İçeriğe atla

Civan Gasparyan

Civan Gasparyan
Genel bilgiler
DoğumCivan Gasparyan
12 Ekim 1928(1928-10-12)
Solak, Transkafkasya SFSC
Ölüm6 Temmuz 2021 (92 yaşında)
Los Angeles, Kaliforniya, Amerika Birleşik Devletleri
TarzlarHalk müziği
MesleklerMüzisyen
ÇalgılarDuduk
Etkin yıllar1948-2021
Müzik şirketiAll Saints Records, SLG Records
İlişkili hareketlerDerek Sherinian, Hans Zimmer, Peter Gabriel, Roman Miroşniçenko, Hüseyin Alizade

Civan Gasparyan (Ermenice: Ջիվան Գասպարյան, 12 Ekim 1928, Solak - 6 Temmuz 2021, Los Angeles), Ermeni duduk virtüözü.

Küçük yaşta evin geçimine katkıda bulunmak için çalışmalara başladı, fakat aklı hep duduktaydı. Gasparyan ilk yıllarını şöyle anlatır: "Sessiz filmler yerel müzik eşliğinde gösterilirdi. Duduğu ilk kez sinemada dinledim. Bir yandan da ailemin geçimine yardımcı olmak zorundaydım. Topladığım şişeleri satarak ilk duduğumu aldım. Altı yaşındaydım, çalmayı kendim öğrendim. Çocuk grubundan sonra Gomidas Konservatuvarına girdim. Master ve pedagoji eğitiminden sonra konservatuvarda eğitim görevlisi oldum."

Civan Gasparyan 1946'dan 1982'ye kadar Tatul Altunyan Halk Müziği ve Oyunları Topluluğunda solist olarak yer aldı. Yapımcı-müzisyen Brian Eno 1989'da Moskova'da Melodia plak şirketinin stüdyolarında Sovyet halklarının müziklerini incelerken; Civan Gasparyan'ın müziği ile karşılaştı. Çok etkilenen Eno, Gasparyan'ı Londra'ya davet etti. Gasparyan'ın yurt dışında yayımlanan ilk albümü "I will not be sad in this world" bu dönemde kaydedildi. Gasparyan bu albümden sonra dünyanın en ünlü senfonik orkestralarıyla ve Peter Gabriel, Lionel Richie, Michael Brook, Erkan Oğur gibi tanınmış müzisyenlerle çalıştı. Avrupa ve Amerika'da pek çok albümü yayımlandı. Ronin, Gladyatör gibi pek çok filmde müzikleriyle yer aldı.

Civan Gasparyan 6 Temmuz 2021'de ABD'nin Los Angeles şehrinde 92 yaşında öldü.[1] 24 Temmuz 2021'de Ermenistan'ın başkenti Erivan'daki Aram Haçaturyan konser salonunda düzenlenen törenin ardından Komitas Pantheon Mezarlığı'na defnedildi.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Dünyaca ünlü Ermeni duduk sanatçısı Civan Gasparyan hayatını kaybetti". BBC Türkçe. 6 Temmuz 2021. 6 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2021. 
  2. ^ "Civan Gasparyan için veda töreni". Agos. 26 Temmuz 2021. 29 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Erkan Oğur</span> Türk müzisyen

Mehmet Erkan Oğur, Türk müzisyen. Perdesiz gitarların öncüsü olarak 1976'da ilk perdesiz klasik gitarı icat etti.

<span class="mw-page-title-main">Gülseren Yıldırım</span>

Gülseren Yıldırım, Türk-Fransız şarkıcı.

Arto Tunçboyacıyan, Türkiye Ermenisi müzisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Kenan Doğulu</span> Türk şarkıcı

Kenan Doğulu, Türk şarkıcı-şarkı yazarı, aranjör ve albüm yapımcısı. Yurdaer Doğulu'nun oğlu olan Kenan Doğulu'nun bugüne kadar on dört stüdyo albümü ve beş single çalışması yayımlanmıştır. Doğulu, 2007 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Türkiye'yi temsil ederek yarışmayı dördüncü olarak tamamlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yavuz Bingöl</span> Türk müzisyen ve oyuncu

Yavuz Bingöl, Türk müzisyen, türkücü, sinema ve dizi oyuncusudur.

<span class="mw-page-title-main">Jared Leto</span> Amerikalı sinema oyuncusu ve şarkıcı

Jared Joseph Leto , Akademi ve Altın Küre Ödülü sahibi Amerikalı oyuncu, yönetmen, şarkıcı, müzisyen ve şarkı sözü yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">John Williams</span>

John Towner Williams, Amerikalı besteci, orkestra şefi ve piyanisttir. Modern çağın en önemli ve popüler senfonik film müziği bestecilerinden biridir. Beş Akademi Ödülü, 17 Grammy, 3 Altın Küre, 2 Emmy Ödülü ve İngiltere Film ve Televizyon Sanatları Akademisi’nden beş BAFTA Ödülü sahibidir.

Lale Yurdatapan Mansur, Türk balerin, sinema ve tiyatro oyuncusu.

<span class="mw-page-title-main">Fatih Erkoç</span>

Mehmet Fatih Erkoç, Türk müzisyen.

<span class="mw-page-title-main">Tom Kaulitz</span> Alman müzisyen, söz yazarı ve prodüktör

Tom Kaulitz, Alman müzisyen, söz yazarı ve prodüktördür. Alman rock grubu Tokio Hotel grubunun bir başka kurucusu ve gitaristidir. Aynı zamanda grubun baş vokalisti Bill Kaulitz'in ikiz kardeşidir.

<span class="mw-page-title-main">Milla Jovovich</span> Ukraynalı-Amerikalı sinema oyuncusu

Milla Jovovich, Sırp-Rus asıllı Amerikalı model, oyuncu, şarkıcı ve moda tasarımcısı. Toplam serveti 250 milyon dolardır. Tanınmasında ünlü video oyun uyarlaması olan Resident Evil film serisinde canlandırdığı karakter Alice'in büyük etkisi olmuştur, Resident Evil: Son Bölüm filmiyle seriye veda etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Civan Canova</span> Türk oyuncu, oyun yazarı ve yönetmen (1955–2022)

Ahmet Civan Canova, Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, oyun yazarı, senarist ve tiyatro yönetmeni.

<span class="mw-page-title-main">Derya Türkan</span> Türk müzisyen

Derya Türkan, Türk kemençeci.

<span class="mw-page-title-main">Kara Karayev</span>

Kara Karayev, Azerbaycan müzik kültürünün önde gelen bestecisi, pedagog ve eğitimcidir.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Alizade</span>

Hüseyin Alizade İranlı besteci, araştırmacı ve öğretmen.

Enbe Orkestrası Engin Titiz ve Behzat Gerçeker tarafından kurulan ve Türkiye'den ve yurt dışından birçok müzisyeni bünyesinde barındıran müzik grubudur. Enbe adı Engin ve Behzat isimlerinin ilk iki harfi birleştirilerek oluşmuştur. Şu ana kadar birçok şarkıcı ile düet yapmıştır.

7. Akademi Ödülleri, Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi (AMPAS) tarafından 1934 yılının en iyi filmlerine verilen ödüllerdir. Adaylıklar 5 Şubat 1935'te açıklanırken, ödül töreni 27 Şubat 1935 Çarşamba günü Los Angeles'taki Biltmore Hotel'de düzenlendi. Tören Irvin S. Cobb tarafından sunuldu.

Gohar Gasparyan, Ermeni-Mısırlı opera şarkıcısı.

<span class="mw-page-title-main">Harold Budd</span> Amerikalı müzisyen (1936 – 2020)

Harold Montgomory Budd Amerikalı avangart besteci ve şairdi. Los Angeles'ta doğan ve Mojave Çölü'nde büyüyen Budd, 1960'ların sonlarında Güney Kaliforniya'nın minimalist ve avangart sahnesinde saygın bir besteci oldu ve daha sonra Brian Eno ve Robin Guthrie gibi kişilerle yaptığı çalışmalarla daha iyi tanındı. Budd, piyano çalmak için "yumuşak pedal" olarak adlandırdığı tekniği geliştirdi.

Pınar Toprak, Türk-Amerikalı besteci ve müzisyen. Film, televizyon ve video oyunları için ürettiği fon müzikleri ile tanınır. Captain Marvel (2019), The Lightkepers (2009), The Wind Gods (2013) ve The Tides of Fate (2018) gibi önemli filmler için besteler yapmış ve üç Uluslararası Film Müziği Eleştirmenleri Birliği Ödülü kazanmıştır.