İçeriğe atla

Cinémathèque Française

Cinémathèque Française
Fransız Sinematek
Harita
Kuruluş1936
TürFilm arşivi
MerkezFransa Paris, Fransa
Koordinatlar48°50′13″N 2°22′57″E / 48.8369°K 2.3825°D / 48.8369; 2.3825
Resmî dillerFransızca
Önemli kişilerHenri Langlois
& Georges Franju
Resmî sitewww.cinematheque.fr

Cinémathèque Française (Fransızca telaffuz: [sinematɛk fʁɑ̃sɛz] TürkçeFransız Sinematek) dünyanın en geniş film, sinema belgesi ve sinemayla ilgili obje arşivine sahiptir. Paris'te bulunan Sinematek dünyanın çeşitli yerlerinden günlük film gösterimleri yapmaktadır.

Tarihi

Koleksiyon Henri Langlois'nın 1930'larda film toplama ve onların gösterimini yapmaya yönelik çabalarıyla genişlemiştir. 2. Dünya Savaşı'nın başında Langlois dünyanın en büyük film koleksiyonuna sahipti. Ancak Fransa'yı işgal eden Alman yetkililerin 1937'den önce çekilen tüm filmlerin yok edilmesi emrinden dolayı koleksiyon çok ciddi zarar gördü. Ancak Langlois ve arkadaşları birçok film ve belgeyi Fransa'nın işgal edilmeyen bölgelerine kaçırıp savaş sonuna kadar koruyarak, koleksiyonun bir kısmını koruyabildiler.

Savaştan sonra Fransız Devleti koleksiyona küçük bir sinema odası, eleman ve mali yardım ve koleksiyonun Avenue de Messine'deki yerine taşınmasını sağladı. 1940 ve 1950'lerde Fransa'nın önde gelen sinemacılarının uğrak yeri haline geldi. Yeni Dalga (Fransızca: la Nouvelle Vague) ekolünün yönetmenlerinin birçoğu sinema eğitimlerini buradaki gösterimlere katılarak elde ettiler.

Mayıs 1968 olaylarındaki yeri

Sinematek Haziran 1963'te Kültür Bakanı André Malraux tarafından sağlanan kaynakla Palais de Chailot'ya taşındı. Ancak Şubat 1968'de Ekonomi Bakanı'nın baskıları sonucu Malraux Sinematek'in yönetiminde değişikliklere gitmek durumunda kaldı ve Henri Langlois'yı görevden aldı.

Bu duruma karşı Fransız yönetmenler (Alexandre AstrucClaude Berri, Robert Bresson, Claude Chabrol, Jacques Doniol-Valcroze, Jean Eustache,Georges FranjuAbel Gance, Jean-Luc GodardJoris Ivens, Pierre KastChris Marker, Alain Resnais, Jacques Rivette, Eric Rohmer, Jean Rouch, François Truffaut) ve önemli aktörler (Jean-Pierre LéaudClaude JadeJean Marais ve Françoise Rosay) birleşerek bir savunma komitesi kurdular. Charlie Chaplin ve Stanley Kubrick gibi yabancı yönetmenler de bu harekete destek verdiler ve protestolar organize edildi.

Bunu çoğunlukla öğrenciler olmak üzere gençler ve onların otoriter merkez-sağ yanlısı ve yeni neslin endişeleriyle ilgilenmediğini düşündükleri hükûmet arasında çıkan çatışmalar takip etti. Her ne kadar hükûmet Sinematek üzerindeki baskısını geri çekerek Langlois'yı da Nisan'da görevine geri getirmiş olsa da bu gösteriler Mayıs ayında tüm ülkeye yayılacak olan olayların öncüsü oldu.

Konum

Fransız Sinematek 1950'li yıllar boyunca bir ufak salondan diğerine taşınmak durumunda kalmıştı. Çıkan bir yangının ardından Amerikalı mimar Frank Gehry tarafından tasarlanan ve hala günümüzde kullanılmak olan Paris 12. bölge, rue de Bercy'deki yerine taşındı. Bu binanın giriş katında halka açık bir restaurant da bulunmaktadır.

Film Kütüphanesi (Fransızca: Bibliothèque du Film) 1992'de sinema tarihi, yapım süreci ve etkisini göstermek amacıyla açılmışsa da yakın zamanda Sinematek ile birleştirilmiştir.

Popüler kültür

François Truffaut Çalınan Buseler isimli eserinde Sinematek'in kapatılmasından bahsetmektedir. Sinematek ayrıca Paul Auster'ın Yanılsamalar Kitabı ve Harvey Danger'ın "Private Helicopter" isimli şarkısında geçmektedir.

Ayrıca Bernardo Bertolucci'nin The Dreamers isimli filminde ana karakterler Sinematek'te Henri Langlois'nın görevden alınmasını protesto ederken tanışırlar.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">François Truffaut</span> Fransız film yönetmeni (1932 – 1984)

François Roland Truffautsöylenişi 16 Ekim 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Fransız yönetmen, senarist, oyuncu ve Fransız Yeni Dalga akımının kurucularından.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Luc Godard</span> Fransız film yönetmeni (1930-2022)

Jean-Luc Godard, Fransız ve İsviçreli film yönetmeni, senarist ve sinema eleştirmeniydi. Fransız Yeni Dalgası'nın en etkili isimlerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Cannes Film Festivali</span> Fransanın güneyindeki Cannes kentinde her yıl genellikle mayıs ayında düzenlenen uluslararası film festivali

Cannes Film Festivali, Fransa'nın güneyinde bulunan Cannes kentinde her yıl genellikle Mayıs ayında düzenlenen uluslararası film festivalidir. Festivale dünyanın her yanından ve her türden yeni filmler katılır. Festivalin en prestijli ödülü Altın Palmiye'dir.

<span class="mw-page-title-main">Türk Sinematek Derneği</span> 25 Ağustos 1965te Onat Kutlar tarafından İstanbulda kurulan sinema derneği

Türk Sinematek Derneği, 25 Ağustos 1965'te Onat Kutlar tarafından İstanbul'da kurulan sinema derneğidir. Dernek 12 Eylül 1980 tarihine kadar faaliyetini sürdürmüş 12 Eylül Darbesi sırasında da kapatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">École normale supérieure</span>

École Normale Supérieure, Fransa'da bulunan bir yükseköğrenim kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Fransız Yeni Dalgası</span>

Fransız Yeni Dalgası, 1950 sonları ve 1960'larda, kısmen İtalyan Yeni Gerçekçilik akımından etkilenen bir grup Fransız film yapımcısı için eleştirmenler tarafından kullanılan bir terimdir. Yeni Dalga hiçbir zaman örgütlü bir hareket hâline gelmemiştir, buna karşın Yeni Dalga akımını benimseyen film yapımcıları kendilerinden emin bir biçimde klasik film formunu reddetmeleri ve tabuları yıkma cesaretleriyle bilinirler. Bu akım yönetmenlerinin birçoğu dönemin çehresini değiştiren toplumsal ve siyasi değişimlere filmlerinde yer vermiş; kurgu, görsel biçim ve sinematografik anlatımlarındaki farklılıklarla muhafazakâr paradigmadan kesin bir kopuş sergilemişlerdir. Yeni Dalga yönetmenleri film eleştirmenliğinden gelmektedir. Her film yeni bir roman gibi tüm uylaşımlardan bağımsız bir şekilde oluşturulur. Her film ayrı bir sanat manifestosu, ayrı bir sinema kuramı gibi oluşturulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">André Bazin</span>

André Bazin Fransız film eleştirmeni ve film kuramcısıdır.

<i>Topaz</i> (film)

Topaz, yönetmenliğini Alfred Hitchcock'un yaptığı 1969 yapımı bir filmdir. Leon Uris'in aynı adlı kitabından sinemaya aktarılan ve Soğuk Savaş esnasındaki casus hikâyelerine dayanan filmde, pek çok karakterin hikâyesi aynı anda işlenir.

<span class="mw-page-title-main">Comédie-Française</span>

Comédie-Française veya Théâtre Français Fransız devlet tiyatrosu, aynı zamanda dünyanın en eski ulusal tiyatrosudur. Comédie-Française varlığıyla Fransız tiyatrosunun, edebiyatının ve sanatının gelişmesini derinden etkilemiş ve pek çok büyük oyuncunun yetişmesini sağlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Henri Langlois</span> Fransız devlet adamı (1914-1977)

Henri Langlois, filmlerin korunması ve onarımı konusunda çalışmış bir öncüdür. Fransız Sinematek'inin kuran ve geliştiren kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Şiirsel gerçekçilik</span>

Şiirsel gerçekçilik 1930'larda Fransa'da ortaya çıkmış ve II. Dünya Savaşı'nın sonuna dek etkisini sürdürmüş sinema akımına verilen addır. Türkçede bazen "şairane gerçekçilik" olarak da geçer.

Georges Franju,, Fransız sinema yönetmeni. Filmleri, geleneksel Fransız sineması ile 1950'lerin Yeni Dalga akımı arasında önemli bir köprü oluşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Jeanne Moreau</span> Fransız oyuncu (1928-2017)

Jeanne Moreau, ünlü Fransız oyuncu. Bafta ödüllü olan Moreau, yönetmenlik ve senaryo yazarlığı da yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Meclis (Fransa)</span> Fransız Parlamentosunun alt kanadı

Fransa Ulusal Meclisi, Fransa Senatosu ile beraber Fransa'nın yasama gücü olan Fransız Parlamentosu'nu oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Sinematek</span>

Sinematek (fr:Cinémathéque), sinema eserlerinin korunduğu, saklandığı, onarıldığı ve gösterimlerinin yapıldığı sinema merkezi.

<span class="mw-page-title-main">Henri Decaë</span> Fransız görüntü yönetmeni (1915 – 1987)

Henri Decaë, Fransız görüntü yönetmeni.

<span class="mw-page-title-main">Jean Gabin</span> Fransız oyuncu (1904-1976)

Jean Gabin,, Fransız sinema oyuncusu, Légion d'honneur nişanı sahibi savaş kahramanı.

Fransız sineması bir yüzyılı aşkın bir süredir Lumiere Kardeşler'den başlayarak Amélie Poulain'e, yeni dalga akımından avant-garde akıma, Georges Méliès'den Cannes film festivali'ne kadar oluşturduğu kendine özgü kültürüyle başta Avrupa sineması olmak üzere dünya sinemalarını birçok yönden etkilemiştir. Fransız film endüstrisi, 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılda dünyanın en önemli film endüstrisi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Jacques Rivette</span>

Jacques Rivette, Fransız yönetmen, senarist ve eleştirmen. Celine and Julie Go Boating ve La Belle Noiseuse adlı filmleriyle tanınmaktadır.

121'ler Manifestosu 121 entelektüel tarafından imzalanmış, 6 Eylül 1960 Vérité-Liberté dergisinde yayımlanmış bir açık mektuptur. Fransız hükûmetini, Gaullist Michel Debré'nin ve kamuoyunun Cezayir Bağımsızlık Savaşı'nı meşru bir bağımsızlık savaşı olarak tanımaya çağırmıştır. Fransız ordusunun işkencelerini kınayan, yetkilileri Fransız vicdani retçilerine saygı duymaya davet eden bir açık mektuptur.