İçeriğe atla

Ciudad Colonial (Santo Domingo)

Ciudad Colonial
UNESCO Dünya Mirası
Fortaleza Ozama Amerika'daki en eski kaledir.
Konum Dominik Cumhuriyeti
KriterKültürel: ii, iv, vi
Referans526
Tescil1990 (14. oturum)
BölgeLatin Amerika ve Karayipler

Ciudad Colonial (İspanyolca "Sömürge Şehri" anlamında), Santo Domingo'nun tarihi merkez mahallesidir ve Yeni Dünyadaki en eski daimi Avrupa yerleşimidir. UNESCO tarafından 1990 yılında bir Dünya Mirası ilan edilmiştir.[1] Halk dilinde "Zona Colonial" (Sömürge Bölgesi) olarak bilinir. Ciudad Colonial, şehri ikiye bölen Ozama Nehri'nin batı kıyısında bulunur ve 5 kilometrekare alan kaplar.

Kaynakça

  1. ^ "UNESCO – Justification for Inscription". 17 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Quito</span> Ekvadorun başkenti

Kito, Güney Amerika'nın kuzeybatısındaki Ekvador'un başkentidir. Şehrin yüksekliği 2,850 metredir ve bu onu dünyadaki ikinci en yüksekte yer alan başkent yapar. Yine de bu durumda bir karışıklık vardır, çünkü daha yüksekte yer alan La Paz, Bolivya'nın devlet başkentidir fakat Sucre - ki daha alçaktadır- devletin yasal başkentidir. Kito, Ekvator'un 25 km güneyinde yer alır. Bu yüzden, yüksekliğe rağmen, Kito'da her yıl düzenli olarak ılıman iklim görülür. En yüksek sıcaklık öğle ortasında görülürken en düşük sıcaklık geceleri görülür. Ortalama sıcaklık ise 15o C'tır. Şehirde sadece iki mevsim vardır: kuru ve nemli. Kuru mevsim yazdır, nemli mevsim ise kış mevsimidir.

<span class="mw-page-title-main">Fransız sömürge imparatorluğu</span> 17. asırdan 20. asıra kadar sürdüğü düşünülen Fransa sömürgesi altındaki Afrika bölgeleri

Fransız sömürge imparatorluğu, 19. ve 20. yüzyılda Britanya İmparatorluğu'nun ardından Dünya'nın en büyük ikinci sömürge imparatorluğuydu. İmparatorluğunun yüzölçümü, anavatan ile birlikte 1900 ile 1939 yılları arasında 13.500.000 km²ye ulaştı. Bu büyüklük toplam karasal alanının %10'u idi. İlk Fransız sömürge imparatorluğu, zirvesinde (1680), 10.000.000 km²'nin üzerine yayıldı, o zamanlar dünyanın sadece İspanyol İmparatorluğu'nun arkasındaki en büyük ikinci imparatorluğu. Fransız Sömürge İmparatorluğu'nun toplam alanı, birinci ve ikinci Fransız sömürge imparatorluklarının bir araya gelmesiyle, dünyanın en büyük ikinci olan 24.000.000 km²'ye ulaştı.

<span class="mw-page-title-main">Bulunduğu ülkelere göre Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

2024 yılı sonu itibarıyla, 195 "Taraf Devlet"te 1.223 Dünya Mirası Alanı bulunmaktadır. 1,223 Dünya Mirası Alanının 952'si kültürel, 231'i doğal, 40'ı karma özelliktedir. Bu Dünya Mirası Alanlarının 49'u sınıraşırı alan olup, birden fazla ülke tarafından paylaşılmaktadır. Sınıraşırı alanları paylaşan toplam 72 ülke bulunmaktadır. Ülkeler Dünya Miras Komitesi tarafından Afrika, Arap Devletleri, Asya ve Pasifik, Avrupa ve Kuzey Amerika ve Latin Amerika ve Karayipler olmak üzere beş coğrafi bölgeye ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Torres de Satélite</span>

Torres de Satélite, Meksika’nın Naucalpan şehrinin kuzeyindeki Ciudad Satélite bölgesinde yer alan ve Luis Barragán tarafından tasarlanmış renkli açık hava heykelleri grubudur.

<span class="mw-page-title-main">Campeche</span> Meksikanın güneydoğusunda bulunan bir eyalet

Campeche ya da resmî adı ile Özgür ve Egemen Campeche Eyaleti, Meksika'nın güneydoğusunda bulunan bir eyalettir. Kuzeydoğusundan Yucatán; doğusundan Quintana Roo; güneydoğusundan Belize; güneyinden Guatemala ve güneybatısından Tabasco tarafından çevrelenir. Başkenti ve en büyük şehri San Francisco de Campeche'dir.

<span class="mw-page-title-main">Alman sömürge imparatorluğu</span> Alman İmparatorluğunun yurt dışındaki kolonilerini, bağımlılıklarını ve topraklarını kapsamaktaydı

Alman Sömürge İmparatorluğu, Alman İmparatorluğu'nun yurt dışındaki kolonilerini, bağımlılıklarını ve topraklarını kapsamaktaydı. Alman devletleri tarafından kısa ömürlü sömürgeleştirme girişimleri önceki yüzyıllarda meydana gelmişti, ancak önemli sömürge çabaları ancak 1884'te Afrika Talanı ile başladı. Afrika'nın sömürgeleştirilmemiş kalan bölgelerinin çoğunu üzerinde hak iddia eden Almanya, Britanya ve Fransız imparatorluklarından sonra o dönemin üçüncü en büyük sömürge imparatorluğunu kurdu. Alman Sömürge İmparatorluğu; bugünkü Burundi, Ruanda, Tanzanya, Namibya, Kamerun, Gabon, Kongo, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Nijerya, Togo, Gana, Yeni Gine ve diğer birçok Batı Pasifik/Mikronezya adası dahil birkaç Afrika-Pasifik ülkelerinin bir bölümünü kapsıyordu.
Almanya, 1914'te tüm kolonilerinin İtilaf Devletleri tarafından savaşın ilk haftalarında işgal edildiği Birinci Dünya Savaşı başladığında sömürge imparatorluğunun kontrolünü kaybetti. Ancak, birkaç sömürge askeri birimi uzak bölgelerde bir süre daha direnmeye devam etti: Alman Güneybatı Afrikası 1915'te, Kamerun 1916'da ve Alman Doğu Afrikası 1918'de teslim oldu.
I. Dünya Savaşı'ndan sonra yapılan Versay Antlaşması ile Almanya tüm kolonilerini kaybetmiştir. Alman sömürge imparatorluğu 1919'da varlığını sona erdirdi. Kaybedilen sömürgeleri geri kazanma planları, İkinci Dünya Savaşı boyunca devam etti ve çoğu zaman bunun Üçüncü Reich'ın bir hedefi olduğundan şüphelendi.

<span class="mw-page-title-main">Ciudad Universitaria (Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi)</span>

Ciudad Universitaria, Meksika'nın başkenti Meksiko'daki Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi'nin ana kampüsünde, Meksiko'nun güney kesimindeki Coyoacán beldesinde yer almaktadır. Mimar Mario Pani ve Enrique del Moral tarafından tasarlanan yerleşke, bir olimpik stat, yaklaşık 40 fakülte ve enstitü, kültür merkezi, bir ekolojik rezerv, merkez kütüphane ve birkaç müzeyi kapsamaktadır. 1950'li yıllarda, Meksiko şehir merkezinde derslerin verildiği dağınık binaların yerine, Coyoacán'da "El Pedregal" adı verilen eski bir donmuş lav yatağında inşa edildi. 1954 yılında yaklaşık 25 milyon dolarlık bir maliyetle tamamlandı. Projenin tamamlandığı sırada, Azteklerten bu yana Meksika'daki en büyük tek inşaat projesi oldu. UNESCO tarafından 2007'de Dünya Mirası olarak ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Vigan</span>

Vigan ya da resmi olarak Vigan şehri, Filipinler'deki Ilocos Sur ilinin bir ilçesi ve başkentidir. Kent, Güney Çin Denizi'ne bakan büyük Luzon adasının batı kıyısında yer almaktadır. 2015 nüfus sayımına göre, nüfusu 53.879 kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Ouro Preto</span> Brezilyanın Minas Gerais eyaletinde belediye

Ouro Preto, Brezilya'nın Minas Gerais Eyaletindeki Serra do Espinhaço dağlarında bulunan eski bir sömürge madenciliği kenti ve öne çıkan Barok mimarisi nedeniyle UNESCO Dünya Mirası alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tlacotalpan</span>

Tlacotalpan, Meksika'nın Veracruz eyaletindeki Tlacotalpan Belediyesindeki yer alan bir kenttir ve mimarisi ve sömürge dönemi yapıları nedeniyle UNESCO tarafından 1998'de Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir. Şehir, Papaloapan Nehri'nin ağzında küçük bir ada üzerinde 1550 yılında kurulmuştur. Sömürge döneminden 20. yüzyıla kadar, Latin Amerika'daki birkaç iç nehir limanı arasında yer almıştı ve önemli bir limandı. Bununla birlikte, demiryolunun yapımı ile Tlacotalpan'ın önemi azaldı. 20. yüzyılın başlarından itibaren, şehrin İspanyol/Karayip mimarilerini ve düzenini koruma çabaları başladı ve Dünya Mirası statüsüyle sonuçlandı. Bugün, başlıca gelir kaynakları balıkçılık ve turizm, özellikle Candlemas Leydisi şerefine düzenlenen yıllık festivaldir.

<span class="mw-page-title-main">Diamantina, Minas Gerais</span> Brezilyanın Minas Gerais eyaletinde belediye

Diamantina, Minas Gerais eyaletindeki bir Brezilya belediyesidir. Toplam alanı 3.870 km², 2006 yılı itibarıyla tahmini nüfusu 44.746'dır.

<span class="mw-page-title-main">Goiás, Goiás</span> Brezilyanın Goiás eyaletinde belediye

Goiás, Brezilya'daki Goiás Eyaletinde yer alan bir belediyedir. Nüfusu 24,439 (2015), yüzölçümü 3,110 km²'dir. Eyaletin eski başkentidir ve sömürge mirasının çoğunu korumaktadır. 2002'de UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak listelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">San Ignacio Miní</span>

San Ignacio Miní, 1632'de Arjantin'de, kolonici İspanyolların İspanyol sömürge döneminde Güney Amerika'da Paraguay Bölgesi'nde Cizvitlerin kurduğu birçok misyonerlik yerleşimlerinden biriydi. Günümüz San Ignacio vadisinin yakınında, Misiones Eyaletindeki Posadas'ın yaklaşık 60 km kuzeyinde bulunmaktadır. 1984'te Arjantin'de UNESCO tarafından Dünya Mirası alanı olarak belirlenen dört misyonerlik yerleşiminden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Nuestra Señora de Santa Ana</span>

Reducción de Nuestra Señora de Santa Ana, İspanyol sömürge döneminde Güney Amerika'daki Cizvitler tarafından 17. yüzyılda yerlilerin Hristiyanlaştırılması amacıyla kurulan birçok sömürge misyonundan biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Nuestra Señora de Loreto</span>

Reducción de Nuestra Señora de Loreto, İspanyol sömürge döneminde Güney Amerika'daki Cizvitler tarafından 17. yüzyılda yerlilerin Hristiyanlaştırılması amacıyla kurulan birçok sömürge misyonundan biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Santa María la Mayor</span>

Reducción de Santa María la Mayor , İspanyol sömürge döneminde Güney Amerika'daki Cizvitler tarafından 17. yüzyılda yerlilerin Hıristiyanlaştırılması amacıyla kurulan birçok sömürge misyonundan biriydi.

<span class="mw-page-title-main">São Miguel das Missões</span> Brezilyanın Rio Grande do Sul eyaletinde belediye

São Miguel das Missões, güney Brezilya'nın Rio Grande do Sul Eyaletinde yer alan bir belediyesidir. Belediye 1,246 kilometrekare alan kaplamaktadır ve belediyede 7,682 kişi yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hollanda İmparatorluğu</span>

Hollanda İmparatorluğu, Hollanda'nın denizaşırı koloniler, enklavlar ve karakollarını kapsamaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Mozambik Bağımsızlık Savaşı</span>

Mozambik Bağımsızlık Savaşı, 1964-1974 yılları arasında Mozambik'te Mozambik Kurtuluş Cephesi ile Portekiz güçleri arasında meydana gelen çatışmalardır. Çatışmalar, Portekiz'in diğer Afrika sömürgelerinde yaşanan Portekiz Sömürge Savaşları'nın bir parçasıdır.

Yemen'de turizm, Yemen'e yapılan turizmi ifade eder. Geleneksel olarak, Yemen yüzyıllardır Orta Doğu ve Afrika Boynuzu ticaret yollarının ortasında bir turizm merkezi olmuştur. Turizm, bölgenin küresel ticarette temel bir rol oynamıştır ve 20. yüzyıla kadar böyle kalmıştır. Sonrasında 2011 Yemen Krizi'nden bu yana turizmde sert bir düşüş yaşandı. Aşırılıkçılığın yükselişi, yabancı turistlerde Yemen hakkında korkuya neden oldu. Yemen'in dört Dünya Mirası Alanı vardır, tarihi eski Sana'a şehri de dahil olmak üzere bazı yerlere saldırılmıştır. 2015 yılında UNESCO, Yemen'in dünya mirası alanlarını koruma planını açıkladı.