İçeriğe atla

CircuiTikZ

CircuiTikZ ile çizilmiş devre şeması örneği

CircuiTikZ, LaTeX gibi bir TeX ortamında devre şemaları dizgisi için bir TikZ eklentisidir.[1][2] Massimo Redaelli tarafından 2007 yılında Milano Politeknik Üniversitesi'nde araştırma görevlisi olarak sınavlar hazırlamak zorunda kaldığında başlatılmıştır.[3] 2010'da üniversiteden ayrıldıktan sonra proje tökezlemeye başladı. 2015'ten itibaren daha fazla geliştirme esas olarak Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg "Elektronik Mühendisliği Enstitüsü"nde gerçekleşti.[4]

CircuiTikZ, akademik ortamdaki elektronik ile ilgili yayınlar ve kitaplar için yaygın olarak kullanılmaktadır.[5]

CircuiTikZ, LaTeX Projesi Kamu Lisansı ve/veya GNU Genel Kamu Lisansı altında yayınlanmaktadır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "CircuiTikZ - Easy electrical networks". 28 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2024. 
  2. ^ "CTAN: Package CircuiTikZ". 14 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2024. 
  3. ^ "CircuiTikZ Github repository". 14 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2024. 
  4. ^ "Institute for Electronics Engineering". 20 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2024. 
  5. ^ Poole, Clive; Darwazeh, Izzat (2015). Microwave Active Circuit Analysis and Design. Academic Press. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Özgür yazılım</span> belirli kullanıcı kullanım, kopyalama, değiştirme, yeniden dağıtma özgürlüğünün (değiştirilmiş dahil) mevcut olduğu yazılım

Özgür yazılım, kullanıcısına yazılımı herhangi bir amaç için çalıştırma, inceleme, değiştirme ve dağıtma özgürlükleri tanıyan yazılım türüdür. Tersi, özel mülk yazılımdır.

<span class="mw-page-title-main">GNU</span> bilgisayar işletim sistemi

GNU; çekirdeği, sistem araçlarını, açıcılarını, kütüphanelerini ve son kullanıcı yazılımlarını içeren, GNU Tasarısı kapsamında geliştirilen bir işletim sistemidir. İsminin açılımı "GNU's Not Unix" dir. Bu ismi almasındaki sebep de tasarımının Unix'e benzerken kendisinin özgür yazılım olması ve herhangi bir UNIX kodunu içermemesidir.

<span class="mw-page-title-main">Açık kaynak</span> ücretsiz dağıtım ve ürüne erişim hakkında felsefe

Açık kaynak, kaynak kodun; kopyalanması, değiştirilebilmesi ve yeniden dağıtım için serbestçe kullanıma sunulmasıdır. Açık kaynak yalnızca kaynak koda erişim anlamına gelmez. Kodların başkaları tarafından herhangi bir telif ücreti ödemeden kullanılabilmesi, değiştirilmesi ve yeniden dağıtımı gibi çeşitli haklar vermesi gerekir. Bunun için ürün, açık kaynak tanımına uyan bir lisans kullanmalıdır.

Creative Commons, telif hakları alanında esneklik ve paylaşımı yaygınlaştırmak amacıyla kurulmuş küresel ölçekte bir düşünce hareketi ve kâr amacı gütmeyen bir kuruluştur.

<span class="mw-page-title-main">LilyPond</span>

LilyPond, bir müzik nota yazma uygulamasıdır. Bu program kullanılarak birçok müzik aleti için parçalar yazılabilir. LilyPond, temelini MusicTeX'den almıştır. LaTeX ile belge oluşturma tekniğine benzeyen bir teknikle, LilyPond dosyaları oluşturulur. Notalar kısaltmalarla bir belge içine kaydedilir ve program bu belgeyi notaya çevirir. Notaların kısaltmaları do, re, mi, fa, sol, la, si için sırasıyla c, d, e, f, g, a, b'dir.

<span class="mw-page-title-main">Apache Lisansı</span>

Apache Lisansı, Apache Yazılım Vakfı (ASF) tarafından yayımlanan bir özgür yazılım lisansıdır. Apache Lisansı telif hakkı koruma ve feragat uyarısı gerektirmektedir ancak copyleft bir lisans değildir. Lisans, özgür ve açık kaynak kodlu yazılımın geliştirilmesi için kaynak kodlarının kullanımına izin vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda İspanya</span>

İspanya, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk kez 1961 yılında, Radiotelevisión Española (TVE) isimli kamusal yayın kuruluşunun Avrupa Yayın Birliği'nin aktif bir üyesi olmasının ardından katılmıştır. İspanya 1961 yarışmasında yarışan 16 ülkeden bir tanesidir. O yıldan bu yana ülke yarışmadan hiç çekilmemiştir.

gnuplot

gnuplot, komut satırından girilen fonksiyon ya da verilere uygun iki veya üç boyutlu grafik çizme programıdır. Çizilen grafikler kalitesinden dolayı akademik çalışmalarda kullanılır. Program başlıca işletim sistemleri üzerinde çalışabilir. Program 1986 yılından beri geliştiriliyor.

<span class="mw-page-title-main">BSD lisansları</span>

BSD lisansları izin veren özgür yazılım lisansları ailesidir. Lisans ilk kez aynı isimdeki bir Unix benzeri işletim sistemi olan Berkeley Software Distribution (BSD) tarafından kullanıldı.

Mozilla Kamu Lisansı, açık kaynak koda dayanan bir özgür yazılım lisans modelidir. 1.0 sürümü Netscape'de hukukçu olarak çalışan Mitchell Baker tarafından 1998'de yazıldı. Daha güçlü bir özgür yazılım vurgusuna sahip olan güncel 1.1 sürümüyse Mozilla Vakfı hukukçularınca kaleme alındı.

<span class="mw-page-title-main">Creative Commons lisansı</span> bir çalışmanın ücretsiz kullanımına izin vermek için kamusal telif hakkı lisansı

Creative Commons (CC) lisansı, telif hakkı bulunan bir eserin veya çalışmanın ücretsiz olarak dağıtılmasını sağlayan bir çeşit kamu telif hakkı lisansı. Yazarın eserlerinin kamu kullanım haklarını kolaylıkla verebileceği çeşitli standart lisans sözleşmeleri içerir. Bir yazar oluşturduğu eserin kullanılması için paylaşmak veya üzerinde değişiklikler yapma hakkını vermek istediğinde CC lisanslarını kullanabilir. CC lisansları, eserlerin paylaşılması konusunda esneklik sağlar. Dağıtım için yazar tarafından belirtilen izin koşullarına uyulduğu sürece, eser hakkında telif hakkı için endişelenmeye gerek kalmaz. İnternet üzerinde, telif hakkı sahibi tarafından CC lisansları ile paylaşılan eserlerin kullanımı için, eser sahibinden ayrıca izin alma adımını ortadan kaldırır, böylelikle paylaşımı hızlandırır. CC lisansları herkesin kullanımına açık ve ücretsizdir.

2015 Grammy Ödülleri, 8 Şubat 2015'te Los Angeles'taki Staples Center'da yapılan Grammy ödül gecesidir.

<span class="mw-page-title-main">Mons Politeknik Üniversitesi</span> Belçikanın Mons kentinde mühendislik okulu

Mons Politeknik Fakültesi, Belçika'nın Mons kentinde oluşturulan ilk mühendislik okulu (1836) ve en eski akademik kurumdur. Kurucuları Vaftizci Yahya Thorn, Alphonse Devillez ve Theophilus Guibal'dır. 

<span class="mw-page-title-main">Copyleft</span>

Copyleft, insanlara özgün çalışmayı diledikleri gibi kopyalama, değiştirme ve yeniden dağıtma hakları veren bununla birlikte eserin özgün ve değiştirilmiş halinin yine aynı haklarla dağıtılmasını zorunlu tutan yasal bir tekniktir. Bir özgür yazılımın özgün hali ve değiştirilmiş türevlerinin özel mülke dönüşmesini önlemek yani daima özgür kalmasını sağlamak için kullanılır. Bu bakımdan copyleft özgür lisanslar copyleft olmayan özgür lisanslara göre daha koruyucu niteliktedir. Copyleft lisanslar başta bilgisayar yazılımları olmak üzere belgeler, sanat eserleri, bilimsel keşifler ve hatta belirli patentlere kadar uzanan çalışmalar için kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">AUCTeX</span> TeX veya LaTeX ile metinlerin dizgisi için Emacs ortamı

AUCTeX, Emacs ve XEmacs'da TeX dosyalarını yazmak ve biçimlendirmek için genişletilebilir bir yazılım paketidir.

PGF/Ti<i>k</i>Z Geometrik / cebirsel bir tanımlamadan vektör grafikleri üretmek için kullanılan dil çifti

PGF/TikZ, nokta, çizgi, ok, yol, daire, elips ve çokgen çizimi gibi standart özelliklere sahip bir geometrik/cebirsel tanımlamadan vektör grafikleri üretmek için kullanılan bir çift dildir. PGF alt düzey bir dildir, TikZ ise PGF kullanan bir dizi üst düzey makrodur. Üst düzey PGF ve TikZ komutları TeX makroları olarak çağrılır, ancak PSTricks'in aksine, PGF/TikZ grafiklerinin kendileri MetaPost'a benzeyen bir dilde tanımlanır. Till Tantau PGF ve TikZ dillerinin tasarımcısıdır. Aynı zamanda PGF ve TikZ için TeX ile yazılmış bilinen tek yorumlayıcının da ana geliştiricisidir. PGF, "Taşınabilir Grafik Biçimi "nin kısaltmasıdır. TikZ, PGF'nin 0.95 sürümünde tanıtılmıştır ve "TikZ ist kein Zeichenprogramm" ifadesinin özyinelemeli kısaltmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">WinShell</span> TeX dizgi için geliştirilmiş yazılım

WinShell, Windows işletim sisteminde LaTeX ve TeX için ücretsiz, kapalı kaynak kodlu çok-dilli bir IDE'dir.

PSTricks, PostScript çizimlerinin doğrudan TeX veya LaTeX kaynak koduna dahil edilmesini sağlayan bir dizi makrodur. İlk olarak Timothy Van Zandt tarafından yazılmıştır ve son yıllarda Denis Girou, Sebastian Rahtz ve Herbert Voss tarafından sürdürülmüştür.

TeX, birçok uzantının geliştirildiği ücretsiz bir dizgi sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">XyMTeX</span> TeX için yüksek kaliteli kimyasal yapı diyagramları oluşturan bir makro paketi

ΧyMTeΧ, TeX için yüksek kaliteli kimyasal yapı diyagramları oluşturan bir makro paketidir. Dizgi sistemi kullanılarak, adı XϒMTeX olarak biçimlendirilmiştir. Başlangıçta Shinsaku Fujita tarafından yazılmıştır. Moleküller TeX işaretlemesi ile tanımlanır.