İçeriğe atla

Cirsium hypoleucum

Cirsium hypoleucum
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Plantae
Takım: Asterales
Familya: Asteraceae
Cins: Cirsium
Tür: C. hypoleucum
Cirsium hypoleucum
DC., 1838

Vişne kangalı veya bilimsel adıyla Cirsium hypoleucum, Augustin Pyramus de Candolle tarafından tanımlanmış, papatyagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür.[1] Türkiye'nin Karadeniz bölgesi ve Gürcistan'a endemik olan vişne kangalı, 0 ila 2000 metre yükseklikteki orman, gölgeli kıyı ve kaya çıkıntılarında yetişmektedir.[2]

Özellikleri

50 ila 200 cm büyüyebilen vişne kangalının yaprakları 6–25 cm uzunluğunda ve 3–14 cm genişliğindedir.[3] Mayıs ve Eylül ayları arasında çiçeklenir.

Etimoloji

Türün bilimsel adı Antik Yunancada "altı beyaz" anlamına gelmektedir.

Kaynakça

  1. ^ "Cirsium hypoleucum". 2010. 23 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "TÜBİVES Cirsium hypoleucum". 194.27.225.161. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2023. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kapalı tohumlular</span> bitkiler aleminin çoğunluğunu kapsayan bir şube

Kapalı tohumlular, çiçekli bitkiler, anjiyospermler veya bilimsel ismiyle Angiospermae ya da Magnoliophyta; 64 takım, 416 familya ve bilinen yaklaşık 13,000 cins ve 300,000 tür ile kara bitkilerinin en çeşitli grubunu oluştururlar. Açık tohumlu bitkiler gibi kapalı tohumlu bitkiler de tohum üreten bitkilerdir. Çiçeklerinin, tohumlarındaki endospermlerinin ve tohumlarını içeren meyvelerinin özellikleri ile açık tohumlulardan ayrılırlar. Etimolojik olarak anjiyosperm, bir kılıf içinde tohum üreten bir bitki, başka bir deyişle meyve veren bir bitki anlamına gelir. Terim, Yunanca angeion ve sperma ("tohum") kelimelerinden gelir.

<span class="mw-page-title-main">Kangal köpeği</span> Türkiye kökenli çoban ve bekçilik yapan köpek türü

Kangal, Türkiye kökenli bir çoban ve bekçi köpeği ırkı. Adını Sivas'ın Kangal ilçesinden alır.

<span class="mw-page-title-main">Kangal</span> Sivasın ilçesi

Kangal, Sivas ilinin bir ilçesidir. Kuzeyde Sivas'ın Merkez, Hafik, Zara, Ulaş ilçeleri, güneyde Gürün ile Malatya'nın Kuluncak ve Hekimhan ilçeleri, doğuda Divriği, batıda Altınyayla ve Kayseri'nin Pınarbaşı ilçeleriyle sınırdır.

<span class="mw-page-title-main">Çağlıcaören, Kangal</span>

Çağlıcaören, Sivas ilinin Kangal ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Çamurlu, Kangal</span>

Çamurlu, Sivas ilinin Kangal ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Çayırova, Kangal</span>

Çayırova, Sivas ilinin Kangal ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Çiftlikören, Kangal</span>

Çiftlikören, Sivas ilinin Kangal ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Çipil, Kangal</span>

Çipil, Sivas ilinin Kangal ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Kalkım, Kangal</span>

Kalkım, Sivas ilinin Kangal ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Alacahan Yeniköy, Kangal</span>

Alacahan Yeniköy, Sivas ilinin Kangal ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Sıçangiller</span>

Sıçangiller (Muridae), Kemiriciler takımında yer alan ve doğal olarak Avrasya, Afrika ile Avustralya'da bulunan 700'den fazla türü ile memelilerin en büyük familyasıdır. Doğal olarak bulundukları yerlerin dışına da çıkarak tüm Dünya üzerine yayılmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Vişne reçeli</span>

Vişne reçeli, Türk mutfağında yer alan bir reçel türüdür. Osmanlı döneminden beri yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Cirsium caucasicum</span>

Kobuk veya bilimsel adıyla Cirsium caucasicum, papatyagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Gürcistan, Ermenistan ve Artvin'e endemik olan tür, 1500 ila 2350 metre yükseklikteki mağmatik yamaçlar ve Piceae ormanı açıklık kenarlarında yaşamaktadır. Ağustos ayında çiçeklenir.

<span class="mw-page-title-main">Cirsium obvallatum</span>

Dağ kangalı, Friedrich August Marschall von Bieberstein tarafından tanımlanmış, papatyagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya, Artvin, Rize ve Kuzey İran'a endemik olan tür, 2050 ila 2800 metre yükseklikteki derin vadiler ve akarsu yanındaki kayalık magmatik yamaçlarda yetişmektedir. Ağustos ayında çiçeklenir.

Salvia forskaehlei, Salvia cinsine bağlı Bulgaristan, Yunanistan ve Türkiye'nin Karadeniz kıyı şeridine endemik çok yıllık bir bitki türüdür. Geniş yapraklı ve iğne yapraklı ormanlarda, çayırlarda ve dik kıyılarda yetişen dolmayaprağı, 10 ila 1900 metre rakımlı yerlerde yaşar. Tür bilimsel adını, 18. yüzyılda güneybatı Arabistan'da bitki toplayan Finli kaşif ve doğa bilimci Peter Forsskål'dan almıştır.

<i>Draba siliquosa</i>

Yıldız dolama veya bilimsel adıyla Draba siliquosa, Friedrich August Marschall von Bieberstein tarafından tanımlanmış, turpgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi, Kafkasya, Avrupa'daki sıradağlar ve Kuzey İran'a endemik olan yıldız dolama, 1950 ila 2300 metre yükseklikteki volkanik kaya kenarları ve dağ çayırlarında yetişmektedir. Mayıs ve Haziran aylarında çiçeklenir. 5 ila 15 cm uzunluğa erişebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Linum hypericifolium</span>

Çayır keteni veya bilimsel adıyla Linum hypericifolium, Richard Anthony Salisbury tarafından tanımlanmış, keten cinsinden çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya, Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi ve Kars'a endemik olan çayır keteni, 1700 ila 2500 metre yükseklikteki ormanlar, çalılar, çayırlıklar ve kayalık yerlerde yetişmektedir. Haziran ve Temmuz aylarında çiçeklenir. 30 ila 70 cm büyüyebilen çayır keteninin yaprakları 28–58 mm uzunluğunda ve 5–17 mm genişliğindedir.

<span class="mw-page-title-main">Psephellus pulcherrimus</span>

Zarif tülübaş veya bilimsel adıyla Psephellus pulcherrimus, Carl Ludwig Willdenow tarafından tanımlanmış ve Gerhard Wagenitz tarafından isimlendirilmiş, papatyagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Güney Kafkasya ve Türkiye'nin kuzeydoğusu ve doğusuna endemik olan zarif tülübaş, 2000 ila 3500 metre yükseklikteki kayalık yamaç ve çağıllıklarda yetişmektedir. Temmuz ve Ağustos aylarında çiçeklenir. 30 ila 80 cm uzunluğa erişebilen zarif tülübaş, kayalık bahçe ve taş duvarlarda süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Tercihen güneşli ortamlı tercih eder. Pembe çiçeklerin çapı 5 santimetreye ulaşabilir. Yapraklar gümüşümsü yeşil renklidir. Zarif tülübaş, -12 santigrat dereceye kadar dayanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Tanacetum macrophyllum</span>

Koca pireotu veya bilimsel adıyla Tanacetum macrophyllum, papatyagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Orta Avrupa, Güney Rusya, Kafkasya ve Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesine endemik olan koca pireotu, 800 ila 2300 metre yükseklikteki gölgeli akarsu kenarları ve meralarda yetişmektedir. Ağustos ayında çiçeklenen koca pireotunun uzunluğu 50 ila 150 santimetre arasındadır. Yapraklar 25–30 cm uzunluğunda 15–16 cm genişliğindedir.

<span class="mw-page-title-main">Lilium kesselringianum</span>

Kaf zambağı, Kafkas zambağı, Artvin zambağı veya bilimsel adıyla Lilium kesselringianum, zambakgiller familyasından çok yıllık bir zambak türüdür. Kafkasya, Artvin ve Ardahan'ın Posof ilçesine endemiktir. Deniz seviyesinden 1450 ila 2400 metre yükseklikteki koruluk yamaçlar, çayırlıklar, Piceae ormanları ve tahıl tarlalarında yetişmektedir.