İçeriğe atla

Citipati

Citipati
Yaşadığı dönem aralığı: 75-71 myö
Kampaniyen-Senozoyik 
PreЄ
J
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Chordata
Klad:Dinosauria
Klad:Saurischia
Klad:Theropoda
Familya:Oviraptoridae
Cins:Citipati
Osborn, 1924
Tip tür
Citipati osmolskae
Clark et al., 2001

Citipati "cenaze ateşi efendisi" anlamına gelir), yaklaşık 75 milyon ila 71 milyon yıl önce, Geç Kretase döneminde Asya'da yaşayan bir oviraptorid dinozor cinsidir . Esas olarak, ilk kalıntıların 1990'larda toplandığı Djadokhta Formasyonundaki Ukhaa Tolgod bölgesinden bilinmektedir. Citipati osmolskae cinsi ve tipi türleri 2001 yılında adlandırılmış ve tanımlanmıştır. Bitişikteki Zamyn Khondt bölgesinden ikinci bir tür de var olabilir. Citipati, çoğu başlangıçta ilgili Oviraptor olarak anılsa da, yumurta yuvalarının üzerinde kuluçka pozisyonlarında bulunan bireyler de dahil olmak üzere çok sayıda iyi korunmuş örnek sayesinde en iyi bilinen oviraptoridlerden biridir. Bu yuvalama örnekleri, kuş olmayan dinozorlar ve kuşlar arasındaki bağı sağlamlaştırmaya yardımcı oldu.

Citipati, en büyük oviraptoridler arasındaydı; 25-29 metre (82-95 ft) civarında olduğu tahmin ediliyor   uzunluğunda ve 75-83 kilogram (165-183 lb) ağırlığında olması   . Kafatası oldukça pnömatize, kısaydı ve premaksilla ve burun kemiklerinden oluşan karakteristik bir tepeye sahipti. Hem üst hem de alt çene dişsizdi ve azgın bir gaga geliştirdi. Kuyruk, büyük rektriksleri desteklediği bilinen bir pygostyle (son kaudal omurun füzyonu) ile sona erdi.

Takson, sağlam, papağan benzeri çenelere sahip, çok kuş benzeri tüylü dinozorlardan oluşan bir grup olan bir oviraptorid olarak sınıflandırılır. Yuvalama örneklerini koruyan oviraptorid türleri arasındadır. Citipati, elongatoolithid yumurtalarını dairesel, höyük şeklindeki bir yuvaya koydu; burada ebeveynler, kolları yuva çevresini kaplayacak şekilde yuvanın üzerine oturarak yumurtaları kuluçkaya yatırdı. Hem kollar hem de kuyruk, muhtemelen hem yavruları hem de yumurtaları hava koşullarından koruyan uzun tüylerle kaplıydı. Çağdaş troodontid Byronosaurus'un iki genç bireyinin kalıntılarının bir yuvada bulunduğu, muhtemelen yetişkin bir Citipati tarafından yavrularını beslemek için avlandığı ve getirildiği göz önüne alındığında, Citipati omnivor bir oviraptorid olabilir. Bu küçük Byronosaurus'un Citipati tarafından yuva asalaklığının bir ürünü olarak yumurtadan çıkmış olması da mümkündür.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kartal</span> Görece büyük etobur kuş cinsi

Kartallar, atmacagiller (Accipitridae) familyasına üyedir. Kartal türleri çok geniş bir yelpazede dağılan yırtıcı kuşları kapsar. Türkiye'de genellikle dağlık bölgelerde yaşarlar.

<span class="mw-page-title-main">Dinozor</span> Mezozoik Çağa (kuşlar dahil) hâkim olan sauropsid omurgalılar kladı

Dinozor (Dinosauria), ilk olarak Mezozoyik zamanda ortaya çıkan ve yaşayan tek üyeleri kuşlar olan arkozor sürüngen grubu. Dinozor adı, Richard Owen tarafından Grekçe "korkunç" anlamına gelen deinos ve "kertenkele" anlamına gelen sauros sözcüklerinin birleştirilmesinden oluşur. Dinozorlar, 243 ile 233 milyon yıl önce Geç Triyas döneminde ortaya çıkmış ve 66 milyon yıl önce kuşlar dışındaki tüm türlerinin soyu tükenmiştir. Dinozorlar, sıcakkanlı ve soğukkanlı arası özellikler gösteren mezoterm canlılardı. Mezozoyik'te oldukça başarılı biçimde tüm kıtalara yayılan dinozorlar çok farklı nişleri doldurdu. Yapılan araştırmalarda şimdiye kadar yaklaşık olarak 1.000 kadar kuş olmayan dinozor türünün yaşadığı belgelendi. Bugün dinozorların evrimsel olarak devamı olan kuşların 11.000 kadar türü vardır ki bu, yaşayan memelilerin tür sayısının (~6000) yaklaşık iki katıdır. Dinozorların nasıl yaşadığı, ne kadar çeşitlendiği ve ekosistemdeki yerleri kadar kuş olmayan dinozorların nasıl yok olduğu da bilim camiasını uzun zamandır meşgul etmektedir. Kuş olmayan dinozorları yeryüzünden silen yok oluşun aşamalı mı, yoksa yerbilimsel olarak katastrofik (ani) mi olduğu tartışmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Dermochelys coriacea</span>

Deri sırtlı deniz kaplumbağası, 2 metreye ulaşabilen boyu ve 600 kilograma varabilen ağırlığıyla, yaşayan en büyük kaplumbağadır. Tüm tropikal ve tropik altı okyanuslarda bulunan deri sırtlı deniz kaplumbağası(kısa: DSDK), Dermochelys cinsi ve Dermochelyidae familyası içinde varlığını sürdüren tek türdür.

<span class="mw-page-title-main">Koyu sırtlı saka</span>

Koyu sırtlı saka, ispinozgiller (Fringillidae) familyasından saka türü.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa saksağanı</span>

Avrupa saksağanı, kargagiller (Corvidae) familyasından tarlalar, orman kenarları, parklar ve banliyölerde yaygın görülen bir kuş türü. Avrupa'da boydan boya, daha çok Asya'da ve Kuzeybatı Afrika'da üreyen yerleşik bir kuştur.

<span class="mw-page-title-main">Göknar kargası</span>

Göknar kargası, kargagiller (Corvidae) familyasından ötücü bir kuş türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Ötücü kuğu</span> kuş türü

Ötücü kuğu, ördekgiller (Anatidae) familyasına ait ötücü bir kuğu türü.

<span class="mw-page-title-main">Tepeli guguk</span>

Tepeli guguk, gugukgiller (Cuculidae) familyasından bir kuş türü.

<span class="mw-page-title-main">Küçük kaya kırlangıcı</span> bir kırlangıç türü

Küçük kaya kırlangıcı, kırlangıçgiller (Hirundinidae) familyasından bir kırlangıç türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Göçmen ardıç</span>

Göçmen ardıç, öz ötücüler (Passeri) alt takımından ardıçgiller familyasına ait bir kuş türü.

<span class="mw-page-title-main">Yumurta (biyoloji)</span>

Yumurta; kuşların, sürüngenlerin, balıkların, amfibilerin ve böceklerin çiftleştikten sonra vücutlarının bir bölümünden çıkardıkları, içinde yavru hayvanların oluştuğu oval veya küre şeklindeki, farklı renk ve büyüklükteki cisim.

<span class="mw-page-title-main">Kahverengi pelikan</span> pelikangiller (Pelecanidae) familyasından 8 pelikan türünün en küçüğü olan bir su kuşu

Kahverengi pelikan, pelikangiller (Pelecanidae) familyasından 8 pelikan türünün en küçüğü olan bir su kuşu türüdür. Amerika'da yaşayan bu kuş türü ABD'nin güney ve batı sahillerinde en iyi bilinen kuş türlerinden biridir. Batı Yarımkürede bulunan üç pelikan türünden biri olduğu gibi balıkları denize dalarak avlayan iki pelikan türünden biridir.

<i>Oviraptor</i> hepçil bir kuş benzeri teropod dinozor cinsi

Oviraptor, 75-71 milyon yıl önce yaşamış, hepçil bir coelurosaurian teropod dinozor cinsidir.

<i>Troodon</i>

Troodon, Geç Kretase döneminde Kuzey Batı Amerika'da yaşamış, muhtemelen hepçil bir teropod dinozor cinsi.

<i>Malurus elegans</i> Göçmen olmayan ötücü bir kuş türü

Malurus elegans, Maluridae familyasından ötücü kuş türü. Göçmen değildir ve Batı Avustralya’nın güneybatı köşesine endemiktir. Eşeysel dimorfizm gösteren bu türün erkekleri üreme döneminde parlak gümüşi-mavi tepe, kulak örtüsü ve sırt tüyleri ile kızıl omuz tüyleri ve siyah boğaz, boz-kahve kuyruk, kanat ile soluk alt tüylerden oluşan oldukça dikkat çekici tüylere sahiptir. Üreme dönemi dışında erkekler ile dişi ve genç kuşlar asıl olarak boz-kahve tüylere sahiptir ancak erkeklerde bazen mavi ve kara tüylere de rastlanır. Farklı ırklar tanımlanmamıştır. Malurus lamberti ve Malurus pulcherrimus türlerine çok benzer ve yakından ilişkilidir ancak birlikte bulundukları yerlerde geçiş tiplerine rastlanmadığı için ayrı bir tür olarak sınıflandırılır. Yerel olarak yaygın olsa da sayılarının azaldığına dair kanıtlar bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Pabuç gagalı</span>

Pabuç gagalı ya da pabuç gagalı leylek, leyleğe benzeyen çok büyük bir kuş türüdür. Adını çok büyük ve ayakkabıya benzeyen gagasından alır. Genel biçim itibarıyla leyleğe benzese ve daha önceden leyleksiler (Ciconiiformes) takımında sınıflandırılmış olsa da diğer yaşayan kuşlarla olan akrabalık ilişkisi tam olarak belirlenememiştir. Bazı otoriteler pelikansılar (Pelecaniformes) takımı içinde sınıflandırmaya başlamıştır. Monotipik Balaenicipitidae familyasındaki monotipik Balaeniceps cinsinin tek türüdür. Erişkin kuşlar genel olarak gri tüylere sahip iken genç kuşlar daha kahverengi tüylere sahiptir. Afrika'nın tropikal doğu bölgesinde, Sudan'dan Zambiya'ya kadar büyük bataklıklarda yaşarlar.

<span class="mw-page-title-main">Hamerkop</span> Kuş türü

Hamerkop ya da çekiç başlı, çekiç başlı leylek, leyleğe benzeyen orta büyüklükte suda gezerek avlanan bir kuş türüdür. Uzun gagası ve kafasının arkasındaki sorguç şeklindeki tüyleri çekice benzediğinden dolayı bu adla anılır. Afrika'da Madagaskar'dan Arabistan'a kadar olan bölgede haliçler, göl ve akarsu kıyıları, kayalık sahiller gibi çeşitli su havzalarında yaşar. Göçmen olmayan ancak mevsimsel olarak yerel yer değişikliğinde bulunan hamerkop yöresel olarak Afrika ve Madagaskar'da yüksek popülasyona sahiptir ve korunma durumu asgari endişe altında türler arasındadır. Boyu ortalama 56 cm, ağırlığı ise ortalama 470 g'dır. Monotipik Scopidae familyasının monotipik Scopus cinsinde sınıflandırılır.

<i>Phimosus infuscatus</i> Kuş

Phimosus infuscatus Threskiornithidae familyasında yer alan monotipik kuş cinsi Phimosus içinde sınıflandırılan tek kuş türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Kuluçka paraziti</span>

Kuluçka paraziti ya da kuluçka asalağı organizmalar, kuşlar, balıklar ve böcekler arasında bulunan ve üremek için kendi türlerinin ya da başka türlerin yuvalarına yumurtalarını bırakarak ve yavrularını konak organizmalara besleterek büyütme stratejisi olan ve bir çeşit kleptoparazitizm sayılabilecek kuluçka parazitliğini seçmiş olan organizmalardır. Bu sayede parazit ebeveyn yuva yapmak ve yavruları büyütmek gibi işlere vakit ayırmadan zamanlarını daha fazla besin aramak ve yavrulamak için kullanabilmektedir. Ayrıca yumurtaları birkaç yuvaya birden dağıtarak rakunlar gibi tehditler tarafından yumurtaların yok edilmesi riskini de en aza indirebilmektedirler. Bu davranış şekli konak tür için zarar verici olduğundan genellikle parazit ve konak tür arasında bir evrimsel silahlanma yarışına neden olur.

<span class="mw-page-title-main">Oviraptorosauria</span> maniraptoran dinozor kladı

Oviraptorosaurlar, Asya ve Kuzey Amerika'nın Kretase döneminden bilinen tüylü, maniraptoran dinozor grubudur. Kısa, gagalı ve papağan benzeri kafatasları ile ayırt edilirler. Boyutları hindi büyüklüğündeki Caudipteryx'ten 8 metre uzunluğunda ve 1,4 ton ağırlığında Gigantoraptor'a kadar değişiyordu. Grup kuşların atalarıyla yakın akrabadır ve pek çok kuş benzeri özelliğe sahiptir. Maryanska vd. (2002) ve Osmólska vd. (2004), ilkel uçamayan kuşları temsil edebileceğini öne sürmüştür. En eksiksiz oviraptorosaur örnekleri Asya'da bulunmuştur. Kuzey Amerika'daki oviraptorosaur fosilleri seyrektir.