
Halep, Suriye'de bir şehirdir. Halep merkezinin 2007 nüfusu 1,7 milyon civarında olup, Halep'e bağlı olan yerleşim yerleri ile toplam nüfusu 4.393.000 'dir. Halep Arapçada ve diğer bazı Sami dillerinde süt veren demektir. Halep ilinin de merkezidir.

İdlib veya İdlip, Suriye'nin on dört ilinden birisidir. Ülkenin kuzeybatısında olan il Türkiye ile komşudur.

Ma'arretü'n-Nu'man, Suriye'nin kuzeybatısında, bulunan bir şehirdir. İdlip İli'ne bağlı, kendi adını taşıyan, Ma'arretü'n-Nu'man ilçesinin merkezi. Suriye'nin en büyük şehir merkezi nüfusüna sahip olan, Halep ile Hama İli başkenti Hama arasındaki otoyolun, orta bölgesinde yer alır. 2012 hesaplamalarına göre 83,683 kişilik bir nüfusu bulunur. Bu nüfusla ilin, başkent İdlip'ten sonra en kalabalık ikinci şehridir.

Suriye Türkmen Ordusu, Suriye Türkmen Tugayları veya Birleşik Türkmen Ordusu, Suriye'de kurulan Türkmen silahlı oluşum. 7 Ağustos 2012 tarihinde kurulmuştur. Beşşar Esad yönetimine karşı, silahlanan Türkmenler orduya katılmıştır.

Cerablus, Suriye'nin Halep iline bağlı bir kent. Fırat'ın batı yakasında, Esad Gölü'nün kuzeyinde bulunan kentin rakımı 367 metredir. Türkiye-Suriye sınırında yer alan Cerablus'un nüfusu 11.570'dir. Cerablus'un karşısında Gaziantep'e bağlı Karkamış ilçesi yer alır. Cerablus bir Arap şehridir. Şehir merkezinde Türkmen nüfus barındırmakta olan Cerablus, Halep İli'ndeki önemli Türkmen yerleşim birimleri arasındadır.

A'zez, Halep İli'ne bağlı bir yerleşim yeri. Şehirde yoğun olarak Sünni müslüman olan Araplar, Kürtler ve Türkmenler yaşamaktadır. Kent merkezi 50 bin, köyleriyle 100.000'e yakın nüfusu vardır. Suriye Geçici Hükümeti'nin de facto başkentidir.

Bab el-Hava Sınır Kapısı, Suriye ile Türkiye arasındaki uluslararası geçişlere açık Suriye sınır kapısı. Sınırın Türkiye tarafında ise Cilvegözü Sınır Kapısı bulunmaktadır. Bu kapılar, İskenderun ile Suriye'nin Halep kentleri arasında M45 Suriye Karayolu ve D827 Türk Karayolu üzerinde yer almakta ve kamyon ve otobüs uzun hatlarında kullanılan bir sınır geçiş noktasıdır. Sınırın Türk tarafında en yakın şehir Hatay İline bağlı Reyhanlı ilçesi ve Suriye tarafında en yakın yerleşim yeri olarak El-Dana ve Atarib kasabaları bulunmaktadır.

Menbic Halep ilinde Fırat nehrinin 30 km batısında bulunan bir şehir. Osmanlı Devletinin son döneminde Halep Vilayetinde bir kaza idi ve 93 Harbinden sonra bölgeye Çerkesler yerleştirilmişti. Halep İli'ndeki önemli Türkmen yerleşim birimleri arasındadır.
Suriye İç Savaşı Kuzeybatı Cephesi, Suriye'nin kuzeybatısındaki Hama, İdlib ve Halep illerindeki çatışmaları kapsamaktadır.

İslami Cephe, Suriye'de 22 Ekim 2013 tarihinde yedi grubun birleşmesiyle oluşan muhalif bir gruptur.

Fetih Ordusu, Suriye'nin İdlib ilinde bulunan muhalif grupların bir araya gelmesiyle oluşturulmuş bir operasyon gücüdür.

Dâbık, Suriye'nin kuzey batısında Halep ili'ne bağlı Azez ilçesinde bir kasaba. Diğer adı Mercidâbık'tır. Yönetim olarak Azez İlçesi'nin Akhtarin Nahiyesi'ne bağlıdır. Civarındaki yerleşim birimleri arasında güneybatısında Mare', kuzeybatısında Suran ile güneydoğusunda Ahterin gelir. 2004'te nüfusu 3.364 kişiydi.

Bayır-Bucak, Lazkiye ilininin kuzeyinde çoğunlukla Suriyeli Türkmenlerin yaşadığı coğrafi bölgedir.

Suran, Halep İli'nin kuzeyinde, Halep'ten 22 kilometre (14 mi) uzaklıkta, kuzeybatı Suriye'de bulunan bir şehirdir. Azez İlçesi'ndeki Suran Nahiyesi'nin idarî merkezi olan Suran'ın batısında Azez, doğusunda İhtaymilât, güneydoğusunda Dabık ile güneyinde Mare' kentleri yer alır. 2004'te nüfusu 6.998 kişiydi. Halep İli'ndeki önemli Türkmen yerleşim birimleri arasındadır.
Cisr eş-Şuğur harekâtı, 4 Haziran 2011 tarihinde Suriye İç Savaşı'nın sivil ayaklanma safhası sırasında Suriye askerlerinin Suriye'nin Cisr eş-Şuğur şehrinde gerçekleştirdiği bir operasyon. Suriyeli muhalefet, bunu demokrasi yanlısı protestoculara karşı bir darbe olarak nitelendirirken hükûmet, askerlerin terörist grupları hedef aldığını söylemiştir. Operasyon 12 Haziran 2011'de sona ermiştir.

Kuzey Suriye'nin Antik Köyleri, Ölü Şehirler veya Unutulan Şehirler, Suriye'nin kuzeybatısındaki Halep ve İdlib arasında yer alan 700 terk edilmiş yerleşim grubudur. Suriye'nin kuzeybatısındaki sekiz arkeolojik parkta bulunan yaklaşık 40 köy, Geç Antik Çağ ve Bizans döneminin kırsal yaşamı hakkında izler sunmaktadır. 1. yüzyıldan 7. yüzyıla kadar iskan edilmiş olan çoğu köy, 8. ve 10. yüzyıllar arasında terk edilmiştir. Yerleşimler, iyi korunmuş konutlar, putperest tapınaklar, kiliseler, sarnıçlar, hamamlar vb. mimari kalıntıları içermektedir.
Balmis (Arapça:بلميس) İdlib'in Cisr eş-Şuğur İlçesinde bulunan bir Suriye köyüdür. Suriye Merkez İstatistik Bürosu'na (CBS) göre, 2004 nüfus sayımına göre Balmis'in nüfusu 1346 idi.

Suriye'nin 14 ili, Şam şehri de dahil olmak üzere 65 ilçeye ayrılmıştır. İlçeler ayrıca 281 bucağa ayrılmıştır. Her ilçe, ilçe başkentiyle aynı adı taşır.

Suriye Arapçada eş-Şam olarak bilinir Batı Asya'da, Akdeniz'in doğusunda yer alan ve geniş anlamda Levant ile eşanlamlı olan tarihi bir bölgenin adıdır. Diğer eşanlamlılar Büyük Suriye veya Suriye-Filistin'dir. Bölge sınırları tarih boyunca değişmiştir. Modern zamanlarda, Suriye terimi en yaygın olarak daha küçük Suriye Arap Cumhuriyeti'ni ifade etmek için kullanılır.

Hananu İsyanı, 1920-1921 yıllarında Suriye'nin kuzeyinde, özellikle Halep'in batı kırsalında yoğunlaşan Fransız askerî güçlerine karşı bir isyandı. İsyana verilen destek, Suriye'de Fransız Mandası'nın kurulmasına karşı muhalefetten kaynaklanıyordu. İsmini önde gelen komutanı İbrahim Hananu'dan alan isyan esas olarak Cebel Harim, Cebel Kusayr, Cebel Zaviye ve Cebel Sahyun bölgelerindeki dört müttefik isyandan oluşuyordu. İsyancılar kırsal kesimdeki liderler tarafından yönetiliyordu ve çoğunlukla Fransız güçlerine karşı gerilla saldırıları düzenliyor ya da önemli altyapılara sabotaj yapıyorlardı.