İçeriğe atla

Cizre faili meçhul cinayetler davası

Cizre faili meçhul cinayetler davası
MahkemeDiyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi
DavacıKamu Hakları
SavcılıkDiyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı
SanıkBaşta Cemal Temizöz olmak üzere 7 sanık
İddia
  • Cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak ve bu teşekküle katılarak mensubu olmak
  • Adam öldürmeye azmettirmek
  • Adam öldürmek

Cizre faili meçhul cinayetler davası ya da Temizöz davası, Kayseri İl Jandarma Alay Komutanı albay Cemal Temizöz'ün 23 Mart 2009 tarihinde Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının Cizre'deki bazı cinayetlerle ilgili yürüttüğü soruşturma kapsamında gözaltına alınmasıyla başlayan ve 1990-1996 yılları arasında Cizre'de kaybedilip infaz edilenlerin ailelerinin müdahil olduğu dava.[1][2] Temizöz "adam öldürmeye azmettirmek ve silahlı örgüt üyesi olmak" suçlamalarıyla 25 Mart 2009 günü tutuklandı.[3]

12 Eylül 2014'te tahliye olan ve tutuksuz yargılanan Temizöz,[4] Cizre eski Belediye Başkanı Kamil Atağ'ın da bulunduğu 7 sanıkla birlikte 05.11.2015 tarihinde Eskişehir 2. Ağır Ceza Mahkemesin kararı ile yapılan tüm suçlamalardan ayrı ayrı beraat etti.[5]

Hakkında

1990-1996 arasında Cizre'de kaybedilip infaz edilenlerin hikâyesini ele alan ve dava sürecini de belgeleyen Faîlî Dewlet (Faili Devlet) adında bir film çekildi.[6][7]

Kaynakça

  1. ^ Atılgan, M., Işık, S. (2011). Cezasızlık Zırhını Aşmak 5 Ağustos 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., İstanbul: TESEV Yayınları.
  2. ^ "Kayseri İl Jandarma Alay Komutanı'na 'kemik' gözaltısı". Radikal. 23 Mart 2009. 4 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2012. 
  3. ^ Cebe, Özgür (25 Mart 2009). "Kayseri Jandarma Alay Komutanı tutuklandı". Hürriyet. Erişim tarihi: 29 Eylül 2012. 
  4. ^ "Emekli Albay Temizöz'e tahliye". www.aljazeera.com.tr/. 12 Eylül 2014. 23 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2016. 
  5. ^ "Faili meçhul davasında Cemal Temizöz beraat etti". www.cnnturk.com/. 5 Kasım 2015. 10 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2016. 
  6. ^ "FAÎLÎ DEWLET / FAİLİ DEVLET". ttp://www.tihvizm-belgeselfilm.org. 23 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2016.  |yayıncı= dış bağlantı (yardım)
  7. ^ "Faili meçhul değil: 'Faîlî Dewlet'". www.radikal.com.tr. 1 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2016. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Derin devlet, Anayasa'da belirlenmiş devlet yapısı dışında oluşturulan devlet yapısını ifade eden siyasi terim.

<span class="mw-page-title-main">JİTEM</span> Türk askeri istihbarat birimi

JİTEM ya da Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele Grup Komutanlığı, İçişleri Bakanlığı'nın onayı olmadan ve Genelkurmay Başkanlığı'ndan görüş alınmadan Jandarma Genel Komutanlığı'nın kendi inisiyatifiyle kurulan ve terörle mücadele kapsamında faaliyet yürüten bir oluşumdur.

Güvenlik Korucusu diğer adıyla Köy Korucusu, 26 Mart 1985 tarihinde 442 sayılı Köy Kanununun 74. maddesinde yapılan değişiklikle muhtarın teklifi, kaymakamın kabulü ile gönüllü ya da valiliğin teklifi ve İçişleri Bakanı'nın onayı ile geçici olarak görev yapılan ve köy koruculuğu adıyla oluşturulan paramiliter kurum. İdari bakımdan kaymakamların, mesleki bakımdan ise Jandarma Bölük Komutanı'nın emir ve komutası altındadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Üzeyir Garih cinayeti</span>

Üzeyir Garih cinayeti, 25 Ağustos 2001'de iş insanı Üzeyir Garih'in Yener Yermez adında bir kişi tarafından öldürülmesi olayıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yassıada Yargılamaları</span> 1960 darbesinden sonraki mahkeme süreci

Yassıada Yargılamaları, 27 Mayıs 1960 Darbesi'nden sonra iktidardan uzaklaştırılan Demokrat Parti yönetiminin, darbeyi gerçekleştiren cunta tarafından kurulan özel bir mahkemede yargılandığı davalar dizisi. Yargılamalar Demokrasi ve Özgürlük Adası 'nda yapıldığı için bu isimle anılırlar. İki eski bakan ve bir başbakanın idam edilmesiyle sonuçlanan yargılamalar, Türk siyasi hayatında çok önemli bir yere sahiptir ve bu konudaki tartışmalar günümüzde de sürmektedir.

Zirve Yayınevi Katliamı, 18 Nisan 2007'de, Malatya'daki Zirve Yayınevi'ne yapılan baskında biri Alman ikisi Türk üç Hristiyan'ın boğazları kesilerek öldürülmesi olayı.

Ergenekon, 2000'li yıllarda Türkiye'de faaliyet gösterdiği ileri sürülen gizli silahlı örgüttür. Türk yargısı tarafından terörizm ile suçlanmış, suçlamalar ve dava 21 Nisan 2016'da Yargıtay kararı ile usul ve esas yönünden bozulmuştur.

Levent Ersöz Türk asker.

Tarık Ümit, Dündar Kılıç'ın eski ortağı, Çerkes asıllı MİT ajanı.

Ergenekon davaları veya Ergenekon kumpası, iddia olunan Ergenekon örgütü kapsamında açılan davalardır.

Cemal Temizöz,, Türk asker, Temizöz davası diye de anılan Cizre faili meçhul cinayetler davası sanığı. 1993'te Cizre'de "terörle mücadele görünümü altında korucu, itirafçı ve uzman çavuşlardan grup oluşturduğu, grubun süreç içinde asli görevinden ayrılarak, terör örgütü PKK'ya yardım ettiğinin değerlendirildiği ya da özel sebeplerden dolayı gözaltına aldıkları kişileri sorguladığı" iddiasıyla yargılandı ve beraat etti.

<span class="mw-page-title-main">Abdülkerim Kırca</span>

Abdülkerim Kırca, Türk asker, emekli albay.

Balyoz ya da Balyoz Harekât Planı 5-7 Mart 2003 tarihlerinde 1. Ordu karargâhında düzenlenen plan seminerinde Türkiye hükûmetini devirmek amacıyla Çetin Doğan liderliğinde hazırlandığı iddia edilen askerî darbe planıdır. Yapılan yargılamalar sonucu, darbe planlarının gerçeği yansıtmadığı ortaya çıkmıştır.

28 Şubat davası, 28 Şubat Süreci'nde Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetini cebren devirmeye, düşürmeye iştirakla suçlanan 103 sanık hakkında 2 Eylül 2013'te başlayan davadır. Dava Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmüştür.

Hasan Atilla Uğur, Türk asker, siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Savaş Buldan</span> Pervin Buldanın eşi

Savaş Buldan, Susurluk skandalına karışan Kürt kökenli Türk vatandaşı. Siyasetçi Pervin Buldan'ın eşidir. Haziran 1994'te kimliği bilinmeyen kişilerce kaçırıldı ve öldürüldü.

Ankara faili meçhul cinayetler davası, 1993-1996 yılları arasında zorla kaybedilen veya infaz edilen Altındağ Nüfus Müdürü Abdülmecit Baskın, Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı Namık Erdoğan, ANAP Keskin İlçe Başkanı Metin Vural, Behçet Cantürk ve şoförü Recep Kuzucu, Savaş Buldan, Hacı Karay, Adnan Yıldırım, İsmail Karaalioğlu, Avukat Yusuf Ekinci, Ömer Lütfi Topal, Hikmet Babataş, Avukat Medet Serhat, Fevzi Aslan ve yeğeni Salih Aslan, Lazem Esmaeli, Asker Sımıtko, Tarık Ümit ve Avukat Faik Candan'ın öldürülmesine ilişkin 20 Aralık 2013 tarihinde açılan ve Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmüş olan davadır. 2019 yılında sanıklar 19 cinayetin 17'sinden delil yetersizliği nedeniyle beraat etmiştir.

15 Temmuz Darbe Girişimiyle ilgili davalar, 15 Temmuz Darbe Girişiminin ardından Türkiye'de başlatılan soruşturmalar kapsamında açılan davalardır.

2015 Ceylanpınar saldırısı, 22 Temmuz 2015 günü Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde gerçekleşen 2 polisin ölümüyle sonuçlanan saldırı.

Musa Çitil Türk asker. Eski Jandarma Genel Komutan Yardımcısı.