1910'larda yazmaya başlamıştır, daha sonraları birkaç defa kitabı gözden geçirmişse de 1973'te öldüğünde kitap taslak halinde kalmıştır. Yazarın oğlu Christopher Tolkien, babasının ilgili notlarını düzenleyerek tutarlı bir hikâye oluşturmuştur ve 2007'de kitap yayımlanmıştır. Christopher Tolkien, kitabı yayıma sunmadan önce babasının kitabın konusuyla ilgili taslakları üzerinde yaklaşık otuz yıl çalışma yaptı.

<i>Yıldızın Parladığı Anlar</i>

İnsanlığın Yıldızının Parladığı Anlar (Almanca: Sternstunden der Menschheit), Stefan Zweig'in ilk basımı 1927 yılında yapılan deneme kitabı.

<i>Calvine Karşı Castellio ya da Köleliğe Karşı Özgür Düşünce</i>

Castellio Calvin'e Karşı ya da Bir Vicdan Zorbalığa Karşı, Avusturyalı yazar Stefan Zweig tarafından kaleme alınan monografi türünde bir kitaptır. Kitap, Türkçede "Vicdan Zorbalığa Karşı Ya Da Castellio Calvin'e" ismiyle de basılmıştır. Eserde, Jean Calvin ve Jean Calvin'in Sebastian Castellio ile mücadelesi hakkında ayrıntılı bilgi ve yorumlar yer almaktadır. Yazar tarafından Jean Calvin, kendi dogmalarını sert şekilde topluma dayatan, önüne çıkan rakipleri ve çatlak sesleri sertlik ve zorbalıkla susturan bir kişi olarak ele alınmakta, sert şekilde eleştirilmektedir. Buna karşılık Jean Calvin'e karşı çıkan Sebastian Castellio, hoşgörünün, düşünce ve ifade özgürlüğünün önemli bir temsilcisi olarak yüceltilir. Jean Calvin'in Miguel Servet'i sapkınlıkla suçladığı, bu suçlama neticesinde Miguel Servet'in diri diri yakıldığı, Sebastian Castellio'nun ise bu idamı "Bir insanı yakmak, öğretiyi savunmak anlamına gelmez; bir insanı öldürmek anlamına gelir" sözleriyle eleştirdiği anlatılır. Stefan Zweig, eserinin son bölümünde ise Jean Calvin'in kurduğu yönetim düzeninden ve Kalvinizm'in uzun vadede ortaya koyduğu olumlu etkilerden de bahseder. Kendi açıklamasına göre yazar böylece, Jean Calvin'e karşı hakkaniyetli davranmayı ve Kalvinizmin ilk hoşgörüsüz hâli ile çağdaş Kalvinistler arasındaki farkı göstermeyi amaçlar.

Ahmet Arpad, Türk çevirmen, fotoğrafçı, gazeteci ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Cemal</span> Türk yazar ve çevirmen

Ahmet Cemal,, Türk yazar ve edebiyat çevirmeniydi.

Sabırsız Yürek, Stefan Zweig'in 1939'da basılmış romanı. Roman, Zweig'in en uzun kurgusu olmuştur. 1946 yılında Maurice Elcey aynı başlıkla romanı bir filme uyarlamıştır. Ayrıca roman, Türkiye'de "Acımak" ismiyle de yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Angela Hitler</span>

Angela Franziska Johanna Hammitzsch, Adolf Hitler'in büyük kız kardeşiydi. İlk kocası Leo Raubal, Sr.'dan olan Geli Raubal'ın annesiydi.

Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu, ilk kez 1922'de yayınlanan, Stefan Zweig tarafından yazılan uzun öykü. Mektup biçiminde yazılan eser, ünlü bir yazarın hatırlamadığı bir kadından aldığı mektuptan oluşuyor. Öyküde aşkın psikolojik çözümlemesini kadının iç dünyasından yola çıkarak yapan Zweig aynı zamanda, mutlak aşkı sorgulatıyor. Buradan yola çıkarak Ahmet Cemal eser için yazdığı Aşkın Psikolojisi başlıklı ön sözde okuyucuya "Böylesine, gerçek anlamda aşk denilebilir mi?" sorusunu yöneltiyor.

<span class="mw-page-title-main">Ruth von Mayenburg</span>

Ruth von Mayenburg veya takma adayla Kızıl Kontes, Avusturyalı gazeteci, yazar, tercüman, aktivist, Sovyet casusu. Avusturya Komünist Partisi'nde siyasi bir aktivist olan Mayenburg Naziler tarafından hedef hâline geldi ve Sovyetler Birliği'ne geçti. Moskova'daki Hotel Lux'da yaşadı ve daha sonra burada yaşadıklarıyla ilgili birkaç kitap yazdı.

<span class="mw-page-title-main">Friderike Maria Zweig</span>

Friderike Maria Zweig, Avusturyalı bir yazardır. Aynı zamanda Avusturyalı bir yazar olan Stefan Zweig'in ilk eşiydi.

Wondrak, Stefan Zweig’in yalnızlık teması üzerine kurgulanmış kısa öyküsüdür.

İki Yalnız, Stefan Zweig’ın yalnızlık teması üzerine yazdığı ilk kısa öykülerindendir.